Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

10 Ιουλίου 2018

Η ηλιθιότητα του bitcoin

Ελάχιστες φορές στην ζωή μου απέφυγα να εμπλακώ σε κάποια συζήτηση. Κι αυτές αφορούσαν μόνο περιπτώσεις όπου ήξερα πως η άποψη που θα διατύπωνα θα στενοχωρούσε κάποιον στην παρέα, τον οποίο δεν ήθελα να στενοχωρήσω. Όμως, πολλές φορές το αντικείμενο της συζήτησης με εκπλήσσει, καθώς υποδηλώνει ένα επίπεδο άγνοιας που ενδόμυχα πιστεύω πως δεν ταιριάζει σε μια εποχή όπου κατακλυζόμαστε καθημερινά από έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Τέτοιας μορφής ήταν η έκπληξη που ένοιωσα χτες το απόγευμα, όταν ο συνάδελφος με ρώτησε με απολύτως σοβαρό ύφος: "Θοδωρή, τι γνώμη έχεις για το bitcoin;".

Προσέξτε ότι η ερώτηση δείχνει πεντακάθαρα πως ο συνάδελφος γνώριζε το bitcoin. Ήξερε ότι πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα (κρυπτονόμισμα, όπως αποκαλείται), το οποίο γεννιέται από το πουθενά και δεν αντιπροσωπεύει κάτι χειροπιαστό. Για την γνώμη μου ενδιαφερόταν. Του την είπα. Και λέω να την γράψω κιόλας, ώστε να μπορώ να παραπέμπω εδώ όποιον άλλο με ρωτήσει το ίδιο πράγμα στο μέλλον, επειδή πάντα θα βαριέμαι να απαντώ σε κουτές ερωτήσεις.

Διαχρονική εξέλιξη της τιμής του bitcoin

Θεωρητικά, η δημιουργία πλούτου επιτυγχάνεται μόνο μέσω της παραγωγής (*). Υπ' αυτή την έννοια, όποτε αυξάνεται η παραγωγή, αυξάνεται αναλογικά και το χρήμα που κυκλοφορεί. Αν η αύξηση του χρήματος ξεπεράσει αυτή την αναλογία, έχουμε πληθωρισμό. Αν η παραγωγή μειωθεί, πρέπει να μειωθεί ανάλογα και η ποσότητα του κυκλοφορούντος χρήματος, δηλαδή να καταστραφεί χρήμα. Εδώ ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο περί του τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις σε περιόδους ύφεσης (μείωσης της παραγωγής) αλλά ας μείνουμε προσηλωμένοι στο θέμα μας.

Στην πράξη τώρα, οι διάφορες μονεταριστικές πολιτικές έχουν ως στόχο τον έλεγχο της ποσότητας του χρήματος ώστε να μη διαταράσσεται (ή, τουλάχιστον, να μη διαταράσσεται υπερβολικά) η σχέση της με την ποσότητα του παραγομένου προϊόντος. Κι εδώ μπαίνει αυτομάτως το ερώτημα: πώς γίνεται τέτοιος έλεγχος στα κρυπτογραφημένα νομίσματα, τα οποία δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε, δημιουργούνται άναρχα, δεν καλύπτονται από οποιαδήποτε εγγύηση και απλώς δημιουργούν πλούτο; Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα είναι απλή: δεν γίνεται κανένας έλεγχος!

Ένα άλλο στοιχειώδες ερώτημα είναι: γιατί να αγοράσει κάποιος bitcoin; Εδώ η απάντηση είναι απλή μα και γελοία συνάμα: Διότι... έτσι! Πίσω απ' αυτό το "έτσι" μπορεί ο καθένας να βάλει την δική του αιτιολογία. Όπως γίνεται, δηλαδή, σε δεκάδες παρόμοια ερωτήματα: γιατί χαβιάρι από οξύρρυγχους της Κασπίας; γιατί πούρα από καπνά Κούβας; γιατί παστουρμά από την Τουρκία; γιατί καφέ από την Βραζιλία; Ο καθένας έχει την δική του ατεκμηρίωτη απάντηση να δώσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα, πέραν πάσης λογικής. Οι εραστές τού bitcoin είναι σίγουροι ότι η αξία του νομίσματός τους θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία επειδή διαμορφώνεται αποκλειστικά με τους νόμους της αγοράς και δεν υπόκειται σε πολιτικές παρεμβάσεις. Λες και ανάμεσα στους νόμους της αγοράς δεν υπάρχει η χρεωκοπία...

