Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

17 Μαρτίου 2017

Η περιπέτεια της Ισλανδίας (2)

Μετά το εκκωφαντικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, βρεττανοί και ολλανδοί υποχρεώθηκαν να ξανακαθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ισλανδούς, για μια νέα συμφωνία με πιο λογικούς όρους. Η Ισλανδία θα αναλάμβανε να αποζημιώσει πλήρως τους ξένους καταθέτες εντός μιας τριακονταετίας (από το 2016 μέχρι το 2046, αντί του 2024 της πρώτης συμφωνίας) και με επιτόκιο 3% (αντί του 5,55%), ενώ σε καμμιά περίπτωση τα ετήσια τοκοχρεωλύσια δεν θα ξεπερνούσαν το 5% των δημοσίων εσόδων. Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων υπολογίστηκε σε 4,6 δισ. ευρώ (κάπου το μισό ΑΕΠ) και η ισλανδική κυβέρνηση θα εύρισκε αυτά τα λεφτά από την ρευστοποίηση της περιουσίας τής ήδη πτωχευμένης τράπεζας Landsbanki, η οποία απετιμάτο σε 594 δισ. κορώνες (περίπου 4,5 δισ. ευρώ).

Παρένθεση. Για να κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις, πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ετήσια έσοδα του ελληνικού δημοσίου πλησιάζουν τα 50 δισ. ευρώ και τα ετήσια τοκοχρεωλύσια που πληρώνουμε κυμαίνονται από 11,2 έως 16,5 δισ. μέχρι το 2020 ενώ το 2022 θα ξεπεράσουν τα 33,3 δισ. ευρώ. Αν ίσχυε και για μας η οροφή τού 5% επί των εσόδων, δεν θα πληρώναμε ποτέ πάνω από 2,5 δισ. ετησίως. Κλείνει η παρένθεση.

Ρέυκγιαβικ, 2010.

Η συμφωνία πήγε για έγκριση στην βουλή, όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση την εκτίμησαν ως εξαιρετικά συμφέρουσα και την υπερψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία (44 ναι επί 63 βουλευτών). Όμως, ο λαός διαμαρτυρήθηκε και πάλι. Μέσα σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν 40.000 υπογραφές και ο Γκρίμσσον άσκησε και πάλι βέτο! Αρνήθηκε να υπογράψει τον σχετικό νόμο και, δηλώνοντας ότι "είναι θεμελιώδες ζήτημα να έχει ο λαός νομοθετικό ρόλο", προκήρυξε νέο δημοψήφισμα. Η απογοητευμένη Σιγκουρδαντόττιρ χαρακτήρισε ως "απογοητευτική" την στάση τού προέδρου τής χώρας, ενώ οι εκπρόσωποι της Βρεττανίας και της Ολλανδίας δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν και τώρα είναι η σειρά τής Ισλανδίας να ξεκαθαρίσει την στάση της.

Η αλήθεια είναι ότι η αναγγελία τού νέου δημοψηφίσματος προκάλεσε στις διεθνείς χρηματαγορές τεράστια ανησυχία, την οποία περιγράφουν γλαφυρά οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς: "Οταν ο ισλανδικός λαός αρνήθηκε να πληρώσει για τα λάθη των τραπεζιτών του, ο ουρανός δεν έπεσε στο κεφάλι των ισλανδών. Αν κάνουν το ίδιο πάλι, τότε και άλλοι μπορεί να πάρουν κάποιες ιδέες (*)". Αν οι ισλανδοί ψήφιζαν για δεύτερη φορά "Όχι", υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να δημιουργήσουν "σχολή" με το παράδειγμά τους. Αυτό έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία και τα παπαγαλάκια έπιασαν και πάλι δουλειά. Ο κόσμος έπρεπε να πειστεί ότι η απόρριψη της συμφωνίας θα ισοδυναμούσε με εθνική καταστροφή (**).

Παρά τις ισχυρές πιέσεις και την καταστροφολογία, στις 9 Απριλίου 2011 οι ισλανδοί απέρριψαν εκ νέου την συμφωνία, με μικρότερη μεν αλλά επίσης ισχυρή πλειοψηφία: 59,77% Όχι - 40,23% Ναι. Οι εξοργισμένοι με το αποτέλεσμα βρεττανοί και ολλανδοί δήλωσαν ότι δεν επρόκειτο να πάνε σε νέες διαπραγματεύσεις αλλά θα προσέφευγαν στην δικαιοσύνη. Κι επειδή η Ισλανδία είναι εκτός δικαιοδοσίας των ευρωπαϊκών δικαστηρίων ως μη μέλος τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσέφυγαν στην επιτροπή παρακολούθησης τής EFTA (***).

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, οι ισλανδοί υποστήριξαν ότι ποτέ δεν αρνήθηκαν να καταβάλουν τις νόμιμες αποζημιώσεις σε ξένους καταθέτες, πλην όμως τέτοια υποχρέωσή τους δεν προέκυπτε από καμμία διεθνή σύμβαση. Επίσης, υποστήριξαν ότι η χώρα τους τήρησε πάντοτε με απόλυτη συνέπεια όλες τις υποχρεώσεις της που απέρρεαν από οποιαδήποτε συμφωνία. Τελικά, το 2013, η επιτροπή κατέληξε στην απόφαση ότι η Ισλανδία δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση σε βρεττανούς και ολλανδούς καταθέτες, ούτε καν τα ποσά που αντιστοιχούσαν στην εγγύηση ελάχιστης κατάθεσης.


Κάπου εδώ, η ιστορία με τις αποζημιώσεις έλαβε τέλος. Χάρη στα δυο δημοψηφίσματα, οι ισλανδοί δεν φορτώθηκαν το κόστος διάσωσης των βρεττανών και ολλανδών καταθετών. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη: αφού οι τράπεζες βούλιαξαν, πήραν μαζί τους τα χρήματα και των ντόπιων και των ξένων καταθετών τους, χωρίς οι μεν να καλύψουν τις ζημιές των δε από πάνω.

Και τώρα γεννιούνται καινούργια ερωτήματα. Αυτή η στάση των ισλανδών στα δυο δημοψηφίσματα τί αποτέλεσμα είχε; Δικαιώθηκαν οι καταστροφολόγοι υποστηρικτές των "Ναι" και κατά πόσο; Ο λαός βγήκε κερδισμένος ή, έστω, αλώβητος απ' αυτή την περιπέτεια; Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν πλήρως ή όχι; Τις απαντήσεις θα τις αναζητήσουμε στην συνέχεια.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε (δεξιά) συνομιλεί με τον δικηγόρο του.
To 2012, o Χάαρντε πέρασε από δίκη για τις ευθύνες του στην κρίση και καταδικάστηκε.

