Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

21 Δεκεμβρίου 2016

Ινδία: Ζωή χωρίς μετρητά

"Πάμε για πόλεμο;", με ρώτησε χτες το πρωί ο φίλος, με αφορμή την δολοφονία τού ρώσσου πρέσβυ στην Άγκυρα. "Δεν το βλέπω", του απάντησα. "Γιατί;", επέμεινε, "εμείς δεν λέμε ότι για να βγει ο καπιταλισμός από την κρίση, χρειάζεται μια δραστική καταστροφή κεφαλαίων, άρα ένας πόλεμος...". "Οι μεγάλοι αντέχουν ακόμη", τον διέκοψα. "ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα αντέχουν, η Ρωσσία το παλεύει... Ποιός θα κάνει πόλεμο μεγάλης έκτασης; Η Βραζιλία ή η Ινδία;". Κάπου εκεί, η κουβέντα άλλαξε μονοπάτι.

Η αναφορά μου στην Βραζιλία και στην Ινδία δεν ήταν τυχαία. Οι προ ολίγων ετών προβαλλόμενες ως ελπιδοφόρο αντίβαρο στην μονοπώληση της παγκοσμιοποίησης εκ μέρους ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες των BRICS κάθε άλλο παρά διανύουν περίοδο παχέων αγελάδων. Η Κίνα προσπαθεί χωρίς μεγάλη επιτυχία να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παίζοντας με το γουάν, η Ρωσσία πασχίζει να μη πνιγεί στον βρόγχο των χαμηλών τιμών τού πετρελαίου, η Βραζιλία έχει βυθιστεί εδώ και δυο χρόνια σε ύφεση (το ρεάλ έχει πιάσει πάτο και το "ολυμπιακό" Ρίο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης), η Νότια Αφρική παραμένει μεν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά τα σημάδια για το μέλλον είναι ανησυχητικά, ενώ η Ινδία... Εδώ, αξίζει τον κόπο να μείνουμε λίγο παραπάνω.

Νέο Δελχί: Διαδηλωτές καίνε ομοίωμα του πρωθυπουργού, διαμαρτυρόμενοι για την απόσυρση των χαρτονομισμάτων.

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, η ινδική κυβέρνηση έρριξε μια βόμβα μεγατόννων: τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας θα αποσύρονταν από την κυκλοφορία τα δυο μεγαλύτερα χαρτονομίσματα της χώρας, δηλαδή των 500 ρουπιών (7,1 ευρώ) και των 1.000 ρουπιών (14,2 ευρώ). Την ανακοίνωση έκανε με διάγγελμά του ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, δικαιολογώντας αυτή την απόφαση ως απαραίτητο μέτρο για την πάταξη της διαφθοράς και την αποκάλυψη του μαύρου χρήματος. Οι πολίτες έπρεπε μέσα σε λίγες ώρες να ξοδέψουν όσα απ' αυτά τα χαρτονομίσματα είχαν στα χέρια τους. Αν δεν τα κατάφερναν, θα είχαν περιθώριο μέχρι τέλους του έτους να τα καταθέσουν σε μια τράπεζα ή να τα ανταλλάξουν.

Η αλήθεια είναι μάλλον διαφορετική. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διασώσει τις υπερχρεωμένες τράπεζες της χώρας πριν σκάσει καμιά πτώχευση. Το μέτρο τής αχρήστευσης των χαρτονομισμάτων υποχρεώνει ουσιαστικά τους πολίτες να στείλουν στις τράπεζες τα χρήματα που έχουν μαζέψει στα σπίτια τους. Γιατί, όμως, οι ινδοί σήκωσαν τα λεφτά από τις τράπεζες και τα φυλάνε στα στρώματα; Πριν δυο χρόνια η Ινδία επέλεξε ως τρόπο εξόδου από την κρίση την μέθοδο των αρνητικών επιτοκίων. Φυσικά, οι πολίτες δεν θα άφηναν ποτέ τα λεφτά τους στην τράπεζα, όπου θα έπρεπε να πληρώνουν κιόλας αντί να εισπράττουν τόκους. Έτσι, άρχισε αργή μεν (μιας και στην χώρα υπάρχει όριο στις αναλήψεις) αλλά σταθερή μείωση των καταθέσεων, η οποία στέγνωσε τα ταμεία των τραπεζών.

Βέβαια, ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί σύλληψης του μαύρου χρήματος δεν είναι τελείως ανυπόστατος. Όποιος πάει να καταθέσει ή να ανταλλάξει αποσυρμένα χαρτονομίσματα, πρέπει να δικαιολογήσει την κατοχή τους και να καταγραφούν τόσο τα στοιχεία τής ταυτότητάς του όσο και οι αριθμοί των χαρτονομισμάτων. Έτσι, υποτίθεται ότι θα συλληφθεί (και, φυσικά, θα φορολογηθεί) το μαύρο χρήμα. Μόνο που...

Μόνο που η Ινδία παραμένει μια χώρα της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ζουν ανάμεσα στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Ο ένας στους τέσσερις ινδούς δεν διαθέτει καν δελτίο ταυτότητας και περισσότεροι από έναν στους δύο δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Έτσι, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι το 97% των συναλλαγών γίνεται με μετρητά. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα αποσυρμένα χαρτονομίσματα ξεπερνούν σε αξία το 86% του ρευστού που κυκλοφορεί, είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο τμήμα τού λαού βρέθηκε το πρωί τής 9ης Νοεμβρίου να μην έχει χρήματα για να πάρει ένα καρβέλι ψωμί.

Η κατάσταση κινδύνεψε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, όταν την επόμενη μέρα διαπιστώθηκε ότι αφ' ενός μεν οι τράπεζες δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο που έσπευσε να αλλάξει τα αποσυρμένα χαρτονομίσματα με άλλα μικρότερης αξίας αφ' ετέρου δε ότι το μεγαλύτερο ποσό που μπορούσε να ανταλλάξει κανείς ήταν 4.000 ρουπίες (57 ευρώ) και τα υπόλοιπα ήταν υποχρεωμένος να τα καταθέσει. Πλέον, ήταν ζήτημα χρόνου να αρχίσουν επιθέσεις σε καταστήματα τροφίμων από ανθρώπους που είχαν λεφτά στην τσέπη αλλά δεν μπορούσαν να αγοράσουν τίποτε μ' αυτά.

Σήμερα, ενάμισυ μήνα μετά την εφαρμογή τού μέτρου, το μόνο που δεν κατάφερε η κυβέρνηση ήταν να συλλάβει μαύρο χρήμα. Όσοι δεν είχαν πολλά να κρύψουν, νοίκιασαν με λίγες πενταροδεκάρες μερικούς ζητιάνους, οι οποίοι αντάλλαξαν για λογαριασμό τους κάμποσα τετραχίλιαρα. Όσοι είχαν περισσότερα, στράφηκαν στην μαύρη αγορά χρυσού, ασημιού, πολύτιμων λίθων, δολλαρίων κλπ, οδηγώντας την τιμή του χρυσού σε επίπεδα κοντά στις 3.000 δολ/ουγκιά. Κι όσοι είχαν τα πράγματι πολλά, βρήκαν τον τρόπο να τα βγάλουν από την χώρα μέσω εξωχώριων εταιριών ή μέσω θέσεων σε διάφορα επενδυτικά κεφάλαια.

Παλαιό Δελχί: Ατέλειωτες ουρές έξω από τραπεζικό κατάστημα για 57 ευρώ.

Στο μεταξύ, η καθημερινή οικονομία αγκομαχάει καθώς προσπαθεί να λειτουργήσει χωρίς μετρητά και η κυβέρνηση επιχειρεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, επιδοτώντας τις αγορές μέσω πλαστικού χρήματος (πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνει κάτι τέτοιο). Για παράδειγμα, όποιος πληρώνει με πιστωτική κάρτα, αγοράζει εισιτήρια τραίνου κατά 10% φτηνότερα και βάζει βενζίνη με έκπτωση 0,75%. Όλα αυτά, όμως, δεν μπορεί να εκτονώσουν την οργή φτωχών ανθρώπων, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει δει καν πώς είναι η πιστωτική κάρτα και δεν αρκούν να ανατρέψουν το κλίμα αγανάχτησης ενός λαού που αισθάνεται την συγκεκριμένη οικονομική πολιτική να λειτουργεί ως ωμή βία εις βάρος του.


ΥΓ: Αν περιμένατε έναν επίλογο με συγκρίσεις ανάμεσα στο τι συμβαίνει τώρα στην Ινδία και στο τι μπορεί να συμβεί στον τόπο μας λίαν συντόμως, ζητώ συγγνώμη που σας απογοήτευσα.