Εν πάση περιπτώσει, ποιός μπορεί να αποφασίσει ποια είναι η πραγματική αξία τού bitcoin; Δυστυχώς, η μόνη βάση εκκίνησης που έχουμε για μια τέτοια εκτίμηση είναι η αξία του ρεύματος που καταναλώνεται από έναν υπολογιστή προκειμένου να παραχθεί ένα bitcoin. Σίγουρα το παραγόμενο νόμισμα πρέπει να αξίζει τουλάχιστον τόσο. Όμως, αυτό είναι σαν να λέμε ότι μια ουγγιά χρυσάφι πρέπει να αξίζει τουλάχιστον το κόστος που έχει η εξόρυξή της από ένα χρυσωρυχείο ή ότι ένα κιλό αβγοτάραχο πρέπει να αξίζει τουλάχιστον όσο κοστίζει το ψάρεμα των θηλυκών κέφαλων από τους οποίους παράγεται συν τα ωρομίσθια εκείνου που το φτιάχνει. Μα ούτε κι αυτή η χαζά απλοϊκή προσέγγιση έχει νόημα, εφ' όσον άλλη τιμή έχει το ρεύμα στην Ελβετία και άλλη στο Νεπάλ.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να κάνουμε μια στάση για να περιγράψουμε με λίγες λέξεις το πώς δημιουργείται μια φούσκα. Φούσκα, λοιπόν, δημιουργείται όταν η τιμή ενός επενδυτικού προϊόντος αποδεσμεύεται από την εύλογη αξία του. Όταν μια μετοχή με πραγματική αξία ένα ευρώ πουλιέται για ένα κατοστάρικο ή όταν ένα ακίνητο φτάνει να πουλιέται 3 και 4 φορές πάνω από την αντικειμενική του αξία, είναι σαφές ότι έχουμε δημιουργία φούσκας.

Το κακό με το bitcoin και όλα τα κρυπτονομίσματα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί η εύλογη αξία του. Είναι στα 0,67 δολλάρια με τα οποία πρωτοβγήκε στην αγορά, στα 19,5 χιλιάρικα που έφτασε πριν εφτά μήνες ή στα 6.600 δολλάρια όπου πουλιέται τούτη την ώρα; Άγνωστο. Με οδηγό ποια σκέψη, λοιπόν, αποφασίζει κάποιος να αγοράσει bitcoin; Μόνο με μία: αύριο θα βρει κάποιον άλλον να του το πουλήσει ακριβώτερα. Ακριβώς, δηλαδή, αυτό που είχαν στο μυαλό τους όσοι έσπρωξαν τα λεφτά τους στο ελληνικό χρηματιστήριο περί τα τέλη του εικοστού αιώνα.

Bill Gates στο CBNC: "Αν μπορούσα, θα σορτάριζα την τιμή του bitcoin".

Για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα και να κλείσουμε, όλη η ιστορία με τα κρυπτονομίσματα καλύπτεται πλήρως από την "Θεωρία του Περισσότερο Ηλίθιου" (Greater Fool Theory)(**), η οποία λέει ότι μπορείς να κάνεις μια ηλίθια επένδυση, αρκεί να βρεις κάποιον πιο ηλίθιο από σένα για να του την πουλήσεις ακριβώτερα". Αν παραξενεύεστε μ' αυτό που μόλις διαβάσατε, ξαναθυμηθείτε την ιστορία με το ελληνικό χρηματιστήριο και αναλογιστείτε αυτό που συμβαίνει στις δημοπρασίες έργων τέχνης. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί γιατί κάποιος πληρώνει 150 εκατ. δολλάρια για έναν πίνακα του Πικάσσο; Επειδή είναι εραστής της τέχνης ή επειδή είναι σίγουρος πως θα βρει κάποιον άλλον ηλίθιο ο οποίος θα δώσει περισσότερα για να τον αποκτήσει;

Ναι, θα συμφωνήσω ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί κάποιος πιο ηλίθιος από μας. Όμως, καλό είναι να μη μας διαφεύγει το ενδεχόμενο να αποδειχτούμε εμείς οι μεγαλύτεροι ηλίθιοι και να μείνουμε με τα bitcoin στα χέρια.