-------------------------------------
(*) Michael Hudson, "Will Iceland Vote “No” or commit financial suicide?", 8/4/2011.
(**) Ακόμη και το δικό μας tvxs έγραφε στις 21/2/2011: "Η ψήφιση του σχεδίου αναμένεται να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ισλανδίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και να ενισχύσει την πιστοληπτική της ικανότητα, σημεία απαραίτητα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο μερίδα του πληθυσμού εξακολουθεί να θεωρεί μη απαραίτητη την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για να διορθώσουν τα λάθη των ιδιωτικών τραπεζών".
(***) European Free Trade Association - EFTA (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών - ΕΖΑΣ): Ένωση που ιδρύθηκε το 1960 από χώρες που δίσταζαν να ενταχθούν στην ΕΟΚ. Μέλη της είναι σήμερα η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν. Αυστρία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Πορτογαλία και Φινλανδία διετέλεσαν μέλη μέχρις ότου εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Αποψη μου στα ερωτήματα σου είναι η εξής. Για να κάνει δυο φορές δημοψήφισμα το Αστικό κράτος πρέπει να υπήρχαν συμφέροντα κυρίαρχου τμήματος της Αστικής Τάξης που είχε χασούρα απο αυτή την υπόθεση και με αυτό τον τρόπο αν δεν την αποκατάστησε την περιόρισε. Αν τώρα απο σπόντα πέσανε και μερικά ψίχουλα στον λαό αυτό δεν είναι το βασικό. Είναι σαν τους ...δικούς μας.... εδω που βάζουνε ζήτημα Εξοδου απο την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ αποκομένο απο το ζήτημα της Εξουσίας με το επιχείρημα οτι τάχα δεν υπάρχει τμήμα της Αστικής Τάξης που να το βάζει. Προσπερνάμε το οτι υπάρχει και ρωτάω Αφου η Αστική τάξη δεν το θέλει και το Αστικό κράτος είναι ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ποιος θα βγάλει την χώρα απο την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ χωρίς Σοσιαλισμό. Τα ερωτήματα δεν είναι για εσένα Θοδωρή. Είναι για τα .....παιδιά...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Προσωπική μου άποψη είναι πως ο λαός της Ισλανδίας διοικείται περισσότερο δημοκρατικά από εμάς. Οι κυβερνώντες τους υποχρεώθηκαν-υποχρεώθηκαν ουσιαστικά από το κόσμο- να πάνε σε 2 δημοψηφίσματα και τελικά εκτέλεσαν την εντολή του λαού, όχι σαν τους δικούς μας που έκαναν το όχι, ναι.
Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρης. Δηλαδή το Κράτος στην Ισλανδία είναι ....αταξικό....δεν εκφράζει τα συμφέροντα της Αστικής Τάξης. Τι ακριβώς σημαίνει ...δημοκρατία.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οσο για το ...δημοψήφισμα... σε εμας δεν υπήρχε κανένα όχι στο ερώτημα. Δυο ΝΑΙ είχε σε Διαφορετικά μνημόνια Τσίπρα η Γιούγκερ. Το μοναδικό ΟΧΙ ήτανε αυτό που ψηφίσαμε οι Κομμουνιστές. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Έκαναν την διαφορά οι Ισλανδοί

Υποτίμησαν το νόμισμά τους, με πάνω απ' τις μισές ισλανδικές οικογένειες να έχουν χρεοκοπήσει, το μέσο νοικοκυριό να έχει χάσει το 30% της αγοραστικής του δύναμης στο διάστημα 2008-2013, ενώ τα στεγαστικά δάνεια είναι ακόμα πάνω απ' το 200% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Επίσης, επέβαλαν 100 νέους φόρους(!) -κάτι θυμίζει-
έγιναν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες -ξανακάτι θυμίζει-,
ενώ λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, έγιναν και κατασχέσεις ακινήτων με πολλά στεγαστικά δάνεια σε ξένα νομίσματα ενώ οι τιμές των κατοικιών και οι μισθοί έπεφταν -μωρέ κάτι πάρα πολύ θυμίζει-.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7420771

Και η Ισλανδία ζήτησε δάνειο και από τη Ρωσία, αλλά αυτή αρνήθηκε να της δώσει. Όπως στην Κύπρο. Τελικά πήρε από το επάρατο ΔΝΤ

Όμως έκαναν ΚΑ-ΘΑΡ-ΣΗ. Πέταξαν τους σοσιαλδημοκράτες, έβαλαν φυλακή κάποιους τραπεζίτες και ψήφισαν έντιμους δεξιούς.

Που στην πορεία η εντιμότητά τους αμφισβητήθηκε με κάτι Panama Papers -πολλές ομοιότητες-.

Αλλά ως νέοι έντιμοι και φέρελπις παίζουν με τις λέξεις -όπως ο Αλέξης- και τη μία παραιτούνται, την άλλη δεν παραιτούνται.

http://www.protothema.gr/world/article/567990/o-prothupourgos-tis-islandias-leei-oti-den-paraitithike/

Ανώνυμος είπε...

@Δημήτρης

Κανένα όχι δεν έγινε ναι.

Στις αρχές Ιουλίου του 2015, λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα, ο Τσίπρας μόστραρε νέο μνημόνιο από τον ESM με λίστα μέτρων. Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ ESM-Κυβέρνησης έγινε γνωστή ΔΗΜΟΣΙΩΣ από τον Ιούνιο του 2015. Το μνημόνιο με μέτρα του ESM δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης», υπήρχε σε πρώτη θέση σε κόκκινα μπλοκς ενώ υπονοούμενα άφηνε και ο αστικός τύπος κυρίως ο οικονομικός.

Αν πιστέψατε την ίδια στιγμή της παρουσίασης του μνημονίου από τον Τσίπρα, τα παραμύθια των Λαφαζάνηδων και λοιπών της «αριστερής πλατφόρμας» περί «Όχι» που οι δανειστές θα «κωλώσουν» και θα χάσουν τα λεφτά τους τότε ή δεν υπήρχε καλή πληροφορηση, ή άγνοια στα βασικά της καπιταλιστικής οικονομίας - ιστορίας ή αφέλεια πως θα μείνουν όλα στο ίδιο πλαίσιο στους ίδιους κανόνες χωρίς να πληρωθούν τα χρέη της Ελληνικής Αστικής Τάξης.

Από τους Οικονομολόγους που πριν ήταν στο στενό πυρήνα του Σύριζα στο Περιοδικό «Θέσεις» Ιανουαρίου 2016 επιβεβαιώθηκε πως ο Σύριζα ήξερε στο περίπου την πολιτική που θα ακολουθούσε ΗΔΗ από το 2013!
Παρά τα όσα απίθανα αλλά αντιφατικά στο ίδιο πλαίσιο "μέσα στο ευρώ στην εε αλλά όχι απλώς κανένα μέτρο αλλά και αυξήσεις" έταζε ο Σύριζα στον κόσμο. Ήξεραν τι έκαναν και τι έταζαν. Τόσο ΠΑΣΟΚ είχαν ως στελέχη και υπουργούς. Αυτό δεν το είδατε;

Εξάλλου όπως τα «μασούσε» και μία ψυχή στέλεχος του Σύριζα 15-20 ημέρες ΠΡΙΝ το Δημοψήφισμα «Η κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο ήταν σχήμα λόγου».

Spyros είπε...