47 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Σύγκριση που κάνεις Θοδωρή για το τι μπορεί να συμβεί εδώ είναι απόλυτα σωστή. Και θα συμπληρώσω οτι αυτό που συμβαίνει στην Ινδία γίνεται και στην Βενεζουέλα με Αριστερή κυβέρνηση που εδω και 18 χρόνια φέρνει τον ....σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.... όπως θα κάνουνε εδω οι Τσίπρας Λαφαζάνης Αλαβάνος Χάγιος Βαλαβάνη Γλέζος και διάφοροι ....άλλοι.... ΟΒΕΡ....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΤ είπε...

Αναρωτιέμαι μήπως είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία της υποδούλωσής μας στην οργάνωση ΕΕ-ΟΝΕ. Η ντόπια κλεπτομανής-δανειοτραφής "ελίτ", που ιστορικά έχει αποδειχτεί χειρότερη από οποιονδήποτε ξένο κατακτητή τούτου του τόπου, θα δυσκολευτεί να θέσει εκτός νόμου τα ευρωχαρτονομίσματα για όσο διάστημα αυτά είναι νόμιμο χρήμα της ΟΝΕ και η Ελλάδα μέλος της. Πιθανόν όμως να πάρουν ιδέες από την Ινδία και να γίνουν οι δοσίλογοι υπέρμαχοι του γκρέξιτ, της... "εθνικής ανεξαρτησίας" και της "ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής που θα φέρει την ανάπτυξη", προκειμένου να δρομολογήσουν την επόμενη λεηλασία του λαού.

Ανώνυμος είπε...

ΔΤ. Αυτή την στιγμή είναι πλειοψηφία το τμήμα της Αστικής Τάξης που τα συμφέροντα του βρίσκονται στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει όμως και το Μειοψηφικό τμήμα απο Εφοπλιστές Φαρμακοβιομήχανους Ξενοδόχους που τα συμφεροντά του εξυπηρετούνται καλύτερα σε πρώτη φάση με επιστροφή στον Εθνικό Καπιταλισμό και στην πορεία στον Ιμπεριαλιστικό οργανισμό Ρωσίας Κίνας Ιραν. Η Κλεπτοκρατία και τα σκάνδαλα είναι νύχι κρέας με τον Καπιταλισμό. Για τον λαό και οι δυο εκδοχές είναι το ίδιο καταστροφικές. Τα ίδια μέτρα ισχύουνε σε όλες τις Καπιταλιστικές χώρες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΤ είπε...

Παναγιώτη, η Ελλάδα δεν είχε ποτέ αστική τάξη. Έχει μια διοικητική τάξη υπάκουη στους ιμπεριαλιστές, κάτι σαν τους φυλάρχους της Αφρικής. Ο λαός κινείται σε αυτό το πλαίσιο διαφορετικό από άλλες καπιταλιστικές χώρες και διαμορφώνει ανάλογη συνείδηση. Άλλη καπιταλιστική χώρα είναι η Ελλάδα, άλλη η Ελβετία, άλλη η Νορβηγία, άλλη η Βουλγαρία, άλλη η Τουρκία, άλλη η Κίνα.

Ανώνυμος είπε...

ΔΤ. Οτι υπάρχει Ανισομετρία στην ανάπτυξη μεταξύ των Καπιταλιστικών χωρών είμαστε σύμφωνοι το έχει πει ο Λένιν πρώτος. Το οτι δεν έχουμε Αστική τάξη δεν θα συμφωνήσω. Με την Φεουδαρχία τελειώσαμε το 1909. Απο εκει και μετά η Αστική Τάξη προσπαθούσε να πάρει όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές και καινούργια εδάφη. Η Συμμετοχή στην Ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία το 1919 για να πάρει μερίδιο απο την λεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι η αρχή. Και το ίδιο κάνει μέχρι και σήμερα όπως άλλωστε όλες οι Αστικές Τάξεις για να βελτιώσουνε την θέση τους. Πολύ ελάχιστες χώρες δεν βρίσκονται πλέον στο Ιμπεριαλιστικό Στάδιο. Αυτή είναι η γνώμη μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@ΔΤ
Δεν υπάρχει καπιταλιστική χώρα χωρίς αστική τάξη, για τον ίδιο λόγο που δεν υπάρχει βασιλεία χωρίς βασιλιά.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Κώστας. Να το διευκρινήσουμε όμως οτι μπορεί να έχεις Βασιλιά και Καπιταλισμό ταυτόχρονα. Δεν σημαίνει οτι αν έχεις Βασιλιά υπάρχει Φεουδαρχία. Δεν το γράφω για εσένα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Θα αστειεύεσαι ΔΤ. Η ελληνική αστική τάξη είναι ιστορικά η πιο προηγμένη της περιοχής της, ήδη από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας! Γι αυτό άλλωστε έγινε εδώ η τέταρτη, η πέμπτη, νομίζω αστική επανάσταση: Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Αϊτή, Ελλάδα. Αλλο το ότι φρενάρησε στην πορεία και δεν ολοκληρώθηκε παρά μετά από 100+ χρόνια. Αλλά, από το 1821 και μετά, τα "φεουδαλικά κατάλοιπα" πέρασαν στις πίσω θέσεις και τα ηνία έχει η ντόπια αστική τάξη, που είναι υπόλογη για όλες τις συφορές του ελληνικού Λαού: Χρεωκοπία Τρικούπη, Πόλεμος 1897, Μικρασιατική Καταστροφή, τρείς δικτατορίες, συνεργασία με γερμανοάγγλους για την από κοινού κατοχή του ελληνικού Λαού, εμφύλιος πόλεμος μετά σε συνεργασία με αμερικανούς, ξεπούλημα της Κύπρου σε αγγλότουρκους κεφαλαιοκράτες, οικονομική προσφυγιά Καραμανλή, νέα Χρεωκοπία 2010 και νέα προσφυγιά κλπ. Ολα αυτά δεν έγιναν "από τους ξένους". Ντόπιοι και ξένοι κεφαλαιοκράτες από κοινού τάκαναν. Κι αν δε ΘΕΛΑΝΕ οι ντόπιοι, δε θα μπορούσαν να κάνουν τίποτε οι ξένοι. Δε θάρχονταν εδώ οι Αγγλοι το '44, αν δεν τους έφερναν οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες, με τους πολιτικούς τους παπαντρέϊδες , κανελλόπουλους, τσουδερούς, και την υπόλοιπη σάρα και τη μάρα. Δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετεί να ονομάζουμε "εξάρτηση" μια ωραιότατη και αμοιβαίως επωφελέστατη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Που βεβαίως δεν είναι ισότομη, καθένας σύμφωνα με τη δύναμή του, αλλά δε βλέπω και κανέναν να είναι χαμένος από αυτήν. Εκτός από τον Λαό. Εχασε τίποτε η ελληνική αστική τάξη από αυτή την "εξάρτηση"; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ, αντίθετα ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ.
Διαφορετικά, η Ελλάδα θάχε γίνει Λαϊκή Δημοκρατία, πολλοί από δαύτους θάχαν βρεθεί στα Μακρονήσια(!) και οι υπόλοιποι θάταν η εμιγκρέδες η ψωραλέοι "διαφωνούντες" και κλεφτοκοτάδες της μαύρης αγοράς. Μια χαρά και αριστοτεχνικά, λοιπόν, εξυπηρέτησε η ελληνική κεφαλαιοκρατία τα συμφέροντά της με την ..."εξάρτησή" της!
Η (αστικής προέλευσης) κλαψούρα για την "εξάρτηση" θυμίζει πολύ το γνωστό "τραβάτε με κι ας κλαίω"! Για εσωτερική λαϊκή κατανάλωση είναι.
Ο Λαός πρέπει να απεξαρτηθεί από την "εξάρτησή" της αστικής του τάξης, και να κοιτάξει τον εαυτό του.

kamo είπε...

Συμφωνώ με το Σεχτάρ τον Τρομερό. Το μόνο που θα ήθελα να πώ για την Ινδια είναι οτι μου φάίνεται οτι είναι ο πιό αδύναμος κρίκος απο τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα του 21ου αι. Στην Ινδία επιβιώνουν προκαπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής-τόσο δουλοκτητικές,όσο και φεουδαρχικές- όπως και στη Ρωσία του '17.Η ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι επίσης ανάλογη. Σε επαναστατική κατάσταση οι δυνάμεις που θα απελευθερωθούν απο μιά συμμαχία εργατικής τάξης με την τεράστια μάζα των αγροτών δούλων ή δουλοπάροικων θα είναι ικανές για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας. Καί φυσικά υπάρχει ΚΚ που είναι οργανωμένο και έχει επαναστατικό πρόγραμμα.

Ανώνυμος είπε...

