20 Απριλίου 2013

Ο ανήσυχος Σίμος

Σε μια αποστροφή τού χτεσινού κειμένου, χαρακτήρισα τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον Σίμο Κεδίκογλου, ως κάποιον που "δεν σπούδασε τίποτε" και συμπλήρωσα ότι κάποια στιγμή θα πω περισσότερα γι' αυτό. Ε, λοιπόν, αυτή η στιγμή είναι σήμερα. Ζοχαδιάστηκα τόσο από τις τελευταίες παρλαπίπες του ώστε πρέπει να ξεθυμάνω. Πλην, όμως, θα ξεθυμάνω με...ευγένεια.

Ας ξεκινήσουμε με μια ματιά στον επίσημο ιστοτόπο τού κυρίου Κεδίκογλου. Στην σελίδα "Ποιος είμαι", διαβάζουμε: "Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πετροχημικό Ινστιτούτο Γκούπκινα της Μόσχας και Διεθνείς σχέσεις, Departement Russe στο Institut des Langues et Civilisation Orientales στο Παρίσι. Μετεκπαιδεύτηκε στο International Professional Program, CNN στην Ατλάντα.Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και  Ρωσικά". Μια χαρά, ε; Αμ, δε!

Πρώτα-πρώτα, ινστιτούτο Γκούπκινα δεν υπάρχει! Τί υπάρχει; Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Ο Ιβάν Μιχαήλοβιτς Γκούμπκιν (κι όχι Γκούπκιν) ήταν ένας διακεκριμένος ρώσσος γεωλόγος (με ειδίκευση στην γεωλογία τού πετρελαίου). Αυτού του λαμπρού επιστήμονα το όνομα έχει πάρει το "ρωσσικό κρατικό πανεπιστήμιο πετρελαίου και αερίου τού Γκούμπκιν" (κατά λέξη μετάφραση του: Российский государственный университет нефти и газа имени И. М. Губкина). Η υπογραμμισμένη λέξη διαβάζεται μεν "Γκούμπκινα" αλλά είναι σε γενική πτώση και σημαίνει "του Γκούμπκιν". Προφανώς, ο πολυσπουδαγμενος Σίμος (ο οποίος, μη ξεχνάμε, μιλάει άπταιστα την ρωσσικήν) δεν ξέρει (α) ότι σπούδασε σε πανεπιστήμιο κι όχι σε ινστιτούτο, (β) να προφέρει σωστά το όνομα του πανεπιστημίου όπου -υποτίθεται πως- σπούδασε και (γ) ότι αυτό το όνομα είναι σε γενική.



Πάμε παρακάτω. Τί δεν λέει στο βιογραφικό του ο Σίμος; Μα, το πότε σπούδασε σ' αυτό το πανεπιστήμιο. Αλλά πώς να το πει, αφού οι σπουδές στο Γκούμπκιν είναι πενταετείς κι αυτός έμεινε στην Μόσχα μόλις έναν χρόνο; Προσέξτε πώς το γράφει ο ίδιος: "σπούδασε χημικός μηχανικός". Πουθενά, όμως, δεν αναφέρει ότι είναι χημικός μηχανικός. Μια βόλτα πέρασε το παλληκάρι από την Μόσχα, έτσι, να δει πώς γίνεται. Αλλά δεν τον σήκωνε το κλίμα, όθεν ανεχώρησε για Παρίσι, όπου είναι πιο ζεστά.

Στο Παρίσι, λοιπόν, ο ανήσυχος Σίμος παράτησε τα μηχανιλίκια κι αποφάσισε να σπουδάσει διεθνείς σχέσεις. Αυτό δεν είναι κακό. Κακό είναι να ισχυρίζεσαι ότι τις σπούδασες στο Institut des Langues et Civilisation Orientales. Ας παραβλέψουμε ότι, εκτός από το "Γκούπκινα", ούτε τέτοιο πράγμα υπάρχει. Λέω να το παραβλέψουμε, επειδή υπάρχει "Institut national des langues et civilisations orientales" και προφανώς ο Σίμος ξέχασε ότι στο όνομα της σχολής του υπήρχαν ένα "national" κι ένα "s" στο τέλος τής λέξης civilisations. Διάολε, τόσα χρόνια έχουν περάσει, τί να σου κάνει ένα μυαλό;


Τέλος πάντων, ας συνεχίσουμε. Τί σόι πράγμα είναι αυτό το ινστιτούτο; Μα το λέει το όνομά του: "Εθνικό ινστιτούτο ανατολικών γλωσσών και πολιτισμών". Ο Σίμος ξεκαθαρίζει ότι παρακολούθησε το Departement Russe (παρεμπιπτόντως, ούτε τέτοιο πράγμα υπάρχει αλλά υπάρχει Departement Russie), δηλαδή το τμήμα που ασχολείται με την ρωσσική γλώσσα και τον ρωσσικό πολιτισμό. Τώρα, τί διάβολο "διεθνείς σχέσεις" σπούδασε ο κυβερνητικός μας εκπρόσωπος σε μια σχολή που διδάσκει γλώσσες και πολιτισμό, μόνον ο ίδιος ξέρει.

