Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

30 Ιανουαρίου 2018

Τρία χρόνια κοροϊδίας

Συμπληρώσαμε, λοιπόν, τρία χρόνια αριστερά. Η πρώτη μας φορά αριστερά. Κι όπως όλες οι πρώτες φορές, είχε κι αυτή τα δικά της προβλήματα προσαρμογής. Δηλαδή, εδώ που τα λέμε, δεν ήσαν και πολλά αυτά τα προβλήματα. Ένα ήταν όλο κι όλο. Το πώς θα μετασχηματίσουμε τις λογής-λογής υποσχέσεις του παρελθόντος από απλά παραμύθια σε κανονική κοροϊδία, χωρίς να μας πάρουν με τις λεμονόκουπες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου μετασχηματισμού αποτελεί εκείνο το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα του 2015. Σήμερα, η σύζυγος του πρωθυπουργού επιμένει να δηλώνει ανερυθριάστως ότι ο κ. Τσίπρας "δεν πρόδωσε, δεν εξαπάτησε και δεν είπε ψέματα", την ώρα που σε όλα τα σεμινάρια εξαπάτησης διδάσκεται ως παραδειγματικός ο τρόπος με τον οποίο διαστρεβλώθηκε πλήρως η καραμπινάτη ετυμηγορία τού ελληνικού λαού.

[του Κώστα Μητρόπουλου]

Υψηλού επιπέδου μετασχηματισμός υπόσχεσης σε κοροϊδία είναι κι αυτό που συμβαίνει με τους πλειστηριασμούς των πρώτων κατοικιών. Στην αρχή, το απόλυτο "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" πήρε έναν αστερίσκο, ο οποίος εξηγούσε ότι με την λέξη "σπίτι" εννοούμε μόνο την πρώτη κατοικία. Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στις τράπεζες να εκπλειστηριάσουν την πρώτη κατοικία οποιουδήποτε οφειλέτη. Είναι πράγματι αξιοθαύμαστος ο "τσαμπουκάς" ενός πρωθυπουργού, ο οποίος προτιμάει να παίρνει όλο το θέμα στην πλάτη του αντί να κάνει το πολύ απλούστερο και πλήρως ευνόητο: να ψηφίσει έναν σχετικό νόμο! Είθισται στην πολιτική να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις εκείνοι που ΔΕΝ κυβερνούν, δηλαδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όταν έχεις την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δεν υπάρχει λόγος να δεσμεύεσαι. Υλοποιείς κατ' ευθείαν.

Κατόπιν, ακόμη κι αυτή η δέσμευση άρχισε να νερώνεται. Ναι, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία αλλά αυτό δεν πρέπει επ' ουδενί να βάλει τις τράπεζες σε κίνδυνο, διότι κάτι τέτοιο θα τινάξει την επόμενη αξιολόγηση στον αέρα, καθ' όσον προαπαιτούμενο αυτής της αξιολόγησης είναι να μπουν σε σειρά τα κόκκινα δάνεια. Μ' αυτό το θαυμάσιο επιχείρημα, το συμφέρον των τραπεζών μπήκε πάνω από την ανάγκη οποιουδήποτε πολίτη να στεγάσει την οικογένειά του. Οι τράπεζες über alles! Κι ας διασώθηκαν με δεκάδες δισ., τα οποία επιβάρυναν το κρατικό χρέος και θα πληρωθούν από τους έλληνες πολίτες. Κι ας έχουν αφελληνιστεί σχεδόν πλήρως. Κι ας τους δόθηκε η δυνατότητα να συμψηφίζουν τις ζημιές τους επί μια ολόκληρη εικοσαετία, όταν για όλους τους άλλους ισχύει πενταετία. Κι ας έχουν ήδη αποσβέσει τις επισφάλειές τους κατά το μεγαλύτερο μέρος τους. Οι τράπεζες πάνω απ' όλα!

