Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

15 Νοεμβρίου 2016

Προεδρικές τουριστικές επισκέψεις

Φαίνεται πως όσοι πρόεδροι των ΗΠΑ αποφασίζουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, συνηθίζουν να το κάνουν λίγο πριν τελειώσει η θητεία τους, λες και η κύρια σκέψη τους έχει να κάνει περισσότερο με τον τουρισμό παρά με την πολιτική. Κάτι σαν "δεν θα μου ξαναδοθεί η ευκαιρία να πάω τζάμπα στην Ελλάδα, οπότε ας πάω τώρα με το προεδρικό αεροπλάνο, που είναι και άνετο". Πιο εύκολα μπορώ να πιστέψω κάτι τέτοιο παρά το ότι ολόκληρος Ομπάμα ήρθε από την άλλη άκρη τού πλανήτη για να συζητήσει μαζί μας... τί ακριβώς; Λες και υπάρχει κάτι στο οποίο διαφωνεί μαζί του η "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνησή μας;

Αθήνα, 19/7/1991: Ο Τζορτζ Μπους παίρνει το απεριτίφ του με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη,
τον υπουργό εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και την υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο μπαμπάς Μπους είχε έλθει το καλοκαιράκι του 1991 κι έμεινε δυο μερούλες. Ο Μητσοτάκης τον περίμενε πώς και πώς, με τον τύπο και τους αναλυτές να είναι σίγουροι πως ο πλανητάρχης θα έκανε ιστορικές δηλώσεις για το κυπριακό. Όμως, ο Μπους απογοήτευσε τους πάντες, δηλώνοντας ότι η ελπίδα για την λύση τού κυπριακού (περί της οποίας είχε μιλήσει άλλωστε, τρέφοντας τα διάφορα δημοσιεύματα) ήταν μόνο η πρωτοβουλία τού γ.γ. του ΟΗΕ Χαβιέρ Φελίπε Ρικάρντο Πέρες ντε Κουέγιαρ υ ντε λα Χουέρα. Ύστερα επισκέφθηκε την βάση των ΗΠΑ στην Σούδα κι από κει έφυγε για Τουρκία.

Παρένθεση πρώτη. Οι αισιόδοξοι το είχαν δέσει κόμπο ότι ο Μπους θα έλυνε το κυπριακό, συγκρίνοντας την Κύπρο με το Κουβέιτ με μια μπακαλίστικη λογική: εφ' όσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ τιμώρησε το Ιράκ για την εισβολή του στο Κουβέιτ, κατά τον ίδιο τρόπο θα τιμωρούσε και την Τουρκία για την εισβολή της στην Μεγαλόνησο. Όμως, ο Μπους το ξέκοψε: η εισβολή στην Κύπρο ήταν τελείως διαφορετική από εκείνη στο Κουβέιτ. Κι όλοι κατάπιαν την γλώσσα τους. Κλείνει η πρώτη παρένθεση.

Τα περί τουρισμού που λέγαμε πριν, είναι πιο έντονα στην περίπτωση Κλίντον. Η Χίλλαρυ είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον Μάρτιο του 1996 και είχε σκάσει από την στενοχώρια της που ο καιρός δεν της επέτρεψε να πεταχτεί ως την Σαντορίνη. Από τότε, το έβαλε αμέτι-μουχαμέτι να ξαναέρθει στον τόπο μας για να δει το ηλιοβασίλεμα από την Οία. Πες-πες, τον έσκασε τον Μπιλ, ο οποίος της το υποσχέθηκε για να την ξεφορτωθεί. Ζήτησε, λοιπόν, να του κανονίσουν μια επίσκεψη 3-4 ημερών στην Ελλάδα κι άρχισαν οι ετοιμασίες, οι οποίες βάσταξαν πάνω από δώδεκα μήνες. Εκτός από την Σαντορίνη, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν τα Μετέωρα, η Βεργίνα και οι Μυκήνες.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν ήταν γραφτό τής Χίλλαρυ να πάει στην Σαντορίνη. Με το που προσγειώθηκε το προεδρικό αεροσκάφος στην Αθήνα, αντί να βγουν έξω οι Κλίντον, μπήκε μέσα ο γνωστός μας Νίκολας Μπερνς, ο πρέσβυς τους, για να τους ενημερώσει ότι η Αθήνα καίγεται από τις πορείες και τα συλλαλητήρια κατά των ΗΠΑ. Μέσα σε έναν χρόνο, ο Μπερνς είχε σημειώσει 53 πορείες προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, οι περισσότερες των οποίων κατελήγαν σε επεισόδια. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο πρέσβυς είχε ειδοποιήσει την υπουργό εξωτερικών Μαντλήν Ωλμπράιτ ότι ο Σημίτης αρνιόταν να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για ασφάλεια του προέδρου σε περίπτωση πολυήμερης παραμονής.

Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκείνων των ημερών ξεχώρισε ένα θεατρικό σκετς, οργανωμένο από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Ήταν το "Λαϊκό Δικαστήριο", το οποίο στήθηκε στο Σύνταγμα, με "πρόεδρο" τον Κώστα Καζάκο και "κατηγορούμενους" καμμιά εικοσαριά ηγέτες των δυνάμεων που συμμετείχαν στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν στο "εδώλιο", ήσαν και ο Κλίντον με τον Σημίτη αλλά και ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφφι Ανάν. Μετά την έκδοση της "καταδικαστικής απόφασης", ακολούθησε η συνήθης πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία σηματοδότησε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επικείμενη επίσκεψη.

Κάπως έτσι, λοιπόν, πριν καν πατήσει ο Μπιλ Κλίντον το πόδι του σε ελληνικό έδαφος, πάρθηκε η απόφαση να περιοριστεί το ταξίδι του στην Ελλάδα σε δυο μέρες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, την δεύτερη μέρα της επίσκεψης έβρεχε. Παρά την βροχή, το προεδρικό ζεύγος κατάφερε να πάει μέχρι την Ακρόπολη, όπου ο πρόεδρος ενθουσιάστηκε αλλά η πρώτη κυρία έβραζε τόσο ώστε, αν την έπιανες από την μύτη θα έσκαγε.

Παρένθεση δεύτερη. Ο Κλίντον ένιωσε τόση ευχαρίστηση πάνω στην Ακρόπολη ώστε δεν δίστασε να γυρίσει στους δημοσιογράφους και να τους πει, εντελώς παρορμητικά, "αν τα μάρμαρα ήταν δικά μου, θα σας τα έδινα" (αναφερόμενος, προφανώς, στα ελγίνεια). Εννοείται ότι οι παρατρεχάμενοι της πρεσβείας βλαστήμησαν και ξαμολήθηκαν αμέσως να προλάβουν εφημερίδες και κανάλια για να μοιράσουν μια ανακοίνωση που έλεγε ότι "ο πρόεδρος εξέφρασε την προσωπική του άποψη και όχι την επίσημη άποψη των ΗΠΑ". Μια κουβέντα με ζουμί ακούσαμε από το στόμα του κι αυτή ήταν απλώς μια "προσωπική άποψη"; Εμ, καλά έκανε ο τότε πρόεδρός μας Κωστής Στεφανόπουλος και του τα έχωσε στο γεύμα! Κλείνει και η δεύτερη παρένθεση.

Σύνταγμα, 8/11/1999: Ο Κώστας Καζάκος προεδρεύει στο "Λαϊκό Δικαστήριο". Δεξιά του ο Βασίλης Κολοβός.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι, την εποχή που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, τόσο ο Μπους όσο και ο Κλίντον είχαν μπροστά τους έναν ακόμη χρόνο προεδρίας, άρα οι επισκέψεις τους δεν μπορεί να μην είχαν πολιτικό περιεχόμενο. Πάει καλά, ας πούμε ότι κάπου το παράκανα με όσα είπα πρωτύτερα για τουρισμό. Όμως, ο Ομπάμα ήρθε σήμερα ως τελειωμένος. Τί είδους πολιτική περιμένουμε από έναν πρόεδρο που, μόλις επιστρέψει στις ΗΠΑ, τα κύρια μελήματά του θα είναι να βρει πού θα κοιμηθεί το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου 2017 και καμμιά βολική εταιρεία μεταφορών για να ξεκουβαλήσει;

