Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

14 Ιουλίου 2017

Η εργατική τάξη θα εκπροσωπηθεί από τον εργοδότη της;

[Κάτι η κουβέντα που άνοιξε χάρη στο προχτεσινό κείμενο για την Κύπρο, κάτι που δεν μπορώ να καταπιώ με τίποτε αυτόν τον Μάικ Σπανό που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ για πρόεδρο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές και κάτι που η φούρια της δουλειάς με πιέζει από παντού, θυμήθηκα ένα άρθρο που διάβασα πρόσφατα στο κυπριακό ιστότοπο "Αγκάρρα". Το αναδημοσιεύω με μερικές ανώδυνες επεμβάσεις στην δομή και την ορθογραφία του. Σημειώστε ότι ο αρθρογράφος αναφέρεται στο ΑΚΕΛ όχι ως κομμουνιστικό κόμμα αλλά ως "αριστερά" (τα εισαγωγικά δικά του):]




"Τα κράτη δεν ασχολούνται πλέον με την διοίκηση και αφοσιώνονται στην αστυνόμευση. Οι πρόεδροι μετατρέπονται σε διαχειριστές ξένων εταιριών. Οι υπουργοί οικονομικών είναι καλοί διερμηνείς. Οι βιομήχανοι μετατρέπονται σε εισαγωγείς. Οι πολλοί εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τα περισσεύματα των λίγων. Οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Οι αγρότες χάνουν την γη τους. Τα παιδιά χάνουν την παιδική τους ηλικία. Οι νέοι χάνουν την επιθυμία να πιστεύουν. Οι ηλικιωμένοι χάνουν την σύνταξή τους. “Η ζωή είναι λαχείο”, ισχυρίζονται όσοι κερδίζουν"  (Eduardo Galeano).

Θα έλεγε κάποιος ότι η φιλοσοφία που συμπυκνώνει το πιο πάνω απόφθεγμα εκφράζει τους δεξιούς πολιτικούς χώρους, την αποθέωση του τεχνοκρατικού νεοφιλελεύθερου λόγου που συμπυκνώθηκε στην εποχή των μνημονίων και της τρόικας.

Να όμως που φτάσαμε στην Κύπρο σε μια εποχή που το κόμμα που εκπροσωπεί την "Aριστερά" και την ιστορία του ντόπιου εργατικού κινήματος επιλέγει να εκπροσωπηθεί στην σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση του τόπου εδώ και δεκαετίες, τις προεδρικές, με έναν υποψήφιο το προφίλ του οποίου μέχρι πριν μια εβδομάδα θα χαρακτηριζόταν από την ίδια αυτή αριστερά σαν: νεοφιλελεύθερο τραπεζικό κατεστημένο, τζάκια της ελίτ και άλλα πολλά.

Το πρόβλημα με τον Μάικ Σπανό δεν είναι ότι ήταν ανώτατο στέλεχος της Coca Cola Τουρκίας όπως λένε διάφοροι. Δεν θα μας έκανε διαφορά αν ήταν της Coca Cola Γαλλίας ή αν ήταν της Pepsi. Το ζήτημα είναι ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος είναι ο ορισμός του σύγχρονου κεφαλαιοκράτη αστού-νεοφιλελεύθερου μεγαλομάνατζερ, με θητεία σαν CEO (Διευθύνων Σύμβουλος) σε τεράστιες πολυεθνικές, ιδρυτής και ιδιοκτήτης εταιρίων, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος αλλά και CEO σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους εταιριών στην Κύπρο (Lanitis).

Ο ίδιος έχει αποκαλέσει στο πρόσφατο παρελθόν την Τρόικα σαν τους "ναυαγοσώστες μας", το μνημόνιο αναγκαίο "σωφρωνιστικό πρόγραμμα" και την μείωση του μισθολογικού κόστους απαραίτητη. Στην χθεσινή του τηλεοπτική εμφάνιση δήλωσε υπέρμαχος του μικρότερου κράτους, των ιδιωτικοποιήσεων και των χαμηλότερων φόρων, ότι θα επιλέξει μια κυβέρνηση καθαρά τεχνοκρατών και, βέβαια, ότι "οι παράγοντες της παραγωγής θα πρέπει να συμφιλιώνονται και να συνεργάζονται. Δεν υπάρχει την σήμερον ημέρα η αριστερή και η δεξιά όχθη του ποταμιού. Υπάρχει ο ποταμός και είναι καθαρός και ορμητικός".

Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Ο ίδιος θα μπορούσε να είναι ένας εξαίρετος, ηθικός και καλός άνθρωπος αλλά αυτό δεν είναι η ουσία. Το μάνατζμέντ του (οικονομικό και πολιτικό), ο τεχνοκρατικός λόγος του δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από νεοφιλελεύθερος αφού έτσι λειτουργεί το κεφάλαιο στην εποχή μας και όχι κάτι άλλο. Αλλιώς θα ήταν αποτυχημένος ως μάνατζερ. Ήδη, βέβαια, υπάρχει το επιχείρημα ότι δεν παίζει ρόλο το άτομο αλλά το πρόγραμμα της διακυβέρνησης. Αν ακολουθήσουμε όμως αυτή την λογική, τότε οφείλουμε να πούμε ότι ούτε ένα προεκλογικό πρόγραμμα διακυβέρνησης (φτιαγμένο με το κατάλληλο προφίλ τύπου Κόρμπυν στην Αγγλία) παίζει τον τελικό ρόλο αλλά η αστική τάξη, το κεφάλαιο και οι κινητήριες δυνάμεις του καπιταλισμού που έχουν την πραγματική εξουσία. Κάτι φυσικά που είδαμε με τις αριστερές κυβερνήσεις με την κοντινή εμπειρία του ΣυΡιζΑ τα πρόσφατα χρόνια και την κατάληξη των προεκλογικών τους προγραμμάτων.

Μένοντας λοιπόν στο επίπεδο (εν μέρει συμβολικό) της πολιτικής και εκλογικής αντιπροσώπευσης έχουμε το εξής φαινόμενο: Το κόμμα που εκπροσωπεί την "Αριστερά" να επιλέγει με ένα αδιανόητο αφήγημα, ότι η εργατική τάξη θα εκπροσωπηθεί από τον εργοδότη της.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι περισσότερο το αφήγημα που βγαίνει προς τα έξω είναι αυτό που ξένισε και ξενίζει περισσότερο τον κόσμο μέσα και γύρω από το ΑΚΕΛ. Ότι πλέον δεν μπορεί ούτε αφηγηματικά να κατεβάσει έναν θεωρητικά προοδευτικό άνθρωπο, εν μέρη τουλάχιστον "με τις αξίες της αριστεράς", πράγμα που σημαίνει πως πολύ δύσκολά μπορεί να στηριχθεί επιχείρημα υπέρ της υποψηφιότητας.

