Πρώτα-πρώτα, ποιος είναι αυτός ο υποψήφιος πρόεδρος; Λέγεται Wyclef Jean, είναι 37 χρονών και ζει στις Η.Π.Α. από τα 9 του. Λένε πώς είναι διάσημος ράπερ. Εγώ δεν τον ξέρω αλλά αναρωτιέμαι πού σκατά ανακάλυψε την γενέτειρά του μετά από τόσα χρόνια, πώς κέρατο πήρε απόφαση να βάλει για πρόεδρος και πώς διάολο λέει ότι θα τον στηρίξουν οι Αϊτινοί; Λόγω της μακρόχρονης προσφοράς του στον τόπο; Ή, μήπως, επειδή παρασύρθηκαν οι αγράμματοι ιθαγενείς από την ευγλωττία του; Εδώ, δεν μιλάει ούτε γαλλικά ούτε κρεολικά, τις δυο επίσημες γλώσσες της Αϊτής. Τέλος πάντων. Πάντως, ο ακτιβιστής ηθοποιός Σων Πεν δεν δίστασε να δηλώσει ότι άλλοι κρύβονται πίσω απ' αυτήν την υποψηφιότητα. Κοίτα να δεις πού κι εμένα κάπου εκεί πήγε το μυαλό μου!
Ας ξαναγυρίσουμε στον σεισμό και τις επιπτώσεις του. Σε μια χώρα με μέσο κατά κεφαλή εισόδημα ΕΝΑ ευρώ ημερησίως, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 80% λόγω των κατεστραμμένων υποδομών της χώρας. Στην "σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Αϊτής" που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., οι ισχυρές οικονομικά χώρες υποσχέθηκαν πακτωλό βοηθείας αλλά μέχρι τώρα δεν έχει πέσει ούτε δολλάριο στην δύσμοιρη χώρα. Όσα προγράμματα υλοποιούνται, τρέχουν με την στήριξη των χωρών της "Μπολιβαριανής Συμμαχίας" (Κούβα, Βενεζουέλα, Βολιβία κλπ).
Το περίεργο είναι ότι ούτε οι άλλες νοτιοαμερικανικές χώρες έχουν εισφέρει το παραμικρό. Πόσο περίεργο είναι αυτό, όμως; Προσέξτε:
Το 2004, ο λαοπρόβλητος ηγέτης της Αϊτής Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ (πάστορας παρακαλώ), ανατρέπεται από πραξικόπημα, το οποίο υποκινήθηκε από τις Η.Π.Α. Οι αμερικανοί τοποθέτησαν στη θέση του προέδρου την μαριονέτα τους που λέγεται Ρενέ Πρεβάλ (αυτόν θέλει να διαδεχθεί ο ράπερ που λέγαμε). Οι Αϊτινοί, όμως, δεν μπόρεσαν να χωνέψουν με τίποτε τον Πρεβάλ κι άρχισαν να του κάνουν τη ζωή δύσκολη. Έτσι, ο Ο.Η.Ε. (για την ακρίβεια: Η.Π.Α., Καναδάς και Γαλλία) έστειλε μια δύναμη 10.000 ανδρών για να βοηθήσουν τον Πρεβάλ να κυβερνήσει. Αυτή η πολυεθνική δύναμη (ουσιαστικά, δύναμη κατοχής) παραμένει ακόμη στην Αϊτή. Κι επειδή οι τρεις χώρες που προαναφέραμε δεν μπορούν να εκτεθούν απροκάλυπτα, ανέθεσαν την ηγεσία αυτής της δύναμης στην...Βραζιλία. Δηλαδή, στην μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής. Καταλάβαμε τώρα γιατί οι νοτιοαμερικανικές χώρες διστάζουν να ανακατευτούν στην ανοικοδόμηση της Αϊτής;
Πάμε παρακάτω. Με τις υποδομές διαλυμένες και το κράτος ξεχαρβαλωμένο, ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη του συντονισμού στην χώρα; Ο Περβάλ, που θα είχε φύγει εδώ και χρόνια αν δεν στηριζόταν στους 10.000 κυανόκρανους; Έσπευσαν, λοιπόν, οι μεγάλοι που προαναφέραμε και έστησαν ένα 26μελές συμβούλιο, τα μισά μέλη του οποίου είναι στελέχη ξένων κυβερνήσεων και οργανισμών. Ποιος είναι προεδρεύων αυτού του Συμβουλίου; Ο τσιμπουκοσαξοφωνίστας Μπιλ Κλίντον! Το περιοδικό "Esquire" αποκάλεσε τον Κλίντον "διευθύνοντα σύμβουλο μιας χώρας που δεν έχει ηγεσία".
Δεν θα υποτιμήσω την νοημοσύνη σας με το να αναφέρω τις εκτιμήσεις μου για το μέλλον της Αϊτής υπ' αυτές τις συνθήκες. Ο νοών, νοείτω. Θα παραθέσω, απλώς, ορισμένα νούμερα που προέρχονται από δημοσιεύματα μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών (Reuters, CNN, BBC, Los Angeles Times κλπ)
- 1.500.000 Αϊτινοί παραμένουν άστεγοι. Απ' αυτούς, πάνω από 230.000 δεν έχουν ούτε σκηνή για να μείνουν.
- Στην Αϊτή δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 850 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η χώρα έφτασε να αποκαλείται διεθνώς "Δημοκρατία των ΜΚΟ".
- Το 1985, η Αϊτή έκανε εισαγωγή από τις Η.Π.Α. 1 κιλό ρύζι για κάθε 22 κιλά που παρήγαγε. Χάρη στον αμερικανοκίνητο Περβάλ, σήμερα εισάγεται από τις Η.Π.Α. διπλάσιο ρύζι από όσο παράγεται! Ποιος ωφελήθηκε περισσότερο από αυτή την μεταβολή; Η American Rice Inc. Ποιος διαχειρίζεται την αμερικανική βοήθεια προς την Αϊτή; Η USAID. Τι συμβόλαιο συνεργασίας έχει η USAID με την American Rice Inc; 126 εκατομμύρια δολλάρια. Έδεσε το γλυκό!
Κράτησα το καλύτερο για το τέλος:
Πόση βοήθεια έχει τάξει στην Αϊτή η Γαλλική κυβέρνηση; 180 εκατομμύρια δολλάρια. Πόσα έχει δώσει; Ούτε σεντς! Το μόνο που έστειλε η Γαλλία στην κατεστραμμένη χώρα ήταν ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα, σκηνές κλπ) αξίας περίπου 36 εκατομμυρίων δολλαρίων. Πού είναι το καλύτερο που σας είπα; Ορίστε:
Όταν η Αϊτή ανεξαρτητοποιήθηκε από την Γαλλία το 1804, οι Γάλλοι κινητοποίησαν γη και ουρανό ώστε να αποζημιωθούν επειδή η ανεξαρτησία της ΑΪτής θα τους στερούσε τα τεράστια έσοδα από το εμπόριο σκλάβων! Τελικώς, οι Αϊτινοί υποχρεώθηκαν να καταβάλουν στην Γαλλία 150 εκατομμύρια φράγκα εκείνης της εποχής (σημερινά 22 δισεκατομμύρια δολλάρια), δηλαδή 44 φορές τον προϋπολογισμό της χώρας!! Ωραία η Γαλλική Δημοκρατία, ε;
Ζήτω η Δημοκρατία σας, ρε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με την ελπίδα ότι ο γνωστός ΗΛΙΘΙΟΣ δεν θα επανέλθει, τα σχόλια δημοσιεύονται πλέον χωρίς έγκριση.