Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

29 Ιουλίου 2017

Ήρωες

Στις 16 Ιανουαρίου 2011, απηύθυνα από καρδιάς "Ένα μεγάλο ευχαριστώ" στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, που με περίθαλψαν με ευγένεια, με χαμόγελο και υπομονή, αγγίζοντας τα όρια της αυταπάρνησης επί πέντε ημέρες.

Σήμερα, ακριβώς εξήμισυ χρόνια αργότερα, οφείλω να απευθύνω ένα πολύ μεγαλύτερο ευχαριστώ...
... στους εθελοντές διασώστες και τους ερθροσταυρίτες που επανέφεραν στην ζωή την σύζυγό μου, η οποία πνίγηκε στα αβαθή νερά της Πλαζ λόγω λιποθυμικού επεισοδίου. Χάρη στην άμεση επέμβασή τους άρχισε πάλι να αναπνέει. Ευτυχώς που υπήρχαν αυτοί, προσφερόμενοι εθελοντικά (το τονίζω: εθελοντικά) να αναπληρώσουν την απουσία τής ξεπουλημένης πολιτείας, η οποία δεν θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη εκπαιδευμένου ναυαγοσώστη σε οργανωμένη πλαζ.

... στους -καθηγητές κι εκπαιδευόμενους- γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου που παιδεύτηκαν ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο να αποκαταστήσουν τις βασικές αναπνευστικές λειτουργίες, φροντίζοντας ταυτόχρονα να κρατήσουν τον εγκέφαλό της σε λειτουργία.

... στους νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, που επί τρεις ολόκληρες ημέρες στάθηκαν άγρυπνοι φρουροί δίπλα της, πάντα με χαμόγελο και ανεξάντλητη υπομονή. Κι όταν λέω "άγρυπνοι", το εννοώ, μιας κι αυτά τα παιδιά δουλεύουν από 18 ως και 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, ενώ δεν σπανίζουν περιπτώσεις βάρδιας 36 ωρών. Κι επειδή είσαστε φίλοι, σας συνιστώ να μη στοιχηματίσετε ποτέ ούτε ένα ευρώ ότι στο τέλος του μήνα αυτά τα παιδιά βάζουν ολόκληρο χιλιάρικο στην τσέπη από τούτη την δουλειά.

... στους -καθηγητές και εκπαιδευόμενους- γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και νοσηλευτικό προσωπικό της νευρολογικής κλινικής που υπερέβαλαν εαυτούς, καταφέρνοντας μέσα σε δυο βδομάδες όσα θα ήμουν ευτυχής αν κατάφερναν σε δυο μήνες. Έστω κι αν χρειάστηκε να τους εφοδιάσω εγώ με 12 μπαταριούλες ΑΑ προκειμένου να βάλουν το Holter σε λειτουργία, έστω κι αν 3 νοσηλευτές ανά βάρδια έπρεπε να εξυπηρετούν περισσότερους από 50 ασθενείς σε 22 δωμάτια, έστω κι αν τὀσες μέρες είδα μόνο μία (επαναλαμβάνω: μία) καθαρίστρια σε ολόκληρη την κλινική.
Σε όλους αυτούς τους ήρωες (κι αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι σχήμα λόγου), εκτός από το τεράστιο -πλην ελάχιστο- ευχαριστώ, οφείλω να δώσω την υπόσχεση πως την επόμενη φορά που θα ακούσω κάποιον να κατηγορεί συλλήβδην τους δημοσίους υπαλλήλους για οποιονδήποτε λόγο, θα τον φτύσω στα μούτρα. Θα τον φτύσω και θα το ευχαριστηθώ.


Ιδού, λοιπόν, ο λόγος που το ιστολόγιο άρχισε εφέτος πρόωρα τις καλοκαιρινές του διακοπές. Χάρη σε όλους τους παραπάνω ήρωες τα δύσκολα βρίσκονται ήδη πίσω, όσο κι αν έχουμε κάμποσο δρόμο ακόμη να διανύσουμε ως το τέρμα. Είμαι σίγουρος ότι η αυγουστιάτικη ηρεμία σε κάποια παραλία του Κορινθιακού, μακρυά από τις σκοτούρες και τα επουσιώδη μικροπροβλήματα της καθημερινότητας, θα μας βοηθήσει καταλυτικά στο να επανέλθουμε τον Σεπτέμβρη με την παλιά μας ορμή και ζωντάνια.

