Με αφορμή το χτεσινό σημείωμα περί ΝΑΤΟ, έκανα μια βόλτα στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Έφριξα. Όχι πως δεν είχα ακούσει μερικά πράγματα από την Λιάνα Κανέλλη σε κάποιο τηλεπαράθυρο αλλά άλλο είναι να τα βλέπεις με τα μάτια σου σε επίσημη ιστοσελίδα. Ιδού, λοιπόν, στοιχεία από την νατοϊκή εμπλοκή της Ελλάδας (το πόσο μας κοστίζει, ας το υπολογίσει μόνος του ο καθένας):
1. Αλβανία
Για την αντιμετώπιση της κρίσης, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 1997 στην Αλβανία, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας Πολυεθνικής Δύναμης Προστασίας, για τη διευκόλυνση της ασφαλούς και έγκαιρης διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τον Απρίλιο του 1997, μεταφέρθηκε στην Αλβανία η πρώτη Ελληνική Δύναμη Αλβανίας (ΕΛΔΑΛ), συνολικής δύναμης 803 ανδρών και 224, οχημάτων με αποστολή την εξασφάλιση των κυρίων σημείων εισόδου στην περιοχή των επιχειρήσεων και την παροχή ασφαλούς περιβάλλοντος δράσης στους Διεθνείς Οργανισμούς.
Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της Δύναμης Προστασίας, άρχισε η αποχώρηση της ΕΛΔΑΛ, η οποία μερικώς ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1997.
Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της Δύναμης Προστασίας, άρχισε η αποχώρηση της ΕΛΔΑΛ, η οποία μερικώς ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1997.
Μετά από διμερή συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας παρέμεινε στο Στρατόπεδο ISHBERISH, Ελληνική Αποστολή Συνδέσμων - Συμβούλων και νέα Ελληνική Δύναμη (συνολικά 205 στελέχη), με κύρια αποστολή την υποβοήθηση της αναδιοργάνωσης των Αλβανικών ΕΔ. Η ΕΛΔΑΛ κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κόσοβο, ενισχύθηκε με τμήμα Μηχανικού, 1 ελικόπτερο CH-47D και ιατρικό προσωπικό.
Σήμερα και στο πλαίσιο της ανακατανομής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, η Ελλάδα συμμετέχει στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στα Τίρανα, με αριθμό επιτελών και Λόχο Υποστήριξης του Στρατηγείου, δύναμης 50 περίπου στελεχών.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ντέιτον, για την επίτευξη της ειρήνης στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη, συστήθηκε το Δεκέμβριο του 1995 από το ΝΑΤΟ, Πολυεθνική Στρατιωτική Δύναμη με την ονομασία IFOR.
Από τις 10 Ιανουαρίου 1996 η Ελλάδα συμμετείχε στην IFOR με την Ελληνική Δύναμη Βοσνίας (ΕΛΔΥΒ) και με δύναμη 280 ανδρών και 136 οχημάτων.
Η IFOR μετονομάστηκε το Δεκέμβριο του 1996 σε SFOR.
Η αποστολή της ΕΛΔΥΒ, τόσο στα πλαίσια της IFOR όσο και της SFOR, ήταν μέχρι το Φεβρουάριο του 2003, η εκτέλεση μεταφορών πάσης φύσεως από και προς τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Βοσνίας, με σκοπό την ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της χώρας.
Από το Φεβρουάριο του 2003 η χώρα μας συμμετείχε στην SFOR με Λόχο Στρατονομίας δύναμης 50 ανδρών.
Από το Νοέμβριο του 2004, η ΕΕ ανέλαβε, με την Επιχείρηση "ALTHEA", την ευθύνη της Δύναμης σε όλη τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Η Ελλάδα συμμετέχει στην Επιχείρηση "ALTHEA" με επιτελείς στο Στρατηγείο της Δύναμης, Λόχο Στρατονομίας 50 ανδρών, Εθνικό Στοιχείο Υποστήριξης και Λόχο Μεταφορικών Ελικοπτέρων με 2 Ε/Π τύπου CH-47D.
