Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

18 Μαΐου 2016

Πιστωτικά έσοδα και δημιουργική λογιστική

[Μονόλογος ως πρόλογος: Και νά 'θελε ο παπάς ν' αγιάσει, δεν τον αφήνουν οι διαόλοι. Αναγνώστες επιπέδου δεν ήθελες, αγόρι μου; Φάτηνε τώρα. Δεν ήξερες ότι οι αναγνώστες επιπέδου διατυπώνουν και ερωτήματα επιπέδου; Τουθ' όπερ, πρέπει να στρώνεσαι για να τα απαντήσεις, καθ' όσον δεν γίνεται να τα ξεπετάξεις με δυο-τρεις κοινοτοπίες; Όπως, για παράδειγμα, με το ερώτημα περί "πιστωτικών εσόδων", που έβαλε ο αναγνώστης ΔΤ με σχόλιό του στο χτεσινό κείμενο. Τά 'θελα και τά 'παθα, λοιπόν, οπότε καλύτερα να τελειώνω με τους προλόγους.]


Κατ' αρχήν, ο όρος "πιστωτικά έσοδα" ηχεί παράδοξος σε όσους έχουν στοιχειώδεις γνώσεις λογιστικής, διότι στην λογιστική όλα τα έσοδα είναι πιστωτικά. Όλα τα έσοδα καταχωρίζονται στην πίστωση και όλα τα έξοδα στην χρέωση κι αυτό είναι νόμος πιο σίγουρος κι από τον νόμο της βαρύτητας. Προς τι, λοιπόν, ο νεολογισμός, η περιττολογία και η ελληνικούρα;

Πριν συνεχίσουμε, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω εικόνα. Ο ΔΤ έδωσε στο σχόλιό του στοιχεία τού 2008. Εγώ σας προσφέρω τα πιο φρέσκα που υπάρχουν, ώστε η εικόνα να γίνει και πιο επίκαιρη αλλά και πιο ζωντανή:

[Ν.4352/2015, ΦΕΚ Α' 166/7-12-2015]

Στην Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού δώσαμε μια ιδέα τής δημιουργικής λογιστικής. Τα "πιστωτικά έσοδα" είναι άλλο ένα τερτίπι τής δημιουργικής λογιστικής, όπως και τα swaps. Πρόκειται, δηλαδή, για κολπάκια που χρησιμοποιούν όλα τα οικονομικά επιτελεία όλων των κυβερνήσεων του κόσμου, προκειμένου να ωραιοποιούν τα στοιχεία των προϋπολογισμών τους. Χάρη σ' αυτά τα κολπάκια μπήκαμε στην Ευρωζώνη και χάρη σ' αυτά τα κολπάκια μπήκαν κι όλες οι άλλες χώρες μαζί μας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Σωστά ο ΔΤ επισημαίνει στο σχόλιό του ότι "πιστωτικά έσοδα είναι προφανώς ο δημόσιος δανεισμός, ανεξάρτητα από το πού πηγαίνουν τα λεφτά". Αλλά για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το σύστημα, ας δούμε μερικούς αριθμούς από την εκτέλεση του περυσινού κρατικού προϋπολογισμού, όπως τα δημοσιεύει τα υπουργείο οικονομικών:
- Ι) Καθαρά έσοδα (φόροι, αποκρατικοποιήσεις, εισροές από Ε.Ε. κλπ): 51,42 δισ.
- ΙΙα) Δαπάνες (πρωτογενείς, εξοπλιστικά, προμήθειες, εγγυήσεις, ΠΔΕ κλπ πλην τόκων): 49,15 δισ.
- ΙΙβ) Τόκοι: 5,8 δισ.
- ΙΙΙ) Πρωτογενές πλεόνασμα (Ι μείον ΙΙα): 2,27 δισ.
- ΙV) Έλλειμμα Ισοζυγίου (Ι μείον ΙΙα μείον ΙΙβ): 3,53 δισ.
Επίσης, σημειώνουμε και τα παρακάτω ποσά που βρίσκονται στις υποσημειώσεις:
- V) Πιστωτικά έσοδα από δάνεια και τίτλους: 764,29 δισ.
- VI) Χρεωλύσια: 767,65 δισ.
- VII) Λοιπές δαπάνες: 5,47 δισ.