Η πολιτική αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με το δίλημμα και την κατηγορία που εκτοξεύεται απέναντι σε όσους κριτικάρουν: ή αυτόν ή τους δεξιούς. Πέρα από το προφανές ερώτημα "σε τι διαφέρει ο CEO από τους δεξιούς", υπάρχει κάτι πολύ πιο σοβαρό: η ιστορική γνώση του πώς η σοσιαλδημοκρατία με αυτά τα διλήμματα συνέβαλε στην αύξηση του φασισμού και η τωρινή εμπειρία του πώς η σοσιαλδημοκρατία και οι φιλελεύθεροι με παρόμοιες στάσεις συνέβαλαν στην γιγάντωση της ακροδεξιάς σε ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και πολλές χώρες της Ευρώπης. Επιλέγοντας δηλαδή όχι απλά το τάχα μικρότερο κακό αλλά την σώφρωνα και συνετή στάση υποστήριξης της αστικής πολιτικής στο όνομα του κινδύνου της ακροδεξιάς, αγνοώντας ότι η στάση αυτή (της απομάκρυνσης από την εργατική τάξη) είναι από τις βασικές αιτίες ακροδεξιάς ανόδου.

Εδώ μπαίνει και το ζήτημα του Kυπριακού ως ο βασικός λόγος για παύση της ταξικής πάλης και η επίσημη επιλογή της αλτρουιστικής συνεργασίας με το κεφάλαιο μέχρι την λύση. Μόνο που κάποιος δεν ειδοποίησε το κεφάλαιο, το οποίο έβαλε της μηχανές της εκμετάλλευσης στο φουλ τα τελευταία χρόνια και άλλαξε πλήρως τις εργασιακές συνθήκες και τις ζωές των εργαζομένων σε μεσαιωνικές καταστάσεις. Όπως επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος, βλέποντας το Κυπριακό μέσα από στενά και όχι ταξικά γυαλιά, να χαθεί το δάσος ενώ βλέπουμε το δέντρο.

Τι μηνύματα στέλνει αυτή η επιλογή; Πως έχουν κοινή γλώσσα με τον υποψήφιο όπως δήλωσαν; Πώς θα κρατήσεις τους εργαζόμενους μακρυά από την επιρροή της λαϊκίστικης ακροδεξιάς; Αυτούς που αφήνουν την ψυχή τους κάθε μέρα στην δουλειά υπό τις διαταγές αυτών που τώρα έχουν για υποψήφιους; Από τους Νίκους μέχρι τους Μάικ, η επιλογή που δίνεται σε αυτούς τους εργαζόμενους δεν είναι διαφορετική από την μόνη πραγματικά ελεύθερη επιλογή που μας έδωσε ο σύγχρονος καπιταλισμός: Coca Cola ή Pepsi;

Η μπάλα στις κομματικές ομάδες, να σώσουν ο,τιδήποτε αν σώζεται.

45 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Θοδωρή για την Ανάρτηση όπως και στον Σύντροφο στην Αγγάρα που το έγραψε. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα έρχονται απο πολυ μακριά.... Ηταν οι Καταστροφικές αποφάσεις του 7ου Συνέδριου της Κ.Δ το 1935 όταν με την Επικράτηση του Οπορτουνισμού Θεωριτικοποίησε ένα απο τους 2 ΕΛΙΓΜΟΥΣ που σωστά έκανε η ΕΣΣΔ παραμονές 2ου Π.ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Κατάργηση του ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ με τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ είχε το 1943 την διάλυση της Κ.Δ λόγω ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ της ΟΚΝΕ του Κ.Κ Κύπρου κ.α. Οταν λοιπόν απουσιάζει το Κ.Κ βρίσκει χώρο ο Γρίβας να κάνει ...αντιαποικιακο αγώνα..... και με Μαθηματική Ακρίβεια οδηγήσε στην Σημερινή τραγωδία. Ιδια θα ήταν η κατάληξη και στην Ελλάδα χωρίς τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και τον ΔΣΕ χωρίς την Δικτακτορία του 1967 που διέλυσε τα παραμύθια φτιάξαμε ξανα ΚΝΕ και Κ.Ο το 1968 και βέβαια την καθοριστική σημασίας λυτρωτική Διάσπαση του 1991. Στην ίδια μοίρα με το ΑΚΕΛ θα είμαστε σήμερα αχταρμάς με τον Σύριζα στην Κυβέρνηση να σφάζουμε τον λαό. Καλή δύναμη στους Συντρόφους στην Κύπρο. Δύσκολο έργο και μακροχρόνιο. ΠΝΑΓΙΩΤΗΣ

TRASH είπε...

1)Έχω την εντύπωση πως τελικά το ΑΚΕΛ έπραξε το αυτονόητο και την απέσυρε τελικά την συγκεκριμένη υποψηφιότητα (μετά κ το σχετικό κρά)
2)Η αναφορά στο ΑΚΕΛ ως "αριστερά" είναι απόλυτα λογική.
Το ΑΚΕΛ είναι το Κόμμα της "παναριστεράς" στην Κύπρο, αυτό που ονειρεύονταν κάποτε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια διαφορά.
Το πιο τρελλό όνειρο του τότε ΣΥΡΙΖΑ το ΑΚΕΛ το έχει υλοποιήσει εξαρχής, καθώς στους κόλπους του περιλαμβάνονται ΚΑΙ οι Κύπριοι κομμουνιστές.

Ανώνυμος είπε...

Το όνειρο των Καπιταλιστών είναι να μην υπάρχει Κ.Κ σε μια χώρα και να είναι όλα ένα ..πράγμα... Είναι η καλύτερη υπηρεσία για αυτούς. Τα Κ.Κ πρεπει να διατηρούνε την αυτοτέλειά τους να παλεύουν για να ενώσουνε τον λαό μέσα απο Κοινωνική Συμμαχία μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση όσο οι Καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Και στην χώρα μας θα είχε γίνει το ...όνειρο ... πραγματικότητα. Το παραδέχονται μόνοι τους στην γιορτή του Συνασπισμού το 2008 για τα 40 χρόνια του Προδοτικού ...εσωτερικού.... με αναφορές στον ....παρτσαλίδη.... Είχανε μετατρέψει το ΚΚΕ σε ...ομόσπονδο... κόμμα και ήρθε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ και τους τα χάλασε όλα με τον ΔΣΕ. Δεν τα λέω εγώ. ΤΑ ...ΠΑΙΔΙΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

To AKEΛ εχει αποδεχθει ενα βρωμικο σοσιαλδημοκρατικο κομμα χρονια τωρα.
Κανει εντυπωση σε κανενα μια τετοια υποψηφιοτητα?

Τι να λεμε.

Ανώνυμος είπε...

Γάτος. Σε εμένα καμμία. Οτι ακριβώς συνέβη στο ΚΚΕ μέχρι το 1968 και απο το 12ο Συνέδριο το 1987 μέχρι το 1991.... Ηταν το απόλυτο χάος. ΚΟΛΑΣΗ....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

samy είπε...

