Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

21 Νοεμβρίου 2016

Μαντριά, αρνιά και λύκοι

Αν κάτι υπογράμμισε και κατέστησε διάφανα ξεκάθαρο η πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα, είναι η πλήρης συμφωνία όλων σχεδόν των αστικών κομμάτων σε δυο αξιώματα: αφ' ενός μεν η ασφάλειά μας δεν διατρέχει κίνδυνο όσο βρισκόμαστε μέσα στο μαντρί τού ΝΑΤΟ αφ' ετέρου δε αποτελεί ουτοπία η αναζήτηση ευημερίας έξω από το μαντρί τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αφού αυτά τα αξιώματα γίνονται αποδεκτά από το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην ΚΚΕ, βεβαίως), θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό το ζεύγος αξιωμάτων συνιστά τον πυρήνα τής πολιτικής μας ως χώρας.

Με απλά λόγια, εδώ και πολλές δεκαετίες, αυτοί που κυβερνούν αυτόν τον τόπο και αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον του, στηρίζουν την ευόδωση της "αδέσμευτης" πολιτικής τους στο δίδυμο μάντρωμα της χώρας. Ο ελληνικός πολιτικός παράδεισος αναζητείται στα δυο μαντριά, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., με την οποιαδήποτε σκέψη περί αποδέσμευσης απ' αυτά να καταδικάζεται εν τη γενέσει της διαρρήδην. Άλλωστε, όπως είχε πει σε ανύποπτο χρόνο (για άλλον λόγο αλλά δεν έχει σημασία) ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, "όποιο αρνί απομακρύνεται από το μαντρί, το τρώει ο λύκος".

Αθήνα, 22/2/1952: Εορταστικές εκδηλώσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.
Αεροπλάνα σχηματίζουν τα αρχικά τού Συμφώνου πετώντας πάνω από την Ακρόπολη.

Μπορεί όλοι να γνωρίζουμε ότι πρωτεργάτης τής ένταξής μας στην ενωμένη Ευρώπη ήταν ο "δεξιός" Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος πάλευε χρόνια και χρόνια για να τα καταφέρει. Όμως, δεν είναι εξ ίσου ευρέως γνωστό ότι στο ΝΑΤΟ μας έβαλε ο "κεντρώος" Νικόλαος Πλαστήρας, με μια συμφωνία που εγκρίθηκε από το σύνολο των βουλευτών (πλην ΕΔΑ) στις 18/2/1952. Σ' εκείνη την συνεδρίαση της βουλής, ο "δημοκράτης" Πλαστήρας (επί των ημερών του οποίου εκτελέστηκε ο Μπελογιάννης, για να μη ξεχνιόμαστε), τόνισε: "Δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχθεί ότι όταν η Ελλάς συμμετέχη εις το Ατλαντικόν Σύμφωνον μετά των μεγάλων δυνάμεων, αι οποίαι κατοικούνται από ελευθέρους δημοκρατικούς λαούς, αισθάνεται εαυτήν ασφαλεστέραν. Αι άλλαι θεωρίαι περί ειρηνεύσεων και ουδετερότητος δεν έχουν καμμίαν σχέσιν με το γεγονός αυτό".

Το ζήτημα είναι τι έχει κερδίσει πραγματικά η Ελλάδα από το τόσο μακρόχρονο μάντρωμά της. Τις θυσίες που έχει κάνει, οικονομικές και μη, λίγο-πολύ τις γνωρίζουμε. Τα οφέλη της, όμως, ποια είναι; Δυστυχώς, αυτά αναζητούνται ακόμη.

Κατ' αρχήν, ούτε η ένταξή στο ΝΑΤΟ ούτε η σύνδεση με την -τότε- ΕΟΚ γλίτωσε την χώρα από την εφτάχρονη δικτατορία. Εκείνη την δύσκολη για τους έλληνες εποχή, οι κουμανταδόροι των δυο μαντριών είτε περιορίστηκαν σε φραστικές καταδίκες επιπέδου "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", είτε συνεργάστηκαν με τους δικτάτορες.

Το δίδυμο μάντρωμά μας δεν μας πρόσφερε κάποιο όφελος ούτε όταν το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Όσο για την "ηρωική" έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος τού ΝΑΤΟ, την οποία έκανε ο Καραμανλής στις 14/8/1974 (δήθεν διαμαρτυρόμενος για την στάση της συμμαχίας στην Κύπρο), λειτούργησε περισσότερο ως άλλοθι για την μόνιμη από τότε πρόσδεσή μας στο νατοϊκό άρμα (*), την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση Ράλλη στις 19/10/1980, μόλις 73 ημέρες πριν ενταχθούμε στην ΕΟΚ ως πλήρες μέλος.