@Παναγιώτης

Αφού βλέπω ότι το συνεχίζεις και θέτεις ερωτήσεις προς "τα παιδιά" φαντάζομαι ότι μου επιτρέπεις να απαντήσω σηκώνοντας το γάντι.
Γράφεις:
"Είναι σαν τους ...δικούς μας.... εδω που βάζουνε ζήτημα Εξοδου απο την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ αποκομένο απο το ζήτημα της Εξουσίας με το επιχείρημα οτι τάχα δεν υπάρχει τμήμα της Αστικής Τάξης που να το βάζει. Προσπερνάμε το οτι υπάρχει και ρωτάω(...)"

...κι ακόμα περιμένω να μου υποδείξεις κάποιο κομμάτι της ελληνικής αστικής τάξης που στηρίζει την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ. Όσο και να ψάξεις ΔΕΝ θα βρεις. Αλλά ας υποθέσουμε ότι υπάρχει και κάποιο κομμάτι της που θέλει την έξοδο για δικά της συμφέροντα. Εσένα ως Κομμουνιστικό Κόμμα τι σε εμποδίζει να προτείνεις την έξοδο οργανωμένα με πρόγραμμα και στήριξη της οικονομίας σου (χωρίς απαραίτητα να βάζεις την πρώτη στιγμή ζήτημα σοσιαλισμού και ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής) ώστε σε πρώτη φάση να ανασάνει η εργατική τάξη και να αναταχθεί η οικονομία της χώρας? Εκείνη τη στιγμή πέρασες στον σοσιαλισμό? Και βέβαια όχι. Ξεκινάς το διαλεκτικό ατσάλωμα της εργατικής τάξης. Νομοτελειακά στο άμεσο μέλλον θα προκύψει το θέμα του είδους της εξουσίας και της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, καθώς ο καπιταλισμός δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια φαινόμενα "στρέβλωσης" της εξουσίας του, συνεπώς είναι βέβαιο πως θα αντεπιτεθεί σφοδρά (βλέπε Βενεζουέλα). Το θέμα είναι μέχρι τότε να έχεις κόψει τα φτερά της αστικής σου τάξης και να έχεις μπολιάσει στην εργατική τάξη την αναγκαιότητα της πάλης για την εξουσία της. Αυτό, που περιγράφω, δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τη θεωρία των σταδίων που αρέσκεσαι να επικαλείσαι. Αυτά είναι τακτικές κινήσεις για την εδραίωση της επιρροής του Κόμματος στην κοινωνία. Ο στρατηγικός στόχος παραμένει για πάντα ο σοσιαλισμός.

Γράφεις:
"Αφου η Αστική τάξη δεν το θέλει και το Αστικό κράτος είναι ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ποιος θα βγάλει την χώρα απο την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ χωρίς Σοσιαλισμό."
Νομίζω ότι απάντησα και σε αυτό το ερώτημα στην προηγούμενη παράγραφο. Ωστόσο θα ήθελα να καταδείξω (αν τα καταφέρω) πώς σε μία περίοδο με σωστή ανάλυση καταλήγεις σε τόσο εσφαλμένο συμπέρασμα. Είναι το αστικό κράτος μηχανισμός της αστικής τάξης? Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία επί τούτου! Υπηρετεί τα συμφέροντά της? Σαν πιστός υπηρέτης. Είναι μία πραγματικότητα το αστικό κράτος στην Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια (και παγκόσμια τα τελευταία 400) και κατα συνέπεια ο λαός το έχει αποδεχθεί ως το μοναδικό σύστημα. Δυστυχώς ναι και αυτό έχει γίνει συνείδηση σε πολύ μεγάλο βαθμό στο λαό. Οι συνειδήσεις, όπως όλοι ξέρουμε, δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, παρά χρειάζεται πολλή δουλειά, χρόνος, συνέπεια. Επίσης, διαμορφώνονται μέσα στο πλαίσιο και στην πραγματικότητα που ζούμε. Άρα είσαι υποχρεωμένος (ως ΚΚΕ πάντα) να παρεμβαίνεις στην πραγματικότητα του κόσμου, αυτόν τον λαό έχουμε, με αυτόν πρέπει να δουλέψουμε. Δεν γίνεται να του τάζουμε τον "σοσιαλιστικό παράδεισο" κάποτε και να τον αφήνουμε να ρημάζει τώρα και να χάνονται ολόκληρες γενιές.

Και κλείνω με μία ερώτηση:
Πρέπει ως ΚΚΕ να διεκδικήσεις την εξουσία ΣΗΜΕΡΑ, στα ήδη διαμορφωμένα πλαίσια της αστικής "δημοκρατίας" ώστε να βοηθήσεις στην πιο γρήγορη διάλυσή τους προς όφελος της εργατικής τάξης?
(η δικιά μου απάντηση είναι πως έχεις ήδη αργήσει)

Ανώνυμος είπε...

Ανακοίνωση 10/7/2012.
http://teddygr.blogspot.gr/2017/03/blog-post_10.html
Η ανακοίνωση προέρχεται από την..ΔΑΠ επί πρωθυπουργίας Σαμαρά! ΑντιΕΕ και από την Δεξιά! Ευρωσκεπτικισμός!

Έξοδο από το Ευρώ συμφέρει Εφοπλιστές- Εξαγωγείς και αρκετοί που έχουν τα «λεφτά» έξω και περιμένουν «επενδύσεις» σε πιο φτηνά εργατικά και χαμηλότερες αξίες γης.

Έξοδο από την ΕΕ λένε πως προκρίνουν οι κρυφοφασίστες Φάρατζ και ο άλλος της Ολλανδίας. Ναι τα δημοψηφίσματα γίνονται «ελεύθερα» στην αστική δημοκρατία. Μετά άρχισαν τα μπρος-πίσω από τον Φάρατζ «δεν το εννοούσα, δεν το έλεγα». Ό,τι μέρος του Βρετανικού κεφαλαίου (π.χ. Το City του Λονδίνου ) επιθυμούσε το εκτός ΕΕ για «φοροαπαλλαγές» που θα δίνει σε ξένα κεφάλαια, μας περνάει από το μυαλό; Ό,τι υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν λαϊκά στρώματα από δημαγωγίσκους κωλοτούμπες που μετά τις εκλογές λένε άλλα μας περνάει από το μυαλό; Τα δημοψηφίσματα στην Δανία που γινόντουσαν με διπλές ψηφοφορίες γιατί δεν νικούσε το επιθυμητό για το μεγαλύτερο μέρος της αστικής τάξης αποτέλεσμα.

Και λίγη Αργεντινή με τετραπλασιασμό των χρεών για τους δανειολήπτες μετά την νέα αντιστοιχία με το δολάριο το 2002. Περίπου ότι έπαθαν με την Ισλανδία με το 30-40% υποτίμηση και δάνεια σε «σκληρό» νόμισμα. Στους αργεντινούς η αύξηση στα δάνεια πήγε στο 300%. Μήπως ο δημοσιογράφος που έκανε το Ρεπορτάζ για την Αργεντινή 11 χρόνια μετά το 2001 ήταν ΚΚΕ; Συνεχίζουν να έχουν Καπιταλισμό στην Αργεντινή.