Κι ενώ έλεγα να σου γράψω για τις ΜΚΟ που έγραφες χθες, κοίτα πως τα έφερε το πράμα και θα σχολιάσω στο σημερινό σου και για τα 2. Γενικά βγάζω φλύκταινες όποτε ακούω για ΜΚΟ, εδώ και δεκαετίες τραβιέμαι στις διακοπές μου σε έναν δυσπρόσιτο επίγειο ορεινό παράδεισο της χώρας. Ξεκίνησα με το σκοινάκι μου, χειμώνα-καλοκαίρι και κατέληξα να εκτελώ χρέη δασοφύλακα με την παρότρυνση του δασαρχείου της περιοχής, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και λούφας κάποιων άλλων, όπως όλοι γνωρίζουμε καλά του τι συμβαίνει στο ελληνικό δημόσιο. Πίστευα και πιστεύω πως πρόσφερα κάποια υπηρεσία προς το Δήμο-δεν μου αρέσει η λέξη κράτος. Πίστευα και πιστεύω στο δημόσιο ως πολίτης, άσχετα με το γεγονός πως δεν δούλεψα έμμισθα γι αυτό ΠΟΤΕ. Είναι αστείο φυσικά, αλλά ο χειρότερος όλων των υπαλλήλων του δασαρχείου, ήταν και είναι κάποιος, ο οποίος σε ένα ''τραπέζι'' πάνω στο βουνό μεταξύ δασικών υπαλλήλων και επάνω σε μια διαφωνία που είχαμε πάνω στη κουβέντα, σηκώθηκε και μου ανακοίνωσε την ιδιότητά του, ως υποψηφίου βουλευτή του νομού το 1984- η κουβέντα γινόταν το 91- με το ΚΚΕ. Θέλω να πω λοιπόν επ ευκαιρία των 2 φαινομενικά ασύνδετων κειμένων σου σήμερα και χθες, πως τελικά αυτό που βλέπω να έχει χαθεί οριστικά στο κοινό βίο, δεν είναι το πολιτικό πρόσημο, αλλά η έννοια του δημοσίου... και αν οι μεν ως γνωστόν καίγονται για το ΙΔΙΩΤΙΚΟ τους συμφέρον, οι δε ενδιαφέρονται για το κομματικό τους. Γνωρίζω πολύ καλά, πως θα ακολουθήσουν άνθρωποι σαν το ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ που θα αρχίσουν να μου αραδιάζουν αποφάσεις του πολιτικού γραφείου του ΚΚΣΕ ή δεν ξέρω πως αλλιώς κλπ κλπ, όμως το σκεπτικό είναι ίδιο. Αν απέτυχε το πείραμα εκεί, απέτυχε γιατί κοίταγαν όλοι τη θεσούλα τους, τα κεκτημένα τους και τα συμφέροντά τους, ώς πρόσωπα-ιδιώτες. Δυστυχώς .

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν απο εμένα καλές διακοπές να έχεις. Απο εκεί και μετά το συμβάν με τον υποψήφιο του ΚΚΕ το 1984 με τον διάλογο να γίνεται το 1991 η απάντηση εύκολη. Που βρίσκεται αυτός εδω και 25 χρόνια...... Οσο για τον Σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ δεν απέτυχε. Δολοφονήθηκε απο μέσα με αφετηρία το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956 την επικρατηση του Οπορτουνισμού και την Σταδιακή εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού που σε μια πορεία κατέστρεψε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το 1984 είχαμε Ευρωεκλογές. Βουλευτικές είχαμε τον Μάρτη του 1985. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

Πέραν της ουσίας της ανάρτησης, την -πλήρη πλέον- παραμόρφωση του ΑΚΕΛ, εγώ αναγνωρίζω τον σημαντικότερο λόγο που το φαινόμενο σύριζα θα μνημονεύεται για πολλές δεκαετίες. Το ρόλο του, δηλαδή, στον εξευτελισμό όποιας ριζοσπαστικής έννοιας και στόχου αυτοδιάθεσης είχε απομείνει στον προοδευτικό χώρο που αποκαλούμε αριστερά, ολοκληρώνοντας το έργο της σοσιαλδημοκρατίας. Το παράδειγμα του ΑΚΕΛ είναι ακόμη πιο τρανταχτό από του σύριζα, μοιάζει με είδηση από το σατυρικό "κουλούρι", ίσως. Το καίριο όμως ζήτημα, που εξηγεί -εν μέρει- αυτήν την μεταστροφή του ακέλ, είναι η αλλαγή της αντίληψης του λαού για τις εναλλακτικές, η αποδοχή της μοίρας και των νταβατζήδων του, η αποδοχή της μιας και μόνης πολιτικής, αποκλειστικά διαχειριστικής.

Το ΑΚΕΛ, εδώ, ολοφάνερα προχωράει σε μια τυχοδιωκτική κίνηση (χρησιμοποιώντας έναν μέγιστο τυχοδιώκτη) με σκοπό να μείνει στα πράγματα, αφού βλέπει ότι "το κλίμα, το σηκώνει". Οκ, δεν του βγήκε τώρα, αλλά ο κύβος ερρίφθη.

Το χρονικό σημείο είναι κομβικό για όποιο κόμμα θέλει να λέγεται επαναστατικό. Και καλά θα κάνουμε να επιμείνουμε περισσότερο σε αυτό. Η δοκιμασμένη συνταγή της ανάλυσης των πολιτικών εξελίξεων και των πετυχημένων προβλέψεων, δε δουλεύει. Και δεν μας πάει βήμα μπροστά.

Προφανώς, ήθελα να πω τον πόνο μου, ελπίζω το μπλόγκ να καλωσορίζει τέτοιες ενέργειες.

xru

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις λάθος. Μας πάει βήματα μπροστά στην ωρίμανση των Συνειδήσεων ωστε μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ να διεκδικήση ο λαός την δική του Εργατική Λαική Εξουσία. Ετσι πρέπει να συνεχίσουνε οι Κομμουνιστές την προσπάθεια Απεγκλωβισμού του λαού απο τα Οπορτουνιστικά αναχώματα σε ανοιχτή σύγκρουση με τους Φορείς αυτών των απόψεων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@samy
Καλό είναι να μην διαμορφώνει κάποιος άποψη για κάτι, βασισμένος σε μια εμπειρία 30 χρόνων πίσω, ειδικά όταν από τότε έχουν έρθει όλα τούμπα!
Έχω ακούσει και εγώ π.χ. ότι υπήρχε λογοκρισία στα μέλη του ΚΚΕ τη δεκαετία του 80. Δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά όποιος μου το παρουσιάσει αυτό σαν βάση για να μου πει ότι το ΚΚΕ είναι σήμερα αντιδημοκρατικό, είναι τουλάχιστον άσχετος.