Εξ ίσου άχρηστο αποδείχθηκε και το ευρωπαϊκό μαντρί, όταν ξέσπασε η τρέχουσα καπιταλιστική κρίση. Μάλιστα δε, όχι απλώς δεν κερδίσαμε κάτι από την ένταξή μας σ' αυτό αλλά πάθαμε και διπλή παραπανίσια ζημιά: αφ' ενός μεν χρησιμοποιηθήκαμε -και χρησιμοποιούμαστε ακόμη- ως πειραματόζωο για την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων δοξασιών αφ' ετέρου δε κληθήκαμε να πληρώσουμε για να σώσουμε τις γερμανικές (κατά μείζονα λόγο), τις γαλλικές και άλλες τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες και κάποιες δικές μας.

Η ειρωνεία είναι πως, όταν χρειαστήκαμε την συμπαράσταση των ευρωπαίων "συνεταίρων" μας για να αντιμετωπίσουμε τα οξύτατα προβλήματα των αυξημένων προσφυγικών ροών, εκείνοι μας υποχρέωσαν να παίξουμε τον ρόλο τού αναχώματος, προκειμένου να μείνουν εδώ οι πρόσφυγες και να μη προχωρήσουν στα ενδότερα της Ένωσης. Κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή, έχτισαν ένα μαντρί μέσα στο μαντρί και μας έβαλαν στην απομόνωση να κόψουμε τον σβέρκο μας.

Τώρα, όσον αφορά τον ρόλο τού ΝΑΤΟ στα προβλήματα που έχουμε με τους τούρκους, τί να συζητήσουμε; Καν εγώ σιωπήσω και οι λίθοι κράξονται. Μήπως δεν είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ που κάνει πλάτες στην Τουρκία, αφού όχι απλώς αρνείται να πάρει θέση στο πρόβλημα αλλ' επί πλέον συναινεί (έστω και εμμέσως) στην ανάδειξη του Αιγαίου σε "γκρίζα περιοχή"; Ακόμη και τις προάλλες, ενώ ήταν στην Αθήνα ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, οι τούρκοι αλώνιζαν τόσο στην θάλασσα όσο και στον αέρα τού Αιγαίου (αδιαφορώντας για οποιαδήποτε επίπτωση λόγω της παρουσίας τού Ομπάμα, σε μια πρωτοφανή επίδειξη προκλητικής θρασύτητας), δίχως να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τις νατοϊκές δυνάμεις που περιπολούν στην περιοχή.

Αίθουσα Τροπαίων της Βουλής, 9/7/1961: Υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης Ελλάδας-ΕΟΚ. (**)

Υποτίθεται πως, όταν χαράζεις εθνική πολιτική, αναζητάς συμμάχους ανάμεσα σ' εκείνους με τους οποίους έχεις κοινούς στόχους και επιδιώξεις, κοινά συμφέροντα. Μπορεί κάποιος να μου υποδείξει ποιους συγκεκριμένους κοινούς στόχους και ποια συγκεκριμένα κοινά συμφέροντα έχει ή είχε ποτέ τούτος ο τόπος με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε τους έχει αποδεχτεί ως συμμάχους; Παρακαλώ, μόνο συγκεκριμένες απαντήσεις γίνονται δεκτές. Αοριστίες σαν αυτές που ακούγονται από τα προεκλογικά μπαλκόνια (π.χ. ευημερία, ειρήνη, πρόοδος κλπ) απορρίπτονται ασυζητητί.

Εν κατακλείδι, με κάθε σεβασμό προς την μνήμη τού Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, θα ήθελα να διορθώσω ελαφρώς το τσιτάτο του, το οποίο ανέφερα στην αρχή του κειμένου: Όποιο αρνί απομακρύνεται από το μαντρί, ενδέχεται να το φάει ο λύκος. Όποιο δεν απομακρυνθεί, σίγουρα θα το σφάξει ο τσοπάνης.