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα του 2015 και η έξοδος από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Ο συνταγματολόγος Αντιπρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να φέρει προς ψηφοφορία στην Βουλή
http://www.902.gr/eidisi/politiki/70561/i-protasi-toy-kke-gia-dimopsifisma-diadoste-tin-typoste-tin-rixte-tin-stin
Γιατί η αστική δημοκρατία και μάλιστα με «αριστερή» κυβέρνηση, αρνήθηκε να μπει η πρόταση του ΚΚΕ προς ψήφιση στο έδαφός της; έχεις καμία απάντηση; Και εάν η διαφωνία σου εστιάζεται στην Έξοδο με Λαϊκή Εξουσία γιατί δεν το αν επιθυμείς αν στόχος είναι ο σοσιαλισμός; Για να μην αρχίσουμε τα «τι θέλει το ΚΚΕ» ,Παφιλης: Λαϊκή εξουσία με κόκκινο νόμισμα
https://www.thepressproject.gr/article/81351/O-Thanasis-Pafilis-sto-ThePressProject

Στα υπόλοιπα. Μεταβατικά προγράμματα μεταξύ σοσιαλισμού-καπιταλισμού δεν υπάρχουν. Ο λαός χόρτασε ένα ΠΑΣΟΚ 1981-1985 όπως έλεγαν οι παλαιότερες γενιές και διαπιστώσαμε που κατέληξε.

Το απέδειξε και το 1ο εξάμηνο του Σύριζα. Ασχέτως αν ο οικονομολόγος Μηλιός αφήνει να εννοηθεί πως πως η οικονομική πολιτική του Σύριζα κατά ένα μέρος ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη από το 2013(*). Με απλά δικά μου λόγια ο Σύριζα κορόιδευε τον Κόσμο 1,5 χρόνο πριν τις εκλογές με μαρτυρία «από μέσα» Περιοδικό Θέσεις αρχές 2016.

Ο Παναγιώτης έχει ένα μονότονο λόγο, σου σπάει τα ούμπαλα γιατί συχνά πετάγεται εκτός θέματος, υπερβάλει, αλλά σε κάποια πράγματα που γράφει στηρίζονται σε γεγονότα.

(*)Το ρέκβιεμ της αυταπάτης
Μανιφέστο Μηλιού κατά της Κυβερνητικής Πολιτικής και των ανθρώπων του Προέδρου. Αφήνει να εννοηθεί ότι η απόφαση για την υπογραφή νέου μνημονίου και υποταγής στο κεφάλαιο και στις αγορές είχε παρθεί από το 2013.
http://fadomduck2.blogspot.gr/2016/01/blog-post_20.html

Ανώνυμος είπε...

4.55 Την δέχομαι την κριτική δεν υπάρχει πρόβλημα. Και το λεω σοβαρά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Spyros είπε...

Αγαπητέ άγνωστε 4:55, να με συμπαθάς αλλά η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ αποδεικνύει ακριβώς αυτό που ισχυρίστηκα στο προηγούμενο σχόλιό μου. Αποδεικνύει ότι η ελληνική αστική τάξη (υπηρέτης της οποίας είναι η ΝΔ) είναι πλήρως υποταγμένη στο ξένο μεγάλο κεφάλαιο. Οι συνδικαλισταράδες της ΔΑΚΕ ασφαλώς και το παίζουν "άγριοι" προς την τότε κυβέρνησή τους για να πείσουν τους αδαείς ότι διαφέρουν, αλλά αν παρατήρησες αναλώνονται μόνο σε λεονταρισμούς και ψευτομαγκιές. Δεν γίνεται πουθενά λόγος για έξοδο από ευρώ και ΕΕ, δεν τολμούν να ψελίσουν κάτι τέτοιο γιατί θα τους κουρέψουν με την ψιλή τα αφεντικά τους.
Κανένα απολύτως κομμάτι της αστικής τάξης δεν συμφέρει η έξοδος και υπάρχει ένας πολύ εύκολος όσο και αλάνθαστος τρόπος να το καταλάβεις. Μετά από 7 ολόκληρα χρόνια καταστροφής της ελληνικής οικονομίας ακόμα θεωρείται ταμπού και απαγορεύεται δια ροπάλου να ανοίξει ένας σοβαρός, δημόσιος διάλογος για πιθανή έξοδο. Ακόμα, όπως και την πρώτη μέρα, η έξοδος ούτε λίγο ούτε πολύ παρομοιάζεται με τις 7 πληγές του Φαραώ και την κόλαση του Δάντη μαζί. Δεν υπάρχει ευρωσκεπτικισμός από την ελληνική αστική τάξη, παρά μόνο απόλυτη υποταγή.
Σε πολλές χώρες της ΕΕ και κυρίως τις μεγάλες οικονομίες, υπάρχουν κομμάτια της αστικής τους τάξης που θεωρούν ότι χάνουν (και όντως χάνουν) από την απόλυτη κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου της Γερμανίας και μιλάνε για έξοδο. Στη Γαλλία αυτό εκφράζει η Λεπέν, το αυτό και ο Φάρατζ στην Αγγλία, η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία και υπάρχουν ακόμα και κομμάτια της αστικής τάξης της Γερμανίας που έχουν δυσανασχετήσει. Εκεί, ο ευρωσκεπτικισμός εκφράζεται κυρίως από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα ενώ η αριστερά ετεροκαθορίζεται με πιθανά ολέθριες συνέπειες για την ίδια. Όπως στην Αγγλία οι εργατικοί στήριξαν την παραμονή στην ΕΕ στο δημοψήφισμα, επειδή (όπως δήλωναν) οι ακροδεξιοί στήριζαν την έξοδο.
Και τελικά, φτάνουμε σε ένα σημείο που την έξοδο προς όφελος της εργατικής τάξης (ναι, μιλάω ακόμα μες τα πλαίσια του καπιταλισμού) δεν την εκφράζει κανείς!

Και κάτι τελευταίο, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων:
Δεν υπερασπίζομαι κανέναν Συριζα ούτε θεωρώ ότι κανένα άλλο αστικό κόμμα μπορεί ή θα θελήσει να κρατήσει τέτοια γραμμή ρήξης απέναντι την ΕΕ. Απλώς πιστεύω, ότι αυτή τη γραμμή ρήξης έπρεπε να προβάλει το κόμμα της εργατικής τάξης ώστε να δημιουργήσει ρήγμα στο αστικό μπλοκ και να ανοίξει την απεύθυνσή του στην κοινωνία. Τα του σοσιαλισμού έπονται...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι προσωπικό. Απευθύνετε στο ιδεολογικό ρεύμα που εκπροσωπείς.

"δεν συμφέρει η έξοδος" αλλά δεν διευκρινίζεις από που

Σε ποιο σημείο διαφέρει η πιο πάνω ανακοίνωση της ΔΑΚΕ με αυτά που έλεγε ο Σύριζα από το 2011;
http://teddygr.blogspot.gr/2017/03/blog-post_10.html
Ποιο;

Ο Σοσιαλισμός μάλλον ήρθε στην Σουηδία στην Δανία στην Ουγγαρία. Εντός ΕΕ, εκτός ευρώ με εθνικόνόμισμα. Οι δύο πρώτες δεν έχουν μνημόνια αλλά εφαρμόζουν προγράμματα περικοπών δαπανών σαν μνημόνιο. Η τελευταία έχει μνημόνιο με το ΔΝΤ.
Για του νομίσματος, κάποιες ανακοινώσεις του ΣΕΒ, κάποιες "ανεξάρτητες γνώμες" στον οικονομικό τύπο. Για να μην δυσκολεύεσαι, τις έχει και ο Ριζοσπαστης

Τερέζα Μέι και Φάρατζ. Έξοδος από ΕΕ αλλά χωρίς σοσιαλισμό. Στην τελική, ο φορολογικός παράδεισος του City του Λονδίνου μπορεί να είναι «σοσιαλιστικός» και να μην το ξέρουμε. Τα "μασάει" ο Φαρατζ ως κλασικός δεξιός "ναι δεν ειπα ακριβως αυτό, δεν θα πάνε τα χρήματα για την ΕΕ στην υγεία".