Κάπως έτσι, φτάσαμε ως εδώ, με τις υποσχέσεις για προστασία να συνεχίζονται ενώ άρχισαν οι διώξεις όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς και ενώ πολύ σύντομα αυτοί οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ανεμπόδιστα μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο μετασχηματισμός των υποσχέσεων σε κοροϊδία συνεχίζεται και ο πρωθυπουργός που "δεν πρόδωσε, δεν εξαπάτησε και δεν είπε ψέματα" επιμένει να μη λαμβάνει καμμιά νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τί θα μπορούσε να κάνει ο νόμος; Πολλά! Για παράδειγμα:
- θα μπορούσε να καταστήσει υποχρεωτική την διαγραφή ολόκληρων των δάνειων ή των τμημάτων τους για τα οποία οι τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις και τα έχουν αποσβέσει,
- θα μπορούσε να υποχρεώσει τις τράπεζες να προτείνουν την πώληση των κόκκινων δανείων στους ίδιους τους χρεώστες τους, στην ίδια ακριβώς τιμή με την οποία τα πωλούν στα διεθνή κοράκια, δηλαδή στα διάφορα "επενδυτικά κεφάλαια",
- θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να αποδεχτούν το leaseback, δηλαδή ουσιαστικά την μείωση της μηνιαίας δόσης σε επίπεδο ενοικίου συμβατού με τις τρέχουσες αξίες της αγοράς και με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.

Παρένθεση. Προσέξτε ότι στις παραπάνω υποθέσεις αποφεύγω να συμπεριλάβω εκείνη που θα αναφερόταν σε πλήρη διαγραφή όσων δανείων αφορούν πρώτη κατοικία. Περιορίζομαι σε επιλογές "δημοκρατικές" και "αριστερές" για να μη με πουν... κομμουνιστή. Κλείνει η παρένθεση.

Ας πούμε και δυο λόγια για το πώς κατάντησε κορυφαία κοροϊδία η κορυφαία υπόσχεση περί εξόδου από τα μνημόνια. Εδώ μιλάμε για εντυπωσιακό μετασχηματισμό, ο οποίος βαφτίζει ως έξοδο από τα μνημόνια το πέρας τής σύμβασης χρηματοδότησης! Στήσαμε ήδη τα πανηγύρια για την λήξη των μνημονίων αλλά δεν λέμε σε κανέναν ότι θα παραμείνουμε σε καθεστώς επιτροπείας (άρα σε συνθήκες μνημονίου) ώσπου να ξοφλήσουμε το 75% των δανεικών που πήραμε στην διάρκεια των μνημονίων, δηλαδή για κανέναν αιώνα ακόμη και βλέπουμε. Παραμυθιάζουμε τον ελληνικό λαό ότι θα βγούμε στις αγορές για δανεικά αλλά δεν του λέμε ότι δεν θα βρεθεί κανένας να μας δανείσει με λογικό επιτόκιο, οπότε πάλι με το χέρι απλωμένο σαν ζητιάνοι θα βρεθούμε. Κι επιμένουμε να τον ψήνουμε ότι και καλά θα κουρέψουμε το χρέος μας, λες και θα βρεθεί πιστωτής να μας κάνει σκόντο από την στιγμή που έχει στα χέρια του πολλαπλάσιες εγγυήσεις.

Το "πρόγραμμα Θεσσαλονίκης"

Λέω να σταματήσω εδώ, αν και μπορώ να καταγράψω μύριες όσες άλλες κοροϊδίες, όπως εκείνη που λέει ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν πριν τις εκλογές τής 20ης Σεπτεμβρίου 2015 ακυρώνονται λόγω... των εκλογών! Για παράδειγμα, το περίφημο "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" είναι άκυρο γιατί το είχαμε μόνο στις εκλογές τού Γενάρη, όχι και σ' εκείνες του Σεπτέμβρη. Επίσης: ναι, υπογράψαμε νέο μνημόνιο παρ' ότι σας είχαμε πει πως δεν θα κάναμε τέτοιο πράγμα αλλά, αφού μας ξαναψηφίσατε, θα πει πως το αποδεχτήκατε.

Επίλογος. Με τούτα και μ' εκείνα, κλείσαμε τρία χρόνια κοροϊδίας. Λένε πως μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ καιρό ή πολλούς για λίγο αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσωπικά, δεν θα συνυπέγραφα αυτόν τον αφορισμό. Φοβάμαι ότι υπάρχουν πολλοί που είτε δεν αντιλαμβάνονται την κοροϊδία είτε τους αρέσει να είναι κορόϊδα (*)...