---------------------------------------------------------
(*) Προλαβαίνω τις ενστάσεις: Ο τζόγος και η κλοπή δεν δημιουργούν πλούτο. Απλώς μεταφέρουν πλούτο από τον Α στον Β.

(**) Για την "Θεωρία του Περισσότερο Ηλίθιου" και το bitcoin διαβάστε επίσης:
- "Greater fool theory: The bitcoin bubble", The Economist, 1/11/2017
- "Bill Gates: investing in bitcoin is a greater fool theory", TMNews, 8/5/2018
- "Is Bitcoin the Most Obvious Bubble Ever?", The Atlantic, 9/12/2017

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω πολλές γνώσεις οικονομικών αλλά πραγματικά με βοηθάτε με τα άρθρα σας να αποκτήσω μια ιδέα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

experience είπε...

Το bitcoin έχει 'αξία' (το βάζω σε εισαγωγικά γιατί δεν έχει καμιά αξία, δε χρησιμεύει σε τίποτα) επειδή
1. Δεν μπορείς να φτιάξεις όσα θέλεις, δηλαδή δεν μπορεί να έχει ο καθένας όσα θέλει
2. Επειδή απλώς ο κόσμος του δίνει αξία με το να το ζητάει. Έχει αξία επειδή θέλει ο κόσμος να το έχει. Αν αύριο σταματούσε να το θέλει θα έπεφτε η τιμή του και θα έσκαγε αυτή η φούσκα. Και όσοι δώσανε 5 και χιλιάρικα για να πάρουν ένα μπιτκοιν θα έχουν πετάξει ένα κάρο λεφτά

tulpoeid είπε...

Θοδωρή δεν είναι μόνο η πρώτη φορά που θα διαφωνήσω μαζί σου σε μετρήσιμο βαθμό, είναι κι η πρώτη φορά που θα το κάνω σε μεγάλο βαθμό. Η γνώμη που εξέφρασες αφορά αποκλειστικά και μόνο την *επένδυση* σε κρυπτονομίσματα, και όχι τα ίδια τα κρυπτονομίσματα! Πρόκειται για δύο θέματα μέρα-νύχτα. Είναι σαν να συγκρίνουμε την αγορά ακινήτων και τις φούσκες της με μία κατασκευή με τέσσερις τοίχους και σκεπή που μας επιτρέπει να ζούμε εκεί μέσα...

Αξίζει να μάθεις περισσότερα για την ίδια την τεχνολογία (το blockchain) πίσω από τα κρυπτονομίσματα γιατί πρόκειται για εργαλείο με δυνητικά πελώρια δύναμη. Και το να γράφει κάποιος σήμερα από τα αριστερά για ηλιθιότητα του bitcoin χωρίς να είναι ξεκάθαρο ότι μιλάει μόνο για την επένδυση σε bitcoin, ή να μιλάει για εραστές του bitcoin χωρίς να είναι ξεκάθαρο ότι μιλάει για εραστές του τζόγου στο bitcoin εγκυμονεί τον κίνδυνο η τεχνολογία αυτή να καταλήξει να χρησιμοποιείται μόνο από όσους τη βλέπουν σαν ένα ακόμα μέσο πλουτισμού και διαιώνισης της εξουσίας τους. Λογικό άλμα αυτό το τελευταίο και υπερβολή; Όχι, απλά αυτή είναι η διαφορά σπέκουλας και σοβαρών εφαρμογών νέων εργαλείων. Είναι σαν κάποιος να βάζει στοιχηματάκια για το αν η ανακάλυψη του τροχού θα εξαπλωθεί αντί να πιάνει να φτιάξει το πρώτο καρότσι. Ας μην πέσουμε στην παγίδα των τζογαδόρων και της, ναι, ηλίθιας, νοοτροπίας τους. Δεν έχει νόημα να επεκταθώ για πράγματα που έυκολα βρίσκονται με μια αναζήτηση και μία-δύο ώρες διαβάσματος, αλλά αξίζει να πω ότι δε μιλάμε μόνο για εικονικά νομίσματα και σίγουρα όχι για παιχνιδάκια.