Αστικός ιστός (δυσανάλογα δημόσια έργα), περιαστικός... και οι άλλοι.
Εισοδηματική κάρπωση υψηλή, μέτρια... και οι άλλοι.
Πρόσβαση άμεση στην εκάστοτε (ή μόνιμη) εξουσία, έμμεση... και οι άλλοι.
Σε ένα σύστημα κοινωνικών συντεταγμένων ο γεωμετρικός τόπος κατακτητικής ωφελιμότητας διαπερνά πολλές έννοιες.

ΔΤ είπε...

"Σεχτάρ ο τρομερός", ίσως είναι ζήτημα ορισμού. Δεν διαφωνώ με αυτά που λες. Θα έλεγα πως επαυξάνω κιόλας. Πράγματι "είναι ιστορικά η πιο προηγμένη της περιοχής της". Άρα, εφόσον είναι πιο "προηγμένη", διαφέρει από αυτό που ορίζεται ως "δυτική αστική τάξη". Κατά τη γνώμη μου δε βρίσκω σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτού που αποκαλείς "ελληνική αστική τάξη" και της διοικητικής ολιγαρχίας των Αφρικανικών χωρών. Προσπάθεια αστικοποίησης (αποτυχημένη) έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τελικά όμως νίκησαν οι κοτζαμπάσηδες, οι τραμπούκοι και οι κουμπουράδες που κυριαρχούν ως σήμερα στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Αυτοί όμως δεν είναι "αστοί δυτικού τύπου", και δεν με ενδιαφέρει κιόλας, καθώς η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός εξαιτίας τους είναι παρόμοια αν όχι χειρότερη από ότι σε μια αστική δημοκρατία. "Λούμπεν αστική τάξη" ίσως, μια λούμπεν χώρα γενικώς ίσως, με λούμπεν δεξιά με λούμπεν... αριστερά. Δεν διαφωνώ μαζί σου στην ουσία των πραγμάτων. Εννοείται πως οι ξένοι λεηλατούν αυτόν τον τόπο χάρη στην "ελληνική αστική τάξη", η οποία διατηρείται ζωντανή μόνο από τα ανταλλάγματα της εξυπηρέτησης των ξένων συμφερόντων. Μπορούμε λοιπόν να τους λέμε όλους αυτούς "αστούς" για να μην μπερδευόμαστε και διαφωνούμε για πράγματα που νομίζω πως στην ουσία συμφωνούμε.

Ανώνυμος είπε...

ΔΤ. Μεταξύ των Αστικών Τάξεων υπάρχουνε σχέσεις Αληλεξάρτησης. Το ότι έχουνε διαφορετική θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα δεν σημαίνει εξάρτηση. Το ζήτημα είναι Εργάτες Αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί Αγρότες μέσα απο την κοινωνική συμμαχία να παλέψουμε για προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την Μονομερή διαγραφή του χρέους Εξοδο απο την Ε.Ε Κοινωνικοποίηση των Βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής Κεντρικό Σχεδιασμό Εργατικό έλεγχο. Αυτή είναι η μοναδική σωτηρία μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

@ΔΤ,
Δε νομίζω πως "στην ουσία συμφωνούμε", τουλάχιστον με όσα προσθέτεις.
Η άποψη περί κυριαρχίας "κοτζαμπάσηδων, τραμπούκων και κουμπουράδων" στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου μου φαίνεται εξωπραγματική.
Ο Βενιζέλος δεν επεχείρησε να ..."αστικοποιήσει" ένα φεουδαλικό καθεστώς, δηλαδή να κάνει ...ρετρό αστική επανάσταση! Ηταν ένα πολιτικό πουλαίν της κυρίαρχης ελληνικής ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ αστικής τάξης, που επεχείρησε να αναβαθμίσει τη θέση της διεθνώς, δηλ. μέσα στο ιμπεριαλιστικό σκυλοφάγωμα. Οι "κουμπουράδες" δεν είναι παρά όργανα της ελληνικής ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ, ήγουν ιμπεριαλιστικής α.τ., και όχι εκφραστές μιας υποθετικά "πανίσχυρης" φεουδαλικο-τσιφλικάδικης τάξης.
Αλλωστε "κουμπουράδες" δεν είχε μόνο η ελληνική α.τ., αλλά εξ ίσου, και καλύτερους, και η αποκαλούμενη ...."δυτική" (τι κομπλεξοφτωχοπροδρομικός όρος....) α.τ.! Τι ήταν τα "Frei-Korps", και τα SS, τι είναι σήμερα οι ναζιστικές συμμορίες και το Pegida της ..."δυτικότατης"(!) γερμανικής α.τ.; Και η Μαφία της Ιταλίας τι είναι; Οι γκάνγκστερς-μαφιόζοι της αμερικανικής α.τ., οι διάσημοι αμερικανοί μπάτσοι τι είναι; Κουμπουράδες δεν είναι;
Kαι η, πλέον ξεπερασμένη από τα γεγονότα, επιδερμική και επίπλαστη "ελευθεριότητα" και τα εκλεκτικά "δικαιώματα" των δυτικοευρωπαϊκών καπιταλιστικών χωρών, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το επιστέγασμα και η εγγύηση της πλήρους καθυπόταξης της εργατικής τάξης και του λαϊκού κινήματος σε αυτές τις χώρες. Τώρα, που αρχίζει να τρίζει το σύστημα από τις εσωτερικές του αντιφάσεις, όλα αυτά πάνε περίπατο, και αναλαμβάνουν τα ηνία οι απανταχού φασίστες, που απλώς διατηρούνταν στην "συντήρηση" των ...."δημοκρατικών" κοινωνιών.....

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ αφου περασε μισο αιωνα αντισταλινισμου, τωρα με τον ιδιο ενθουσιασμο εχει περασει στη φαση του αντιλενινισμου.
Η θωρια του λενιν που λεει οτι μια χουφτα ιμπεριαλιστικες χωρες εκμεταλλευονται ολες τις αλλες, δεν ειναι τοσο απλο να την προσπερασει κανενα ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