----------------------------------
(*) Κορόϊδο: φθορά της λέξης κουρόγιδο < κουρά + γίδι, κουρεμένο γίδι. Στα βυζαντινά χρόνια έτσι ονομάζονταν οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες, επειδή τους κούρευαν με το ψαλίδι που κούρευαν τα γίδια.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τρια πολύ διδακτικά χρόνια για το τι ακριβώς σημαίνει Αριστερά και ποιός είναι ο ρόλος της πεντακάθαρα όλα μπροστά στον λαό. Προετοιμαζόντουσαν χρόνια για αυτό και ήρθε η ώρα να υπηρετήσουν ανοιχτά τα αφεντικά τους.Ο Λαός ήταν εύκολο να πέσει στην παγίδα. Ετσι διαπαιδαγωγήθηκε απο το 1950 τουλάχιστον στην χώρα μας. ....δημοκρατικές δυνάμεις.... προοδευτικό κέντρο..... εθνική αστική τάξη...... το παραμύθι της ... εξαρτημένης.... χώρας κ.α. Το θαυμάσιο είναι οτι ευτυχώς μέσα σε αυτό τον Βούρκο δεν έπεσε το ΚΚΕ. Αυτή του η στάση που προετοιμάστηκε μεθοδικά βημα βήμα μετά το 1991 είναι μεγάλη παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο. Να θυμόμαστε οτι όπου υπήρξαν τέτοιες κυβερνήσεις τα Κ.Κ καταστράφηκαν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

spiral architect είπε...

Παρατήρηση:Στο κείμενο σου βάλε εισαγωγικά στη λέξη "αριστερά".

Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζονται εισαγωγικά στο αριστερά. Σωστά το έγραψε. Πάντα σημαίνει υπηρέτες του καπιταλισμού. Ασχετα με το ότι στην συνείδηση του ο λαός το ταυτίζει με τους Κομμουνιστές. Αυτό ακριβώς πρέπει να σπάσουμε γιατί Κομμουνιστής είναι διαφορετικό πράγμα. Το απόδειξαν οι Μπολσεβίκοι το 1917 και ολόκληρη η εμπειρία του 20ου αιώνα χωρίς καμμία εξαίρεση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Εγώ πιστεύω, πως υπάρχουν και εκτός ΚΚΕ αριστεροί, που ...στέκουν και χωρίς εισαγωγικά!
Ασχετα, αν αυτοί με τα εισαγωγικά έχουν καταφέρει να ρεζιλέψουν τον όρο, με τα καμώματά τους. Θα ήμουνα της άποψης να μην τους χαρίζουμε τον όρο, και γενικά να μην τους χαρίζουμε τίποτε.
Και βέβαια, δεν πρέπει να κρύβουμε ότι οι κομμουνιστές είναι κάτι ξεχωριστό/διακριτό αλλά καθόλου αντιθετικό με τους αξιοπρεπείς, εκτός εισαγωγικών, αριστερούς.

Ανώνυμος είπε...

Τα Σέβη μου Σεχτάρ. Καλό βράδυ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

spiral architect είπε...

Μια ψυχή είχε πει κάποτε το "Εμείς δεν είμαστε αριστερά. Είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα. "
Έχει ξεχειλώσει ο όρος αριστερά, έλεγε λοιπόν αυτή η ψυχή (η Αλέκα Παπαρήγα) και ο ΣΥΡΙΖΑς στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την, έκανε ότι μπορούσε για να κάνει τον κόσμο να ακούει τη λέξη "αριστερά" και να φεύγει τρέχοντας.

Δείτε λοιπόν την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και αλλού, δείτε το δυστοπικό πολιτικό (και όχι μόνον) τοπίο που έχει δημιουργηθεί, ακριβώς λόγω της αντίδρασης στις πρακτικές και τα ψέμματα των σοσιαλδημοκρατών απατεώνων.

ΔΤ είπε...

Στα λόγια και στις προφητείες όλοι είναι πολύ δυνατοί...

πχ

https://www.youtube.com/watch?v=fiUCuTz7ZGs

Ανώνυμος είπε...