Τον Ιούνιο του 1999 και στο πλαίσιο της αποχώρησης των Γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο το ΝΑΤΟ, μετά από έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ, αποφάσισε την ανάπτυξη μιας Πολυεθνικής Στρατιωτικής δύναμης, για την εγκαθίδρυση και διατήρηση ασφαλούς περιβάλλοντος στην περιοχή.
Στη Δύναμη, που ονομάστηκε KFOR, η Ελλάδα συμμετείχε από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι τον Ιανουάριο του 2003 με την 34 Μ/Κ ΤΑΞ (ΕΛΔΥΚΟ).
Στα πλαίσια της μείωσης των δυνάμεων της KFOR, σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2003, η Ελλάδα απέσυρε το Στρατηγείο της Ταξιαρχίας και όλες τις Μονάδες της, εκτός από τα 501 και 507 Μ/Κ ΤΠ, τα οποία παρέμειναν στις θέσεις τους.
Από τον Αύγουστο του 2003 και μέχρι σήμερα, η ΕΛΔΥΚΟ αποτελείται από Εθνική Τακτική Διοίκηση και 2 Μ/Κ ΤΠ, τα οποία αντικαθίστανται κάθε έξι μήνες.
Από τον Αύγουστο του 2003 και μέχρι σήμερα, η ΕΛΔΥΚΟ αποτελείται από Εθνική Τακτική Διοίκηση και 2 Μ/Κ ΤΠ, τα οποία αντικαθίστανται κάθε έξι μήνες.
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της KFOR και της σε εξέλιξη επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική, με την ονομασία "JOINT ENTERPRISE", η Ελλάδα συμμετέχει με αριθμό επιτελών στο Στρατηγείο NHQS, στην ΠΓΔΜ.
Μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν από τη Βόρεια Συμμαχία και προκειμένου να αποκατασταθεί κλίμα ασφαλείας στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ώστε να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές, δημιουργήθηκε από το ΝΑΤΟ η «Διεθνής Δύναμη Ασφαλείας και Βοήθειας» (ISAF).
Η Ελλάδα συμμετέχει στην ISAF με την Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ), η οποία αποτελείται από ένα Λόχο Μηχανικού, ειδικής σύνθεσης, ενισχυμένο με στοιχεία ασφαλείας και διοικητικής μέριμνας, συνολικής δύναμης περίπου 120 στελεχών.
Η αποστολή της ΕΛΔΑΦ είναι κυρίως η κατασκευή έργων Μηχανικού, προς όφελος της ISAF. Η χώρα μας συμμετέχει επίσης και με αριθμό στελεχών και των τριών Κλάδων των ΕΔ, στο Επιτελείο της ISAF, της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Καμπούλ (KMNB) και της Διοίκησης του Αεροδρομίου της Καμπούλ (ΚΑΙΑ).Αλήθεια, μήπως μπορεί κάποια κουφάλα να μας πει με ποιο αντάλλαγμα κάνουμε τέτοιες δαπάνες; Και γιατί προτιμούμε να πετσοκόψουμε μισθούς και συντάξεις παρά να εξοικονομήσουμε τους πόρους που διαθέτουμε για το ΝΑΤΟ; Μήπως για να έχουμε προστασία σε περίπτωση που μας επιτεθεί η...Αίγυπτος;
Αναρωτιέμαι... Αυτή η πουτάνα η τρόικα που επιμένει να κόψουμε τα πάντα κι από παντού, πώς και δεν μας έχει ζητήσει ακόμα να κόψουμε τις νατοϊκές δαπάνες; Στραβομάρα έχουν οι ελεγκτές της και δεν τις είδανε;
(Πώς είπατε; Μαλακία ρώτησα, ε;)
I’m having a small issue I can’t get my reader to pickup your rss feed, I’m using google reader by the way.
ΑπάντησηΔιαγραφήI agree with you.
ΑπάντησηΔιαγραφήI wish I found teddygr.blogspot.com before ! Your site is very informative, thanks.
ΑπάντησηΔιαγραφήthanxxx
single mother grants