Να και ο Κάουτσκι που κατηγορεί το ΚΚΕ για Αντιμπολσεβικισμό που του επιβλήθηκε σε Συνθηκες παρανομίας και Πολιτικής Προσφυγιάς. Και έρχεται να διαστρεβλώση τον Ιμπεριαλισμό του ΛΕΝΙΝ 100 χρόνια μετά που η ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ τελείωσε παντού όλες σχεδόν η χώρες είναι στο Ιμπεριαλιστικό Στάδιο στα πλαίσια της Ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις Αληλεξάρτησης και διαφορετική θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Αυτά παθαίνεις οταν πας να σερβίρεις τον ΛΕΝΙΝ για Κάουτσκι. Μανιαδακισμός με τα όλα του. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Είναι και αυτός ο ΛΕΝΙΝ που με τις Θέσεις του Απρίλη είπε τελειώσαμε με την Φεουδαρχία έχουμε Καπιταλισμό δεν μπήκε ποτέ στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ και την ανέτρεψε. Μπορούμε τώρα να πούμε στον ΛΕΝΙΝ να μπει στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αν θέλει Ο Μανιαδάκης. Πουθενά μα Πουθενά δεν έγινε Σοσιαλισμός μέσα απο Κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού Παντού πνιγήκανε στο Αίμα απο την Οπορτουνιστική Αντεπανάσταση. Στην ΑΝ.Ευρώπη ήτανε η παρουσία του Κόκκινου Στρατού που έδωσε την δυνατότητα στους λαούς να οικοδομήσουνε Σοσιαλισμό αποτρέποντας την Οπορτουνιστική Αντεπανάσταση απο το να πνίξει τα πάντα στο αίμα όπως το 1918 1920. Το παράδειγμα της χώρας μας με το ΕΑΜ με χαρακτήρα ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και την ....λαοκρατία... που δεν πήρε την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 τα λέει όλα. Οσο για σήμερα η τραγωδία του λαού της Συρίας τα λέει όλα. Σφάζουνε τον λαό εδώ και 5 χρόνια στον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ και ο Μανιαδάκης μας λέει οτι οι Ιμπεριαλιστές ΡΩΣΙΑΣ ΚΙΝΑΣ ΙΡΑΝ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ και Ο ΑΣΑΝΤ κάνουνε ...αντιιμπεριαλιστικό.... αγώνα.... ΑΞΙΟΙ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μη συγχιζεσαι παναγιωτη. Ο καουτσκι ειρωνευονταν τη θεωρια του λενιν, για μια χουφτα ιμπεριαλιστικες χωρες ,οι οποιες εκμεταλευονται ολες τις αλλες χωρες. Σημερα την ιδια ειρωνια εκφραζει το ΚΚΕ.
!Ο Λενιν, ο Χο τσι μινχ, ο Μπελογιαννης και ολοι οι κουμουνιστες μιλουσαν για μια χουφτα μονο ιμπεριαλιστικες χωρες και ολες οι αλλες ηταν και ειναι εξαρτημενες. Ζουμε στην εποχη του ιμπεριαλισμου αλλα πεντε εξι ειναι οι ιμπεριαλιστικες χωρες. Οπως λεμε οτι ζουμε στον καπιταλισμο αλλα δεν ειμαστε ολοι καπιταλιστες.
Διαβασε πχ το βιβλιο του μπελογιαννη για το ξενο κεφαλαιο στην ελλαδα, και θα καταλαβεις πως το ξενο ιμπεριαλιστικο κεφαλαιο εκμεταλευονταν παντα την ελλαδα σαν χωρα και οχι μονο την εργ της ταξη.
Οποιος ειρωνευεται τη θεωρια οτι ο κοσμος χωριζεται σε μια χουφτα ιμπεριαλιστικες χωρες και ολες οι αλλες ειναι εξαρτημενες, αυτος ειρωνευεται τον λενιν, τον σταλιν, τον μπελογιαννη, τους βιετκονγκ και ολους τους αγωνες που εκαναν και που πρεπει ακομα να κανουν οι λαοι των εξαρτημενων χωρων για να αποκτησουν την εθνικη τους ανεξαρτησια. Ειναι δυνατον κτιστει σοσιαλισμος σε μια χωρα σαν την ελλαδα οπου για τα παντα αποφασιζουν οι ξενοι ιμπεριαλιστες. Η ελληνικη αστικη ταξη ειναι μεταπρατικη, υποτελης, γιατι χωρις τους ξενους προστατες δεν θα μπορουσε να σταθει μονη της. Αγγλοι και αμερικανοι ειναι αυτοι που νικησαν τονΔΣΕ.
Οταν οι βιετναμεζοι κομμουνιστες ονομαζαν την κυβερνηση του νοτιου βιετναμ μαριονεττες των αμερικανων, αυτο δεν ειναι κολακεια δεν ειναι χαδι. Το ιδιο οταν λεμε οτι ο τσιπρας, ο μητσοτακης κλπ ειναι λακεδες και προστατευομενοι των αμερικανων,που αν δεν περασουν πρωτα απο τον λευκο οικο για συνεντευξη, δεν προκειται να προσληφθουν στη θεση του προθυπουργου της ελλαδας. Δεν τους δικαιολογουμε τους φτυνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κάουτσκι ειρωνευότανε τον ΛΕΝΙΝ που η θεωρία του για τον Ιμπεριαλισμό δικαιώθηκε και τότε και σήμερα ισχύει 100%. Εχουνε περάσει 100 χρόνια με την Φεουδαρχία έχουνε τελειώσει όλες η χώρες και ο Καπιταλισμός είναι στο Ιμπεριαλιστικό του Στάδιο σχεδόν σε όλες τις χώρες. Στα πλαίσια τις Ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις Αληλεξάρτησης και διαφορετική θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Αυτή είναι η θεωρία του ΛΕΝΙΝ αλάνθαστη και τότε και σήμερα και αυτή εφαρμόζει το ΚΚΕ. Η Ελλάδα είναι Ιμπεριαλιστική χώρα απο το 1919 όταν η Αστική Τάξη συμμετείχε στην Ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία για να πάρει μερίδιο απο την λεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το ίδιο ισχύει και για το 1940 όταν μπήκε στην Αλβανία μαζί με τους Αγγλους συμμάχους της Ο Παρτσαλίδης... πρέπει να εξηγηση σε όλους γιατί αλλάξανε το πρόγραμμα τις 6ης Ολομέλειας του 1934 μετά το 1937.... και χάσαμε την εξουσία το 1944. Καπετάν Γιώτης 3η Συνδιάσκεψη 1950. Στην 2η ΚΟΜΕΠ του 1942 υπάρχει το 3ο Γράμμα του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Δίπλα υπάρχει άρθρο του ...σιάντου.... που βγάζει το γράμμα ...σεχταριστικό.... και λέει οτι φτιάξαμε το ΕΑΜ σαν Πολιτικό μέτωπο με βάση το 1ο που τον Γενάρη του 1941 δέχτηκε κριτική απο την Κ.Δ. Ετσι λοιπόν χωρίς Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό αλλά την ....λαοκρατία.... φτιάχτηκε το ΕΑΜ σαν πολιτικός σχηματισμός με Σοσιαλδημοκρατία και Οπορτουνισμό με αποτέλεσμα ότι ακολούθησε να είναι Νομοτέλεια. Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ Γερμανόφιλη και Αγγλοφιλη απο το 1943 έκανε ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ σε αντίθεση ο λαός εγκλωβισμένος με ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα και δεν πήρε την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944. Δόθηκε 50 μέρες χρόνος στην ενωμένη Αστική τάξη και τους Αγγλους συμμάχους της να αλλάξουνε τον Συσχετισμό με αποτέλεσμα την σφαγή του λαού και κατόπιν το αίσχος της ΒΑΡΚΙΖΑΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Την Αθάνατη ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ την χρωστάμε στον λαό που σφαγιάστηκε το 1944 δεμένος χειροπόδαρα και στην επιστροφή του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες συγκρατούμενων του είχε διαφωνίες με Γερμανούς και Αυστριακούς κρατούμενους στο Νταχάου γιτί μίλαγε για ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. Στην 3η Συνδιάσκεψη εξηγεί την τραγική κατάσταση που βρήκε και γιατί δεν μπόρεσε να έρθει σε ρήξη αμέσως. Και ενώ έπρεπε να πέσει όλο το βάρος στον ΔΣΕ απο το τέλος του 1945 καθυστερούσε η ύπαρξει του ΕΑΜ Πολιτικού μετώπου και η ...λαοκρατία... με τις αυταπάτες τους με αποτέλεσμα να προλάβει το Αστικό κράτος να οργανωθεί μέχρι το τέλος του 1947. Ηρθε και ο ΤΙΤΟ το 1948 να ολοκληρώση το Οπορτουνιστικό έγκλημα. Και όλος ο λαός να μας πει ΄πάρτε την εξουσία και κάντε σοσιαλισμό...δεν γίνεται. Πρέπει να προηγηθεί ένα ....αστικοδημοκρατικό στάδιο λύσης των εσωτερικών ζητημάτων και μετά με ομαλές δημοκρατικές διαδικασίες να πάμε στον σοσιαλισμό. Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ Συνδιάσκεψη ΠΕΕΑ λίγο πριν την Καζέρτα. ΟΙ Συμφωνίες του ΛΙΒΑΝΟΥ και τις ΚΑΖΕΡΤΑΣ δεν ήτανε λάθος... ήτανε μέσα στην Πολιτική μας της ....εθνικής ενότητας... Το ίδιο ισχύει και για την Βάρκιζα. Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ 7ο συνέδριο ΚΚΕ. Το 2008 ο Συνασπισμός γιόρτασε τα 40 χρονια του ...εσωτερικού.....Εκει ο ΤΡΙΚΚΑΣ με αναφορές στον ...παρτσαλίδη αναφέρει. Είχαμε έτοιμη την μετατροπή του ΚΚΕ σε ...ομόσπονδο... απο το 1944 αλλά ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ μας τα χάλασε όλα. Η ...ΕΔΑ... ήτανε η Σύνδεση με το ΕΑΜ... ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το 1941 44 με ΕΑΜ Κοινωνική Συμμαχία θα είχε γίνει ο Απελευθερωτικός πόλεμος και την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί θα είχε γίνει η Σύνδεση Απελευθερωτικού Ταξικού και θα παίρναμε την εξουσία. Τι Σοσιαλισμό να κάνεις οταν βρίσκεσαι σε Πολτικό Σχηματισμό με Σοσιαλδημοκρατία και Οπορτουνισμού που είναι πάντα τα καλύτερα παιδιά του Καπιταλισμού. Σε όλες τις χώρες μπορεί ο λαός να πάρει την εξουσία παλεύοντας μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για Εξοδο απο όλους τους ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Ε.Ε ΝΑΤΟ ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αυτή είναι η μοναδική διέξοδος για τους λαούς σύμφωνα με τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ. Ολα τα υπόλοιπα με τους ΚΑΟΥΤΣΚΙ ΜΠΕΡΣΤΑΙΝ και ΣΙΑ.... Είναι προσφορα στο καπιταλισμό για την Σφαγή των Λαών ΟΒΕΡ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οβερ παναγιωτη,
Τρεις λαλουν και δυο χορευουν
Απο τη πολη ερχομαι και στη κορφη κανελα.

Ανώνυμος είπε...