-----------------------------------------------
(*) Χαρακτηριστικός ο τίτλος άρθρου τού OnAlert.gr: "Έξοδος από το NATO; Το κάναμε και δεν έπιασε το 1974, γιατί να το επαναλάβουμε;". Μη ξεχνάμε ότι το 1974 αποχωρήσαμε από το στρατιωτικό αλλά όχι και από το πολιτικό σκέλος τού ΝΑΤΟ.

(**) Στην φωτογραφία διακρίνονται καθήμενοι από αριστερά: Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας (υπ. εξωτερικών), Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης (υπ. συντονισμού), Παναγιώτης Κανελλόπουλος (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), Λούντβιχ Έρχαρντ (αντικαγκελλάριος και υπ. οικονομικών Δυτ. Γερμανίας), Πολ Ανρί Σπάακ (υπ. εξωτερικών Βελγίου), Γκέμπχαρντ Ζέελος (πρέσβυς Δυτ. Γερμανίας), Ζακ Μωρίς Κουβ ντε Μυρβίλ (υπ. εξωτερικών Γαλλίας), Εμίλιο Κολόμπο (υπ. βιομηχανίας Ιταλίας), Ευγένιος Σάους (υπ. εξωτερικών Λουξεμβούργου) και Χανς Ρουντολφ φαν Χούτεν (υφυπ. εξωτερικών Ολλανδίας). Τότε η ΕΟΚ είχε 6 χώρες-μέλη.

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λένε ότι αν ρωτήσεις ένα ψάρι για τη ζωή στο βυθό θα σου μιλήσει για τα φύκια, τις πέτρες, τα άλλα ψάρια, τα όστρακα, αλλά δε θα σου πει για το νερό. Κατ' αντιστοιχία, το δικό μας νερό είναι ο καπιταλισμός και οι επιφανέστεροι οργανισμοί του (ΝΑΤΟ, ΕΕ). Ψαρωμένοι.

Χ.Χ.

Ανώνυμος είπε...

Η Επιλογή των Αστικών Τάξεων στην Δ.Ευρώπη για Είσοδο στο ΝΑΤΟ και στην ΕΟΚ ήτανε συνειδητή στα πλαίσια του Αντικομμουνιστικού αγώνα κάνανε στην άκρη τις μεταξύ τους διαφορές μπροστά στον κοινό στόχο. Το 1952 που η ΕΔΑ.. αρνήθηκε την είσοδο στο ΝΑΤΟ υπήρχε ακόμα ΚΚΕ. Μετά την ολοκλήρωση των ανατροπών το 1991 και την ανάδειξη νέων Ιμπεριαλιστικών δυνάμεων Ρωσία Κίνα η ενδοιμπεριαλιστικές διαφορές επανήλθανε στο προσκήνιο. Κοινοβουλευτικά κόμματα δεν υπάρχουνε που να μιλάνε για επιστροφή στον Εθνικό Καπιταλισμό. Υπάρχουνε όμως Εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και τμήματα της Αστικής τάξης που το επιδιώκουνε. ΛΑΕ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Καρατζαφέρη Μπαλτάκου ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χρυσή Αυγή Αλαβάνος Μανιαδάκης ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μια διευκρίνηση. Το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ που έγραψα αφορά τον απλό κόσμο που είναι Εγκλωβισμένος στα Οπορτουνιστικά αναχώματα και μόνο αυτούς. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΤ είπε...

Θα ήθελα να σχολιάσω λίγο την έννοια του μαντριού. Οι συμμαχίες μεταξύ χωρών δεν είναι όπως οι φιλίες μεταξύ προσώπων. Βασίζονται αποκλειστικά σε συμφέροντα, διαχρονικά ή πρόσκαιρα. Οι χώρες δεν είναι άνθρωποι να έχουν «μπέσα» και να βάζουν σε 2η μοίρα τα συμφέροντά τους προκειμένου να μη βλάψουν τους φίλους τους. Ούτε είναι πρόβατα που αν μπουν σε μαντρί πρέπει να κάνουν μόνο ό,τι τους λένε. Αυτό δεν το έχουμε καταλάβει σε αυτόν τον τόπο, ίσως επειδή σκοπίμως μας το αποκρύπτουν, είμαστε αγράμματοι και επειδή μας αρέσει πολύ το παραμύθι. Η Ελλάδα είχε άλλες επιλογές με λιγότερο κόστος όταν κλήθηκε να γίνει το πειραματόζωο από τους «συμμάχους» της (αν ήταν τέτοιοι ποτέ). Ούτε υποχρεώθηκε να σώσει τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Ας μην αγόραζαν ελληνικά ομόλογα. Ήταν αποφάσεις της εγχώριας ελίτ να μετατρέψουν ομολογιακό χρέος σε διακρατικό όταν της ζητήθηκε από τους «συμμάχους». Η «ελίτ» αυτή προφανώς είχε μεγαλύτερο συμφέρον να το κάνει από το να αρνηθεί. Γιατί και μεταξύ των τάξεων σε μια κοινωνία, θα έπρεπε να ξέρουμε οι αφελείς, πως δεν υπάρχει «μπέσα». Έχουμε την αφέλεια να συζητάμε για «εταίρους», «θεσμούς» και τη… βοήθειά τους.
Θα μπορούσαμε ίσως να συζητήσουμε για κοινούς στόχους και συμφέροντα τούτου του τόπου με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά θα πρέπει πρώτα να δούμε αν αυτός ο τόπος έχει θέσει ποτέ κάποιο άλλο στόχο πέρα από την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων της εγχώριας διεφθαρμένης ολιγαρχίας που τον κυβερνά.