@xru
Ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγματα δεν θα μπορέσει να κάνει ποτέ, όσο και να εξευτελίσει τον όρο "αριστερά", είναι να εξευτελίσει τη δύναμη που έχει η πολιτική δράση, το αγωνιστικό παράδειγμα, και ο ταξικός αγώνας!
Ποτέ δεν θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα σπιλώσει αυτά, γιατί φτάνει μόνο μέχρι τη μπουρδολογία, την απάτη και το ψέμα. Παρακάτω ούτε στα όνειρα του.

Όσο για το χρονικό σημείο, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Αν νομίζεις ότι τα πράγματα είναι αρκετά κρίσιμα ώστε να υπάρχει επαναστατική κίνηση, μάλλον θα απογοητευτείς σύντομα.
Να μην ξεχνάμε και ποιους πολεμάνε τα ΜΜΕ, δηλαδή τους εργάτες που παλεύουν σήμερα που δεν κουνιέται τίποτα, και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις υπό την επιρροή, την βοήθεια ή/και την καθοδήγηση των κομμουνιστών.
Κάθε πράγμα στο καιρό του.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Κώστας. Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 ...στάδια..... Κοσκινίζει Σύντροφε. Αυτό που είπες οτι λένε για την περίοδο 74 91 είναι πραγματικά Ανέκδοτο αν σκεφτείς τι συνέβη το 1989 1991. Απλά τότε τους άρεσε. Το σήμερα δεν τους Αρέσει στο ΚΚΕ και φέρνουνε για παράδειγμα το ...τότε.... οτι τάχα διαφωνούν......ΟΒΕΡ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Παναγιωτης

Γεια σου Παναγιωτη, χαιρομαι που σε ξανασυναντω.

Δυστυχως παρατηρω μια ταση στην βαση (αν κρινω απο 2-3 κοκκινα μπλογκ που διαβαζω) να μην καταδικαζει οπορτουνιστικα κομματα αλλων χωρων, αν δεν τα καταδικασει ρητα το ΚΚΕ.

Εσυ εισαι απο τους λιγους που κατα την γνωμη μου εχει την σωστη σταση και δεν κρυβεσαι πισω απο δικαιολογιες του τυπου ''οι συντροφοι εκει ξερουν καλυτερα'', εστω και αν παρεξηγειται ο τροπος σου.

Ανώνυμος είπε...

Γάτος. Και εγω χαίρομαι που σε συναντώ ξανά. Το ΚΚΕ σωστά κάνει απο την μεριά του και έχει σχέσεις όπου κρίνει οτι μπορούν να απεγκλωβιστούν Κομμουνιστικές δυνάμεις απο Οπορτουνιστικά κόμματα. Και εγω απο την δική μου μεριά με βάση και την Σοβιετική εμπειρία να λεω αυτό που καταλαβαίνω. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η Κατασταση που ζήσαμε στο ΚΚΕ απο το 1974 μέχρι το 1991..... ήταν μεγάλο σχολείο. ...πολύπλοκο..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Εγώ δεν ξέρω αν όντως υπήρχε λογοκρισία. Αυτό που ξέρω είναι ότι πλέον έχει γίνει μια στροφή 180 μοίρες από την οπορτουνιστική στροφή που είχε γίνει τότε, μόνο όσοι δεν θέλουν να ασχοληθούν δεν μπορούν να το δούνε.
Άρα και να μπορεί να αποδείξει κάποιος ότι τότε υπήρχαν αντιδημοκρατικά φαινόμενα στο εσωτερικό του κόμματος, θα είναι σαν να θέλει να πει ότι επειδή το 1970 στη Ρωσία είχαν σοσιαλισμό, αυτό πάει να πει ότι και σήμερα η Ρωσία είναι σοσιαλιστική...

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Κώστας. Συμφωνούμε. Καλή Κυριακή. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

Από τη μια το Ακελ που έχει αναβάλει την ταξική πάλη δήθεν μέχρι να λυθεί το κυπριακό και από την άλλη το ΚΚΕ με τη νέα ανύπαρκτη (μη) θέση της ΚΕ για (μη) λύση χωρίς ΔΔΟ. Προδοσία της κυπριακής ΕΤ με τον μανδύα του πραγματισμού / ρεαλισμού από τη μια και με τον μανδύα του ορθόδοξου μαρξισμού από την άλλη. Το παιγνίδι έχει χαθεί εδώ και δεκαετίες, από τότε που και τα δύο κόμματα υποστήριζαν την Ένωση, χάνοντας μια για πάντα το τ/κ κομμάτι της ΕΤ.

Ανώνυμος είπε...

Η Θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη. Κύπρος ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ με Τουρκοκύπριους Ελληνοκύπριους Αρμένιους Λατίνους Μαρωνίτες μια Ιθαγένεια χωρίς Εγγυήτριες δυνάμεις με τον λαό Ιδιοκτήτη στα μέσα παραγωγής. Αν αυτή η θέση δεν είναι πεντακάθαρη η Επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@Zafer Odličanović
Με πια λογική η θέση του ΚΚΕ είναι προδοτική και ανύπαρκτη; Μάλλον με πια λογική αν η λύση της ΔΔΟ είναι προδοτική, τη βάζεις στο ίδιο τσουβάλι με του ΚΚΕ;
Και στην τελική για σένα πια θα ήταν η σωστή λύση, που δεν θα ήταν ούτε προδοτική ούτε ανύπαρκτη;

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως παρατηρω μια ταση στην βαση (αν κρινω απο 2-3 κοκκινα μπλογκ που διαβαζω) να μην καταδικαζει οπορτουνιστικα κομματα αλλων χωρων, αν δεν τα καταδικασει ρητα το ΚΚΕ.

Παπουτσωμενος Γατος


Το ΚΚΕ σωστά κάνει απο την μεριά του και έχει σχέσεις όπου κρίνει οτι μπορούν να απεγκλωβιστούν Κομμουνιστικές δυνάμεις απο Οπορτουνιστικά κόμματα. Και εγω απο την δική μου μεριά με βάση και την Σοβιετική εμπειρία να λεω αυτό που καταλαβαίνω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Το άκρο άωτο της εικονικής-διαδικτυακής "κομματικότητας" των δήθεν φιλοκομματικών ή κύλισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι…

Κομματόσκυλο

Ανώνυμος είπε...

Πανικός Απόγνωση Παραλήρημα είναι η κατάσταση που επικρατεί στον Οπορτουνιστικό ΣΤΑΒΛΟ όλων των Αποχρώσεων. Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σφάζει καθημερινά με απίστευτη αγριότητα τον λαό δείχνοντας ξεκάθαρα τον ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΡΟΛΟ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Το ΚΚΕ ΔΙΚΑΙΏΘΗΚΕ 100% που αρνήθηκε να μπει στον ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΒΟΘΡΟ με τα ΣΚΑΤΑ το 2012. Αφήνουμε τους ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ να Σκούζουν όσο θέλουν Συνεχίζουμε τον αγώνα για Ενίσχυση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Οσο ποιό πολύ Σκούζουν τόσο το καλύτερο είναι η πυξίδα μας. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδη ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΛΥΣΣΑΞΤΕ..........

Ανώνυμος είπε...

