Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

6 Μαρτίου 2017

Αδικία και δικαίωση

Πρόσφατα, ασχοληθήκαμε αρκετά με την δίκη τού δημάρχου πατρέων Κώστα Πελετίδη, με αποτέλεσμα να παραβλέψουμε μια άλλη ενδιαφέρουσα δικαστική περιπέτεια, η οποία είχε κάτι κοινό με την προηγούμενη: και στις δυο περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι έφτασαν στο εδώλιο μετά από μήνυση χρυσαυγητών. Επειδή, όμως, αυτά τα περιστατικά δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα και ασχολίαστα, ας ρίξουμε σήμερα μια ματιά και στην άλλη περίπτωση, παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή.

Μεταφερόμαστε στην Βέροια, μεσημεράκι Σαββάτου 12 Ιουνίου 2012. Στο κέντρο τής πόλης, μια παρέα 15-20 χρυσαυγητών μοιράζει προεκλογικό υλικό τής ναζιστικής τους οργάνωσης. Σύντομα αρχίζουν να συγκεντρώνονται γύρω τους αντιφασίστες και αρχίζει η λεκτική αντιπαράθεση. Όμως, σ' αυτές τις περιπτώσεις, τα λόγια δεν απέχουν πολύ από τα έργα. Λίγο αργότερα αρχίζει η συμπλοκή και, όπως γίνεται συνήθως, οι χρυσαυγήτες τρώνε της χρονιάς τους και εξαφανίζονται.


Κατά τις 5.30' το απόγευμα, οι χρυσαυγήτες, αποφασισμένοι να πάρουν εκδίκηση, μπουκάρουν στο καφενείο τού Γιώργου Βραχνή και το κάνουν γυαλιά-καρφιά. Ο άτυχος Βραχνής όχι μόνο έχει αντιφασιστική ιδεολογία αλλά έχει και συγγενή, ο οποίος συμμετείχε στα μεσημεριανά επεισόδια, άρα αποτελεί ιδανικό στόχο για τους φασίστες, οι οποίοι σπάνε και καταστρέφουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους ενώ κάποιος απ' αυτούς τραυματίζει με το στειλιάρι που κρατάει τον 53χρονο θαμώνα Δημοσθένη Σαββαΐδη. Μετά τον τραυματισμό τού Σαββαΐδη, οι φασίστες αποχωρούν αλλά η αστυνομία καταφέρνει και συλλαμβάνει οκτώ εξ αυτών, οι οποίοι αναγνωρίζονται από τους παθόντες και προσάγονται σε δίκη με την διαδικασία τού αυτόφωρου. Ανάμεσα στους οκτώ βρίσκεται και ο υποψήφιος βουλευτής Πέλλας (του διπλανού νομού, δηλαδή) τής οργάνωσης Γιάννης Σαχινίδης.

Κάπου εδώ αρχίζει ο τραγέλαφος. Ο Βραχνής μηνύει τους χρυσαυγήτες, όπως είναι λογικό. Οι χρυσαυγήτες καταγγέλουν τον Βραχνή για εξύβριση και απειλή, τον κατονομάζουν ως υπαίτιο του επεισοδίου και την επόμενη μέρα τον μηνύουν κι αυτοί με την σειρά τους. Η δικαιοσύνη αποφασίζει να συνδικάσει τους αλληλομηνυόμενους κι έτσι θύτες και θύμα βρίσκονται δίπλα-δίπλα στο εδώλιο. Η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί την Δευτέρα 14 Ιουνίου (ως αυτόφωρο) αλλά το δικαστήριο την παραπέμπει σε τακτική δικάσιμο για τις 28 του μηνός.

Η δίκη άρχισε στις 12.30' το μεσημέρι και κράτησε μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Και οι οκτώ κατηγορούμενοι χρυσαυγήτες τίμησαν με το παραπάνω τον χαρακτηρισμό "κότες" που τους αποδίδεται, δηλώνοντας ότι απλώς περνούσαν και προκλήθηκαν από τον Βραχνή, ότι αντέδρασαν αμυνόμενοι κλπ ενώ οι συνήγοροί τους ισχυρίστηκαν ότι οι πελάτες τους δεν κρατούσαν στειλιάρια ή λοστούς αλλά σημαίες με πλαστικά κοντάρια. Ως προς αυτό το τελευταίο, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης του Βραχνή να εξεταστεί το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας τής διπλανής τράπεζας, το οποίο αποδείκνυε την αλήθεια.