Αυτό είναι το ένα σημείο που διαφωνώ, δηλαδή η οπτική γωνία και η ασύμμετρη εστίαση στο ποιο κομμάτι της ιστορίας είναι σημαντικό και ποιο όχι. Υπάρχει και δεύτερη διαφωνία, στην οποία κανείς δεν μπορεί ξέρει ακόμα την απάντηση, αλλά εν πάσει περιπτώση βουαλά: Όσοι ισχυρίζονται πως η τιμή του bitcoin θα ανέβει δεν το λένε μόνο "γιατί έτσι" και γιατί χαζοχαίρονται. Αλλά και γιατί υπάρχει η προσδοκία πως ο πολύς κόσμος σταδιακά θα διοχετεύσει τα χρήματά του στα εικονικά αντίστοιχα, προκειμένου οι συνδιαλλαγές να αλλάξουν μορφή και να αποκτήσουν διάφορα είδη ευκολίας. (Μάλιστα, για αυτή τη χρήση το bitcoin πλέον δε θεωρείται το ενδεδειγμένο νόμισμα δεδομένης της υπερβολικής σπέκουλας.) Οι παράμετροι, τα ζητήματα και οι εφαρμογές αυτού του θέματος έχουν ήδη από τώρα δημιουργήσει ένα οικονομικό οικοσύστημα που νομίζω πως έχει περισσότερο οικονομολογικό ενδιαφέρον από τη μελέτη των φουσκών.

Η απάντησή μου πυροδοτήθηκε και από το ασυνήθιστα απόλυτο ύφος της ανάρτησης, που σε συνδυασμό με κάποιες λεπτομέρειές της και με τις δικές μου γνώσεις "έδειχνε" πως αυτή τη στιγμή δε γνωρίζεις αρκετά για το τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του όμορφου κόσμου των επενδυτών σε αυτό το θέμα. Θυμάμαι και σε προηγούμενο άρθρο σου κάποιον να χλευάζει το γραμματικό συνθετικό "κρύπτο" κι εμένα να του απαντάω πως αν δεν ξέρει καν γιατί λέγονται "κρύπτο" τότε θα πει πως δεν έχει αρκετές γνώσεις ώστε να μπορεί να εκφέρει άποψη. Δε θέλω να διαβαστούν όλα αυτά με "εσωτερική φωνή" ειρωνείας και τίποτα άλλο πέρα από αντικειμενικότητα (και τη σταθερή συμπάθεια στο CES). Αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να σκεφτούν διάφοροι "έλα μωρέ, τι είναι αυτές οι άχρηστες για την υπόθεσή μας βλακείες" όπως γινόταν και κάπου στο γύρισμα του αιώνα για το ίντερνετ.

Ανώνυμος είπε...

Τα μόνα που παράγουν πλούτο είναι τα μέσα παραγωγής και η εργασία. Για να είναι λοιπόν ο Πλούτος στα χέρια του λαού η Ιδιοκτησία των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής πρέπει να περάσει στα χέρια της Εργατικής τάξης και των Συμμάχων της Αυτοαπασχολούμενων και φτωχών Αγροτών. Σε αυτή την Κοινωνία δεν χρειάζεται χρήμα εκτός απο ειδικές περιπτώσεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα(με) το σχόλιο σας με μεγάλη προσοχή και περίμενα μια αιτιολόγηση γιατί να προτιμήσω το bitcoin,όχι ως επένδυση, αλλά ως μέσο συναλλαγής. Δυστυχώς, πέρα από τις αναφορές σας για την( κατ'εσας) άγνοια που έχουμε,δεν κάνατε τον κόπο να μας διαφωτίσετε λιγάκι.Το τόσο σημαίνων "κρύπτο"μας το αφήνετε... ανεξήγητο!Δώστε μας κάτι για να μπορέσουμε να το δούμε λιγάκι διαφορετικά...

teddygr είπε...

Αγαπητέ μου tulpoeid,

θα σε εκπλήξω αλλά δηλώνω ευθέως ότι συμφωνώ απολύτως με την... διαφωνία σου! Είναι σαφές ότι η αποστροφή μου περί ηλιθιότητος αφορά τους επενδυτές τού bitcoin και όχι αυτό τούτο το κρυπτονόμισμα (κρυπτογραφημένο νόμισμα, για όσους δεν καταλαβαίνουν). Όχι μόνο επειδή ένα αντικείμενο δεν μπορεί να είναι ηλίθιο αλλά επειδή ποτέ μου δεν στάθηκα αρνητικά απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, άσχετα με τις διαφωνίες μου για τον τρόπο με τον οποίο επιδρά αυτή η εξέλιξη στις ζωές μας.