Τα του σοσιαλισμού δεν έπονται "αγαπητέ". Εκτός αν οι κεφαλαιοκράτες ήταν ηλίθιοι που δεν διέγραφαν όλο το εξωτερικό χρέος όπως έκανε ο Λένιν στην Ρωσία στα 1917 ΟΤΑΝ η Οκτωβριανή Νίκησε. Πριν γιατί δεν το διέγραφαν;

Αν καθίσουμε θα γράφουμε για τις κυβερνήσεις της «αριστεράς», του ανύπαρκτου «ενδιάμεσου σταδίου» θα γράφουμε για ημέρες.

Κάτι πρόσφατο
Το ΚΚ Βενεζουέλας, συμμετείχε στον "Πατριωτικό Πόλο" μαδούρο-τσάβες και με κυβέρνηση του "αριστερού" Μαδούρο. Στη Βενεζουέλα ενεργοποιήθηκε αντιδραστικός νόμος του 1965 που απαιτεί ή το φακέλωμα του ΚΚ Βενεζουέλας ή το θέτει εκτός νομιμότητας . Το ανακίνησε η «ίσων αποστάσεων» εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας.

Υπάρχει ιστορική πείρα "συγκυβερνήσεων" και "κριτικής στήριξης" από τα ΚΚ Γαλλίας, ΚΚ Ιταλίας, ΚΚ Ινδονησίας, αλλά και το δικό μας ΚΚ στην πρώτη Μετακατοχική Κυβέρνηση σε πολλές και διάφορες εποχές. Ο πρώην Σύμβουλος του Ανδρέα και υπεύθυνος για μία διετία ενός Οικονομικού κέντρου στην Ελλάδα, Τζέιμς Πετράς διαψεύδει πως το ΠΑΣΟΚ 1981-1985 πήγαινε για σοσιαλισμό.

Ο Μαρξ δεν έγραφε για κανένα «ενδιάμεσο στάδιο» μεταξύ Σοσιαλισμού και Καπιταλισμού, αλλά για τον σοσιαλισμό ως πρώτο στάδιο του Κομμουνισμού που είναι εφικτός σε μία χώρα.

Ανώνυμος είπε...

@ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
Οι άλλοι δεν την δέχονται την κριτική ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.

Μνημόνιο έφερε ο Βαρουφάκης στις 20/2/2015 με σαφέστατες δεσμεύσεις για το χρέος και πολλά άλλα και κάποιοι πανηγύριζαν!
Με τον Στρατούλη να εξηγεί ότι δεν φέρνει την παράταση 2ου μνημονίου στην Βουλή για να μην βρει ευκαιρία του ΚΚΕ να τους την «πει»(Δηλώσεις του στον ΑΝΤ1).

Μνημόνιο έφερε ο Τσίπρας με λίστα μέτρων από τον ESM λίγο πριν το Δημοψήφισμα και κάποιοι κάνουν τους «εξαπατημένους».

Ο Σύριζα «δούλευε» κόσμο και κοσμάκη– προηγούμενο σχόλιο για τα υπονοούμενα του Μηλιού- και ναι φταίει το ΚΚΕ που κάποιοι «έχαψαν» το παραμύθι «σκισίματος μνημονίων» και «σκληρής διαπραγμάτευσης».
Πως το «έχαψαν» ενώ γνωρίζουν πως είναι αδύνατο να είσαι Μέσα στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη, στο ΝΑΤΟ και να μην τηρείς τους κανόνες της ΕΕ της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ;

Ηρέμησε λίγο. Οπορτουνιστικά «βαρίδια» δεν υπάρχουν στο ΚΚΕ. Από το 18ο και μετά το ΚΚΕ ορθοπόδησε. Μου κάνει εντύπωση που για τις Θέσεις 43-49 του 20ου Συνεδρίου έχει πέσει Βουβαμάρα στους «αριστερούς». Είναι για τον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο . Στο διόλου απίθανο ενδεχόμενο ο Ελληνικός Καπιταλισμός να λάβει μέρος ενεργά ή λιγότερο ενεργά μέρος στη λεία ή των Βαλκανίων ή της Ν.Α.Μεσογείου. Εκεί επικεντρωνόμαστε.

Σημερινός Κυριακάτικος Ριζοσπάστης για τον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο με την Θέση του ΚΚΕ. Στον ίδιο, τα ιστορικά για τα ΚΚ Γαλλίας, Ιταλίας και Ελλάδας αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και με αφορμή τα "συμπεράσματα" της νέας κυριακάτικης «φυλλάδας» του φιλοκυβερνητικού στρατόπεδου.

Επίσης ο Κυριακάτικος Ριζοσπάστης πριν δύο εβδομάδες για την θέση της Κ.Ε. για την Χούντα. Οι Θέσεις 1 και 15 του Ριζοσπάστη της 5/3/2017 ενοχλούν.

Στην Ισλανδία δεν γλύτωσαν το μνημόνιο. Δεν έχει σημασία αν το λένε μνημόνιο, δανεικά από το ΔΝΤ πήραν με τους συνηθισμένους όρους που θέτει το ΔΝΤ. Μπορεί να μειώνονται οι μισθοί, τους άρπαξαν τα σπίτια, τις οικονομίες τους αλλά έχουν μερικούς τραπεζίτες στα «κάτεργα» των Ισλανδικών Φυλακών. Και νέους και αδιάφθορους πολιτικούς με όνομα στα Πάναμα Πέιπερς. Αλλά δεν παραιτούνται γιατί είναι νέοι και αδιάφθοροι.

Spyros είπε...

@Ανώνυμος 7:16

"Απευθύνετε στο ιδεολογικό ρεύμα που εκπροσωπείς."
Ποιό είναι αυτό για να το καταλάβω κι εγώ?

"Ο Σοσιαλισμός μάλλον ήρθε στην Σουηδία στην Δανία στην Ουγγαρία. Εντός ΕΕ, εκτός ευρώ με εθνικόνόμισμα. Οι δύο πρώτες δεν έχουν μνημόνια αλλά εφαρμόζουν προγράμματα περικοπών δαπανών σαν μνημόνιο. Η τελευταία έχει μνημόνιο με το ΔΝΤ."
Δεν θυμάμαι να ανέφερα πουθενά ότι με την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ θα αναταχθεί μαγικά η οικονομία. Είναι όμως, απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη ώστε να μπορέσεις να εφαρμόσεις πολιτικές ανάταξης της οικονομίας.


