Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

29 Οκτωβρίου 2018

Καταρράκτης!

Είχα αποφασίσει να μη πω λέξη για το πρόβλημα που επέβαλε απρόσμενη σιγή στο ιστολόγιο. Δυστυχώς, με αναγκάζετε να αλλάξω γνώμη, αφού τα μηνύματά σας -είτε με την μορφή σχολίων (τα οποία δεν θα δημοσιεύσω) είτε με την μορφή email (στα οποία δεν θα απαντήσω)- είναι πλέον και αναρίθμητα και καθημερινά. Κι ενώ ήδη σκεφτόμουν μια ενημερωτική ανάρτηση σαν την σημερινή, ήρθε να λειτουργήσει ως καταλύτης ο φίλος Η.Χ., ο οποίος με επισκέφθηκε στον χώρο δουλειάς μου, προκειμένου να μάθει τι συμβαίνει. Μ' αυτά και μ' αυτά, λοιπόν, με κάνατε να αισθάνομαι υποχρεωμένος να δώσω εξηγήσεις, αν και ειλικρινά δεν πιστεύω ότι θα χάσει η Βενετιά βελόνι αν κάποτε τούτο το ιστολόγιο σιγήσει οριστικά.

Να ξεκαθαρίσω ευθύς εξ αρχής ότι τα προβλήματα με τον Blogger φαίνεται ότι λύθηκαν, οπότε δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι με φίμωσαν τα σκοτεινά κέντρα τής δικτυακής εξουσίας. Παρεμπιπτόντως, μετά από συμβουλές κάποιων φίλων, έχω ήδη σχεδιάσει -και σχεδόν ολοκληρώσει- τον "καθρέφτη" τού ιστολογίου στο Wordpress, ώστε να υπάρχει έτοιμη ανά πάσα στιγμή μια εναλλακτική διαδρομή. Εξ άλλου, με αφορμή τα γνωστά προβλήματα λογοκρισίας, έχω δρομολογήσει το χτίσιμο του "CES.gr", ώστε να μη μπορεί κανείς να μου επιβάλλει όρους και κανόνες.

Δυστυχώς, το τωρινό πρόβλημά μου είναι πολύ πιο πεζό και η εμφάνισή του οφείλεται εξ ολοκλήρου στον πανδαμάτορα χρόνο. Όσο κι αν εδώ και πάνω από μισό αιώνα έχω συμβιβαστεί με την διψήφια μυωπία μου, ομολογώ ότι πριν λίγο καιρό ανησύχησα διαπιστώνοντας πόσο δυσκολευόμουν πλέον να διαβάσω. Πρεσβυωπία σίγουρα δεν ήταν, αφού έσκυβα ακόμη περισσότερο στο κείμενο αντί να απομακρύνομαι. Ο γιατρός με αιφνιδίασε απόλυτα με την διάγνωσή του: αρχές καταρράκτη! Από τα 58 μου,γιατρέ; Ναι, συμβαίνει συχνά σε άτομα με υψηλή μυωπία.

Ανάγκα και θεοί πείθονται, οπότε... υπομονή. Έφερα πιο κοντά την οθόνη του υπολογιστή και μεγάλωσα τις γραμματοσειρές, προκειμένου να μπορώ να δουλέψω αλλά τα αποτελέσματα ήσαν πενιχρά. Εκεί που κάποτε απαιτούνταν 2-3 ώρες για να ετοιμάσω ένα κείμενο, τώρα χρειαζόμουν τουλάχιστον ένα εξάωρο. Κι επειδή τόσος χρόνος δεν υπάρχει, τα καθημερινά κείμενα αραίωσαν σε ένα κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα. Και μαζί με το γράψιμο, αραίωσε και το διάβασμα, κάτι που οδηγεί αναπόδραστα σε περαιτέρω αραίωση των γραπτών. Βλέπετε, αν γράφεις χωρίς να διαβάζεις, γράφεις ανοησίες.

Δεν ξέρω πώς θα σας φαινόταν αν ένα βράδυ σηκώνατε το βλέμμα στον ουρανό και βλέπατε, αντί για ένα, τέσσερα φεγγάρια, το ένα πάνω στο άλλο, αλλά κάπου εκεί έπρεπε να πάρω μια απόφαση: ή θα το γύριζα στις αντιγραφές και στις εύκολες λύσεις ή θα ανέστελα τις δημοσιεύσεις ώσπου να λυθεί το πρόβλημα. Δεν χρειάστηκε να σκεφτώ πολύ για να επιλέξω το δεύτερο. Υπέρ αυτής της απόφασης λειτούργησε και ο εκτάκτως αυξημένος φόρτος εργασίας καθ' όλο τον μήνα που διανύουμε, ο οποίος μου απορροφούσε καθημερινά τουλάχιστον τις μισές ώρες τού εικοσιτετραώρου.

Νομίζω ότι πολυλόγησα για άλλη μια φορά αλλά τώρα αισθάνομαι καλύτερα. Και μην αναρωτιέστε γιατί καθυστέρησα τόσο να δώσω εξηγήσεις. Δεν έχω μάθει να κρεμιέμαι στα μανταλάκια...

Κάπου εδώ, οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους με βομβάρδισαν με τα μηνύματά τους τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι για σας αυτό το ιστολόγιο (σας παρακαλώ, επιτρέψτε μου να μη καβαλήσω καλάμι σ' αυτή την ηλικία!) αλλά σας διαβεβαιώνω απολύτως ότι για μένα είναι σημαντικώτατο. Ειλικρινά, δεν βλέπω την στιγμή που θα επανέλθω στα καθημερινά μου κείμενα. Ως τότε, υπομονή από όλους μας. Και να θυμάστε πάντα ότι: ο καλός ο αναγνώστης στην φουρτούνα φαίνεται!

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περαστικά βρε Θοδωρή.
Το πρόβλημα πλέον λύνεται εύκολα. Η μάνα μου προ λίγων ετών έκανε εγχείρηση και στα δύο μάτια, με διαφορά εξαμήνου αν θυμάμαι και διαβάζει πλέον χωρίς γυαλιά στα 76 (άσε που ζηλεύω λόγω μυωπίας κι εγώ)...

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Επειδή ήμουνα σίγουρος πως κάποιος σοβαρός λόγος τρέχει, δε σε ενόχλησα αυτή τη φορά. Ολα καλά, γιατί το μυαλό μου πήγε σε άλλα χειρότερα της ....ηλικίας! Μόνο πρόσεχε, γιατί ψυλλιάζουμαι ότι μεγάλη ζημιά μας έχει κάνει κι αυτή η κωλο-οθόνη! Εγώ δεν έχω κάνει ακόμη καταρράκτη, παρά το ότι είχα κι εγώ "αρχές" πριν από 3 χρόνια, στηριζόμενος στην συμβουλή του γιατρού: "Ελα όταν θα σε ενοχλούν το βράδι τα απέναντι αυτοκίνητα".
Α, και μην κάνεις το λάθος να βάζεις πολυεστιακά με οθόνη! Είναι ό,τι χειρότερο. Αν χρειάζεσαι διορθωτικά κοντινά βάλε απλά.
Κατά τα λοιπά, ΥΓΕΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Nα είσαι γερός πρώτα απ' όλα! Τα γραπτά σου διαβάζονται και δεύτερη και τρίτη φορά!

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρή περαστικά και ταχεία ανάρρωση.
Αναμένουμε την ηλεκτρονική πένα σου.

ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Καλημέρα .

Ανώνυμος είπε...

(Πολύ σημαντικό!) Υπομονή και με το καλό να επανέλθεις!

Kitsos Apsilos

babcav είπε...

Περαστικά σου Θοδωρή...

Ανώνυμος είπε...

Πολλά λόγια δεν χρειάζονται.
Τα τετριμμένα αλλά ειλικρινή περαστικά.
Τόλης

Νικόλας είπε...

καλή ανάρρωση Θοδωρή!

GRECO MASKARA είπε...

Κάτι σαν ανησυχία στην κάθε προσπάθεια.Ευτυχώς!!

Άρκαλος είπε...

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

Yiannis είπε...