Το Σχόλιο 3.23 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Από τη μια ο Πολάκης με τα "βοθροκάναλα της διαπλοκής", από την άλλη ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ με τον "ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΒΟΘΡΟ με τα ΣΚΑΤΑ", πολύ στα λύματα έχουμε πέσει, βρε παιδιά…

Εχέφρων

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και ήταν Οπορτουνιστικός βόθρος με τα Σκατά. Εκει προσπάθησαν να σπρώξουν το ΚΚΕ το 2012. Αλλα δεν τους πέρασε. Το τι θα είχε συμβεί το βλέπουμε σήμερα ζωντανό μπροστά μας. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ δολοφονεί τον λαό με απίστευτή Αγριότητα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Κομματόσκυλο

Δεν ειμαι κομματικος, οποτε ελαχιστα με ενδιαφερουν τα πιστοποιητικα κομματικοτητας.

Ειμαι φιλος και ψηφοφορος του ΚΚΕ απλως

Unknown είπε...

Το μόνο που είναι πεντακάθαρο είναι ότι το ΚΚΕ ήταν σαφώς υπέρ της ΔΔΟ πριν μόλις τρια χρόνια ενώ τώρα είναι σαφώς κατά και μάλιστα τη χαρακτηρίζει "διχοτομική". Εδώ είναι που η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια.

Όσο για τη "θέση" του περί ενός κράτους "με Τουρκοκύπριους Ελληνοκύπριους Αρμένιους Λατίνους Μαρωνίτες μια Ιθαγένεια χωρίς Εγγυήτριες δυνάμεις με τον λαό Ιδιοκτήτη στα μέσα παραγωγής", αυτή το πολύ να σταθεί ως σύνθημα σε κανένα συλλαλητήριο, αλλά σε καμία περίπτωση ως σοβαρή άποψη. Ούτε μας εξηγεί πώς θα γίνει αυτό, σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που από το 1977 έχει ως βάσει τη ΔΔΟ και ήδη έχουν συζητηθεί άπειρες λεπτομέρειες. Φαντάζομαι ότι μόλις οι διαπραγματευτές μάθουν τη "θέση" του ΚΚΕ για το κυπριακό θα αναπηδήσουν από τη χαρά τους και θα συμφωνήσουν αμέσως. Και να είστε βέβαιοι ότι δε θα ξεχάσουν να δώσουν τα μέσα παραγωγής στο λαό.

Ας σοβαρευτούμε λίγο. Αν το ΚΚΕ ήταν εξουσία σήμερα και έπρεπε να διαπραγματευτεί σήμερα στη θέση του Αναστασιάση, τι θα έκανε; Θα αποχωρούσε από τις συνομιλίες επειδή ξαφνικά ανακάλυψε ότι δε θέλει τη ΔΔΟ; Ή θα έριχνε στο τραπέζι τη πρόταση για τα μέσα παραγωγής στα χέρια του λαού και ένα κράτος κτλ (εδώ μιλάμε για τη μπάλα στην εξέδρα). Το αποτέλεσμα και στις 2 περιστώσεις θα ήτανε να αναγνωριστεί άμεσα από όλο τον πλανήτη η ΤΔΒΚ επειδή η "ελληνική" πλευρά έχει καταπατήσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο και να τελειώσει εκεί η υπόθεση. Απλούστατα το ΚΚΕ δεν έχει θέση για το κυπριακό σήμερα, εκτός και αν θέση είναι να λες τι θα γινότανε σε έναν ιδεατό φανταστικό κόσμο, βάσει της ορθής μαρξιστικής θεωρίας. Αυτή η φιλοσοφία χαρακτηρίζει πολλές απόψεις του κόμματος τα τελευταία χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ τίποτα δεν αποκάλυψε ξαφνικά. Η Κύπρος πάει για Διχοτόμηση με βάση αυτό το σχέδιο μέσα στο πλαίσιο τον Ενδοιμπεριαλιστικών διαφορών στην περιοχή. Η θέση είναι ξεκάθαρη. Ενα Ενιαίο κράτος μια Ιθαγένεια χωρίς Εγγυήτριες δυνάμεις με τον λαό Ιδιοκτήτη στα μέσα παραγωγής. Ενα ζήτημα το κοιτάς απο την ώρα που έγινε και αυτό δεν ειναι το 1974 είναι πολύ ποιό πίσω. Οταν δεν υπάρχει Κ.Κ στο νησί αφήνεις τον Αντιαποικιακό αγώνα στις ΣΦΑΓΕΣ του Γρίβα πέφτεις στην λογική της Ενωσεις τα αποτελέσματα είναι αυτά. Πεντακάθαρες λοιπόν οι Θέσεις του ΚΚΕ σε όλα τα θέματα. Με σημείο αναφοράς βέβαια το 1991 και μετά. Τα Κ.Κ δεν είναι εδω για να κάνουνε τον Καπιταλισμό Ανθρώπινο αλλά για να οικοδομήσουν τον Σοσιαλισμό. ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αν το ΚΚΕ ήταν στην Εξουσία δεν ενοούμε Σαφώς την Κυβέρνηση αλλά την Εξουσία. Και δεν θα ήταν στην θέση του Αναστασιάδη γιατί θα εκπροσωπούσε όλο τον λαό της Κύπρου. Διαφορετικά δεν θα ήταν Κ.Κ θα ήταν ....ΕΔΑ.... ΟΒΕΡ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμα. Το ΚΚΕ σώθηκε απο την καταστροφή το 1991... οριακά βρισκόμενο σε κατάσταση Μπάχαλο. Απο εκει και μετά ξεκίνησε η Αποκατάσταση των Επαναστατικών χαραχτηριστικών του Κόμματος που είχανε καταστραφεί στην Διαπάλη με τον Οπορτουνισμό. Μελετήσαμε τι συνεβή στην ιστορία την δική μας και της ΕΣΣΔ. Πετάξαμε απο επάνω μας όλη την Οπορτουνιστική Σκουριά που είχε μαζευτεί. Αυτό δεν μπορούσε σε καμμία περίπτωση να γίνει σε μια μέρα. Εγινε χρονιά χρονιά Συνέδριο Συνέδριο. Ετσι στο 19ο Συνέδριο Συμπληρώθηκε το Πρόγραμμα διορθώσαμε τα παραμύθια για ...εξαρτήσεις....και ....αποικίες..... μαζί και με την θέση για το Κυπριακό. Αν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτή την πορεία θα είμαστε ΑΚΕΛ η ΣΥΡΙΖΑ και διαχειρηστές του Καπιταλισμού. Ευχαριστούμε όμως αλλά δεν θα πάρουμε. Αυτα τα πετάξαμε το 1991..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το 1941 με το Κ.Κ Κύπρου παράνομο φτιάχτηκε το ΑΚΕΛ σαν ... αντιχιτλερικός συνασπισμός κομμάτων. Γερμανοί στο νησί δεν μπήκαν. Το 1943 θεωρήθηκε οτι είναι άχρηστο να υπάρχει Κ.Κ επειδή υπάρχει το ΑΚΕΛ και διαλύθηκε. Διαβολική Σύπτωση την ίδια χρονιά διαλύθηκε η Κ.Δ η ΟΚΝΕ και ήταν έτοιμη η μετατροπή του ΚΚΕ σε ...ομόσπονδο κόμμα.... Εμεις την γλιτώσαμε λόγω ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και ΔΣΕ. ΕΥΤΥΧΩΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@ Zafer Odličanović