Και τώρα, ας κάνουμε μερικές παρατηρήσεις:

(1) Στον συνολικό προϋπολογισμό του 2016 με έσοδα πάνω από 590 δισ., τα 535 απ' αυτά είναι πιστωτικά. Αυτό είναι από χέρι απαράδεκτο, αφού δεν είναι δυνατόν περισσότερα από 90% των χρημάτων που διαχειρίζεται το κράτος να κινείται σε κανάλια εκτός κρατικού προϋπολογισμού. Όμως, δεν είναι σωστό να πούμε ότι μέσα στο 2016 η χώρα θα αυξήσει τον δανεισμό της κατά 535 δισ., διότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα πάει σε πληρωμές παλιότερων δανείων. Δηλαδή, "παίρνω -δίνω". Για παράδειγμα, σ' αυτά τα πιστωτικά έσοδα περιλαμβάνονται οι περίφημες "δόσεις" της τρόικας και των "θεσμών", τις οποίες, όπως τις παίρνουμε, τις δίνουμε για να πληρώσουμε παλιά βερεσέδια.

(2) Ενώ το 2015 είχαμε πιστωτικά έσοδα 764,29 δισ. (επόμενη εικόνα), πληρώσαμε για χρεωλύσια 767,65. Υπάρχει, δηλαδή, ένα άνοιγμα 3,36 δισ. Πώς καλύφθηκε αυτό; Για να το βρούμε, πρέπει να πάμε στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2015 (σελίδα 157), όπου θα δούμε ότι πήραμε 16 δισ. από τον Μηχανισμό Στήριξης (το μνημόνιο ντε!). Με την διαφορά, καλύψαμε άλλες τρύπες, όπως π.χ. τις λοιπές δαπάνες (VII).


Εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού 2015  (προσαρμοσμένο απόσπασμα)
(3) Πάμε και στο κερασάκι, δηλαδή στην "δημιουργική λογιστική" που λέγαμε πρωτύτερα. Το μυστικό βρίσκεται αφ' ενός μεν στις "άλλες τρύπες" που μόλις αναφέραμε και στις "λοιπές δαπάνες" ύψους 5,47 δισ. που είδαμε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Μη με ρωτήσετε τι πράγματα είναι αυτά, διότι η απάντηση καλύπτεται με αχλύ... με ομίχλη... με ασάφεια, βρε αδερφέ! Θέλω να πω, δηλαδή, ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως όλες αυτές οι δαπάνες θα έπρεπε να καλυφθούν με πιστωτικά έσοδα. Αν ήμουν αναγκασμένος να στοιχηματίσω, θα ποντάριζα στο ότι μεγάλο μέρος αυτών των δαπανών θα μπορούσε να φύγει από το κονδύλι VII και να πάει να πέσει στο κονδύλι ΙΙα, δηλαδή να επιβαρύνει τις δαπάνες τού κρατικού προϋπολογισμού.

Κι εδώ είναι το κουμπί τής υπόθεσης. Πόσο μεγάλο θα ήταν αυτό το ποσό που θα μπορούσε να μεταφερθεί; Διότι, αν μιλάμε για νούμερο μεγαλύτερο των 2,27 δισ. τότε... αντίο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015!

Σταματώ εδώ για να μη μπω στον πειρασμό να εμπλακώ σε συνωμοσιολογικές αναλύσεις τής πλάκας. Ελπίζω ότι ήμουν αρκετά σαφής. Κλείνοντας δε, αν θέλαμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, θα λέγαμε ότι, χάρη σε κολπάκια τύπου πιστωτικών εσόδων, οι κυβερνήσεις μας ξεπέρασαν και τον Χουντίνι: καταφέρνουν να παρουσιάζουν πρωτογενή πλεονάσματα παρ' ότι το συνολικό μας χρέος όσο πάει κι αβγαταίνει.