Περαστικά Θοδωρή

spiral architect είπε...

Έλα, μη δειλιάζεις, η εγχείρηση καταρράκτη είναι πλέον ρουτίνα. Περαστικά και καλή σου επιστροφή.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι από τους αθόρυβους, αλλά φανατικούς, αναγνώστες σου. Ανακάλυψα το blog προ 5ετίας περίπου νομίζω σε μια έρευνα που έκανα για τους εφοπλιστές και έπεσα στο Εφοπλιστές ή Πειρατές. Από τότε, διαβάζω σχεδόν καθημερινά και φυσικά έχω "ξεσκονίσει" πολλά παλιαότερα κείμενα και αφιερώματα. Νομίζω ότι έχω σχολιάσει 2-3 φορές όλες κι όλες, αλλά αυτό δεν σημαίνει και τίποτα.

Να είσαι καλά Θοδωρή και να έχεις δύναμη να συνεχίζεις να μας τσιγκλάς το μυαλό!

Καλώς επέστρεψες και εύχομαι ταχύτατη διόρθωση του προβλήματος.

ΥΓ. Μπήκα για να δω ένα παλιότερο κείμενο που θυμόμουν ότι είχες γράψει για τον Γενς Σπαν. Πήγα στο search, έψαξα, βρήκα το κείμενο και μετά συνειδητοποίησα ότι το μάτι μου πήρε καινούριο τίτλο στην αρχική σελίδα! Καλώς ήρθες στο σπίτι σου!

Σάββας

E. Goldstein είπε...

Ουφ! και βαλαμε τα χειροτερα με το μυαλό μας...

Θοδωρή, είσαι οι 2-3 γωνιές που αξίζει κανείς να διαβάσει σε ένα ηλίθιο και ανούσιο internet.

Ανώνυμος είπε...

Περαστικα Θοδωρη, εμεις εδω θα μαστε και θα σε περιμενουμε...

Δημητρης Χριστοπουλος είπε...

Σας ευχομαι περαστικα,παντα με υγεια.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Περαστικα Θοδωρη!! Μας εχεις λειψει να σαι σιγουρος! Απο εσενα και την Κατιουσα ενημερωνομαι, ουτε εφημεριδες διαβαζω, ουτε τηλεοραση βλεπω.

Unknown είπε...

περαστικα καλή ανάρρωση και σε περιμένουμε με ανυπομονησία !

Unknown είπε...

Πρόσεχε Θοδωρή την υγεία σου, είσαι πολύτιμος!

Ανώνυμος είπε...


https://www.youtube.com/watch?v=LVrL5GW_rdo

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρή, κουράγιο και περαστικά !!! Ο καταρράκτης έπεσε πάνω σε βράχο :-) Tom Strawtower

red...go... είπε...

Αποκλειστικές πληροφορίες του δαιμόνιου δημοσιογράφου (ο θεός να τον κάνει) Πίκου Απίκου αναφέρουν ότι: ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΕΛΟΣ (όχι αυτός μετά την Χαλανδρίτσα) αυτός του Θόδωρου. Σύντροφε περαστικά και σιδερένιος. Άιντε να έχουμε επιλογές στα διαβάσματα μας. Καλά γραψίματα.

Ανώνυμος είπε...

Καλή επιστροφή και καλή δύναμη Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

argyriskapa@gmail.con είπε...

Ο καταρράκτης του Νιαγάρα είναι?
Ξέχασες ότι δεν μας τρομάζει η βαρυχειμωνιά?
Σε προσμένουν πολλοί, μη το ξεχνάς!

Ανώνυμος είπε...

Μην ξεχνας πως οι λαικες απογευματινες της βουλης παρεχουν ατελειωτο υλικο.

red...go... είπε...

Ο δαιμόνιος δημοσιογράφος (ο θεός να τον κάνει) Πίκος Απίκος (από την φρουτοπία βρε) ΞΑΝΑΧΤΥΠΆ ….STOP. Αναμένεται ανάρτηση Σαββατιάτικων STOP. …. Συντονιστείτε….STOP. Αναμένω–ξαναμμένος (όπως έλεγε και μια ψυχή)STOP.