Ανώνυμος είπε...

Ο Καπιταλισμός στην χώρα μας βρίσκεται στο Ιμπεριαλιστικό Στάδιο απο το 1919 όταν η Αστική τάξη πήγε στην Ουκρανία για να πάρει μερίδιο απο την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Συμμετέχει συνειδητά στις Διεθνής Συμμαχίες της στα πλαίσια της Ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις Αληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Και ένα μειοψηφικό τμήμα της επιδιώκει αλλαγή Ιμπεριαλιστικού Οργανισμού Ρωσία Κίνα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Εαν δεν υπηρχε το ΝΑΤΟ, τα Ιμια θα ηταν ηδη Τουρκικα κ οχι απλα μια Γκριζα Ζωνη. Οπως πιθανον κ αλλες βραχονησιδες.
Δυστυχως, αυτη ειναι η θλιβερη αληθεια. Τους χρειαζεσαι για να κρατησεις τα μισα κ να μην τα χασεις ολα...

Ανώνυμος είπε...

11.57 Ο Λαός δεν χρειάζεται καμμία Ιμπεριαλιστική ένωση και ούτε την Αστική Τάξη. Αυτό που χρειάζεται είναι με τον αγώνα του μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ να παλέψει για προσωρινά μέτρα Ανακούφισης με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος κάτω απο όλες τις συνθήκες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ,

είσαι τουλάχιστον γραφικός με αυτά που γράφεις. Ζήσε στην πραγματικότητα...μιά χώρα και μισή έμειναν στον κόσμο με κρατικά μέσα παραγωγής.
Και στο ξαναλέω...αν δεν ήσουν στο ΝΑΤΟ, θα μέτραγες μισά νησιά τώρα.
Αλλά βέβαια ξέχασα..."οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα"...

Ανώνυμος είπε...

12.08. Ανεργία Φτώχια εξαθλίωση παιδιά καταρρέουνε στα σχολεία απο την πείνα άνθρωποι χάνουνε τα σπίτια τους και είμαι γραφικός.... που λέω οτι υπάρχει λύση που εφαρμόστηκε στην ΕΣΣΔ με επιτυχία όσο στην εξουσία ήτανε οι Μπολσεβίκοι και ανατράπηκε Σταδιακά σε μια πορεία με την επικράτηση της Οπορτουνιστικής Αντεπανάστασης το 1956 και την εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού. Και δεν είσαι γραφικός εσύ που υποστηρίζεις την αθλιότητα του Καπιταλισμού. ΜΑΛΙΣΤΑ. Ασφαλώς και οι εργάτες δεν έχουνε πατρίδα και ο εχθρός τους είναι μέσα στην κάθε χώρα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

12.08 300000 οικογένειες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα Λαικά σπίτια χωρίς Πετρέλαιο μέσα στον χειμώνα και τα παράσιτα οι Εφοπλιστές έχουνε 57 Φοροαπαλαγές μαζί με τζάμπα Πετρέλαιο σε αυτό το θαυμάσιο σύστημα που λέγεται Καπιταλισμός. Αστική τάξη που έχει ...πατρίδα... κατα την γνώμη σου αλλα το 1941 την κοπανήσανε στην Αίγυπτο μαζί με τον χρυσό και τους Αγγλους και με τους Γερμανούς. Την στιγμή που παραδώσανε τους Κομμουνιστές στους Γερμανούς μαζί με τον Ζαχαριάδη. ΟΙ Κομμουνιστές μαζί με τον λαό πολεμήσανε στην Αντίσταση τους Γερμανούς. Είναι που δεν έχουμε πατρίδα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη,