Ας τελειώνουμε με τις βαθυστόχαστες αναλύσεις τού ποδαριού. Ο Ομπάμα κάνει την βόλτα του, βγάζοντας μερικές από τις τελευταίες του υποχρεώσεις ως πλανητάρχης και ως κύριος εκφραστής τού εκείθεν του Ατλαντικού κεφαλαίου. Η ελληνική κυβέρνηση τον υποδέχεται με τρόπο politically correct, ο οποίος δεν εκπλήσσει κανέναν. Εμείς διαμαρτυρόμαστε γι' αυτή την επίσκεψη επειδή αυτό είναι το καθήκον μας και βρίζουμε, βλαστημάμε και φασκελώνουμε επειδή αυτό βγαίνει από μέσα μας. Κάποιοι θα σπεύσουν να γλείψουν τον υψηλό μας επισκέπτη επειδή αυτό είναι το μόνο που ξέρουν να κάνουν. Και όλοι μαζί θα περιμένουμε λίγες ώρες ακόμη, να ξεκουμπιστεί ο πλανητάρχης και να ξαναγυρίσουμε στην ρουτίνα μας.

Τί θα μείνει από τούτο το διήμερο πανηγυράκι; Μάλλον τίποτε. Ίσως μια φωτογραφία τού Μπαράκ με τον Αλέξη (λεζάντα: "οι δυο αριστεροί") κι άλλη μια με τον Πάκη (λεζάντα: "οι δυο τελειωμένοι"). Κατά τα άλλα, όρος ωδίνον μυν τέξεται.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ζούμε πραγματικά μεγάλες ώρες. Ο Ευρωκομμουνιστικός δρόμος τώρα δικαιώνεται και στην χώρα μας. Η Αριστερά στα καλύτερα της. Αποκλεισμένη η μιση Αθήνα η ΥΕΝΕΔ στις δόξες της σε απευθείας μετάδοση και ο Βαγενάς να προσπαθεί να πει τις θέσεις του ΚΚΕ και να τον διακόπτουνε συνεχώς οι Γενίτσαροι του Τσακνή. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι οτι δεν ζούνε Φαράκος Κύρκος ωστε απο Υπουργικές θέσεις να υποδεχτούνε τον Αριστερό Ομπάμα. Ηρθε η ώρα της Αριστεράς Θόδωρα. ΟΒΕΡ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, δεν γνωρίζω αν είσαι φίλος ή απλά ένας από τους πάρα πολλούς αναγνώστες της ιστοσελίδας του ΥΠΕΡΟΧΟΥ αναλυτή-σχολιαστή (έτσι τον αντιλαμβάνομαι) Θοδωρή Αθανασιάδη.
Προσωπικά δεν τον γνωρίζω.
Τον διαβάζω από το 2011 (αφορμή "η ανατομία του φιλελευθερισμού") και περιμένω καθημερινά εναγωνίως μπορώ να πω, τι θα γράψει τι ΘΑ ΜΟΥ ΜΑΘΕΙ, επίσης πάντα διαβάζω και τα σχόλια.
Τώρα τελευταία σχολιάζεις σχεδόν σε κάθε κείμενό του. Τα σχόλια σου είναι υπέροχα τις περισσότερες φορές, αλλά κάποιες φορές έχω την αίσθηση - λάθος μου ίσως - ότι με τα σχόλια σου, βγαίνει μία δόση ανωτερότητάς σου, ότι υπάρχει κι αυτή η παράμετρος ή απλά συμπληρώνεις.
Αυτό που κάνει πέραν των ωρών που αναλίσκει για να ψάξει, μέσα σε κείμενο 2, 3 σελίδων σου λέει σχεδόν τα πάντα.
Επειδή λοιπόν πάντα έχεις να κάνεις σχόλιο, προτείνω να κάνεις μία δικιά σου ιστοσελίδα (blog)

Ανώνυμος είπε...

Δεν νιώθω καμμία ανωτερότητα απλά λέω την αποψη μου. Ουτε χρειάζεται να συμπληρώσω τίποτα γιατί η αναρτήσεις είναι πάντα πολύ καλές. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

TO ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ. ΤΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΧΟΛΙΑ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ;

ΑΚΟΜΑ ΚΙΑ ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ Μ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΠΛΟΓΚ.

ΜΗΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕ ΑΝ ΣΕ ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζω τι τον πειράζει. Αλλα αντι να μπει στο ψητό πετάει την μπάλα στην εξέδρα..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Θα ελεγα να μην βγαζεις συμπερασματα για το τι ηρθε να κανει εδω.

Κατσε και σκεψου λιγο βρε το κοστος ενος τετοιου ταξιδιου.