Άρα η άποψη σου είναι να είμαστε ρεαλιστές, και όταν μιλάμε για ρεαλισμό εννοούμε τον ρεαλισμό των αστών και των ιμπεριαλιστικών παζαριών.
Άρα η θέση σου είναι η εγκατάλειψη οποιασδήποτε φιλολαϊκής πολιτικής και άποψης, στη βάση του τι είναι ρεαλιστικό-εφικτό για την αστική τάξη που κάνει το κουμάντο!
Με λίγα λόγια και σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες, έχεις την ίδια ακριβώς λογική που έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ και ο λαός της Κύπρου απέρριψαν το πρώτο σχέδιο Ανάν.
Τώρα γιατί ξαφνικά το επαναφέρουν σε νέα βερσιόν και μας σπάνε τα ούμπαλα, ότι αυτή είναι η μόνη επιλογή κλπ;
Η παλιά θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό δεν είχε καμία σχέση με αυτή τη μπούρδα την οποία κάποιοι θεωρούν λύση, και που είναι καραμπινάτη διχοτομισάρα με χρυσωμένο χάπι σε μορφή ΔΔΟ, που δεν θα είναι ούτε καν τέτοια!
Άρα πολύ σωστά είπε το ΚΚΕ ότι αφού ξεφτιλίσατε τη θέση για ΔΔΟ (η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν βάση για διαπραγμάτευση και όχι τελικός στόχος), και μάλιστα τη χρησιμοποιήσατε για να καμουφλάρετε τη διχοτόμηση, και αφού όλα τα φέρατε στα μέτρα σας (δηλαδή στα μέτρα των ιμπεριαλιστών), ο μόνος δρόμος πλέον είναι ένα κράτος ενιαίο με λαϊκή εξουσία, παλέψτε για αυτό και κάντε το πραγματικότητα!

Κώστας

Unknown είπε...

Ωραία θέση η "πάλη για τη λαϊκή εξουσία" και έχει το πλεονέκτημα ότι πάει με όλα.

Καίγεται το δάσος και πρέπει να αποφασίσουμε αν θα φέρουμε νερό από τη θάλασσα ή από το ποτάμι για να σβήσουμε τη φωτιά;
- Αφού θα καεί που θα καεί το δάσος, καλύτερα να μη μπούμε στη λογική του μικρότερου κακού, αλλά να παλέψουμε για το σοσιαλισμό.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε και είναι σοβαρή πολιτική στάση αυτή. Και στο σοσιαλισμό θα καίγονται τα δάση και η ιστορία του εργατικού κινήματος και των σοσιαλιστικών χωρών ήταν γεμάτη με ελιγμούς και αποφάσεις που βασίζονταν στις εκάστοτε συγκυρίες. Διαφορετικά, το πρώτο εργατικό κράτος στο κόσμο θα είχε διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Ο ρόλος του ΚΚ είναι να δίνει απαντήσεις για το σήμερα και μέσα από την ανάλυσή του να δείχνει ότι η μόνη πραγμτική διέξοδος είναι η πάλη για το σοσιαλισμό.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:
1) Το κυπριακό θα λυθεί ταα επόμενα λίγα χρόνια, γιατί έτσι είναι οι διεθνείς συγκυρίες, αυτό θέλουν τα μονοπώλια, το ΝΑΤΟ κτλ.
2) Οι δυνατές λύσεις είναι δύο (εκτός και αν πιστεύει κανείς ότι θα έρθει ο σοσιασισμός στην Κύπρο τα επόμενα 3 χρόνια): είτε η ΔΔΟ, είτε τα δυο ανεξάρτητα κράτη που το καθένα θα κάνει μετά ότι θέλει

Η ΚΕ του ΚΚΕ τι απαντά:
1) Η ΔΔΟ είναι διχοτομική λύση, άρα να δεχτούμε τα δυο κράτη που είναι λιγότερο διχοτομική (;)
2) Το ανύπαρκτο εργατικό κίνημα των δυο κοινοτήτων, με τους ανύπαρκτους δεσμούς ανάμεσα στους δυο λαούς να παλέψει για το σοσιαλισμό.
3) Σε μια διχοτομημένη χώρα καπιταλιστκή χώρα, χωρίς ταξικό κίνημα, με βαθύτατο εθνικισμό και με 3 ιμπεριαλιστικές εγγυήτριες δυνάμεις, να γίνει αυτό που δεν μπόρεσε να γίνει ούτε στις σοσιαλιστικές χώρες, δηλαδή ένας λαός, χωρίς εσωτερικά σύνορα, χωρίς διαχωρισμούς κτλ. (είναι γνωστό ότι και στις ομοσπονδιακές σοσιαλιστικές χώρες υπήρχαν εσωτερικά διοικητικά σύνορα, η κάθε ΣΣΔ είχε το δικό της Κόμμα, με τον Γενικό του Γραμματέα, η σοσιαλιστική Ουκρανία είχε δικιά της έδρα στα ΗΕ, η Τσεχοσλοβακία είχε μέχρι και διπλή υπηκοότητα κτλ.)

Ανώνυμος είπε...