[Μονόλογος ως επίλογος: Δηλαδή... τώρα που το σκέφτομαι... αν του χρόνου, ας πούμε, τα ποσά πάνε στην θέση τους και αντί για πλεόνασμα βγάλουμε έλλειμμα, θα ενεργοποιηθεί ο "αυτόματος κόφτης"; Ωχ, μανούλα μου...]

11 σχόλια:

ΔΤ είπε...

Teddy, σε ευχαριστώ για τον χρόνο που διέθεσες. Να σημειώσω ότι χρησιμοποίησα παράδειγμα παλαιότερου έτους (2008) για να φαίνονται νούμερα πιο λογικά - κατά την άποψή μου πάντα- ώστε να μπορέσουμε με τη βοήθεια των επίσημων στοιχείων να βρούμε μια άκρη σχετικά με το ζήτημα αν "η χώρα καταναλώνει περισσότερα από όσα παράγει".
Αλλά με τα νούμερα της μνημονιακής εποχής, δεν μπορώ να βγάλω άκρη πχ βλέπω να εμφανίζονται στον προϋπολογισμό χώρας με ΑΕΠ 170 περίπου δις, νούμερα της τάξης των 700δις κάτι που εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω. "Τακτικός προϋπολογισμός 2016: 583 δις"!!!
Γράφεις, (γράφουν αυτοί δηλαδή) ότι "πληρώσαμε για χρεωλύσια 767,65 δις". Μα λέμε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι περίπου 300 δις. Γιατί να πληρώσαμε για χρεωλύσια 767 δις σε ένα μόνο έτος? Και πώς τα πληρώσαμε με έσοδα μόλις 590? Πού βρέθηκαν τα υπόλοιπα 767-590= 177 ?
Αυτά πρέπει να είναι - τουλάχιστον για μένα - πολύ προχωρημένη "δημιουργική λογιστική"...
Την ουσία του πράγματος τη βλέπω εγώ κάπου εκεί που γράφεις για τον Χουντίνι!

teddygr είπε...

@ ΔΤ

Πρώτα-πρώτα, μπερδεύεις τα 767 του απολογισμού του 2015 με τα 590 του προϋπολογισμού του 2016. Βέβαια, το ξεκαθάρισμα αυτής της σύγχισης δεν λύνει την απορία σου. Θυμήσου, όμως, ότι εδώ και κάμποσα χρόνια δεν εκδίδουμε τίτλους μακράς διαρκείας (λόγω απαγορευτικού spread) αλλά μόνο βραχυχρόνιους λίγων μηνών. Έτσι, ένας τίτλος 1000 ευρώ π.χ. τρίμηνης διάρκειας, ο οποίος ανανεώνεται 4 φορές μέσα σε έναν χρόνο, δημιουργεί ετήσιες πληρωμές 4000 ευρώ. Έτσι, φαίνεται ότι πληρώσαμε χρεωλύσια τέσσερα χιλιάρικα, ενώ πρόκειται μόνο για ένα χιλιάρικο που κάνει κύκλους.

Ανώνυμος είπε...

https://simatoros.wordpress.com/2010/01/28/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-h-m%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%B1%CF%80/
Δημιουργική Λογιστική η μεγαλύτερη απάτη μετά τον Δούρειο Ίππο!

Η Δημιουργική Λογιστική ως μέσο απάτης και Φοροδιαφυγής
Διπλωματική Μεταπτυχιακού στην Παλαιά ΑΒΣΘ...

Ανώνυμος είπε...