Για να υπογραμμίσω τα παραπάνω, ας εξομολογηθώ εδώ ότι το 2012 είχα "τσιμπήσει" με το bitcoin σε σημείο που ξεκίνησα κι εγώ να παράγω νομίσματα, με έναν αρκετά ισχυρό για την εποχή του υπολογιστή, αν και εγκατέλειψα σύντομα και άδοξα την προσπάθεια. Βλέπεις, βαρέθηκα να βλέπω την παραγωγή μου να παραμένει επί ημέρες καρφωμένη στο 0,0000... **γέλια**

Ίσως κάπου εδώ θα έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη για τον αποτυχημένο τίτλο του κειμένου αλλά, δυστυχώς, είναι μάλλον αργά για διόρθωση. Πάντως, αν έγραφα για την "ηλιθιότητα του χρηματιστηρίου", νομίζω πως κανένας δεν θα φανταζόταν ότι εννοώ πως το χρηματιστήριο είναι ηλίθιο...

ΥΓ: Μη νομίσεις ποτέ ότι απεχθάνομαι τους διαφωνούντες αναγνώστες. Αυτό θα συμβεί μόνον όταν αποφασίσω πως έγινα παντογνώστης! **νέα γέλια**

Ηλίας είπε...

Ευτυχώς βρέθηκες και έκανες τον κόπο να απαντήσεις σοβαρά στο επιεικώς άστοχο άρθρο.

Καλή η σάτιρα στο blog αυτό και γιαυτό μπαίνουμε και το διαβάζουμε, αλλά όταν γίνονται αναλύσεις για θέματα που είναι υπεράνω των γνώσεων και της κριτικής ικανότητας του Θοδωρή τότε είναι να απορείς αν έχει νόημα η επίσκεψη εδώ.

teddygr είπε...

Ευτυχώς...

Ανώνυμος είπε...