Ο Συνασπισμός Σύριζα ...εσωτερικό... παλαιότερα ήταν Οπορτουνιστικό κόμμα εφεδρεία του Καπιταλισμού. Μέσα εκει παρέα ήταν ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΓΛΕΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ. Επίσης ουρά τους ήταν και το ΝΑΡ για Δεκαετίες. Το ότι αποχώρησαν όταν ο Σύριζα μετατράπηκε επίσημα σε Σοσιαλδημοκρατία δεν σημαίνει οτι δεν είναι Ακριβώς ίδιοι. Απλά είναι η Αναγκαστική κίνηση για την δημιουργία του νέου Οπορτουνιστικού αναχώματος. Το 1968 έγινε διάσπαση το οτι συνεχίσαμε να μιλάμε για αριστερά μας έφερε ένα βήμα απο την καταστροφή το 1991..... και θα μας ξανα έφερνε στο ίδιο σημείο το 2012 αν δεν είχαμε ακολουθήσει την συγκεκριμένη πορεία μετά το 1991. Σοσιαλδημοκρατία Οπορτουνισμός Φασισμός είναι και τα τρια παιδιά του Καπιταλισμού. Οποτε ξεχάστηκε αυτό καταστράφηκαν τα πάντα. ΕΛΛΑΔΑ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944.... ΟΒΕΡ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

AGIS είπε...

@ΔΤ Βρες και το άλλο βίντεο του Αντρέα Παπανδρέου, από συνέντευξη τύπου, που "προφητεύει" πολύ δυνατά τα δεινά που θα επιφέρει στη χώρα η ΕΟΚ/ΕΕ. Και που στην "προφητεία" του βάζει τον αστερίσκο: "Όχι βέβαια να φύγουμε από την ΕΟΚ"...
Τι αξία έχει λοιπόν να είναι κανείς "δυνατός προφήτης" όταν με την πράξη του καθιστά την προφητεία "αυτεκπληρούμενη";
Ακόμα και στο βίντεο που βάζεις, αυτό το "θέλουμε δε θέλουμε" είναι όλο το νόημα. Το ΠΑΣΟΚ Παπανδρέου "προφητεύει" το ΠΑΣΟΚ Σημίτη...
Κλασικό ΠΑΣΟΚ: Από την εποχή που η σφίγγα προφήτευε "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και ταυτόχρονα έδενε σφιχτά τη χώρα στα δεσμά του "ίδιου συνδικάτου".
(Για να μας πούνε το 2010 "κατέβα τώρα να δεις τι έκανες", αν ξέρεις το γνωστό ανέκδοτο με αυτή τη φράση...)

Ανώνυμος είπε...


Δυστυχώς είμαστε ακόμα στην αρχή.
Όταν ξεκίνησε η κρίση το είχα ψυλλιαστεί ότι στόχος ήταν το οικοπεδάκι γωνία, αλλά αυτά ήταν συνωμοσιολογίες
Εναλλακτικά μπορούν να αρπάξουν το οικοπεδάκι της Ιρλανδίας με την φοβερή αναΦτυξη του, τις μαγευτικές παραλίες της , τα 12 μποφώρ, και τους μειον πόσους βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα.
Ακίνητη (και όση κινητή προλάβουμε) περιουσία και το δημοσίου και των ιδιωτών.
Και επειδή υπάρχουν και κάποιοι που νομίζουν ότι θα γλυτώσουν (π.χ. λόγω έλλειψης κατοχής ακινήτου), απλά να τους ενημερώσω ότι έχει υποθηκευτεί και το νεφρό τους με την εικαζόμενη συναίνεση τους από το λοβέρδο.

Και εκεί που κάνεις τις προτάσεις σου δες και την ακόλουθη :

Αν αντί να στηρίζονταν τόσα χρόνια οι τοκογλύφοι (= τράπεζες) με τόσααααααααα δις (αμα τα δεις), αυτά μοιραζόταν στον κοσμάκη σε κουπόνια, ομόλογα, μετοχές δημοσίων εταιρειών,
σε τσίχλες, θα υπήρχε "κρίση" ;;;;