Το χοντρό γέλιο, όμως, έπεσε όταν το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του: (α) ως προς την μήνυση του Βραχνή κατά των φασιστών, η δίωξη κρίνεται ως απαράδεκτη για δικονομικούς λόγους, επειδή ο μηνυτής δεν είχε καταθέσει ένα παράβολο 100 ευρώ (!!), οπότε όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται (*), (β) ο χρυσαυγήτης που τραυμάτισε τον Σαββαΐδη καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών με αναστολή για πρόκληση σωματικών βλαβών και (γ) ο Βραχνής καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών και είκοσι ημερών με αναστολή για εξύβριση και απειλή. Αν δεν το καταλάβατε, αυτός που έστειλε άνθρωπο στο νοσοκομείο έφαγε 20 μέρες λιγώτερες από εκείνον που έβρισε επειδή του έσπασαν το μαγαζί!!

Κι ενώ οι χρυσαυγήτες αποχωρούν "δικαιωμένοι" από τον "ναό τής Θέμιδος", ο φουρκισμένος και αδικημένος Βραχνής δεν μπορεί καν να υποψιαστεί τι τον περιμένει. Στηριγμένοι στις αποφάσεις τού δικαστηρίου, οι φασίστες καταθέτουν μηνύσεις εναντίον του για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση! Ο κίνδυνος για τον καφετζή από την Βέροια είναι μεγάλος. Σε περίπτωση που καταδικαστεί, είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν αγωγές εις βάρος του, με τις οποίες οι χρυσαυγήτες θα διεκδικούν αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, προσβολή προσωπικότητος κι ένα σωρό άλλες αηδίες.

Παρένθεση. Συνιστά πάγια τακτική των χρυσαυγητών να μηνύουν όποιον τολμά να τους εναντιωθεί, προκειμένου να κάμψουν το φρόνημα όσων τους αντιστέκονται. Από τις αμέτρητες τέτοιες περιπτώσεις, ίσως η πιο χαρακτηριστική είναι η περιπέτεια της καθηγήτριας του Καποδιστριακού Μαίρης Μαυρή-Βαβαγιάννη, η οποία τον Οκτώβριο του 2007 είχε τολμήσει να σημειώσει τον αριθμό κυκλοφορίας τού αυτοκινήτου από το οποίο βγήκαν οι 4-5 φασισταλήτες που ξυλοκόπησαν και μαχαίρωσαν μέσα στην πανεπιστημιούπολη τον φοιτητή Κώστα Διαλυνά. Η ιστορία είναι γνωστή επειδή η αναφορά σ' αυτήν έγινε αιτία να φάει το νερό η Δούρου και τις σφαλιάρες η Κανέλλη σ' εκείνη την εκπομπή τού Γιώργου "όχι-όχι" Παπαδάκη. Παρ' ότι αποδείχτηκε ότι το αυτοκίνητο ανήκε στον Ηλία Κασιδιάρη, ο φασίστας αθωώθηκε επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι η Βαβαγιάννη έκανε λάθος τον αριθμό (!). Μετά την αθώωσή του, ο Κασιδιάρης μήνυσε για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση την καθηγήτρια, η οποία αθωώθηκε τελικά στις 22 Μαρτίου 2016. Κλείνει η παρένθεση.

Αριστερά, ο Γιώργος Βραχνής. Δεξιά, η Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη

Η αγωνία για τον Γιώργο Βραχνή θα κρατήσει τεσσεράμισυ χρόνια, ώσπου στις 31 του περασμένου Ιανουαρίου το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Βέροιας υιοθετεί την πρόταση του εισαγγελέα και τον αθωώνει πανηγυρικά. Σημαντικό ρόλο στην δίκη έπαιξε η μαρτυρία ενός πρώην χρυσαυγήτη, του Ηλία Σταύρου, ο οποίος χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και κατέθεσε ότι η επίθεση στο καφενείο ήταν προσχεδιασμένη επειδή ο Βραχνής ήταν γνωστός αντιφασίστας. Αξίζει να σημειώσουμε, αποδίδοντας εύσημα, τα ονόματα των Γιώργου Τσιάκαλου και Σπύρου Μαρκέτου, δυο καθηγητών τού Αριστοτέλειου, οι οποίοι έσπευσαν να παραστούν ως μάρτυρες υπεράσπισης. Σε δήλωσή του, μάλιστα, πριν την δίκη, ο Τσιάκαλος είχε πει: "Την Τρίτη θα είμαι μάρτυρας στη δίκη που θα γίνει στη Βέροια. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα την κερδίσουμε και ότι θα επικρατήσει το δίκαιο. Ωστόσο, με την παράσταση που διοργανώνουν αντιφασιστικές οργανώσεις την Τρίτη στις 9 το πρωί στα δικαστήρια της Βέροιας, θέλουμε να δείξουμε στην Χρυσή Αυγή ότι οι δημοκρατικοί πολίτες δεν τρομοκρατούνται".


--------------------------------------------------
(*) Κατά πάγια τακτική, το παράβολο ζητείται από την αστυνομία κατά την κατάθεση της μήνυσης. Προφανώς, το όργανο της τάξεως που παρέλαβε την μήνυση, "ξέχασε" να το ζητήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: