Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

5 Απριλίου 2019

ΕΕΣΥΠ, αυτή η άγνωστη (3)

Χτες, μια φίλη αναγνώστρια μου απηύθυνε (μέσω της σελίδας τού ιστολογίου στο Facebook) την εξής ερώτηση: "Αναρωτιέμαι, Θοδωρή ,το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης -που το ανεκτίμητης αξίας περιεχόμενό του μετακόμισε στο ΚΠΙΣΝ- ανήκει πλέον στην ΕΕΣΥΠ;". Δεν της απάντησα επειδή είχα κατά νου το σημερινό κείμενο, όπου θα βρει την απάντηση που ζητάει. Στο μεταξύ, ας θυμηθούμε αυτό που λέγαμε χτες, ότι πέρυσι τον Ιούνιο η ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ ζήτησε να μεταβιβαστούν σ' αυτήν οι τρεις παραλιακές λεωφόροι τής Πάτρας, επειδή θα μιλήσουμε εκτενέστερα για εκείνο το αίτημα της ΕΤΑΔ μιας και αφορούσε πολύ περισσότερα ακίνητα.

Στις 14 Ιουνίου 2018 (κρατήστε αυτή την ημερομηνία), λοιπόν, η ΕΕΣΥΠ υπέβαλε στην κυβέρνηση αίτημα με το οποίο ζητούσε να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ "10.119 ακίνητα, κυριότητας ελληνικού δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ., όπως αυτά εξειδικεύονται με Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) στο Παράρτημα Ι, το οποίο είναι συνημμένο στο παρόν αίτημα". Ουσιαστικά, δηλαδή, η ΕΕΣΥΠ έστειλε μια λίστα με 10.119 αριθμούς κτηματολογίου και ζητούσε να της μεταβιβαστούν τα ακίνητα στα οποία ανήκαν αυτοί οι αριθμοί.

Πανοραμική άποψη της βόρειας Πάτρας. Σε πρώτο πλάνο το βυζαντινό
κάστρο τού 6ου αιώνα, έμβλημα της πόλης, το οποίο διεκδικεί η ΕΕΣΥΠ.

Στις 18 Ιουνίου 2018 συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚυΣΟιΠ), υπό την προεδρία τού υπουργού οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα της ΕΕΣΥΠ και να αναθέσει στον υπουργό οικονομικών την διεκπεραίωση της διαδικασίας. Βάσει του -μνημονιακού- Ν.4389/2016, το ΚυΣΟιΠ όφειλε να εκδώσει απόφαση μέσα σε διάστημα δυο μηνών αλλά σε μόλις τέσσερις ημέρες η απόφαση ήταν έτοιμη και την επόμενη κιόλας ημέρα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β', 2317/19-06-2018). Δηλαδή, μέσα σε τέσσερις ημέρες και προκειμένου να αποφασίσουν, τα μέλη του ΚυΣΟιΠ έλεγξαν όλα τα ακίνητα στα οποία ανήκε κάθε ένας από 10.119 κωδικούς, συζήτησαν την ιδιαιτερότητα κάθε ακινήτου, υπολόγισαν την σημασία καθενός ξεχωριστά τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία και αποφάσισαν ότι άπαντα, μηδενός εξαιρουμένου, μπορούν και πρέπει να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ.

Επειδή αυτό το τιτάνιο έργο δεν θα μπορούσε να το φέρει εις πέρας μέσα σε τέσσερις ημέρες ούτε συστοιχία πανίσχυρων υπολογιστών, οφείλουμε να αναφέρουμε τα ονόματα των υπουργών-μελών εκείνου του ΚυΣΟιΠ, ώστε να τους απονείμουμε τα οφειλόμενα εύσημα: Γιάννης Δραγασάκης (οικονομίας και ανάπτυξης, πρόεδρος), Ευκλείδης Τσακαλώτος (οικονομικών), Γιώργος Σταθάκης (περιβάλλοντος και ενέργειας), Παναγιώτης Κουρουμπλής (ναυτιλίας), Ευάγγελος Αποστόλου (αγροτικής ανάπτυξης), Αλέξανδρος Χαρίτσης (αναπληρωτής οικονομίας και ανάπτυξης), Γιώργος Χουλιαράκης (αναπληρωτής οικονομικών), Χριστόφορος Βερναρδάκης και Αλέξανδρος Φλαμπουράρης (αμφότεροι επικρατείας).

Όσον αφορά την Πάτρα, ανάμεσα στα 10.119 μεταβιβαζόμενα ακίνητα βρέθηκαν: το παράλιο μέτωπο και οι τρεις παραλιακές λεωφόροι για τις οποίες κάναμε λόγο χτες, η παραλιακή ζώνη Αγιάς-Τερψιθέας, η παραλία των Ιτεών, η πλατεία με το Ηρώο στην Τερψιθέα, χώροι που έχουν χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστοι (το στρατόπεδο ΚΕΤχ στα Σύνορα, ο χώρος του δασαρχείου, οι χώροι με τις αθλητικές εγκαταστάσεις τού δήμου σε Γαληνού και Τοπάλη, ο χώρος μηχανικής καλλιέργειας στην Πανεπιστημίου κλπ), το Φρούριο-έμβλημα της πόλης, το αρχαιολογικό μουσείο, το ρωμαϊκό ωδείο, ο ρωμαϊκός ιππόδρομος (στο κέντρο της πόλης) αλλά και όλα τα απαλλοτριωμένα στην περιοχή τού ιπποδρόμου κτήρια, πέντε δημοτικά σχολεία και τρία σχολικά συγκροτήματα για τα οποία βρέθηκαν λάθη στην εγγραφή τους στο κτηματολόγιο κλπ.

Στην διπλανή μας Κεφαλλονιά μεταβιβάστηκαν στην ΕΕΣΥΠ: Το αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, τα δικαστήρια, τα κτήρια της αστυνομίας σε Αργοστόλι και Ληξούρι, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη μαζί με το κηποθέατρό της, ο χώρος του λιμενικού ταμείου και του τελωνείου στο Αργοστόλι, ο Κούταβος, το μνημείο της μεραρχίας Άκουι, ο Τηλέγραφος (λόφος του αη-Θανάση), το Κουλούμπι (ο λόφος στον θαλασσόμυλο) κλπ.

Φυσικά, από αυτή την τρέλα δεν γλίτωσε ούτε η Θεσσαλονίκη, όπου η ΕΕΣΥΠ απέκτησε τον Λευκό Πύργο, την Ροτόντα, το Καυταντζόγλειο στάδιο, το Επταπύργιο (Γεντί-Κουλέ), τον ναό της Αχειροποιήτου, τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Γεννηματάς και Παπαγεωργίου, το αρχαιολογικό μουσείο, την παραλιακή λεωφόρο από Λευκό Πύργο μέχρι την εκκλησία Μεθοδίου-Κυρίλλου (μαζί με την εκκλησία) κλπ. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ξεχωρίζουν οι μεταβιβάσεις της Κνωσσού, της Σπιναλόγκας, των τειχών του Ηρακλείου, του Παγκρήτιου σταδίου, των Νεωρίων και του τουρκικού χαμάμ στα Χανιά, του ναυτικού και του αρχαιολογικού μουσείου των Χανίων, του τεμένους του Μασταμπά στο Ρέθυμνο, του Ασύρματου στο Μπραχάμι, του Ζαππείου, του συμμαχικού νεκροταφείου στο Παλιό Φάληρο, του σπιτιού τού Καποδίστρια στην Κέρκυρα, του σπιτιού του Σοφιανόπουλου στην Αλεξανδρούπολη, του σπιτιού του Ελ. Βενιζέλου στην Χαλέπα, του παλαιού νοσοκομείου της Άρτας, του γηπέδου, του κολυμβητήριου και του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής του Ναυπλίου, του Γκέρτσειου και του δικαστικού μεγάρου στην Κοζάνη, του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, της Ακρόπολης της Σπάρτης, του νοσοκομείου και του γηροκομείου στο Καρπενήσι, του αρχαίου θεάτρου στην Λάρισα, του Μπεζεστενιού στις Σέρρες, του μεγάρου Τόκου στην Καβάλα, του τείχους της Χίου, του αρχαιολογικού χώρου τής Αρχαίας Τρίκκης στα Τρίκαλα, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στην Λευκάδα κλπ κλπ κλπ...

Ο κατάλογος είναι μακρύς, γεμάτος με δρόμους, πλατείες, πάρκα, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους εν γένει, σχολεία, χώρους άθλησης (γήπεδα,στάδια, κολυμβητήρια, γυμναστήρια κλπ), παιδικές χαρές, κτήρια πρεσβειών στο εξωτερικό, κτήρια διαφόρων υπηρεσιών και φορέων, φυλακές, στρατόπεδα, δάση, παραλίες, διατηρητέα βιομηχανικά οικοδομήματα (καπναποθήκες, βυρσοδεψεία κλπ)... με τα πάντα, αρκεί να μπορούν να "αξιοποιηθούν" με οποιονδήποτε τρόπο.