"Για του νομίσματος, κάποιες ανακοινώσεις του ΣΕΒ, κάποιες "ανεξάρτητες γνώμες" στον οικονομικό τύπο. Για να μην δυσκολεύεσαι, τις έχει και ο Ριζοσπαστης"
Δείξε μου, σε παρακαλώ, μόνο μία πρόταση (όχι ολόκλρο κείμενο) που ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ της εξόδου απ'το ευρώ και ανακαλώ οτιδήποτε έχω πει μέχρι τώρα!

"Ο Μαρξ δεν έγραφε για κανένα «ενδιάμεσο στάδιο» μεταξύ Σοσιαλισμού και Καπιταλισμού..."
Γιατί έγραψα εγώ κάτι για στάδια? Δεν νομίζω. Εγώ έγραψα για αυτό το άλλο που είχε γράψει κι ο Μαρξ...για τη διαλέκτική σχέση λαού και ΚΚ.


Ανώνυμος είπε...

@ Spyros

"Ποιό είναι αυτό για να το καταλάβω κι εγώ?"
Αριστερά του Σύριζα. Ή πες μου τι ψήφισες στο Δημοψήφισμα.

Για τα του νομίσματος. Πρόχειρα

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8533255

«θα είναι προτιμότερο αν η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μία γρήγορη και αποτελεσματική εσωτερική υποτίμηση εντός της Ευρωζώνης. Αλλά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί σωστά η δύσκολη και ημι-πειραματική συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης ... θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί προσεκτικά και η εναλλακτική λύση της νομισματικής υποτίμησης με συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ, εν γνώσει και του κ. Τσίπρα, υπήρξαν στο παρελθόν πολλές συζητήσεις για το λεγόμενο Plan B, αλλά ως εκεί. Εμειναν στις συζητήσεις. Υπήρξαν οι απόψεις του κ. Λαπαβίτσα ... Υπήρξαν οι απόψεις του κ. Λαφαζάνη, ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης της χώρας. Ενα συνονθύλευμα προτάσεων, απόψεων, γεωπολιτικών παραμέτρων, με ανάμειξη υδρογονανθράκων του Αιγαίου, χρηματοδότησης από Κίνα, Ρωσία και Βενεζουέλα, με αρκετή δόση εθνικής υπερηφάνειας που οδηγούσαν τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που όταν πληροφορήθηκε όλα αυτά ο Πρωθυπουργός ανέκραξε: "Εχω μπλέξει με τρελούς"».

«Η Ελλάδα πρέπει να πάρει τα λεφτά και να τρέξει (...) πίσω στη διαμόρφωση της εθνικής της οικονομίας καθιερώνοντας το δικό της εθνικό νόμισμα μένοντας ανεξάρτητη από την ΕΕ. Πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν μια χώρα με φθηνό τουρισμό μια σταθερή οικονομία και το επίπεδο ζωής ήταν καλύτερο».

"Ανεξάρτητες" γνώμες

Ανώνυμος είπε...

Για τα του νομίσματος -
Να είσαι πιο προσεκτικός στις κριτικές σου. Και να διαβάζεις καλά τα σχόλια.

Έγραψα για τα του νομίσματος στο 7.06. Πουθενά αυτό που ισχυρίζεσαι στο σχόλιο 8:21 μ.μ.

Κάποιες «αναφορές» «για μια υποτιθέμενη ενιαία αγορά που λειτουργεί με ένα υποτίθεται ενιαίο νόμισμα» με αφορμή τον ακριβό δανεισμό πάντως διαφαίνονται.

Εδώ
http://www.fortunegreece.com/article/sev-oso-o-trapezikos-danismos-ine-adinatos-i-panakrivos-i-epichirisis-tha-ipoferoun/

«για μια υποτιθέμενη ενιαία αγορά που λειτουργεί με ένα υποτίθεται ενιαίο νόμισμα»

«Το ευρώ εμφανίζει συνεπώς, το παράδοξο να αποτελεί το ενιαίο νόμισμα 19 χωρών και την ίδια ώρα ένα ευρώ στην Ελλάδα να διαφέρει επί της ουσίας από ένα ευρώ στη Γερμανία – όχι μόνο λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά κυρίως επειδή μια επιχείρηση στην Ελλάδα με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, με μια επιχείρηση στη Γερμανία, δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το ευρώ, ενώ η γερμανική επιχείρηση έχει αυτή την δυνατότητα. Και όταν η Ελληνική επιχείρηση έχει πρόσβαση σε αυτό το ευρώ, το κόστος της πρόσβασης είναι τουλάχιστον τριπλάσιο»

«Η μετακύλιση αυτής της αβεβαιότητας στον ιδιωτικό τομέα μέσω του κατακερματισμού της (υποτίθεται) Ενιαίας Αγοράς για Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες βαραίνει σίγουρα τη χώρα μας, αλλά όχι μόνο. Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας αποτελεί προϋπόθεση όχι για την αντιπαραγωγική αναζήτηση ευθυνών, αλλά ώστε σε στενή συνεργασία Ελλάδας και εταίρων να εκπονηθούν πρωτοβουλίες με επάρκεια μεγέθους και αποτελεσματικότητας για την ταχεία εξάλειψη αυτής της απαράδεκτης, για μια υποτιθέμενη ενιαία αγορά που λειτουργεί με ένα υποτίθεται ενιαίο νόμισμα, κατάστασης.»

και εδώ
http://www.protothema.gr/economy/article/635393/-sev-adagonistiko-meionektima-gia-tis-ellinikes-mme-o-panakrivos-trapezikos-daneismos/

Μετά ο ΣΕΒ έβγαλε αυτό
ΣΕΒ: Ανεπιθύμητο και ανέφικτο το Grexit
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1203132/seb-anepithumito-kai-anefikto-to-grexit

«Γιατί έγραψα εγώ κάτι για στάδια? Δεν νομίζω. Εγώ έγραψα για αυτό το άλλο που είχε γράψει κι ο Μαρξ...για τη διαλέκτική σχέση λαού και ΚΚ.»

Συγκεκριμένα κανένα με το όνομα ΚΚ δεν υπήρχε στην εποχή του Μαρξ!
Μόνο σοσιαλδημοκρατικά και αυτά λίγα.
Από τα πιο ισχυρά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα(με άλλο από τοσημερινό περιεχόμενο) ήταν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Γερμανίας στο οποίο είχε αρχικά ανακατευτεί ο Έγκελς και στο οποίο ο Μαρξ έγραψε για την «κριτική του προγράμματος της γκότα».

Από εκεί με απλά λόγια για βασικές αρχές που θα ισχύουν σε σοσιαλισμό, κομμουνισμό και για «"χαρακτηρισμός" -σοσιαλιστές» που εξομοιώνουν την παραγωγή με την διανομή σαν τους αστούς

Ανώνυμος είπε...