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η αριστερά δεν έχει πρόταση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Ο κομμουνισμός είναι του προηγούμενου αιώνα και δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Δεν το λέω εγώ αυτό, φαίνεται από την απήχηση που έχει σε κοινωνίες που δοκιμάζονται. Η παγκοσμιοποίηση, ο διεθνισμός του κεφαλαίου, η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, που και η αριστερά στήριξε, είναι η αιτία που δεν μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική πρόταση με αξιώσεις. Και ο λόγος είναι ότι το κεφάλαιο έχει γίνει πανίσχυρο και έχει τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κομμουνισμός είναι για όλους τους Αιώνες και για τον σημερινό που ζούμε. Εφαρμόστηκε με την Επανάσταση το 1917 στην Ρωσσία όταν ανέτρεψαν την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ. Παρέλαβε την Ρωσσία 150 χρόνια πίσω απο τις ανεπτυγμένες Καπιταλιστικές και εφτασε 2η Δύναμη παγκόσμια Αντιμετωπίζοντας την Ιμπεριαλιστική επέμβαση 1918 1922 την εσωτερική αντεπανάσταση με Σαμποτάζ και τον 2ο Π.Π. Τα αποτελέσματα υπερ της Εργατικής Τάξης και του λαού τεράστια. Η Αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στο 20ο Συνέδριο το 1956 με την επικράτηση του Οπορτουνισμού λόγω των απωλειών του πολέμου σε Στελέχη. Με την ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ εφαρμογή ΣΤΑΔΙΑΚΑ νόμων του Καπιταλισμού καταστρέψανε τα πάντα. Το μέλλον της Ανθρωπότητας είναι ο Σοσιαλισμός με Δικτακτορία του Προλεταριάτου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει Νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Καπιταλιστική λαίλαπα υπάρχει και είναι αριστερή σοσιαλδημοκρατική νεοφιλελεύθερη. Ούνα Φάτσα Ούνα Ράτσα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΤ είπε...

@AGIS αυτά που πολύ σωστά γράφεις + το βίντεο που ανέφερα + η τελευταία πρόταση του κειμένου του Θοδωρή έχουν μεγάλη σχέση μεταξύ τους.

ΔΤ είπε...

Μα αγαπητέ ανώνυμε (31 Ιανουαρίου 2018 - 2:27 μ.μ), η αριστερά σήμερα ΕΙΝΑΙ νεοφιλελεύθερη λαίλαπα!

Ανώνυμος είπε...

@31 Ιανουαρίου 2018 - 2:27 μ.μ.

O κομμουνισμός δεν είναι του προηγούμενου αιώνα, είναι η απάντηση στο σήμερα από κάθε άποψη.
Το ότι δεν έχει μεγάλη απήχηση είναι λογικό. Όταν λες σε ένα λαό, που έχει μάθει 30 χρόνια να αναθέτει σε άλλους την επίλυση των προβλημάτων του, ότι πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, είναι λογικό να δυσκολευτεί να αφήσει τις συνήθειες δεκαετιών.
Όλα δείχνουν όμως ότι αργά αλλά σταθερά ο κόσμος συνειδητοποιεί παρ όλη την πλύση εγκεφάλου, και την ιδεολογική κυριαρχία του καπιταλισμού...
Κατά τα άλλα ο καπιταλισμός έχει σαπίσει μέχρι το κόκαλο, η μόνη εναλλακτική είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά επειδή δίνει λύση σε όλα τα προβλήματα του καπιταλισμού.
Το μέλλον θα είναι ή σοσιαλιστικό ή η ανθρωπότητα θα αλληλοσκοτωθεί. Ας ελπίσουμε και ας παλέψουμε για το πρώτο!

Ιωσήφ ο οπορτουνοφάγος

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Εδω και πολλα χρονια, δεν υπαρχουν πια αριστερα μη κομμουνιστικα κομματα, αλλα μεμονωμενοι αριστεροι αγωνιστες που ανηκουν σε συμβιβασμενα οπορτουνιστικα ή αστικα κομματα.

Η πλειοψηφια των αριστερων ειναι πλεον στο ΚΚΕ πιστευω, γιατι οσοι ειναι οντως καλοπροαιρετοι βλεπουν ποιος αγωνιζεται και εχει συνεπη σταση, ακομα και αν διαφωνουν με τον στρατηγικο στοχο του κομμουνισμου

Γνησια αριστερα κομματα ηταν ΕΔΑ και τα κομματα του ΕΑΜ για παραδειγμα

Ανώνυμος είπε...