Για πες μου σε παρακαλώ...που ήταν οι κομμουνιστές μέχρι το το Μάη του 41΄ ελέω συμφώνου Ρίπεντροπ-Μολότωφ;; Μέσω του Ριζοσπάστη κατηγορούσαν τον αγώνα στη Βόρειο Ήπειρο ως ιμπεριαλιστικό αγώνα!!! Και ποτέ δεν απολογήθηκαν. Δεν πολέμησαν τον κατακτητή μέχρι το 41, όπου οι Γερμανοί ξεκίνησαν για τη ΕΣΣΔ. Εσείς τα γράψατε Παναγιώτη.
Το ΚΚΕ πολέμησε τους Γερμανούς μόνο και μόνο γιατί επιτέθηκαν στην ΕΣΣΔ οι Γερμανοί και γιατί θέλαν να πάρουν την εξουσία στην Ελλάδα. Και άλλα πολλά. Άστα, άστα, άστα....

Κατά τ' άλλα φυσικά και ο ανεξέλεγκτος καπιταλισμός έχει τραγικά προβλήματα, όπως πολύ σωστά λες. Μεγάλο το πρόβλημα της άνισης κατανομής του πλούτου, ισάξιο με αυτό του Κομμουνισμού...της ίσης κατανομής της φτώχιας. Χώρια για το ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Στα έγραψε και ο Λαζαρίδης..."Ευτυχώς σύντροφοι...ηττηθήκαμε"...

Ανώνυμος είπε...

4.01 Ωραίο θέμα άνοιξες σε παραδέχομαι. Ας ξεκινήσουμε απο το ποιός πολέμησε και ποιός όχι. Ο Ζαχαριάδης με 3 Γράμματα απο την απομόνωση στην φυλακή καλούσε τον λαό να πολεμήση και να διώξει τους Ιταλούς απο την Ελλάδα. Και ζητούσανε οι Κομμουνιστές να απελευθερωθούνε για να πολεμήσουνε. Στο 2ο και 3ο Γράμμα όταν η Αστική Τάξη μαζί με τους Αγγλους μπήκε στην Αλβανία ασφαλώς και ήτανε Ιμπεριαλιστικός ο Πόλεμος για τα συμφέροντα της Αστικής Τάξης. Οταν τον Απρίλη του 1941 μπήκανε οι Γερμανοί η Αστική Τάξη σε μια Βδομάδα συνθηκολόγησε και μαζί με τους Αγγλους του Αδειάζανε την χώρα τρέχοντας. Γιατί άραγε...... Μα είναι απλό. Εχοντας σπάσει οι Αγγλοι τον Γερμανικό Κώδικα ξέρανε οτι μετά απο εδώ πάει για την ΕΣΣΔ Κοινός ο Αντικομμουνιστικός τους στόχος δεν θέλανε να τον καθυστερήσουνε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΣΣΔ ζητούσε συνεχώς την Δημιουργία Αντιφασιστικής Συμμαχίας για να αντιμετωπίσουνε τον Χίτλερ. Ασφαλώς δεν είχε αυταπάτες για το τι θα συμβεί. ΕΛΙΓΜΟΣ ήτανε. ΟΙ Δυτικοί Καπιταλιστές ενισχύανε με κάθε τρόπο το Χίτλερ. Στο Μόναχο το 1938 του παραδώσανε την Τσεχοσλοβακία ανοίγοντας του δρόμο για την Ανατολή. Θέλανε να έχει μπλέξει σε πόλεμο με την ΕΣΣΔ πριν χτυπήση αυτούς. Η Ιαπωνία το 1938 χτύπησε την ΕΣΣΔ. Με τον ΕΛΙΓΜΟ Μολότοφ Ρίμπεντροπ τους διέσπασε και μπλέξανε σε πόλεμο πριν χτυπήσει την ΕΣΣΔ. Και ενω είχε κυρήξει τον πόλεμο στους Δυτικούς 1η Σεπτέμβρη του 1939 οι δυτικοί δεν πολεμούσανε..... ονομάστηκε ... παράξενος πόλεμος..... Ανοίξανε 2ο Μέτωπο στην Νορμανδία τον ΙΟΥΝΗ ΤΟΥ 1944 και τρέχανε για να σώσουνε ότι προλαβουνε για τον Καπιταλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οσο για το ότι θέλαμε να πάρουμε την εξουσία εδώ η Απάντηση είναι πανεύκολη. Αν είχαμε τέτοιο στόχο δεν θα είχαμε φτιάξει το ΕΑΜ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αλλά σαν Κοινωνική Συμμαχία. Και χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ θα είχαμε συνδέσει το Απελευθερωτικό με το Ταξικό την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί τον Οκτώβρη του 1944 θα είχαμε πάρει την εξουσία. Είμαι απόλυτα σίγουρος οτι καταλαβαίνεις πολύ καλά τι ακριβώς λέω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