Εδώ που τα λέμε, βέβαια, είναι λογικό να ψιλομπερδεύεται ο Σίμος με το εν λόγω ινστιτούτο επειδή δεν πρέπει να πολυπάταγε το πόδι του σ' αυτό. Βλέπετε, εκεί στο Παρίσι, ο άνθρωπος είχε κι άλλη σοβαρή δουλειά να κάνει. Καθ' ότι ο Σίμος είχε την ατυχία να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στο Παρίσι! Για σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις από τη μια σπουδές και μελέτη κι από την άλλη σκοπιά και αγγαρείες... Πώς να μορφωθείς με τέτοιες απάνθρωπες προϋποθέσεις;

Όμως, ο ανήσυχος Σίμος δεν βολεύτηκε ούτε μ' αυτές τις σπουδές. Πέρασε τον Ατλαντικό και πήγε για μετεκπαίδευση στο International Professional Program τού CNN. Τώρα, βέβαια, για να μιλάς περί "μετεκπαίδευσης", θα πρέπει να έχει προηγηθεί "εκπαίδευση" αλλά ας τον συχωρήσουμε, μιας και ξέρουμε ότι ο άνθρωπος έχει πρόβλημα με τα ελληνικά του. Αν αναρωτιέστε τι στα κομμάτια εκπαίδευση πήρε στο CNN, είναι απλό. Αρκεί να δείτε με πόση επιτυχία έκανε την γλάστρα στις εκπομπές τής Ρούλας Κορομηλά, μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα με το...πτυχίο του! Οι κακές γλώσσες που ισχυρίζονται ότι ούτε αυτό θα έκανε αν δεν ήταν γυιος τού Βασίλη Κεδίκογλου (παλιού πασοκικού βουλευτή και υπουργού), είναι απλώς...κακές γλώσσες. Δίπλα στην Ρούλα, ο ανήσυχος και πολυσπουδαγμένος (αν και ποτέ δεν πήρε πτυχίο) Σίμος, βρήκε αυτό που έψαχνε και ησύχασε.

Τελικά, πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πετροχημικός διεθνοσχεσίτης πανελίστας. Συνεπώς, θεωρώ ως απολύτως δικαιολογημένο το βαρύγδουπο ύφος, το οποίο χαρακτηρίζει το ύφος του, την περπατησιά του και τα λεγόμενά του. Τεφαρίκι βρήκε ο Σαμαράς, έτσι; Φτου του, μη τον ματιάσουμε!

4 σχόλια:

  1. Τεφαρίκι, δε λες τίποτε!
    Αξέχαστος θα μείνει όταν είχε αποκαλυφθεί ότι είχε υπηρετήσει τη θητεία του στο Παρίσι, ως οδηγός του πρέσβη (νομίζω ήταν ο Ροκόφυλλος).
    Τον είχε λοιπόν ο Χατζηνικολάου στις ειδήσεις και του έλεγε "... μα, δεν βρέθηκε κανένας άλλος φαντάρος να πάει στο Παρίσι, πώς είναι δυνατόν, εσείς ο γιός του υπουργού έπρεπε να πάτε;" Και το παληκάρι απάντησε:"Δηλαδή θέλατε να πάει κάποιος άλλος που δεν θα ήξερε τόσο καλά Γαλλικά, όσο εγώ;"
    Ακόμα θαυμάζουμε την οξυδέρκειά του...
    hopenends

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς προκύπτει πως ο Κεδίκ έμεινε στη Μόσχα μόνο ένα χρόνο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παντως εδω δεν αναφερει σπουδες:
    http://ekprosopos.gov.gr/?page_id=2
    έχουν αφαιρεθει; χμμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως στα μητρώα του Τεχνικού Επικελητηρίου δεν υπάρχει μηχανικός με όνομα Κεδίκογλου Σίμος.

    Πώς λέει ότι είναι Χημικός Μηχανικός;

    Δεστε εδώ: http://teeserver.tee.gr/regdds/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την ελπίδα ότι ο γνωστός ΗΛΙΘΙΟΣ δεν θα επανέλθει, τα σχόλια δημοσιεύονται πλέον χωρίς έγκριση.