Σκεψου λοιπον ποσο ακυρο ειναι ευτο που εγραψες, οτι ηρθε για 2-ημερο τουρισμο.

Επισης αναφερεις οτι ηρθε για τις τελευταιες υποχρεωσεις. Τι εννοεις; Για γινε πιο σαφής. Σε ποιον εχει υποχρεωση;


Βλήμα





Ανώνυμος είπε...

Κάπου πρόχειρα είδα ότι μια απλή και φονική αμερικανική αεροπορική επιδρομή κοστίζει 2.5 εκ. δολάρια μέσο όρο ενώ το ταξίδι του Ομπάμα στην κηδεία του Μαντέλα κόστισε 11. Δηλαδή 4 αεροπορικές επιδρομές συν ΦΠΑ!

Στην Ελλάδα που είναι πια ανταγωνιστική, θα κόστισε πολύ λιγότερο. ´Ασε δε και που από θέμα ασφάλειας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από κάθε διαμαρτυρία και πορεία, τα κόστη θα έχουν πέσει σχεδόν στο μηδέν.

Στα σοβαρά τώρα:

Το κύριο που ήρθε να κάνει ο πρόεδρος Ομπάμα είναι 2-ήμερο τουρισμό, και στο περιθώριο να τσεκάρει ότι τα πιόνια τσίπρας και ο άλλος ο αυγουλομάτης είναι στην θέση τους, ακούνε καλά τα αυτιά τους, τα μαχαίρια τους καλά ακονισμένα είναι και εκτελούν με μπρίο και φινέςς την πάσα εντολή του Κεφαλαίου. Εν δύο, εν δυό.

Μετά πάει να βάλει φαϊ στα σκυλιά του πολέμου και πάπαλα ο νούμερο 1.

στην τσάντα του τού τύλιξε λίγα γεμιστά αυτή η συριζαία πως την λένε και ο άλλος ο συριζαίος λίγα μακαρόνια, για το μακρύ ταξίδι.

Πώς σας φαίνεται για διήμερη;

Και έκανε και διαφήμιση του νιάρχου.

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά είναι για δυο ημέρες. Ξεπλύνανε μια χαρά τον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό και σήμερα ο Βούτσης του ...εσωτερικού... Βεβαίως Βεβαίως πήγε στεφάνι στο Πολυτεχνείο για τους νεκρούς απο τον Ιμπεριαλισμό. Τωρα πως γίνεται και τα δυο μαζί..... Είπαμε η ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα καλύτερα της... ΟΒΕΡ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οσο για τον Νιάρχο δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην ΑΡΙΣΤΕΡΑ ανήκει και αυτός...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Όταν έγραφα το προηγούμενο σχόλιο για την διήμερη εκδρομούλα του ´μπάμια στην Αθήνα δεν γνώριζα ότι στον επόμενο σταθμό του, στο Βερολίνο, θα είχαν συνάντηση μαζί του οι "ιππότες", οι "πύργοι", τα "άλογα" και η "βασίλισσα" για διάφορα θέματα που απασχολούν τους μεγάλους παίχτες στην ΕΕ.

Μόνο τα πιονάκια τα άφησαν απέξω. Και καλά ο αυγουλομάτης είναι συνηθισμένος στις ροχάλες από τους "αποπάνω" αλλά ο άλλος θα σκάσει.

Καζούρα μεγάλη για αυτούς τους ξεπουλημένους ψευτο-αριστερούς που το φωνάζουν "με όλη την δύναμη της ψυχής τους" ότι ανήκουν στην Δύση και στο ΝΑΤΟ σαν ξεφωνημένες ..... αλλά δεν τους αφήνουν να μπουν στο κονκλάβιο ούτε για να καθαρίσουν τις τουαλέτες και να πλύνουν τα προφυλακτικά. Τους είπαν θα ´ρθει ο ´μπάμιας να του κάνουν μια ξενάγηση και αυτοί, σαν το ποντικάκι που βρυχόταν, μιλούν για ιστορική επίσκεψη.

Καλύτερα 2,500 Κινέζοι τουρίστες.

"Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ συναντώνται σήμερα Παρασκευή στο Βερολίνο για να συζητήσουν το θέμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για το ουκρανικό ζήτημα, καθώς και την πιθανή επιβολή των νέων κυρώσεων για τους βομβαρδισμούς στη Συρία."

ΑΧΠ