Teddy αυτό που γράφεις για την ανακύκλωση του δανεισμού θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει και το βραχυχρόνιο δανεισμό των 700 δις σε eurocommercial papers εντος του 2015 που αναφέρεται στην εισηγητ εκθεση του Προυπ/σμού 2016 Πινακας 4.7
Ομως ακόμα και αν ένας τίτλος έχει ανακυκλωθεί 10 φορές για να φτάσει το ποσό στα 700 δις μέσα σε ενα έτος, πρέπει να έχει γίνει δανεισμός 70 δις που δεν προκύπτει απο πουθενά!!! Ακομα και ειχαν αδειάσει ολα τα ταμεια, ολους του φορεις, ολα τα ΝΠΔΔ, όλα τα αποθεμτικά!!! Δηλ εμφανίζεται ενας βραχυχρόνιος δανεισμός σε τιτλους εξωτερικού 700δις οταν το 2014 ηταν 88δις και πιο πριν μηδενικός!Ειναι πραγματικά ανεξηγητο πως εφτασε στα 700 δις σε ενα ετος!!
ΝΙΚΟΣ

teddygr είπε...

@ ΝΙΚΟΣ

Να σου θυμίσω μια λεπτομέρεια και θα την ανακαλύψεις μόνος σου την εξήγηση. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, χρωστάγαμε σε ιδιώτες. Με τα μνημόνια και την "στήριξη" (εδώ γελάς ελεύθερα) της τρόικας, το χρέος μας μεταφέρθηκε στην ΕΚΤ και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σώσαμε, δηλαδή, τους ιδιώτες δανειστές μας (επενδυτές, αεριζήδες, τοκογλύφους, ραντιέρηδες, τραπεζίτες κλπ) και ρίξαμε τα χρέη μας στους ευρωπαίους φορολογούμενους. Με απλά λόγια: αγοράσαμε το χρέος μας από τους μεν και το πουλήσαμε στους δε.

Πέρα από τις αλλεπάλληλες χρεωπιστώσεις που δημιουργούνται από μια τέτοια διαδικασία, μη ξεχνάμε ότι τώρα χρωστάμε πάνω από μια τρακοσάρα, που το μεγαλύτερο μέρος της το ανακυκλώνουμε κάθε τρεις και λίγο.

ΔΤ είπε...

Τώρα, αν κάποιο βράδυ βγει κάποιος "Μπάμπης" σε κάποια "ενημερωτική εκπομπή" και πει "με στοιχεία" ότι εφόσον πληρώνουμε 700δις ευρώ το χρόνο για χρεωλύσια, το συνολικό ελληνικό χρέος είναι περίπου 13,5 τρις ευρώ και θα το εξοφλήσουμε σε περίπου 20 χρόνια με λιτότητα και σκληρή δουλειά, θα το πιστέψει λέτε ο κόσμος?

experience είπε...

Πάντως πέρα από μας έβλεπα ότι Ισπανία και Πορτογαλία πάλι έχουν πρόβλημα με τα δημοσιονομικά τους αλλά όλοι είναι στη μούγγα γιατί υποτίθεται ότι είχαν ξεφύγει από τον κίνδυνο και τι να πουν τώρα;

Ανώνυμος είπε...

Κάποιο λάθος θα έχει γίνει γιατί το ΑΕΠ είναι λιγότερο απο 250δις και σε αυτό περιλαμβάνονται οι κρατικές δαπάνες.
Από εδώ http://www.tovima.gr/files/1/2015/10/05/proi.pdf (σελ 22) φαίνονται λογικές.

teddygr είπε...

@ Ανώνυμος

Συγγνώμη αλλά δεν κατάλαβα πού εντόπισες λάθος...

Ανώνυμος είπε...

Στο ΦΕΚ που οι δαπάνες και τα έσοδα ειναι 590δις. Είναι πάρα πολλά.

Ανώνυμος είπε...

έχεις δίκιο!
η διάσωση συνεχίζεται ακάθεκτα από τους εθνικούς σωτήρες!
και 99 χρόνια υποθήκη!
όπως στην αγγλία αγοράζεις σπίτι για 99 έτη!