H πραγματικότητα είναι πεισματάρα. Η Εγκληματική δράση της Σοσιαλδημοκρατίας και του Οπορτουνισμού ολόκληρο τον 20ο Αιώνα είναι καταπέλτης. Πάντα στην υπηρεσία του Καπιταλισμού με τα χέρια τους βαμενα με το αίμα των λαών. Πνίξανε στο αίμα όλες τις Επαναστάσεις ανατρέψανε τον Σοσιαλισμό με την Σταδιακή εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού με αφετηρία το 1956. Καταστρέψανε την Κ.Δ απο το 1935 με την αλλαγή του ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ. Συνομωτήσανε μέσα στην ΕΣΣΔ Μπουχάριν Τρότσκι Ζηνόβιεφ για την ανατροπή των Μπολσεβίκων σε συνεργασία με τον Χίτλερ. Το καλύτερο παιδί του Καπιταλισμού. Ποιό χρήσιμο και απο τους Φασίστες. ΟΒΕΡ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

...και γιατί παρακαλώ, "μια χούφτα";!
Σαν ....πολλοί(!) δεν είναι; Τι τον κάναμε τον Ιμπεριαλισμό; Δημοκρατία;
Εγώ λέω να το κάνουμε ακόμη πιο ..."λενινιστικό": Μόνο το USA είναι ιμπεριαλιστές, και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε ....αντιϊμπεριαλιστικές δυνάμεις!
.......
Μερικοί φίλοι, δυσκολεύονται να καταλάβουν πως "τα πάντα ρεί", και ο Καπιταλισμός δεν εξαιρείται από τους σκληρούς νόμους της Διαλεκτικής.
Ο Ιμπεριαλισμός ήταν ΄το 1917-20 το "νεώτατο" (νοβέϊσσι...) στάδιο του Καπιταλισμού, που είχε επικρατήσει σε λίγες τότε χώρες, την περίφημη "χούφτα", που βόλεψε πολλούς και μπέρδεψε ακόμη περισσότερους.
Αλλά από τότε, αυτό το στάδιο, ο Ιμπεριαλισμός, εξελίχτηκε στις μορφές εμφάνισής του καθώς απλώθηκε και σε άλλες χώρες. Κι άλλες καπιταλιστικές χώρες μπαίνανε στο μονοπωλιακό στάδιο, με τα πέντε βασικά του γνωρίσματα, ενώ και οι καθυστερημένες μπαίνανε στον Καπιταλισμό, και αργότερα θα γίνονταν κι αυτές μονοπωλιακές.
Σήμερα, ούτε περίπτερο δεν μπορείς να ανοίξεις χωρίς δάνειο από την τράπεζα, δηλαδή χωρίς την έγκριση του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που έχει τον απόλυτο έλεγχο της οικονομίας και της ζωής μας, και μας χορεύει στο ταψί, κι εδώ, και στην Ινδία. Αυτό συνεπάγεται τον Ιμπεριαλισμό και είναι η ουσία του.
Η "χούφτα" ήταν απλά μια πρώϊμη φάση του - δε θα κράταγε πολύ. Οι κανονιοφόρες και οι εκστρατείες δεν είναι η ουσία του Ιμπεριαλισμού, μορφές εμφάνισής του είναι, άσε, που υπήρχαν στην Ιστορία από την εμφάνιση του πλεονάσματος, και προ Καπιταλισμού δηλαδή. Μαζί με την "χούφτα" είναι απλά ΄συνέπειες του Ιμπεριαλισμού και δεν "μονοπωλούν" την ουσία του.
Τώρα, γιατί πολλοί έχουν αρπαχτεί τόσο ...σφιχτά από την ..."χούφτα"(!) και δεν την αφήνουν με τίποτε, έχει να κάνει με τις εγγενείς αδυναμίες του κινήματος, που επάγει η αστική επιρροή εκμεταλλευόμενη την μακρόχρονη πισωδρόμηση, όπως επιγραμματικά περιγράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.
Να μελετάμε τα "Ταλμούδ" και όχι να τα παπαγαλίζουμε.
Παιδιά! Οχι άλλη ..."χούφτα"!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα και οι ΒορειοΑμερικάνοι να μην είναι ....ιμπεριαλιστές.... αλλά σε ...εξάρτηση.... απο Ιμπεριαλιστές άλλου Γαλαξία. Φτάνει μωρέ όχι άλλο Κάρβουνο......ΟΒΕΡ....ΟΥΦ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρή χρόνια πολλά με υγεία και χαρά Να χαιρεσαι οτι αγαπάς Και πάλι συγχαρητήρια για τα ωραία θέματα που βάζεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ,
Πολλοι πριν απο σενα προσπαθησαν να ανανεωσουν τον λενιν γιατι νομιζαν οτι ο λενινισμος ειναι ταλμουδ. Πιο χαρακτηριστικη ειναι η υποτιθεμενη ανανεωση του μεσω της θεωριας του υπερ— ιμπεριαλισμου (πριν 100 χρονια, Καουτσκι) . Κατοπιν ειχαμε τους τροτσκιστες που παντα ειχαν τη θεση που εσυ μολις τωρα τελευταια ανακαλυψες. προσφατα επισης ειχαμε τη θεωρια της παγοσμιοποιησης και των υπερεθνικων ολοκληρωσεων. Ολες αυτες οι "ανανεωσεις " της θεωριας του ιμπεριαλισμου το μονο που καταφεραν ηταν να αποπροσανατολιζουν καθε φορα ενα κομματι του κινηματος.

Ο ιμπεριαλισμος δεν ηταν και δεν ειναι, απλα το νεωτατο σταδιο του καπιταλισμου , αλλα το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ! Δ εν ξερω ρωσικα αλλα για το τι εννοουσε ο λενιν με αυτη τη λεξη εχουν γινει εδω και 100 χρονια περιπου μεγαλες αντιπαραθεσεις σοσιαλδημοκρατων— κομμουνιστων. Η ιδια η αναγκαιοτητα αντικαταστασης του ιμπεριαλισμου απο τον σοσιαλισμο βρισκεται ακριβως στην αδυναμια του συστηματος να εξελιχθει παραπερα. Δεν επιτρεπεται στις εξαρτημενες χωρες να γινουν ιμπεριαλιστικες, γιατι θα πρεπει να παρουν ζωνες επιρροης, να εκτοπισουν τους παλιους εδραιομενους ιμπεριαλιστες. Αυτο ακριβως συμβαινει τωρα με την κινα— η κατακτηση δηλαδη αγορων και ζωτικου χωρου που μεχρι τωρα ανηκε σε αλλους— και πιθανον να αποτελεσει τη μεγαλυτερη απειλη για την ειρηνη τα επομενα χρονια. Ομως η κινα εχει ενα μεγεθος και μια ιδιαιτερη ιστορικη πορεια. Η ελλαδα δεν ειχε και δεν εχει ζωνες επιρροης, δεν μπορει να εκτοπισει αλλους ιμπεριαλιστες, δεν εχει στρατιωτικη βιομηχανια, η ιδια ειναι αγορα τοποθετησης των βιομηχανικων προιοντων που παραγονται αλλου.

Φυσικα και συνεχιζει να συγκεντρωνεται το κεφαλαιο σε μονοπωλια και τραπεζες σε ολες, ακομα και στις πιο φτωχες χωρες. Τα αυτοκινητα που πουλιουνται στην ουγκαντα τα εχουν φτιαξει μονοπωλια που πιθανον να εχουν τμηματα παραγωγης στη κενυα. Τα μονοπωλια αυτα ομως ανηκουν, η τουλαχιστον ελεγχονται στη συντριπτικη τους πλειοψηφια ,απο κεφαλαια με εδρα γερμανια, ηπα, αγγλια, ιαπωνια κλπ. Τα περιπτερα στην ελλαδα ελεγχονται απο τραπεζες, μονο που οι τραπεζες ( και η λεγομενη τραπ. Ελλαδας) ανηκουν σε ξενους. Πιος διοριζει τον διευθυντη της τραπεζας πειραιως; σε ποιον ανηκει η eurobank;
Γιωργος