teddygr είπε...

Συγγνώμη που παρεμβαίνω αλλά έχω κουραστεί να ακούω από τότε που ήμουν παιδάκι την ίδια και την ίδια ανοησία για το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ. Η ιστορική απάντηση έχει δοθεί και αυτό το ιστολόγιο μπορεί να περηφανεύεται ότι την έχει παρουσιάσει πλήρως και αναλυτικώτατα σε μια σειρά 18 κειμένων, τα οποία μπορείτε να δείτε στην σελίδα "Αφιερώματα".

Έτσι, για να μην υποτιμούμε την νοημοσύνη μας αναμασώντας ανερμάτιστες βλακείες. Διότι, τί άλλο παρά βλακώδης είναι ο ισχυρισμός ότι τακιμιάσανε ο Χίτλερ με τον Στάλιν, ενώ ως κι οι πέτρες γνώριζαν την γνώμη που είχε ο ένας για τον άλλο;

Ανώνυμος είπε...

Καλός Καπιταλισμός δεν υπάρχει. Αυτό είναι το αποκρουστικό πρόσωπο του. Μη σε μπερδεύει το ότι πριν το 1991 με διαφορετικό διεθνή συσχετισμό έδινε κάτι για να μην ανατραπεί και για την εξαγορά συνειδήσεων. Η Ανισότητες στον Καπιταλισμό είναι Νομοτέλεια. Στον Σοσιαλισμό δεν υπάρχουνε τέτοιες γιατί δεν υπάρχουνε Τάξεις και το κέρδος και όλοι ζούνε το ίδιο σε συνθήκες βέβαια καπιταλιστικής περικύκλωσης και Σαμποτάζ απο την τάξη που ανατράπηκε. Οταν απο το 1956 με την επικράτηση του Οπορτουνισμού και την ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού ασφαλώς σταδιακά εμφανιστήκανε Ανισότητες πλουτισμός το κέρδος με συνέπεια να υπάρχει και φτώχεια. Τώρα αν ο Λαζαρίζης Ζαλισμένος μπερδεψε τους Μπολσεβίκους με τους Οπορτουνιστές η ευθύνη ανήκει στον Λαζαρίδη ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Βρε Παναγιώτη,

είναι δυνατόν να νοείται η αντίσταση στη Βόρειο Ήπειρο. ιμπεριαλιστική εισβολή;;
Στις 26/6/1945 η εφημερίδα "Εμπρός" δημοσίευσε δήλωση του Ζαχαριάδη ότι:
"η διατύπωσις Ελληνικών αξιώσεων για την Β. Ήπειρο και Ανατολική Ρωμυλία... θ' απειλούσε εξαιρετικά την ειρήνη και την συνεργασία στα Βαλκάνια»."!!!!!

Ο ίδιος σε ολομέλεια του ΚΚΕ (6/1936) αποκάλεσε "κατακτητική βλέψη" τη διεκδίκηση της Βορείου Ηπείρου!!!!!

Ποιές πατρίδες και ποιούς ιμπεριαλιστικούς αγώνες μου λες. "Πατρίδα" των κομμουνιστιτών ήταν η ΕΣΣΔ και ό,τι έκαναν το έκαναν γι΄αυτή.

Άλλη απόδειξη;

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΕΡΜΑΝΩΝ - ΕΛΑΣ:

"Ο ΕΛΑΣ εγγυάται για τη ζωή των Γερμανών στρατιωτών που προσχώρησαν εις τα τάξεις τους, φτάνει να πολεμήσουν ενάντια οποιουδήποτε εχθρού του Λαϊκού Στρατού"!!!
Άκουσον άκουσον...και μετά λέμε για Ταγματασφαλίτες!!