Πάμε λοιπόν απο την Αρχή. Στην ΕΣΣΔ το Κόμμα των ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ είχε την Εξουσία και με τους ΔΥΟ ΕΛΙΓΜΟΥΣ διέσπασε του Καπιταλιστές και νίκησε το 1945. Για τα Κ.Κ της ΔΙΕΘΝΟΥΣ που δεν είχαν την Εξουσία η σωστή στάση ήταν Κοινωνική Συμμαχία ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ και με τους απαραίτητους ΕΛΙΓΜΟΥΣ χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 παίρνεις την Εξουσία. Το ίδιο στην κάθε χώρα την ώρα που φεύγανε οι Γερμανοί. Δεν συνέβη λόγω ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ. Πάμε στην Κύπρο. Θα το πιάσουμε απο την ΑΡΧΗ. Το 1941 με το Κ.Κ παρανομο φτιάχτηκε ...αντιχιτλερικός συνασπισμός..κομμάτων... το ΑΚΕΛ. Στην Κύπρο δεν μπήκαν οι Γερμανοί. το 1943 διαλύθηκε το Κ.Κ δεν χρειαζόταν... και έμεινε το ΑΚΕΛ. Διαβολική Σύπτωση 1943 διάλυση Κ.Δ και ΟΚΝΕ δεν χρειαζόταν. Μετά την ήττα του ΔΣΕ το 1949 λόγω ...λαοκρατίας και Τίτο η Αστική Τάξη της Ελλάδας συμμετείχε στην ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ στην ΚΟΡΕΑ. Το 1955 έστειλε το Γρίβα να ανάψει την Εθνικιστική Φωτιά για να πάρει Ιμπεριαλιστικό Μερίδιο απο την Λεία. Τα ίδια και η Βολκάν. Ετσι γίνεται όταν έχει διαλύση το Κ.Κ το 1943..... ακολούθησαν οι Σφαγές Τουρκοκυπρίων και τα γεγονότα 15 Ιούλη του 1974 και μετά μπήκαν οι Τούρκοι. Το νησί απο τότε μέχρι σήμερα πάει για Διχοτόμηση στα πλαίσια των Ενδοιμπεριαλιστικών διαφορών ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε Ελλάδα Τουρκία ΡΩΣΣΙΑ ΚΙΝΑ ΙΡΑΝ. Η Θέση του ΚΚΕ είναι πεντακάθαρη. Ελληνοκύπριοι Τουρκοκύπριοι Μαρωνίτες Αρμένιοι Λατίνοι ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ μια ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ με τον λαό Ιδιοκτήτη των μέσων παραγωγής και όχι να διαλέγει ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗ. Τα Κ.Κ υπάρχουν για να οικοδομήσουν Σοσιαλισμό μακριά απο Πολιτικά μέτωπα και ...ενδιάμεσα Στάδια Εξουσίας που καταστρέψανε τα Κ.Κ παντού. Ο Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ εφαρμόστηκε και πέτυχε στην όσο στην Εξουσία ήταν οι Μπολσεβίκοι. Η Αντίστροφη μετρηση ξεκίνησε με την επικράτηση του Οπορτουνισμού στο 20ο Συνέδριο το 1956 που με την Σταδιακή εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού σε μια πορεία καταστρέψανε τα πάντα μετατρέποντας τα Κ.Κ σε όχημα της Αντεπανάστασης. Τα κόλπα στο ΚΚΕ πεθάνανε το 1991...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η Απάντηση όσο τα μέσα παραγωγής είναι στους Καπιταλιστές είναι συμμετοχή των Κ.Κ στα ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ απο θέσεις ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ για την προβολή των Θέσεων και τα οικονομικά Ταυτόχρονα αγώνας μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΤΑ του λαού για να αποσπάση προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Συμπέρασμα. Ο Οπορτουνισμός αφού βγάλει την βρώμικη δουλειά για τον Καπιταλισμό καταστρέψει τους λαούς και τα Κ.Κ Ενισχύση Εθνικισμό και Φασισμό έρχεται μετά χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα της Εγκληματικής του δράσης και μιλάει για ...συγκυρία.... και τι να κάνουμε τώρα. Με τον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ στο Ιμπεριαλιστικό Στάδιο παγκόσμια η Απάντηση είναι Σοσιαλισμός όποια και να είναι η Ερώτηση. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. Τα κόλπα πεθάνανε το 1991.....ΟΒΕΡ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@Zafer Odličanović

H λογική ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιείς δεν έφερε ποτέ τίποτα καλό για τους λαούς, ΠΟΤΕ.
Επίσης τα διλήμματα του ιμπεριαλισμού, όποτε οι λαοί ακολούθησαν κάποιο από αυτά, φέρανε την καταστροφή για τους ίδιους και τα κέρδη για τους αστούς. Αυτά είναι ιστορικά δεδομένα.

Εσύ λες ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι ρεαλιστική, αλλά διαλέγεις να πάρεις θέση σε ένα ψεύτικο δίλημμα. Το ότι δεν έχεις καταλάβει όμως ότι το δίλημμα είναι ψεύτικο, δεν κάνει την πρόταση του ΚΚΕ λιγότερο ρεαλιστική.

Με λίγα λόγια διαλέγεις ανάμεσα σε διχοτόμηση και διχοτόμηση. Το ΚΚΕ σου λέει το παιχνίδι είναι στημένο, άρα πρέπει να αλλάξουμε ρότα τώρα!
Εσύ από την άλλη έχεις την ψευδαίσθηση της επιλογής, και επειδή θες να πιστεύεις ότι δεν είναι ψευδαίσθηση αλλά πραγματικότητα, ψάχνεις να βρεις ακόμα και την πιο αντιδραστική δικαιολογία για να καλυφθείς. Στη διαδικασία αυτή ξεχνάς ότι έχεις γράψει τον λαό στα παλιά σου τα παπούτσια, και στο όνομα του ρεαλισμού χάνεις κάθε επαφή με την πραγματικότητα.

Κάτι τελευταίο για τους ελιγμούς. Οι μπολσεβίκοι κάνανε ελιγμούς όταν υπήρχε πραγματική επιλογή, την οποία επιλογή πολλές φορές την επέβαλαν οι ίδιοι και δεν περιμένανε ποτέ τους ιμπεριαλιστές να τους πουν ανάμεσα σε τι θα διαλέξουν!

Κώστας

Unknown είπε...

Δεν ξέρω αν είναι λογική Σύριζα αυτή που εκφράζω, προτιμώ να ασχοληθώ με τη λογική ΚΚΕ, του "όλα είναι τα ίδια".

Οι δύο διχοτομήσεις είναι ίδιες για το ΚΚΕ λοιπόν και δεν πρέπει να μπούμε στη λογική να διαλέξουμε.

α) Στη ΔΔΟ θα καταργηθούν τα εσωτερικά σύνορα, θα υπάρχει εντελώς ελεύθερη μετακίνηση, και σε μερικά χρόνια μπορεί και να μη θυμόμαστε καν πού ακριβώς ήταν τα σύνορα.

Όλοι θα είναι πολίτες μιας χώρας, στο εξωτερικό θα υπάρχει μια εκπροσώπηση, από το ποδόσφαιρο μέχρι τον ΟΗΕ. Θα είναι κύπριοι και όχι Έλληνες ή Τούρκοι

Θα αυξηθεί το ποσοστό των εργατών που θα εργάζονται μαζί στους ίδιους χώρους (τ/κ και ε/κ) κι έτσι ίσως ενισχυθεί η ταξική αντί της εθνικής συνείδησης


β) Στα δύο κράτη θα καταργηθεί η κυπριακή υπηκοότητα για τους τ/κ

Θα λήξει κάθε συζήτηση για επανένωση, αφού θα έχει βρεθεί η λύση των 2 κρατών

Πιθανόν να ξανακλείσουν τα οδοφράγματα, τουλάχιστον για κάποια χρόνια και να περάσουμε στην πλήρη απομόνωση όπως ήταν πριν το 2003

Θα εξαλειφθούν και οι τελευταίες γενιές που έχουν βιώματα συμβίωσης πριν το '63, θα πεθάνουν και οι τελευταίοι τ/κ που μιλούσαν ελληνικά. Πλέον θα υπάρχουν Έλληνες και Τούρκοι και όχι ε/κ και τ/κ. Δεν θα ξανατεθεί θέμα λύσης, ενιαίας Κύπρου κτλ.