Ιστορικα η θεωρια του υπερ— ιμπεριαλισμου (η υποτιθεμενη ανανεωση δηλαδη του ιμπ.) ειναι αυτη που οδηγησε τους σοσιαλδημοκρατες στην αγκαλια του συστηματος.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει καμμία ανανέωση του Ιμπεριαλισμού του ΛΕΝΙΝ. Ητανε σωστή 100% όταν γράφτηκε με μια χούφτα... χώρες και σήμερα 100 χρόνια μετά έχουνε τελειώσει όλες οι χώρες με την Φεουδαρχία και σχεδόν όλες είναι στο Ιμπεριαλιστικό Στάδιο στα πλαίσια της Ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις Αληλεξάρτησης και διαφορετική θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Αυτή είναι η θεωρία του Ιμπεριαλισμού του ΛΕΝΙΝ σε απόλυτη ισχύει μέχρι και σήμερα 100% δικαιωμένη. Είναι ο ΛΕΝΙΝ που σε άρθρο του στις αρχές του 1917 εξηγούσε στον Γκρόιλιχ γιατί είναι ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ Η ΕΛΒΕΤΙΑ. Η Διαστέβλωση αυτής της θεωρίας απο την Σοσιαλδημοκρατία και τον Οπορτουνισμό όλων των αποχρώσεων γίνεται για ένα και μόνο λόγο συνειδητά. Την προσφορά του ...σκαλοπατιού...πλατύσκαλου.... στον Καπιταλισμό για να κάνει την μανούβρα την δύσκολη ώρα και να πνίγει τις Επαναστάσεις στο αίμα όπως έκανε ολόκληρο τον 20ο αιώνα. ΟΙ Λαοί μια λύση έχουνε. Να ενισχύσουνε παντού την Λαική τους Συμμαχία για προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την Εξοδο απο κάθε ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Ε.Ε ΝΑΤΟ ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ Κοινωνικοποίηση των Μέσων Παραγωγής μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού και 1η Προυπόθεση την Συντριβεί του Οπορτουνισμού σε όλες του τις Αποχρώσεις Είναι ορκισμένος εχθρός του λαού το καλύτερο παιδί του Καπιταλισμού. Καλύτερο και απο τους Φασίστες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Και με την ευκαιρία των γιορτών προτείνω σε όλους να κάνουμε ένα ΕΡΑΝΟ να βοηθήσουμε την Φουκαριάρα την Αστική μας τάξη που αλυσοδεμένη απο τους κακούς ξένους Ιμπεριαλιστές ζει ένα δράμα. Ιδιάιτερα οι Εφοπλιστές με τις 57 Φοροαπαλλαγές τους. Σπαράζει η ψυχή μου. Επίσης μάθαμε οτι ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ ήτανε ...τροτσκιστές... όπως και ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με το 2ο και 3ο γράμμα για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο τροτσκιστής.... και αυτός. Ο Μανιαδακισμός στις δόξες του. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΛΕΝΙΝ έχοντας διαχωριστεί έγκαιρα απο τον Οπορτουνισμό το 1903 έφτιαξε το Κόμμα των Μπολσεβίκων. Μετά την αποτυχία του 1905 συνέχισε με την ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ του κόμματος με τις Θέσεις του ΑΠΡΙΛΗ είπε τελειώσαμε με την ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ έχουμε ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΌ δεν μπήκε ποτέ στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ και την Ανέτρεψε. Αντίθετα στην Γερμανία δεν υπήρχε Κ.Κ ήτανε μαζί με τους Οπορτουνιστές δολοφόνους τους. Εγινε η Επανάσταση και η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Εμπετ Σάιντεμαν έφτιαξε τα Φασιστικά τάγματα εφόδου Φράικοπς και τους έσφαξε. Παραμονές 2ου Π.ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ η ΕΣΣΔ Αντιμετώπισε την προσπάθεια περικύκλωσης όλων των Καπιταλιστικών χωρών και ταυτόχρονα την Συνομωσία Δεξιού Κεντρίστικου και Αριστερού Οπορτουνισμού Ζινόβιεφ Μπουχάριν Τρότσκι σε ρόλο 5ης Φάλαγγας μαζί με τον Χίτλερ. Τους διέσπασε χάρη στους ΕΛΙΓΜΟΥΣ Μολότοφ Ρίμπεντροπ και Αντιφασιστική συμμαχία. Ταυτόχρονα με την συνομωσία μέσα στην ΕΣΣΔ η 5η Φάλαγγα έδρασε και μέσα στην Κ.Δ με την Αλλαγή του ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ με τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ με καταστροφικά αποτελέσματα και την διάλυση της Κ.Δ λόγω ...εθνικών ιδιομορφιών.... έτσι λεγότανε τότε ο ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ. Αποτέλεσμα των ...ιδιομορφιών... όπου δεν πέρασε ο Κόκκινος Στρατός να δώσει την δυνατότητα στους λαούς για Σοσιαλισμό όλα γίνανε ομοιόμορφα ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ. Αυτή είναι η Ανεκτίμητη προσφορά στον Καπιταλισμό απο το καλύτερο παιδί του τους ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ. 5η Φάλαγγα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Σεχτάρ. Είδες τι παθαίνεις για να είσαι απρόσεκτος.... Αποπροσανατολίστκες και αποπροσανατολίζεις και τον λαό απο τον στόχο τις σωτηρίας του Καπιταλισμού μεσα απο τα Σκαλοπατάκια.... Τι την θέλεις και εσυ την θεωρία του ΛΕΝΙΝ για τον Ιμπεριαλισμό που ισχύει σε όλες τις χώρες. Ακου τις συμβουλές των Κάουτσκι Μπερστάιν. Γίνε λίγο Οπορτουνιστής..... Χρόνια πολλά Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Γιώργο,
το ότι κάποια στιγμή όλες οι χώρες θα μπαίνανε στο στάδιο του Ιμπεριαλισμού, καθόλου δε συνεπάγεται, ότι ο ιμπεριαλισμός θα ...αποκτούσε τάξη(!), και ....ορθολογισμό(!) όπως ισχυριζόταν ο Κάουτσκι. Αλλωστε το βλέπουμε!
Αλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Η ταξική πάλη συνεχίζεται. Οι εθνικές αστικές τάξεις ήταν μια σύντομη παρένθεση στην ιστορία του Καπιταλισμού. Σήμερα, όλες οι "εθνικές" αστικές τάξεις είναι αντεθνικές και προδοτικές, γιατί αναπτύχθηκαν και γίνανε ιμπεριαλιστικές.
Τελεία και παύλα.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά σε Συντρόφους και φίλους καλά να περάσουμε όλοι με υγεια και χαρά. Οσο για τα ....παιδιά... με τον νεο χρόνο λιγότερη ...ΧΟΥΦΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δημοσιεύτηκαν οι όροι συμμετοχής στον Προσυνεδριακό διάλογο για το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Αναφέρει οτι μπορεί να γράψει όποιος θέλει με όλα τα στοιχεία του σε ποιά Κ.Ο ανήκει η έχει επαφή ωστε να αναπτυχθεί ο προβληματισμός και η κριτική για τις αδυναμίες που υπάρχουνε ώστε μέσα απο αυτή την συλλογική δουλειά να γίνουμε καλύτεροι όλοι ωστε με βάση την Στρατηγική μας να παλέψουμε καλύτερα για την ενίσχυση της Λαικής Συμμαχίας ώστε να κάνουμε περισσότερα βήματα για την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Μια δουλειά απόλυτα φυσιολογική για τους Κομμουνιστές. Και όμως τα ....παιδιά.... δεν τους αρέσει ο διάλογος. Θέλουνε να γράφει όποιος θέλει αναφερόμενος σε άσχετα θέματα για τον Αποπροσανατολισμό και την σύγχηση γύρω απο το πρόγραμμα του ΚΚΕ. Ας αλλάξουνε ...πλευρό.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ,
Φυσικα αυτο που λες για εθνικη αστικη ταξη ειναι σωστο και συμφωνω απολυτα. Ποιος ειπε για εθνικη αστικη ταξη; Με παρουσιαζεις σα να υποστηριζω κατι ασχετο για να εχεις ενα ευκολο στοχο. Σαν να απαντας σε καποιον αλλο.
Ο δε Παναγιωτης με αντιμετωπιζει σαν καλος χριστιανος που συνανταει καποιον απιστο που λεει βλαστημιες και με φρικη αρχιζει να σταυροκοπιεται και να λεει προσευχες.