Γάτος. Την καλημέρα μου. Θα σου πω τι ήταν το ΕΑΜ και η ΕΔΑ όχι με δικά μου λόγια αλλα του Συνασπισμού στην εκδήλωση που έκανε το 2008 για να γιορτάσει τα 40 χρόνια του ...εσωτερικού.... Γράφει ο Τρίκκας με αναφορές στον ... παρτσαλίδη.... Είχαμε έτοιμη την μετατροπή του ΚΚΕ σε ...ομόσπονδο..... απο το 1944.... ήρθε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ και μας τα χάλασε όλα με τον ΔΣΕ. Η ...ΕΔΑ.... ήταν η συνέχεια του ΕΑΜ που μας καθυστέρησε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. Το συμπέρασμα δικό σου. Παμε στον Βαβούδη και στα τηλεγραφήματα απο την Καλλιθέα. Απο το 1948.... Οπορτουνιστικές δυνάμεις με την βοήθεια της ... γιουγκοσλαβικής πρεσβείας και την ανοχή του .... αστικού κρ΄τους προσπαθούν για την διάλυση του ΚΚΕ. Επίσης το περιστατικό με την άρνηση της υποψηφιότητας Μπελογιάννη το 1951 απο την ΕΔΑ και η παρουσία του Πρόεδρου της Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗ ...Μενσεβίκου ΥΠΕΞ στην Γεωργία το 1921.. στο Γραφείο του Παπάγου την ημέρα που πιάσανε τον Πλουμπίδη πιστεύω τα λέει όλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Την καλησπερα μου Παναγιωτη. Διαβαζω την κοκκινη μπλογκοσφαιρα ακομα, αλλα εχω αραιωσει απο τα σχολια γιατι θεωρω οτι δεν εχω να προσφερω κατι καινουργιο οποτε σε εχω χασει. Ελπιζω να εισαι καλα.

Θεωρω πως το ΕΑΜ και την ΕΔΑ παρα τις δεξιες τους αυταπατες και τα οποια οπορτουνιστικα στοιχεια, ειχαν τιμιες ηγεσιες και κοσμο.

Τομη στις σχεσεις ΚΚΕ και της υπολοιπης αριστερας θεωρω πως ηταν η διασπαση του '68 και η δημιουργια του ''εσωτερικου''

Το ΚΚΕ Εσ. αποτελει κατα την γνωμη μου το πρωτο καθαρα οπορτουνιστικο μορφωμα στην Ελλαδα. Ειχε προηγηθει η ΣΚ-ΕΛΔ του καταπτυστου Τσιριμωκου, αλλα ηταν στην ουσια μαγαζι του Τσιριμωκου και δεν προερχοταν απο το ΚΚΕ, σε αντιθεση με το Εσ. που ηταν σχετικα μαζικο και προερχοταν απο τους κολπους του κομματος. Μετα ακολουθησε το ΠΑΣΟΚ και η ιστορια ειναι γνωστη.

Μια βασικη διαφορα του εσ. απο τα κομματα της ΕΔΑ και του ΕΑΜ ηταν η αντικομμουνιστικη του σταση και η ανοιχτη αντιπαραθεση του με το εργατικο κινημα και το κομμουνιστικο κομμα, σε αντιθεση με τα παλιοτερα σοσιαλιστικα κομματιδια που συνεργαζονταν στενα και τιμουσαν το ΚΚΕ και υπεφεραν μαζι του τις διωξεις.

Αντανακλα ισως και τις αλλαγες που βιωσε η ελ. κοινωνια στα 20 χρονια μετα τον εμφυλιο (αναδυση μικροαστικων στρωματων).

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που είσαι και εσύ καλά Γάτος. Οτι ανέφερα για ΕΑΜ και ΕΔΑ έχει να κάνει με τις ηγεσίες και σε καμμία περίπτωση με τον απλό κόσμο. Η Διάσπαση του 1968 είναι πραγματικά ορόσημο και μάλιστα εμφανές στον πολύ κόσμο. Αυτό κατα την γνώμη μου έγινε λόγω της Παρακαταθήκης του ΔΣΕ που άφησε γερά αντανακλαστικά στην αλλαγή του Χρουτσόφ το 1964... και στην Δικτακτορία του 1967 που έκανε σμπαράλια τις αυταπάτες της ΕΔΑ για Αστική νομιμότητα. Πάντα κατα την γνώμη μου χωρίς την επιστροφή Ζαχαριαδη ΔΣΕ δεν θα υπήρχε και θα είχε συμβεί ότι και στην Δ.Ευρώπη το 1944 που ήταν ο Ευρωκομμουνιστικός δρόμος του 7ου Συνεδρίου της 3ης Κ.Δ το 1935 όταν κάνανε ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ τον ένα απο τους δυο ΕΛΙΓΜΟΥΣ της ΕΣΣΔ. Εκει βρισκόταν για εμένα το πρόβλημα όπως καταλαβαίνω τις επεξεργασίες του ΚΚΕ μετά το 1991.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