Κλείνω απευθύνοντας ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε όλους τους φίλους του ιστολογίου που ένοιωσαν την ανάγκη να στείλουν τις ευχές τους (αν και κανείς δεν γνώριζε τι πραγματικά συνέβαινε) και δίνοντας την υπόσχεση πως κατά την διάρκεια του Αυγούστου θα προσπαθήσω να αποκατασταθεί η επικοινωνία μας έστω και εν μέρει (τουλάχιστον με τα "Σαββατιάτικα"), αρκεί να μη μου χαλάσει την καλή διάθεση οποιαδήποτε κακή εξέλιξη.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

49 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε τις καλύτερες ευχές μου να γίνει γρήγορα καλά η Γυναίκα σου. Τα περαστικά μου καλή δύναμη και στους δυό σας. Πάντα γεροί και δυνατοί Τα Σέβη μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Θοδωρή,εύχομαι γρήγορη ανάρρωση καί περαστικά στή γυναίκα σου.Καλή δύναμη καί καλό καί ήρεμο καλοκαίρι καί στούς δυό σας......Π.Γιώργος.

Ανώνυμος είπε...

Περαστικά, Υγεία και Δύναμη.... για τα δύσκολα που έχουμε μπροστά ....

TRASH είπε...

Τα περαστικά στην γυναίκα σου Θοδωρή, και καλά κουράγια και στους δυό σας.

samy είπε...

Αγνωστε φίλε μου, εύχομαι τα καλύτερα για σένα τη γυναίκα σου, τους δικούς σου και όλο το κόσμο και όλες οι δυσκολίες, να ξεπερνιούνται...και επειδή είναι Σάββατο και καθόσον είμαι διαβολάκος χαχαχαχαχα...

Έχασες μια ευκαιρία να απαλλαχθείς, βλέπεις εγώ έχω χωρίσει χρόνια τώρα και την αποκαλώ σχωρεμένη- την υγειά της νάχει η γυναίκα χαχαχαχαχαχα.

ΥΓ Σπεύδω τον αστεϊσμό μου να τον εξηγήσω με το γεγονός που έχω κηδέψει γονείς και αδελφό, όλους με απίστευτες ιστορίες άλλοτε πολύχρονες και άλλοτε στιγμιαίες, πάντα μέσα από δημόσια νοσοκομεία και πάντα με τη σκληρότητα των στιγμών, βαθειά χαραγμένη στο μυαλό μου. Δίκαια, ή άδικα, όλοι εκεί καταλήγουμε και το ''άδικα΄΄ δεν είναι μεμψιμοιρία. Το μόνο που μένει είναι η προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο και λίγο χαμόγελο, έστω και μέσω αυτοσαρκασμού.
Να είσαι καλά Θοδωρή, η γυναίκα σου και όλος ο κόσμος

Ανώνυμος είπε...

Καλα και κακα, ολα παντα ειναι παροδικα! Ευχες σε ολους.

Ανώνυμος είπε...

Περαστικά και καλή δύναμη.

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρή, εύχομαι περαστικά στη γυναίκα σου, να 'χει γρήγορη ανάρρωση και σε 'σένα καλή δύναμη για να την στηρίξεις.
Και καλή μπλογκ-αντάμωση, απ' όποτε κρίνεις εσύ ότι μπορείς, μας λείπεις!
ΑΔ

V 10 είπε...

περαστικά Θοδωρή!!! εγώ, σαν εργάτης καθαριότητας σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ξέρω πολύ καλά τι λες!!!! και πάλι τις ευχές μου!!!!

Βάιος

Unknown είπε...

Ευχομαι περαστικά Θοδωρή...

red...go... είπε...

Σιδερένια η κυρία Ιωάννα, να της μεταφέρεις την αγάπη μας. Νιώθουμε ανακούφιση για τα καλά νέα. Μπράβο για το θάρρος και την ψυχραιμία σου. Καλή ξεκούραση και να μας γυρίσεις αναζωογονημένος, και αυτή υγιής.

Ανώνυμος είπε...

Καλή δύναμη, υγεία Θοδωρή και καλές διακοπές.

Ανώνυμος είπε...

Ευχές για Υγεία.
Πάνω απ' όλα αυτή και έπονται τα υπόλοιπα.
Εκεί δοκιμάζεται το κάθε επίπεδο πολιτισμού των Πολιτών.
Είπαμε... ο υπέρτατος νόμος!

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρη ευχομαι να πανε ολα καλα. Αν χρειαστεις βοηθεια αναρτησε την κ θα σπευσουμε.βασιλης

Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας είπε...

Καλέ μου διαδικτυακέ φίλε, εύχομαι από καρδιάς γρήγορα περαστικά στη γυναίκα σου, και στους δυο σας υγεία και δύναμη. Σε περιμένω με το καλό να επιστρέψεις ακμαίος και μαχητικός στο μετερίζι αυτό, το ιστολόγιό σου, μέσα από το οποίο σε γνώρισα και το οποίο μού λείπει...