Καποιοι δεν μπορουν την ελευθερη πολιτικη αντιπαραθεση γιατι δεν την αντεχουν. Γι αυτο εξαλλου καταφευγουν στην περιχαρακωση. Οπου ομως δεν υπαρχει πολιτικη αντιπαραθεση υπαρχει πολιτικη νεκρα. Αυτο συνεβει και στην ΕΣΣΔ και γι αυτο ο λαος εγινε τοσο απελπιστικκα απολιτικος ωστε δεν αντεδρασε σε οσα φοβερα συνεβηκαν.
Οταν ενας πολιτικος χωρος για δεκαετιες αναπαραγει ετοιμες πολιτικες γραμμες που του ερχονται απεξω, τοτε χανει την ικανοτητα να παραγει μονος του πολιτικη γραμμη και τσαλαβουταει ,αντιγραφοντας αποσπασματικα ποτε λιγο τροτσκι ποτε λιγο μαο ,ολα μαζι σ ενα αχταρμα.
Γιωργος

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει καμμία απολύτως περιχαράκωση και την ιδεολογική αντιπαράθεση την επιδιώκουμε πάντα. Στο ΠΑΜΕ και στην Λαική Συμμαχία συμμετέχει όποιος θέλει σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής. Μέσα στον Καθημερινό αγώνα για προσωρινά μέτρα ανακούφισης γίνεται και η Ανοιχτή αντιπαράθεση των απόψεων και οι Κομμουνιστές προβάλουμε την δικιά μας. Και η ζωή ξεκαθαρίζει σε όλους την λύση. Εξοδος απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. ΟΙ Κομμουνιστές έχουμε τα κότσια. Ιδου η Ρόδος.... Ο Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ δολοφονήθηκε απο τα μέσα με αφετηρία το 20ο Συνέδριο του 1956 και την επικράτηση της Οπορτουνιστικής Αντεπανάστασης με την Σταδιακή εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού. Το ΚΚΕ απο το 1936 μέχρι το 1974 ήτανε παράνομο. Απο το 1943 χωρίς ΚΝΕ απο το 1958 χωρίς Κ.Ο και απο το 1949 στην Πολιτική προσφυγιά. Και απο το 1955 με το Πρόγραμμα των Πολιτικών μετώπων και των Σταδίων όταν υποχρεώσανε τον Ζαχαριάδη να αποσύρει το πρόγραμμα του 1953 με την Δικτακτορία του προλεταριάτου. Ολα αυτά ΄παίξανε καταστροφικό ρόλο στην πορεία του ΚΚΕ απο το 1974 μέχρι το 1991 που έφτασε ένα βήμα απο την καταστροφή. Μετά το 1991 ξεκίνησε η επίπονη προσπάθεια ανασυγκρότησης του Κόμματος και αποκατάστασης των Επαναστατικών του χαραχτηριστικών. Το 15ο Συνέδριο του 1996 είναι Σταθμός. Κατάργησε τα πολιτικά μέτωπα και την συμμετοχή σε κυβερνήσης μέσα στον Καπιταλισμό με την Κοινωνική Συμμαχία. Ξεκίνησε η μελέτη της Ιστορίας και η εξαγωγή συμπερασμάτων. Μας καθυστέρησε το λεηλατημένο αρχείο του ΚΚΕ στο ΣΙΜΠΙΟΥ το 1968 και η καταστροφή του 1994. Παρόλα αυτά τα επόμενα Συνέδρια βάλανε το δικό τους λυθαράκι. Εφαρμόζουμε την Λενινιστική θέση για τον Καπιταλισμό στο Ιμπεριαλιστικό Στάδιο που είναι 100% δικαιωμένη απο τότε μέχρι σήμερα που σχεδόν όλες οι χώρες είναι στο Ιμπεριαλιστικό Στάδιο στα πλαίσια της Ανισόμετρης Ανάπτυξης με σχέσεις Αληλεξάρτησης και διαφορετική θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Η Διαστρέβλωση του Ιμπεριαλισμού του ΛΕΝΙΝ ολόκληρο τον 20ο Αιώνα ήτανε συνειδητό έγκλημα του Οπορτουνισμού σε όλες τις αποχρώσεις για την προσφορά Σκαλοπατιού.... στον Καπιταλισμό μέσα απο τα παραμύθια για ...εθνική αστική τάξη...., και ιδιομορφίες...... Αυτό συνεχίζουνε και μέχρι σήμερα σαν το καλύτερο παιδί του καπιταλισμού. Τίποτα παράξενο ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ Τροτσκιστές σε ΛΑΕ και Αντρσύα μιλάνε για Πολιτικά Μέτωπα και Ενδιάμεσα στάδια εξουσίας. Πουθενά δεν υπάρχει ντοκουμέντο δικό τους που να μιλάει για Λαική Συμμαχία. Και συμβαίνει αυτό γιατί είναι οι δύο όψεις του ίδιου Οπορτουνιστικού νομίσματος Δεξιός Κεντρισμός και τροτσκιστικός Οπορτουνισμός. Ολα για την Σωτηρία του Καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Στην Οικοδόμηση του Σοσιαλισμού η Ταξική πάλη συνεχίζεται αλλάζοντας μορφές. Η Αστική Τάξη που ηττήθηκε αλλά δεν συνετρίβει συνεχίζει να υπάρχει σαν άτομα. Και προσπαθεί πάντα να επανέλθει με την Προβιά του Οπορτουνισμού και την βοήθεια απο το εξωτερικό. Η Συνομωσία στην ΕΣΣΔ απο τους Ζινόβιεφ Μπουχάριν Τρότσκι σε συνεργαία με τον Χίτλερ τα λέει όλα. Η Δικτακτορία του Προλεταριάτου πρέπει να είναι πάντα εκεί για να την τσακίζει χωρίς παραμυθάκια για ....παλαικό κράτος.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Γιώργο, τώχουμε κάνει φόρουμ και ίσως καταχρώμαστε τον χώρο, τέλος πάντων.
Ολη η επιχειρηματολογία περί "εξάρτησης" προϋποθέτει την ύπαρξη αστικής τάξης με συμφέροντα αντιτιθέμενα στις ιεραρχικά ανώτερες ιμπεριαλιστικές χώρες, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δηλαδή "προοδευτικής" η "εθνικής". Γι αυτό σου απάντησα "στα γρήγορα", στο δια ταύτα, για να μην το τραβάω σε μάκρος. Λοιπόν, πιο λιανά η άποψή μου, αφού ..δε μας δέρνει ο οικοδεσπότης:
Η "εξάρτηση" ήταν πάντα μια μονόπλευρη, άρα και αντιδιαλεκτική(*), άμα την "ψείριζες", θεώρηση των διεθνικών σχέσεων, που όμως είχε νόημα, όταν υπήρχε και η δυνατότητα της "μη εξάρτησης σε αστικά πλαίσια". Τέτοιες δυνατότητες υπήρχαν προ 80-ετίας, και γιαυτό ορθά συνυπολογίστηκαν από τα κομ. κόμματα της Γ' Διεθνούς, για να αξιοποιηθούν τακτικά, όπως και έγινε, με πιο θεαματικό αποτέλεσμα την Νίκη στον Β'ΠΠ, και μερικά αρνητικά, που μοιραία αυτό επεσκίασε. Το λάθος, που, κατά τη γνώμη μου, έγινε τότε, ήταν πως δεν εκτιμήθηκε σωστά ο περιορισμένος, αναπτυξιακά, ακόμη και χρονικά, ορίζοντας αυτών των δυνατοτήτων. Επρεπε να ιδωθούν σαν αυτό, που ήταν: Ενδιάμεσα και προσωρινά στάδια, η "σκαλοπάτια". Δυστυχώς τα "σκαλοπάτια" απολυτοποιήθηκαν-στρατηγικοποιήθηκαν και φτάσανε μέχρι τις μέρες μας, διαλύοντας ουσιαστικά το κομμ. κίνημα και ρίχνοντας την Ανθρωπότητα στην βαρβαρότητα.
"Απαγορεύτηκε" στις μη-ιμπεριαλιστικές χώρες να "αποκτήσουν ζώνες επιρροής";
Αρχικά, όχι, κι έτσι απόκτησαν αποικίες, εκτός από Αγγλία/Γαλλία/Ισπανία και αστικές τάξεις από χώρες-πορδές, όπως η Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο. Μετά άρχισε το ξαναμοίρασμα. Γιατί; Γιατί γίνονταν κι άλλες χώρες ιμπεριαλιστικές και γύρευαν κι αυτές «ζωτικό χώρο». Από αυτές, που τον κατείχαν, έχοντας ολοκληρώσει το μοίρασμα. Αρα; Αρα δεν ήταν η «ζώνη επιρροής» αυτό, που έκανε τον καπιταλιστή ιμπεριαλιστή. Αντίθετα, ο καπιταλιστής ζητούσε «ζώνες επιρροής» γιατί είχε γίνει ήδη ιμπεριαλιστής.
Δεν είναι απαραίτητο, σήμερα, για να γίνει μια εθνική αστική τάξη (ας μιλάμε σωστά, και όχι για νεφελώδεις "χώρες") ιμπεριαλιστική, να αποκτήσει αυτό, που εσύ κατανοείς σαν "ζώνες επιρροής". Αν είναι αυτό, που εγώ κατανοώ, δηλαδή εδαφικές περιοχές άσκησης οικονομικής εκμετάλευσης με πολιτικοστρατιωτική υποστήριξη, τότε αυτό έχει αλλάξει μορφές τα τελευταία 100 χρόνια. Το "μοίρασμα" ξεκίνησε με τη μορφή της αποικιοκρατίας "απο μια χούφτα χώρες", προ αιώνων. Αλλά η αποικιοκρατία κατέρρευσε αρχικά με τον Α'ΠΠ, και οριστικά με τον Β' ΠΠ, σαν αποτέλεσμα και των "Λαϊκών Μετώπων" και του αντιϊμπεριαλιστικού αγώνα σοσιαλιστών και «αδεσμεύτων»(**). Ομως ο Ιμπεριαλισμός συνέχισε να ζεί και να βασιλεύει! Οι "ζώνες επιρροής" άλλαξαν μορφή, άρα και το "μοίρασμα" σήμερα γίνεται αλλιώς. Από ότι βλέπω, έχουν χάσει τον "αποκλειστικό" εδαφικό χαρακτήρα τους. Αλλιώς δε θα μπορούσαν ούτε οι κινέζοι, ούτε οι έλληνες, ούτε οι ινδοί η οι κορεάτες κλπ. κεφαλαιοκράτες να απλώνουνται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γής, να μεταφέρουν κεφάλαια και να ιδρύουν τράπεζες.
(συνεχίζεται)

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σεχταρ ο Τρομερός είπε...