"Ο ΕΛΑΣ δεν φέρνει καμία ευθύνη αν αντιλαϊκές προδοτικές ομάδες επιτεθούν κατά γερμανικών δυνάμεων".
Άκουσον άκουσον!!! Όσοι επιτεθούν κατά των Γερμανών, είναι αντιλαϊκοί προδότες!!!

Από πού να το πιάσεις βρε Παναγιώτη...ποιές πατρίδες μου λες...η πατρίδα των κομμουνιστών ήταν αποκλειστικά η ΕΣΣΔ.-

Ανώνυμος είπε...

Και φυσικά μην ξεχάσω και την απόφαση της 6ης ολομέλειας 01/07/1941. Μεταξύ άλλων:
"..Η υπεράσπιση της ΕΣΣΔ , η υποστήριξη της νίκης της με όλα τα μέσα είναι ύψιστο καθήκον κάθε κομμουνιστή...".

Ποιές πατρίδες και ποιά αντίσταση μου λες...

Ανώνυμος είπε...

10.58. Πάμε ξανά. Ο Ζαχαριάδης απο την απομόνωση έστειλε 3 γράμματα. Καλούσε τον λαό να πολεμήση για την πατρίδα του και τον Δικτάκτορα Μεταξά να ελευθερώση τους Κομμουνιστές για να πολεμήσουνε. Το αρνήθηκε. Η Είσοδος στην Αλβανία μαζί με τους Αγγλους ήτανε Ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Οταν οι Γερμανοί μπήκανε στην χώρα σε μια βδομάδα συνθηκολόγησαν. Δεν είχε προβλευθεί πουθενά αλλού άμυνα. Ουτε καν στην Κρήτη. Ο λόγος απλός. Δεν θέλανε να τον καθυστερήσουνε να χτυπήσει την ΕΣΣΔ. Στην συνέχεια η μισή Αστική Τάξη πήγε με τους Γερμανούς και η Αλλη μισή στην Αίγυπτο μαζί με τον χρυσό.... Το 1942 η κατοχική κυβέρνηση Ράλλη πρότεινε στους Γερμανούς Τάγματα. Το αρνηθήκανε φοβούμενοι οτι θα πάνε με τους Αγγλους. Το δεχτήκανε το 1943 μετά την Συντριβή σε Στάλιγκραντ και Κούρσκ. Συμφωνούσανε και οι Αγγλοι. Συγκοινονούντα δοχεία με τα ΤΑΓΜΑΤΑ ήτανε το ΕΔΕΣ και η ΕΚΚΑ. Και ενώ η Αστική Τάξη έκανε απο το 1943 συνειδητά ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ απο την άλλη μεριά το ΕΑΜ λόγω του χαραχτήρα του σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ διεξηγαγε μόνο Απελευθερωτικό αγώνα. Δεν υπήρχε στόχος ο Σοσιαλισμός. Αποτέλεσμα ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ η Εγκληματικές συμφωνίες ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ με αποτέλεσμα το 80% του λαού με τα όπλα στα χέρια να μην πάρει την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944. Δόθηκε 52 μέρες χρόνος στην Ενωμένη Αστική Τάξη και τους Συμμάχους της να αλλάξουνε τον Συσχετισμό να διαλέξουνε την ώρα της Σύγκρουσης και να σφάξουνε τον λαό σε ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ και κατόπιν το έγκλημα στην ΒΑΡΚΙΖΑ. Αυτά είναι τα ζητήματα και το ποιός πολέμησε και ποιός όχι είναι πεντακάθαρο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η Ολομέλεια που αναφέρεις άθελα σου και δεν κάνω πλάκα εμένα δικαιώνει. Δεν μιλάει για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο αλλά για Αντιφασιστικό. Αποτέλεσμα ΕΑΜ Πολιτικό Μέτωπο και όχι Κοινωνική Συμμαχία που σημαίνει δεν είχαμε στόχο τον Σοσιαλισμό και την Εξουσία αλλά ένα ποιό Εκδημοκρατισμένο Αστικό Κράτος. Παραθέτω Κομματικά Ντοκουμέντα. Ο ..παρτσαλίδης... πρέπει να εξηγήση στο Κόμμα γιατί αλλάξανε το πρόγραμμα της 6ης Ολομέλειας του 1934 μετά το 1937... και χάσαμε την Εξουσία το 1944. ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΩΤΗΣ 3η Συνδιάσκεψη 1950. Και όλος ο λαός να μας πει πάρτε την εξουσία και κάντε Σοσιαλισμό δεν γίνεται.... Πρέπει να μεσολαβήση ένα ....αστικοδημοκρατικό στάδιο... λύσης των ζτητημάτων και μετά με ομαλές ...δημοκρατικές διαδικασίες.. να πάμε στον Σοσιαλισμό. Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ Συνδιάσκεψη ΠΕΕΑ λίγο πριν το έγκλημα στην Καζέρτα. Αυτά για αρχή. ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Βαφτιστηκε η Βορειος Ηπειρος ιμπεριαλιστικος αγωνας, στο βωμο του κινδυνου της μη μετατροπης των βαλκανιων σε δορυφορο της ΕΣΣΔ.