......ΖΑΒΑΡΑΚΑΤΡΑΝΕΜΙΑ........ ΟΥΦΦΦΦΦΦΦΦ....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Αισθάνομαι την ανάγκη να συνηγορήσω στην ουσία αλλά και στον τύπο της σημερινής ανάρτησης του Θεοδωρή, και ιδίως στον τίτλο της.
Το bitcoin και εν γένει τα αποκαλούμενα "κρυπτονομίσματα" είναι αέρας κοπανιστός, όσο περίπλοκους αλγορίθμους κι αν έχουν από πίσω τους. Οι οικονομικές σχέσεις είναι αληθείς όταν απεικονίζουν σχέσεις ανθρώπων και όχι φετίχ. Το Χρήμα και το νόμισμα (=χρήμα οπλισμένο με υποχρεωτική εξοφλητική ισχύ εκ του νόμου) κάποτε ήταν τέτοια, τότε, που λέγαμε πως έχουν "αξία". Και ο Μαρξ μας εξήγησε τι εννοούμε λέγοντας "αξία", πατώντας σε προηγηγηθείσα σχετική άποψη του RICARDO (καπιταλιστή οικονομολόγου), με την οποία συμφωνούσε.
Σήμερα την "αξία" αυτού, που έχουμε και θεωρούμε κατ' ανάγκην "χρήμα" (ενώ δεν είναι πια τέτοιο) την ορίζει άμεσα η Κεντρική Τράπεζα ενώ είναι αμφιλεγόμενος (και διερευνητέος) πια ο ρόλος της "Αγοράς" σε αυτό. Ιδίως της σημερινής, που είναι μονοπωλιακή και όχι "ελεύθερη".
Η σύγχυση με τα "κρυπτονομίσματα" ξεκινάει από το ίδιο το όνομά τους: Ισως θα μπορούσαν να αποκληθούν "κρυπτοχρήματα" (Αν μπορούσαν να είναι χρήματα...) γιατί "νομίσματα" δεν είναι με καμία Παναγία, αφού δεν τα έχει σαν τέτοια κανένα κράτος!
Ο,τι λέει ο καθένας, και το αστείο είναι πως υιοθετείται από πολλούς, χωρίς κανείς να νοιάζεται και για τις ίδιες τις έννοιες των λέξεων. Ομως έτσι πλασσάρεται το "προϊόν" και αυτό είναι μια πολύ καλή εξήγηση ενός παραλογισμού.
Τώρα, γιατί (θεωρώ ότι) δεν μπορεί να είναι ούτε "χρήμα" το κρυπτονόμισμα, νομίζω πως είναι αρκετά σαφές, με βάση την εισαγωγή του σχολίου μου.
Για περισσότερα δείτε και εδώ:
http://teddygr.blogspot.com/2017/10/blog-post_81.html?showComment=1509186229013#c3286764205790134183
καθώς κι εδώ:
http://teddygr.blogspot.com/2017/05/blog-post_29.html?showComment=1496081587435#c3319246231598216649
Εχουμε κι αλλού ξαναμιλήσει για το bitcoin, αλλά δεν έχω πρόχειρες τις παραπομπές.
Δεν είναι νόμισμα, λοιπόν, το bitcoin, ούτε και χρήμα, ....
....τότε, τι είναι ...οέο;!!
Μάλλον κάτι σαν στοίχημα, "αεροπλανάκι" η κάτι συναφές, για να συγκεντρώνεται ο πλούτος (=οι αληθινές "αξίες") από τους πολλούς σε λιγώτερους, μέχρι να καταλήξει τελικά στους λίγους, που είναι και το ζητούμενο. Γιατί όχι μόνο πρέπει να πληρωθούν αυτοί, που κέρδισαν από την τρελλή άνοδό του, αλλά και η αξία του ρεύματος(*) των server που απελπισμένα δουλεύουν για το mining! Υπάρχει, δηλαδή, και αρκετή οριστική καταστροφή κεφαλαίου.... εκτός από την κλεψιά.
Δείτε το διάγραμμα, που έβαλε ο Θοδωρής, και πείτε μου αν θα θέλατε να πληρωθείτε για το μεροκάματό σας με αυτό το "πράμα", που η ανταλλακτική του αξία ανεβοκατεβαίνει έτσι! Αν, δεν ανήκετε σε αυτούς, που δουλεύουν για να αγοράζουν λαχεία, βεβαίως....
-----------------------------------------
(*) Υπάρχουν κι εδώ, στο Γιουνανιστάν, συγκροτήματα σέρβερ, που δουλεύουν συνεχώς στο mining, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες ρεύματος. Και ξέρετε, πως; Με παράνομη σύνδεση στην ΔΕΗ! Γιατί η "αξία" των ..."εξορυσσομένων" (τι ωραίες απατηλές εκφράσεις!) "κρυπτονομισμάτων" δεν φτάνει πια για μηνιαίους λογαριασμούς της τάξης των ....5000€!

Ανώνυμος είπε...

Ρε "Ηλία" τα ίδια έλεγες και σε όσους καταλάβαιναν την φούσκα του χρηματιστηρίου και προσπαθούσαν να την εξηγήσουν στους "λαικούς καπιταλιστές"! (το είχαμε ακούσει και αυτό). Βέβαια, μετά εξαφανίστηκαν και ξαφνικά δεν υπήρχε κανένας "Ηλίας" που να "έπαιξε" και να έχασε στο χρηματιστήριο.
Ηλία, κάτσε να δεις που σε κάμποσο καιρό (μακάρι να'ξερα πότε *γέλια*) δεν θα υπάρχει κανείς που να έχει χάσει λεφτά στα κρυπτονομίσματα **κι άλλα γελάκια**. Μακάριοι...

Φιλικά,
Γεράσιμος

Ανώνυμος είπε...

Να συμφωνήσω ότι η τεχνολογία και η αρχιτεκτονική των blοckchain, είναι ένα εργαλείο πρωτοποριακό και αρκετά προηγμένο.
Θα μπορούσε όμως κάποιος με γνώσεις στο θέμα, να εξηγήσει πως στο καλό θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία για κάποιο προοδευτικό σκοπό;
Όταν λέω προοδευτικό σκοπό, εννοώ αυτόν που δεν έχει να κάνει με την διαιώνιση, την ωραιοποίηση, την εντατικοποίηση ή την απόκρυψη της εκμετάλλευσης και της γενικής σαπίλας που ζούμε.

Ιωσήφ ο οπορτουνοφάγος

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Aπ'οτι βλεπω η φουσκα του μπιτκοιν εχει ηδη αρχισει να σκαει. Μετα το μεγαλο peak του τελους του '17 αρχιζει τωρα η τιμη και πεφτει στα επιπεδα των μεσων του '17.