E. Goldstein είπε...

Περαστικά... Στο νοσοκομείο του Ρίο έσωσαν τη μητέρα μου από ρήξη ανευρύσματος. 8 ώρες χειρουργείο... Ο αγγειοπλαστικός χειρούργος ΕΝΑ ΚΟΣΜΗΜΑ γιατρού... Πήγα να του δώσω λίγα χρήματα για να του δείξω την ευγνωμοσύνη μου. Αρνήθηκε και μου είπε... η γυναίκα να είναι καλά... Δακρύζω κάθε φορά που το θυμάμαι... ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ καλά...

Unknown είπε...

Περαστικά να είναι και καλή δύναμη

babcav είπε...

Σε όλα όσα γράφεις δεν υπερβάλλεις καθόλου.. Περαστικά και καλή δύναμη Θοδωρή...ΧΑΡΗΚΑME που όλα πήγαν καλά...

Spyros είπε...

Άγνωστε διδάσκαλε και "τροφοδότη" διαδικτυακέ φίλε Θοδωρή, τις θερμότερες ευχές για γρήγορη ανάρρωση και πλήρη αποκατάσταση της συζύγου σου.
Παν μέτρον άνθρωπος, άλλωστε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε φίλε Θοδωρή,
Εύχομαι από καρδιάς γρήγορη ανάρρωση στη σύζυγό σου και περισσή δύναμη και κουράγια σε σένα για να μοιραστείς μαζί της.

KitsosApsilos

experience είπε...

Αφού τελείωσε καλά αυτό μετράει. Καλή ανάρρωση από δω και πέρα

Νικόλαος είπε...

Ταχεία ανάρρωση και σιδερένια.

loukasfilm είπε...

Περαστικά και σιδερένιοι.

Σπυρος Ταμπ είπε...

Καλή ανάρρωση και σιδερένιοι!

hippy είπε...

Είχες την ευκαιρία να διαπιστώσεις την αγάπη της πριν 6,5 χρόνια...το ίδιο και η κυρά σου στην πρόσφατη δοκιμασία της. Νά΄σαστε καλά και να πάτε τη ζωή σας μακριά, πολύ μακριά. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Αυτές τις στιγμές, που εσύ ανέβαινες ένα Γολγοθά, εγώ ...ψάρευα!
Κωμωδία, άμα τε και τραγωδία η ζωή, σε ένα αξεδιάλυτο σύμπλεγμα.
Αυτό, που λές για τα δημόσια νοσοκομεία είχα πολλές φορές στη ζωή μου την ευκαιρία να το επιβεβαιώσω. Κι όσες φορές την πάτησα, οφειλόταν στο ότι κάποιοι μέσα στο νοσοκομείο θέλαν να λειτουργούν "αξιοκρατικά", δηλαδή με "ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια", δηλαδή κλέβοντας την εργασία άλλων! Κι επειδή εγώ δεν τους έδωσα αυτή την ευκαιρία ....την πάτησα!
Εύχομαι στη γυναίκα σου να επανέλθει κατά το δυνατόν.
Θα το οφείλει στην Επιστήμη και στη Συνείδηση εκείνων, που βλέπουν και την πιο ταπεινή δουλειά σαν λειτούργημα, άσχετα πως εκδηλώνουν την πίκρα τους για το χιλιάρικο, που μπαίνει-δεν-μπαίνει στη τσέπη.

Ανώνυμος είπε...

θοδωρη
Ευχομαι τα καλυτερα.
Κοσμας

Αλεξης είπε...

Εύχομαι ταχεία ανάρρωση και δύναμη στην οικογένεια σας. Καλή ξεκούραση στις διακοπές σας.

Αριστείδης είπε...

Λαχταρίσατε και συμπάσχω. Λαχτάρισα κι εγώ και μόνο που τα διάβασα. Ευχές για ανάρρωση, γρήγορη και πλήρη. Εξ ονόματος των δημοσίων υπαλλήλων που προσφέρουν πραγματικά (ιατρονοσηλευτών, πυροσβεστών και άλλων πολλών) ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Λυπᾶμαι γιὰ τὸ ἀτυχὲς περιστατικό, χαίρομαι γιὰ τὴν καλή ἔκβαση. Σὲ παρόμοια θέση βρέθηκα πρὸ ἐτῶν καὶ ἔζησα ἀπὸ κοντὰ τὴν συγκινητικὴ καὶ ἀνιδιοτελὴ βοήθεια τοῦ ἰατρονοσηλευτικοῦ προσωπικοῦ. Θερμὲς εὐχὲς γιὰ ταχεῖα ἀνάρρωση.

Ανώνυμος είπε...

Καλή ανάρρωση, περαστικά!

Ανώνυμος είπε...