Το Αστικό κράτος είναι φτιαγμένο να υπηρετεί τους Καπιταλιστές και αυτό κάνει με όλο το υπηρετικό του προσωπικό. ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΠΟΤΑΜΙ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΝΕΛ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΛΑΕ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΔΕΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Υπάρχουνε τμήματα της Αστικής Τάξης Εφοπλιστές Φαρμακοβιομηχανοι ξενοδοχοι ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ που τα συμφέροντα τους θίγονται στην Ε.Ε και επιδιώκουνε επιστροφή στον Εθνικό Καπιταλισμό και αλλαγή Ιμπεριαλιστικού οργανισμού με ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ. Οποιος θέλει να παλέψει ενάντια στην Ε.Ε και ΝΑΤΟ χωρίς να συμφωνεί με την Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής η Θέση του είναι στο ΠΑΜΕ και στην ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής. Μέσα στον Καθημερινό αγώνα για προσωρινά μέτρα ανακούφισης γίνεται και η Ιδεολογική διαπάλη και οι Κομμουνιστές προβάλουμε την δική μας για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και η ζωή τα ξεκαθαρίζει όλα. Το ΚΚΕ συμμετέχει στις ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ απο Θέσεις ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ όσο οι Καπιταλιστές είναι στην Εξουσία. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. Δεν Κάνουμε βήμα πίσω. ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ ΤΟ 1991 ΟΒΕΡ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο Καπιταλισμός στην χώρα μας είναι απο το 1909. Απο το 1919 στο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ με σχέσεις Αληλεξάρτησης στα πλαίσια της Ανισόμετρης Ανάπτυξης και 44 θέση ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Οποιος βλέπει όνειρο οτι θα φέρει το ΚΚΕ στην κατάσταη που ήτανε με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ...ΤΗΝ ΕΔΑ.... ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ το 1991 ένα βήμα απο την καταστροφή να αλλάξει πλευρό γιατί πιάστηκε. ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ....ΠΕΘΑΝΑΝΕ ΟΒΕΡ.......

Ανώνυμος είπε...

"Δεν θυμάμαι να ανέφερα πουθενά ότι με την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ θα αναταχθεί μαγικά η οικονομία. Είναι όμως, απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη ώστε να μπορέσεις να εφαρμόσεις πολιτικές ανάταξης της οικονομίας."

Η Αργεντινή «ανατάχθηκε» πολύ καλά μέσα στον καπιταλισμό. Λεπτομέρεια: Έχει ακόμα καπιταλισμό 15 χρόνια μετά. Να ο καπιταλισμός της με τετραπλασιασμούς δανείων. Αναταγμένος. Αλλά με «φιλολαϊκή κυβέρνηση» που έπεσε πριν κανένα χρόνο.

http://www.exandasdocumentaries.com/series/argentina/exandas-overview.php

https://www.youtube.com/watch?v=VezimgHet5k

Ό,τι έλεγε ο Α.Παπανδρέου στον σύμβουλό του Τζειμς Πέτρας στα 1982 «πρέπει η οικονομία να στηριχθεί στα πόδια της». Ναι εντάξει κατά τα άλλα δεν προτείνεις «στάδια».

Ανώνυμος είπε...

9.39 Πάμε στην Βενεζουέλα. Εδω και 19 χρόνια ....ερχεται ο Σοσιαλισμός με Στάδια..... ακόμα τον περιμένουνε. Χωρίς Ε.Ε και ΕΥΡΩ ο λαός στα Σκουπίδια και η Αστική Τάξη μέσα στα πλούτη. Γιατί άραγε τους Ανέχθηκαν..... Είναι απλό. Κατασυκοφάντηση του Σοσιαλισμού παρέσυρε την Κούβα που ήδη βαδίζει στον Καπιταλισμό καταστρέψανε το Αντάρτικο στην Κολομβία. Ηδη Σφάζουνε Κομμουνιστές εκεί. Και μας λένε τα ....παιδιά.... να διεκδικήσουμε την Κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού φέρνοντας σαν επιχείρημα τα Εγκληματικά Αποτελέσματα του Καπ[ιταλισμού που εείναι η Ιδεολογική μήτρα που τους γεννάει. Και έχουμε αργήσει λέει κιόλας.... Ο ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ στα καλύτερα του. Ας τους να φωνάζουνε. ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΞΙΔΑ ΜΑΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα μας είναι η Ισλανδία. Ο λόγος που χρησιμοποίησα την «Ελληνική Εμπειρία», την «Δανέζικη Εμπειρία» δημοψηφισμάτων, ήταν για να εστιάσω σε μία αθώα σκέψη του Δημήτρη πως «διαφέρει» η κατάσταση και πως "τηρούνται" τα δημοψηφίσματα σε «άλλες χώρες». Με την οποία διαφωνώ με απτά παραδείγματα.

Δεν θα καταχραστούμε την Φιλοξενία του Μπλοκ για να έχουμε να λέμε. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα στην κριτική στην οποία φιλοξενία καταχράστηκα.

@ Spyros
Δημοψήφισμα για μέσα ή έξω στην ΕΕ δεν πρόκειται να βάλει ακόμα ο Ελληνικός Καπιταλισμός. Συγκεκριμένα οι «αριστεροί εκφραστές» του κεφαλαίου το αρνήθηκαν δημοκρατικότατα μέσα στην Βουλή ως πρόταση στο δημοψήφισμα του 2015 από το ΚΚΕ. Αυτό το «Έξοδος από την ΕΕ με Λαϊκή Εξουσία» τους έπεσε βαρύ. Τι φοβήθηκαν και δεν το έβαλαν ως πρόταση στο Δημοψήφισμα;

Όπως αρνούνται κάθε πρόταση του ΚΚΕ π.χ. για την κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και τέσσερα άρθρα, την προστασία των ανέργων, την πρόταση των 500+ σωματείων - συνδικάτων για 751 κατώτατο που έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή στην οποία χρονοτριβούν κ.α.

Φάρατζ, Μέι Πρωθυπουργός, ο πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου νυν υπουργός εξωτερικών Μπορις Τζονσον της Αγγλίας υπέρ της εξόδου. Αλλά παράλληλα θέλουν «ειδική σχέση» με την ΕΕ. Η "έξοδος από την ΕΕ" αν δεν την προσδιορίσεις, έχει πολλές «αναγνώσεις». Εκτός αν νομίζεις πως τα δημοψηφίσματα είναι κάτι άλλο πέρα από το
«κορώνα κερδίζουν - γράμματα χάνουμε»

@Παναγιώτης

Η χώρα του "αριστερού" Μαδούρο βάζει το Δίλλημα "φακέλωμα" ή "νομιμότητα" στο ΚΚ Βενεζουέλας.

Δεν φταίει τόσο ο Μαδούρο. Το βάζουν οι αστοί μέσω της εκλογικής επιτροπής της Βενεζουέλας. Αυτό δείχνει πως δεν ελέγχει το Κράτος Το Ελέγχουν οι Αστοί και με «Αριστερή» Κυβέρνηση.
Απορίας άξιο γιατί επί 19 χρόνια οι "αριστεροί" μας δεν κατάργησαν τον αναχρονιστικό νόμο του 1965. Αλλά φαίνεται και πως την Βενεζουέλα "Το κράτος έχει συνέχεια"

Το ΚΚ Βενεζουέλας κινεί καμπάνια για υπογραφές ενάντια σε αυτά τα ενδεχόμενα.
Παρά τις ενδιαφέρουσες αναλύσεις που έχει κάνει στην Διεθνή ΚΟΜΕΠ Πληρώνει την επί χρόνια χρόνια στήριξη σε Τσάβες-Μαδούρο ενταγμένο στον "Πατριωτικό Πόλο" τους


Υ.Γ. Ρε παιδιά αν δεν ξέρετε τι ψηφίζετε, μην ψηφίζετε. Ή τουλάχιστον ας μάθετε να ακούτε το ΚΚΕ. Είναι διαφορετικό και πέρα από τους «αριστερούς φερετζέδες» του ΠΑΣΟΚ της κάθε εποχής. Γιατί κάθε εποχή έχει το ΠΑΣΟΚ που της αξίζει.