(συνέχεια)
Σήμερα έχουν αλλάξει αρκετά οι όροι του κεφαλαιοκρατικού ανταγωνισμού και της εκμετάλλευσης, περνώντας σε νέες μορφές, χωρίς να έχει μεταβληθεί η ουσία τους. Κάποτε το σύνθημα των κεφαλαιοκρατών προς τους εργάτες ήταν «ελάτε μαζί να πολεμήσουμε για ζωτικό χώρο, και θάχετε μερίδιο». Σήμερα έχουν σηκώσει τη σημαία της ανταγωνιστικότητας: «Όχι φόροι, όχι ελλείμματα, όχι συντάξεις, λιγώτερο κοινωνικό κράτος, περισσότερη-σκληρότερη δουλειά, λιτότητα, ανεργία». Η ενσωμάτωση των τοπικών αστικών τάξεων, με αντάλλαγμα την από κοινού (και πάντα ιεραρχικά!) εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων είτε στην «περιφέρεια» είτε στην πρώην αποικιακή «μητρόπολη», με αυτές τις αρχές, είναι πολύ πιο αποδοτική μορφή, από τις ζώνες επιρροής παλαιού τύπου. Είναι η εξέλιξη, που θέτει πια το «αντιϊμπεριαλιστικό» σε δεύτερη μοίρα, και προτάσσει το ταξικό στοιχείο της οποιαδήποτε αξιόπιστης κοινωνικής αλλαγής.
Σήμερα η Επανάσταση θα είναι ΤΑΞΙΚΗ γι αυτό και αντιμπεριαλιστική. Σκέτη «αντιϊμπεριαλιστική» αλλαγή σήμερα θα ήταν τόσο απάτη, όσο και η …παλινόρθωση του …ΠΑΣΟΚ, για μας εδώ.


---------------------------------------------------
(*) Δεν υπάρχει "μονόπλευρη" σχέση στη ζωή και στη φύση.
(**)Ο Λένιν δεν το έζησε και δεν το μελέτησε αυτό. Συνεπώς, όποιος το μελετάει είναι κατά τους «ταλμουδιστές» μας ….αντιλενινιστής!
Σημ. 1. : Αδιαφορώ τι έλεγε ο …Τρότσκι, πριν από 80 χρόνια. Η ορθότητα κάθε πρότασης κρίνεται με τα δεδομένα του χώρου και του χρόνου της. Αιώνιες αλήθειες δεν υπάρχουν. Οι τροτσκιστές προβοκάριζαν τότε, σήμερα είναι απλά αναχρονιστικοί, και γι αυτό δεν επιμένουν ούτε στο κενό γράμμα των παλαιών φανφαρονισμών τους. Γιατί εκπροσωπούν εξαπανέκαθεν συντηρητικά μικροαστικά κοινωνικά στρώματα.
Σημ. 2. : Οι ρώσοι έχουν το προνόμιο να διαβάζουν σωστά τον τίτλο της μπροσούρας του Β.Ι.Ο. για τον «Ιμπεριαλισμό». Εμείς οι υπόλοιποι έχουμε την ατυχία να υφιστάμεθα την …»δημιουργική» μετάφραση του. Τώχω ζήσει αυτό το φαινόμενο. Κάθε «μαρξιστής», μεταφέροντας τους κλασσικούς, θεωρεί χρήσιμο να …»εμπλουτίζει» το πρωτότυπο, σύμφωνα με το μυαλουδάκι του. Κι έτσι το κατεβάζει στο δικό του επίπεδο. Ο Λένιν θεωρούσε και ορθώς τον ιμπεριαλισμό ανώτατο στάδιο του Καπιταλισμού. Αλλά δεν είπε ότι αυτό το στάδιο θα μείνει όπως είναι παγωμένο, μέχρι την ανατροπή του. Και, υποθέτω εγώ, γι αυτό έγραψε στον τίτλο «νεότατο» και όχι ανώτατο. Το «ανώτατο» προκύπτει από τα διαλαμβανόμενα μέσα στο έργο του. Υπήρχε τρόπος, να αποδομηθεί ο Κάουτσκι, χωρίς να ...λογοκριθεί ο Λένιν!
26 Δεκεμβρίου 2016 - 4:43 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Μα ακριβώς εκεί ήτανε και είναι το ζήτημα Σεχτάρ. Να μη αποδομηθεί ο Κάουτσκι ωστε να λογοκριθεί ο Λένιν και όποιος αναφέρι την θεωρία του να του ρίχνουνε λάσπη οτι είναι ...τροτσκιστής... για να καταστραφεί το Κ.Κ και να ανατραπεί ο Σοσιαλισμός. Αυτός ήτανε ο στόχος της Σοσιαλδημοκρατίας και του Οπορτουνισμού. Και αυτό συνεχίζουνε μέχρι σήμερα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αρες μαρες κουκουναρες.

Ανώνυμος είπε...

Ηδη ξεκίνησε η διαστρέβλωση των Θέσεων που δημοσίευσε το ΚΚΕ για το 20ο Συνέδριο απο διάφορες Αντικομμουνιστικές σελίδες. Σερβίρισμα ξανά της ξυνισμένης σούπας οτι το ΚΚΕ είναι σε αδιέξοδο δεν έχει πρόταση εξουσίας το παραμυθάκι με τον αντιμνημονιακό αγώνα και ο δήθεν πόνος του για την τραγωδία του λαού στην προσπάθεια τους να συσκοτίσουνε στα μάτια του λαού τον πραγματικό αντίπαλο που είναι η Αστική Τάξη και η ιδιοκτησία της στα μέσα παραγωγής. Ο Κακός Αμερικάνικος Ιμπεριαλισμός και η Ε.Ε που είναι ...Δυνάστες για την χώρα γενικά. Μιλιά για την Ιμπεριαλιστική μας Αστική Τάξη και βέβαια ούτε κουβέντα για Ρώσους Κινέζους Ιμπεριαλιστές που μαζί με ΕΠΑ Ε.Ε ΝΑΤΟ κάνουνε τους Ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Και βέβαια μέσα στον πανικό τους γίνανε και τυμβωρύχοι προσπαθώντας να σπιλώσουνε τον σ. Παπαρήγα οτι τάχα τον τιμούνε. Κανονική Σαπίλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται να το φωνάζεις το γνωρίζουμε. Το καλό είναι οτι το καταλαβαίνεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, σίγουρα η φραστική καταδίκη (και η επίκλησή της) και όχι η ουσιαστική αποδόμηση του Κάουτσκι, είναι μια αβαρία, που γίνεται σήμερα ακριβώς για να λογοκριθεί, και κυρίως να αποδομηθεί ο Λένιν. Εξεστι "Κλαζομενίοις" ...καιροσκοπείν!
Με τις ευχές μου προς όλους, αν δεν τα ξαναπούμε, για την νέα χρονιά, και τις ευχαριστίες μου προς τον Θεοδωρή, που μας ανέχτηκε.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Α, και μια διόρθωση, για να μην παρεξηγηθώ. Το προηγούμενο σχόλιό μου περί "Κλαζομενίων" δεν αφορά τους οποιουσδήποτε συνομιλητές μας σε αυτό το μπλογκ, που τους θεώρησα καλόπιστους. Αναφέρομαι στους γνωστούς "αστέρες".

Ανώνυμος είπε...

Και τις δικές μου ευχές Σεχτάρ καλή χρονιά σε Συντρόφους και φίλους καλή δύναμη στους Αγώνες που έχουμε μπροστά και καλή επιτυχία στο 20ο Συνεδριο μας. Με ουσιαστικό διάλογο ωστε να γίνουμε καλύτεροι και να καταγράψουμε βήματα στο δυνάμωμα της Λαικής Συμμαχίας. Οσο για τα ...αστέρια... είναι η αποδειξη οτι βαδίζουμε σωστά. Ευχαριστώ και τον Θοδωρή για την Φιλοξενία ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