Έυχομαι από ψυχής περαστικά στην σύζυγό σας, να πάνε όλα καλά!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Θοδωρή,
Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στην σύζυγο και δύναμη σε σένα για να της συμπαρασταθείς όσο χρειαστεί.
Μας έλειψες και ανησυχήσαμε. Τέλος καλό, όλα καλά.
Την bloggo-αγάπη μου και χαιρετίσματα στην ηρωίδα σύζυγό σου που ανέχεται να σε βλέπει τόσα χρόνια να πληκτρολογείς για μας αντί να της δίνεις ένα χέρι βοήθειας στις δουλειές της. Ντροπή σου και ευχαριστούμε.
Καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση σε όλους.
Βαγγέλης

tulpoeid είπε...

Περαστικά και καλό το άλλο μισό καλοκαίρι.

asparagus είπε...

Τις θερμότερες ευχές για γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινή και διαδικτυακή κανονικότητα.

Βασίλης είπε...

Περαστικά σας Θοδωρή. Όσο για τα δημόσια νοσοκομεία πάντα θεωρούσα ηρωίδες τις νοσοκόμες-ειδικά.

Unknown είπε...

Περαστικά σας

Άρκαλος είπε...

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΑΝΟΔΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

Τα είπαν και οι υπόλοιποι, αλλά μια ευχή ακόμα δεν κάνει κακό.
Περαστικά, καλή ανάρρωση, και να 'είστε' πάλι γεροί και δυνατοί.
Τάκης

Unknown είπε...

Σας εύχομαι περιστατικά και ταχεία ανάρρωση. Να έχετε μία πολύ ευχάριστη καλοκαιρινή περίοδο! Είμαι βέβαιος, θα επανέλθετε με ακόμη μεγαλύτερη μαχητικότητα και ενθουσιασμό!

Ανώνυμος είπε...

Περαστικά,ταχεία ανάρρωση και περιμένουμε να επιστρέψεις δριμύτερος.

spiral architect είπε...

Περαστικά και άλλο κακό να μη μας εύρει. Καλές διακοπές και προσοχή γιατί ο Κορινθιακός έχει πια τσούχτρες.

Thumomenos είπε...

Θοδωρή από καρδιάς όλα να πάνε καλά για την οικογένειά σου, η περιπέτεια με την σύζυγο να είναι ένα κακό όνειρο.

Όσο για τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους είναι ακριβός έτσι όπως τα αναφέρεις, αν αυτή τη στιγμή υπάρχει δημόσια υγεία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό, που πράγματι δίνουν έναν τεράστιο αγώνα, και στο λέω εγώ που έφαγα τον Ευαγγελισμό σαράντα μέρες νυχθημερόν, επαναλαμβάνω τον Ευαγγελισμό, ίσως το μεγαλύτερο και καλύτερο νοσοκομείο της χώρας, άρα εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει το χάλι που επικρατεί στα υπόλοιπα περιφερειακά η μη.

Καλή δύναμη και καλή επάνοδο.

Σταμάτης Ι. Σολανάκης είπε...

Περαστικα στην γυναίκα σου και πάλι δυνατοί και οι δύο. Αυτό που εξιστορείσαι και ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα, πρέπει να γίνει μάθημα συμπεριφοράς στα σχολεία...για μικρούς και μεγάλους.

Ευχομαι τα καλύτερα.

Νανά Α. είπε...

Σιδερένια. Να είστε γεροί και ευτυχισμένοι. Καλές διακοπές ....και περιμένουμε τα νέα σου άρθρα.

Unknown είπε...

Περαστικά από καρδιάς!!! Θα πρέπει όλοι να σταθούμε δίπλα στα δημόσια νοσοκομεία γιατί μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να σωθούν....Ο Σεπτέμβρης θα σας βρεί σίγουρα ακόμη καλύτερα από πριν!!!

Vikar είπε...

Περαστικα και υπομονη!!
Δικαιοι επαινοι για τους ανθρωπους που κατω απο τις πιο δυσκολες συνθηκες προσφερουν τον καλυτερο τους εαυτο. Η κατασταση με τις μπαταριες συγκλονιστικη. Εχω παρομοιες εμπειριες για πολυ πιο ...αναλωσιμα !!

Unknown είπε...

Καταλαβαινω απο πρωτο χερι την περιπετεια υγειας της συζυγου , τελος καλο ολα καλα που λεει και ο λαος μας....Μεγαλη αληθεια για τον αγωνα που δινουν γιατροι
και νοσηλευτες στα διαλυμενα νοσοκομεια της χωρας
Να ειναι περαστικα !!!!

Ανώνυμος είπε...

Περαστικά κύριε Αθανασιάδη. Εύχομαι να πάνε όλα καλά με τη σύζυγό σας και να έχετε πάντα υγεία.