Αν πάλι όχι, δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας.
Μνημόνια για μόλις άλλα 8, 18 χρόνια ή μέχρι να πέσει η αναλογία χρέους προς αεπ ή επιτευχθεί σκέτο πλεόνασμα για αρκετά χρόνια. Στα 98 χρόνια τελειώνει και η δέσμευση της κρατικής περιουσίας στο υπερταμείο. Το 4ο ή 3+ είναι ήδη σχεδόν έτοιμο και ο Τσίπρας το κουνάει με δόλωμα από «αντίμετρα» αλλά δεν το ονομάζει μνημόνιο. Πείτε ότι γουστάρετε τον Καπιταλισμό και μην γκρινιάζετε, μην κάνετε τους εξαπατημένους και κυρίως μην βρίσκετε προσκόμματα για το ΚΚΕ

Ανώνυμος είπε...

10.17. Το Κ.Κ στην Βενεζουέλα πληρώνει το ότι δεν έχει ξεκαθάρισει με τους ΚΕΝΤΡΙΣΤΕΣ. Είναι περίπου όπως το ΚΚΕ απο το 1974 μέχρι το 1987. Ρωτάς γιατί η Αριστερά δεν κατάργησε τον νόμο του 1965. Είναι απλό. Πάμε στην ...ΕΔΑ.... Αρνήθηκε την Υποψηφιότητα ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΠΛΟΥΜΠΙΔΙ το 1951. Κανένας Βπουλευτής δεν παραβρέθηκε στην δίκη. Την ημέρα που πιάσανε τον Πλουμπίδη ο ΜΕΝΣΕΒΙΚΟΣ ΥΠΕΞ της Γεωργίας το 1921 Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ συναντούσε τον Παπάγο στο γραφείο του και πήρε την υπόσχεση οτι το Αστικό κράτος δεν θα διαλύση την ...ΕΔΑ... 11 ΙΟΥΛΗ 1962 Η Κυβέρνηση ΕΡΕ του Καραμανλή φέρνει και ψηφίζει νόμο για την Αρση Εκτακτων μέτρων του 1946 1949. καταψηφίζουνε Ε.Κ και ...ΕΔΑ.... Γιατί στρεφότανε εναντίον τους...... 1963 δολοφονία Λαμπράκη. Η ...ΕΔΑ.... Ρίχνει την Ευθύνη στον Καραμανλή ενω ήξερε οτι η Εντολή δόθηκε απο το παλάτι για να αβαντάρει τον ΣΦΑΓΕΑ του 1944 ΠΑΠΑΤΖΗ. Τον Νοέμβρη του 1964 η Ε.Κ βγαίνει 1η χωρίς Αυτοδυναμία. Η ....ΕΔΑ.... δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο ΠΑΠΑΤΖΗΣ όμως παραιτείται. Στις Εκλογές τον Φλεβάρη του 1964 η ...ΕΔΑ.... δεν κατεβάζει υποψήφιους σε 24 περιοχές και λέει ψηφίστε τον ΣΦΑΓΕΑ ΤΟΥ 1944. Εχει και άλλα ΟΥΦΦΦΦΦΦΦΦ.....Φτάνει μωρέ όχι άλλο κάρβουνο......... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Με την Φεουδαρχία τελειώσαμε το 1909. Απο το 1919 ο Καπιταλισμός είναι στο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ. Το 2ο και 3ο Γράμμα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ μιλάνε για ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. Η 3η Κ.Δ΄ήταν των ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ μέχρι το 1935 με ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟ. Απο εκεί και μετά με τους ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ μειοψηφία οδηγήθηκε στην διάλυση το 1943 λόγω ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ. Στην 5η Ολομέλεια τον Γενάρη του 1949 μιλησε για ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ με Δικτακτορία του Προλεταριάτου. Το 1953 ψηφίστηκε το πρόγραμμα. Το 1955 με το Πογκρόμ στην ΤΑΣΚΕΝΔΗ σε εξέλιξη τους υποχρεώσανε απο το ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΟΦ να το αποσύρουν. Σελ.318 του 20υ Τόμου ο Διάλογος με τους 2 Εγκάθετους του Χρουτσόφ ΤΣΒΙΓΚΟΥΛΙΝ ΣΤΕΠΑΝΟΦ που του λένε να το αποσύρει λόγω ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ ΟΒΕΡ....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το 2008 ο Συνασπισμός γιόρτασε τα 40 χρόνια του ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ...εσωτερικού... Λέει ο Τρίκκας με αναφορές στον ...παρτσαλίδη....Είχαμε έτοιμη την μετατροπή του ΚΚΕ σε ...ομόσπονδο.... απο το 1944. Ηρθε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ και μας τα χάλασε όλα. Η ...ΕΔΑ....ήτανε η σύνδεση με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που μας καθυστέρησε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. Τα είπε όλα. Διάλυση ΟΚΝΕ 1943 1968. Διάλυση Κ.Ο 1958 1974 ΟΒΕΡ....................... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Τρέμει το παγκόσμιο κατεστημένο!

Ισλανδία: «Πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο για το δημοψήφισμα ένταξης στην ΕΕ

http://bankingnews.gr288159-ισλανδία-«πράσινο-φως»-από-το-κοινοβούλιο-για-το-δημοψήφισμα-ένταξης-στην-εε.html

Ανώνυμος είπε...

Τρέμει το παγκόσμιο κατεστημένο!(με το σωστό λίνκ)

Ισλανδία: «Πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο για το δημοψήφισμα ένταξης στην ΕΕ

http://bankingnews.gr/288159-%CE%B9%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%C2%AB%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%82%C2%BB-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B5.html

Ανώνυμος είπε...

1.58 Γιατι τους το χαλάς το παραμύθι. Είσαι Αδικος.... Εδω ακούσαμε και το εξής Καταπληκτικό. Ο Λαός έχει συνηθήσει 100 χρόνια στον Καπιταλισμό και το θεωρεί το μοναδικό σύστημα. Αρα λέει ο ποιητής το ΚΚΕ δεν πρέπει να προσπαθήση να τον Ενώσει σε Ταξική Βάση μέσα απο την Λαική Συμμαχία για να πάρει τα μέσα παραγωγής στα χέρια του αλλά να αναλάβει το ΚΚΕ διαχειρηστής του καπιταλισμού και έτσι θα τον σώσει.....Γιατί αλλιώς για την σημερινή τραγωδία του λαού δεν φταίει ο καπιταλισμός και τα ...καρακόλια του.... αλλά το ΚΚΕ. Εχουνε ανακαλύψει οι ...άνθρωποι το Στεγνό νερό. Μιλάμε για τον Οπορτουνισμό στα καλύτερα του. ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΚΟΝΤΕΡ......... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