Απο 20.000 που ηταν τον Δεκεμβριο του '17, εχει παει 5.000. Οσοι αγορασαν τον Δεκεμβριο τωρα κλαινε τα λεφτα τους.

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί γιατί κάποιος πληρώνει 150 εκατ. δολλάρια για έναν πίνακα του Πικάσσο; Επειδή είναι εραστής της τέχνης ή επειδή είναι σίγουρος πως θα βρει κάποιον άλλον ηλίθιο ο οποίος θα δώσει περισσότερα για να τον αποκτήσει;


NTZOY

Απλά δεν θα έπρεπε να έχει τα 150 μμυρριάκια ...

Σταμάτης Ι. Σολανάκης είπε...

"(*) Υπάρχουν κι εδώ, στο Γιουνανιστάν, συγκροτήματα σέρβερ, που δουλεύουν συνεχώς στο mining, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες ρεύματος. Και ξέρετε, πως; Με παράνομη σύνδεση στην ΔΕΗ! Γιατί η "αξία" των ..."εξορυσσομένων" (τι ωραίες απατηλές εκφράσεις!) "κρυπτονομισμάτων" δεν φτάνει πια για μηνιαίους λογαριασμούς της τάξης των ....5000€!"

Νομίζω ότι πλέον χρησιμοποιούν υπολογιστική ισχύ και φυσικά ηλεκτρική ισχύ μπαίνοντας σε άλλους Η/Υ . Σχεδόν με τα πρότυπα του cryptolocky. (ναι, του ίου που καταστρέφει(κλειδώνει) τα πάντα στο πέρασμα του). Κλέβουν δηλαδή ύπουλα υπολογιστική ισχύ από ανυποψίαστους χρήστες αλλά και από μεγάλους σερβερς. Αλλά αν έχει κάποιος ειδοποιήσει γι αυτό, και ο χρήστης συναινέσει, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ. Αλλά ο χρήστης παραμένει θύμα. Είναι εντελώς ανήθικο.

Η τιμ΄η του bitcoin ανέβηκε εκεινη την περίοδο λόγω έξαρσης του cryptolocky παγκοσμίως. Ίσως της μεγαλύτερης έξαρσης από ποτέ. Το ξέρω σαν τεχνικός, το αντιμετώπισα και παρακολούθησα την ραγδαία άνοδο της τιμής του Bitcoin.....
Η μεγαλύτερη σε ποσοστό άνοδο της τιμής του bitcoin από την "γέννηση του" ,προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες. Και μάλιστα αρκετά ανήθικες. Δραστηριότητες που έβλαψαν κυρίως τον απλό κόσμο , τον απλό χρήστη δηλαδή τον λαουτζίκο.... Οι μεγάλες εταιρίες έχουν Backup ημέρας, offline και online και δεν υποκύπτουν στα λύτρα που ζητούν οι εγκληματίες για τα αρχεία που τους έχει κλειδώσει ο κάθε cryptolocky. Από τους "κακομοίρηδες τα παίρνουν και πάει η τιμή του bitcoin στον θεό!

Μια χαρά μας τα λέει ο Θοδωρής.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά, που μας λες, Σταμάτη Σ. Ωστε η απότομη άνοδος της τιμής του bitcoin μπορεί να εξηγηθεί με την τεχνολογική αναβάθμιση της παρασιτικής κερδοσκοπίας, που γίνεται εφικτή με αυτό!
Αφορμή για παραπέρα σκέψεις, για την φύση του Καπιταλισμού, που βιώνουμε.... Πολύ-πολύ ενδιαφέρον!!!!
Να, λοιπόν, που η συζήτηση βγάζει λαυράκια.
Οχι, που ήθελες να το κλείσεις, θεοδωρή!

Άρκαλος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΥΠΝΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ ΥΠΝΟ ΜΑΣ...
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ "ΛΑΪΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ", ΜΑΓΙΚΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, ΤΟ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ ΤΩΝ 600 ΔΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΑΝΙΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ, ΤΙΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ME TA ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ LR, ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ...
ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΓΚΗ

Ανώνυμος είπε...

2023 ξερόλες και τι έγινε με το μπικτοιν ας μου απαντήσετε τώρα