Βεβαια, εν αντιθεση η εισβολη των Ρωσων στην ευρωπη βαφτιζεται αντιφασιστικος αγωνας.

Ακομα, την ολομελεια την ανεφερα, διοτι φαινεται η ταυτιση κομμουνιστη-ΕΣΣΔ κ οχι η ταυτιση κομμουνιστη-πατριδας. Δεν πολεμησαν για την Ελλαδα, πολεμησαν για την ΕΣΣΔ, για το κομμα. Εξου κ το Κομμουνιστικο Κομμα Ελλαδας....οχι εθνικο, αλλα της Ελλαδας. Ειπαμε ποια ειναι η πατριδα.

Η κομμουνιστικη προπαγανδα ειναι πραγματικα ΑΝΙΚΗΤΗ. Εχει τρομερη δυναμη πραγματικα.

Ευτυχως δεν με μεταπειθεις, ευτυχως δεν σε μεταπειθω.

Ωραια συζητηση για τους αναγνωστες.

Παναγιωτη σε χαιρετω, καλη τυχη!

ΥΓ: Συγνωμη για την απουσια τονων.

Ανώνυμος είπε...

Και κατι τελευταιο. Το ΕΑΜ, ως πολιτικο μετωπο, εκρυβε πολυ καλα τις αριστερες εκ του ΚΚΕ καταβολες. Προπαγανδα, ωστε να μαζεψει οσο το δυνατον περισσοτερο κοσμο. Στην αρχη το πετυχε φυσικα...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου οτι ήτανε ωραία συζήτηση για όσους μας διαβάζουνε και το λεω σοβαρά. ΟΙ Κοινωνίες είναι χωρισμένες σε ΤΑΞΕΙΣ. Ο Κόκκινος Στρατός στην πορεία του προς το Βερολίνο έδινε την δυνατότητα στους λαούς να απαλαγούνε απο τις Αστικές τους Τάξεις που το 1918 πνίξανε όλες τις Επαναστάσεις στο αίμα εκτός απο την Ρωσική. Ο Πόλεμος ήτανε Ιμπεριαλιστικός ανάμεσα στις Καπιταλιστικές χώρες. Σε χαιρετώ ευχαριστώ για την συζήτηση και απο εμένα καλή τύχη. Κομμουνιστής Ελληνας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Εκεί ακριβώς ήτανε και το πρόβλημα. Οτι ήτανε Πολιτικό Μέτωπο για αυτό άλλωστε δεν πήρε και την εξουσία. Οταν θα ήτανε Κοινωνική Συμμαχία σε Ταξική βάση χωρίς πολιτικά κόμματα τον Οκτώβρη του 1944 θα είχε πάρει την εξουσία. Εξουσία με Τσιριμώκο Μ.Κύρκο και τον Μενσεβίκο ΥΠΕΞ της Γεωργίας το 1921 Σοσιαλισμό δεν κάνεις. Ο ΛΕΝΙΝ άλλωστε το 1917 ανέτρεψε την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Tον Μενσεβίκο ΥΠΕΞ της Γεωργίας το 1921 Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗ που πολέμησε ενάντια στους Μπολσεβίκους και μετά ήρθε στην χώρα μας. Που σαν σήμερα το 1952 επισκέφθηκε τον Παπάγο και πήρε την υπόσχεση οτι το Αστικό κράτος που είχε το ΚΚΕ παράνομο δεν θα διαλύση την ..ΕΔΑ... Την ίδια μέρα που πιάσανε τον Πλουμπίδη και αφού ένα χρόνο πριν είχανε αρνηθεί την υποψηφιότητα Μπελογιάννη στην ...ΕΔΑ... ΟΒΕΡ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