Άρα:
Γιατί να διαλέξουμε διχοτόμηση αφού και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν διχοτόμηση; (Α, ξέχασα και σήμερα διχοτόμηση έχουμε, αλλά αυτό δεν μας πειράζει). Καλύτερα να λέμε όχι σε όλα σαν κομμουνιστές, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να μπορούμε να λέμε ότι είχαμε προβλέψει την κατάσταση, γιατί αλλιώς μπορεί να χρειαστεί να αναλάβουμε και καμιά ευθύνη για μια θέση και δεν είμαστε για τέτοια. Φαντάζεστε να έρθει λύση με ΔΔΟ και να έχει το ΚΚΕ ευθύνη για το ότι την υποστήριξε και να πρέπει να επωμιστεί ην περίπτωση που κάτι πάει στραβά; Όχι σύντροφοι, δεν είμαστε για τέτοια και γιαυτό αλλάζουμε θέση εν μέσω συνομιλιών, λίγες ώρες πριν από το Μοντ Πελεράν, χωρίς καν να ενημερώσουμε την κομματική βάση. Έτσι είμαστε σωστοί κομμουνιστές.

Ανώνυμος είπε...

Μη σε Νοιάζει τίποτα για την Κομματική Βάση. Ολα συζητήθηκαν σε Συνέδριο και πέρασαν με 99.5% να είσαι ήσυχος. Δεν θέλεις να δεις πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα τα τελευταία 75 χρόνια και το καταλαβαίνω το γιατί. Οταν θέλεις να διαχειρηστής τον Καπιταλισμό όπως έχει ήδη κάνει το ΑΚΕΛ και ο Σύριζα και να διαλέγεις ξένο Ιμπεριαλιστή όλα είναι φυσιολογικα. Το ΚΚΕ είναι πραγματικό Κ.Κ και όχι ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΧΩΜΑ. Το 1991...ενα βήμα απο τον Γκρεμό ήταν σημείο Καμπής. Μελετήσαμε τα πάντα και ξεφορτώσαμε όλη την Οπορτουνιστική Σκουριά. Η Κύπρος πάει για Διχοτόμηση Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση. Ελληνοκύπριοι Τουρκοκύπριοι Μαρωνίτες Λατίνοι Αρμένιοι ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ με τον λαό Ιδιοκτήτη στα μέσα παραγωγής. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. Ουτε βήμα πίσω. Με την Σαπίλα καθαρίσαμε το 1991. Και βέβαια δεν είμαστε Σύντροφοι Αυτά στον τΣύριζα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια μας έλεγε ολόκληρο το Οπορτουνιστικό ...περιβόλι.... το 2012.. Θέλανε να παρασύρουνε το ΚΚΕ στην καταστροφή πετώντας στα Σκουπίδια ότι χτίσαμε απο το 14ο Συνέδριο το 1991 και μετά. 2.5 χρόνια με ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που σφάζει τον λαό με απίστευτη Αγριότητα φαίνεται ξεκάθαρα η απόλυτη Δικαίωση του ΚΚΕ και ο Εγκληματικός ρόλος της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και σήμερα έχουμε διχοτόμηση και μας πειράζει το ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ με την Νέα διχοτόμηση. Διχοτόμηση που ήρθε το 1974 σαν Αποτέλεσμα της ΑΠΟΥΣΙΑΣ Κ.Κ απο το 1943.... με αναμενόμενο αποτέλεσμα τις Σφαγές που ακολούθησαν και απο τις ΔΥΟ ΜΕΡΙΕΣ με τον Συνεργάτη της ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ Γερμανών και Αγγλων το 1941 1949 να κάνει ....αντιαποικιακό αγώνα.... μετά της Ιμπεριαλιστική Επέμβαση της Ελλάδος στην Κορέα 1950 1954. Θα πάρουμε καμμιά απάντηση για όλα αυτά....... ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@Zafer Odličanović

Να είσαι σίγουρος ότι θα γίνουν όλα αυτά, επίσης η Κύπρος θα γίνει παράδεισος επί γης, δεν θα υπάρχει φτώχεια κλπ, όπως έγινε και σε τόσες άλλες περιπτώσεις ανά τον κόσμο, που οι ιμπεριαλιστές κάνανε παζάρια για το μοίρασμα της λείας!

Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι, και να τα ρίχνεις στο ΚΚΕ επειδή σου χαλάει τον ύπνο.
Το πιο εύκολο πράγμα να κάνει κάποιος όταν του λένε μια αλήθεια που πονάει, είναι να τα βάλει με αυτόν που του χαλάει την ψευδαίσθηση, και όχι με την ίδια την ψευδαίσθηση.
Το ίδιο έγινε και στο "δημοψήφισμα", που όλοι τη λέγανε στο ΚΚΕ για την στάση του, αφού η αλήθεια έτσουζε και κανένας δεν ήθελε να την δει.
Όποιος δεν χρησιμοποιεί τα μάτια για να δει, θα τα χρησιμοποιήσει για να κλάψει...

Μετά βέβαια θα μας το παίζεις απογοητευμένος και παραιτημένος, και θα κράζεις πάλι το ΚΚΕ που δεν έκανε αρκετά για να μην απογοητευτείς και παραιτηθείς, χιλιοπαιγμένο το έργο.
Το ΚΚΕ παρόλα αυτά θα είναι εδώ και μετά την μούντζα που θα φάει ο Κυπριακός λαός, και θα είναι δίπλα του αταλάντευτα.
Καλόν ύπνο.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Κώστας. Το οτι υπάρχει ΚΚΕ και μάλιστα με τα Επαναστατικά του Χαραχτριστικά να έχουν αποκατασταθεί δημιουργεί απόγνωση στους Καπιταλιστές και στις Ορντινάτζες τους. Τους καίει το οτι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ξεφτιλήστηκε τελείως και το ΚΚΕ δικαιώθηκε απόλυτα ανοιχτά πλέον Μπροστά στον λαό. Εμεις την δουλειά μας με βάση τις Σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος. Και ας τους να φωνάζουνε. Εγω τους έχω για Πυξίδα Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη, και εγώ όταν βλέπω να κράζουν το ΚΚΕ άτομα που εμπιστεύονται για οποιοδήποτε λόγο τους ιμπεριαλιστές, τον οπορτουνισμό και τον καπιταλισμό, ξέρω ότι πάμε καλά. Απλά στεναχωριέμαι λίγο όταν βλέπω πόσο δυνατή είναι η προπαγάνδα και η ιδεολογική κυριαρχία της αστικής τάξης.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Κώστας. Σωστό είναι αυτό που λες όλους μας στεναχωρεί η Κυριαρχία του Καπιταλισμού. Η Ζημιά που έχει κάνει ο Οπορτουνισμός προσφέροντας υπηρεσία στον Καπιταλισμό είναι τεράστια τα τελευταία ...75 χρόνια... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