Παρένθεση. Για να αποκαλυφθούν όλα αυτά, έπρεπε σε όλη την χώρα κάποιοι υπάλληλοι δήμων, ιδρυμάτων, φορέων κλπ να ψάξουν σε αρχεία και να τρέξουν στα υποθηκοφυλακεία προκειμένου να ταυτοποιήσουν τους κωδικούς αριθμούς τής απόφασης με τα ακίνητα που τους αφορούν. Στο χάος της Αθήνας ή δεν έγινε τέτοια προσπάθεια (προφανώς επειδή θα ήταν σισύφεια) ή απλώς εγώ δεν κατάφερα να βρω κάτι συγκεκριμένο. Κατ' επέκταση, δεν μπορώ να απαντήσω στην φίλη αναγνώστρια για το τι συμβαίνει με το κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Μόνο για την Δημόσια Βιβλιοθήκη της Λευκάδας μπορώ να της πω. Κλείνει η παρένθεση.

Εννοείται ότι ξέσπασε σάλος μόλις έγιναν γνωστά τα παραπάνω. Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, δηλώνοντας ότι "προφανέστατα δεν υπάρχει καμία διάθεση και πρόθεση να εκποιήσουμε δημόσια περιουσία" αλλά δεν έπεισε, καθ' όσον το μόνο προφανές είναι ότι όλα αυτά τα ακίνητα μεταβιβάστηκαν σε μια εταιρεία, η οποία έχει την δυνατότητα να τα πουλήσει όποτε θέλει και, μάλιστα, δίχως να δώσει λόγο σε κανέναν. Στο κάτω-κάτω, αν η αριστερή (μη ξεχνιόμαστε!) κυβέρνηση νοιαζόταν πράγματι για την αξιοποίηση και όχι για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ας ανέθετε σε κάποιον φορέα ακριβώς αυτό, την αξιοποίηση, χωρίς να μεταβιβάζει ιδιοκτησίες. Και, βεβαίως, χωρίς να νομοθετεί για το ακαταδίωκτο των διαχειριστών...

Το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, το οποίο έχει μεταβιβαστεί στην ΕΕΣΥΠ.
Τώρα πια, το κράτος πληρώνει ενοίκιο στην ΕΕΣΥΠ για την χρήση του (!!)

Κανονικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό μου, κάπου εδώ θα έπρεπε να ολοκληρώσω. Ίσως και να το κάνω. Ίσως, πάλι, να προσθέσω μερικά στιγμιότυπα από τα όσα ακολούθησαν την παραπάνω απόφαση του ΚυΣΟιΠ, έτσι... για να γελάσει λίγο το χειλάκι μας. Ειδικά, όσα ακολούθησαν τις προσφυγές των Δήμων Πατρέων και Σπαρτιατών κατά της απόφασης, έχουν αρκετό ενδιαφέρον και σκέφτομαι πως δεν πρέπει να σας τα στερήσω. Το κακό είναι πως αηδιάζω εύκολα όταν κάποιο βρόμικο θέμα τραβάει σε μάκρος. Ίδωμεν από Δευτέρα.

2 σχόλια:

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Για να καταλάβω, όλα αυτά ιδιωτικοποιήθηκαν από το Δημόσιο με "παραχώρηση" στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ και τώρα το Δημόσιο για όσα από αυτά χρησιμοποιεί πληρώνει νοίκια στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ; Η λογική λέει ότι θα πρέπει να πήρε κάποιο αντάλλαγμα το Δημόσιο γι αυτή την "εκχώρηση", δηλαδή να πουλήθηκαν στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ, για να καταλαβαινόμαστε. Ποιό ήταν αυτό;
Υ.Γ. Μήπως είναι καλύτερα να πάμε στον νεο-Σουλτάνο Ερντοκάν σαν Λαος και να του πούμε "Αγά, προσκυνούμε ταπεινά και μεταμελημένα, αν θέλεις, σε παρακαλούμε ξανακάνε μας ραγιάδες, μια μαλακία κάναμε κι εμείς το 1821, πάνε πια 200 χρόνια, μην μας το φυλάς και μανιάτικο"!
Καλύτερα δε θάναι;

Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας είπε...

Οι τρεις αναρτήσεις σου "ΕΕΣΥΠ, αυτή η άγνωστη" αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για δύο αναρτήσεις μου με τίτλο «Τῷ καιρῷ ετούτῳ». Στη 2η εξ αυτών (Μέρος Β') αναφέρομαι σε σένα και παραπέμπω στις δικές σου αναρτήσεις. Τα λινκ των αναρτήσεών μου:
https://l-d-papadeas.blogspot.com/2019/04/blog-post_6.html
https://l-d-papadeas.blogspot.com/2019/04/blog-post_10.html
Σ' ευχαριστώ.