Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

14 Απριλίου 2016

"Μια προειδοποίηση": Ο Μαρξ για τους "εισαγόμενους εργάτες"

Στο χτεσινό σημείωμα συμπεριέλαβα ένα βιντεάκι όπου ο Δημήτρης Καζάκης όχι απλώς διαλαλεί ότι "οι μετανάστες δεν αποτελούν μέρος της εργατικής τάξης" αλλά αποδίδει αυτή την θέση στον ίδιο τον Μαρξ. Κι όπως πολύ σωστά σημειώνεται σε κάποιο σχόλιο, ο Καζάκης δεν είναι ο μόνος που κάνει αυτή την κουτσουκέλα. Υπάρχουν κι άλλοι που ανακαλύπτουν πως τα ίδια έχουν υποστηρίξει και ο Ένγκελς και ο Λένιν αλλά και η Πρώτη Διεθνής (!). Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά, να δούμε ποια είναι η αλήθεια.

Στις 15 Μαρτίου 1865 ο Καρλ Μαρξ, ο οποίος ζη ήδη στο Λονδίνο, γράφει ένα κείμενο με τίτλο "Μια προειδοποίηση", όπου ασχολείται με το ζήτημα της εισαγωγής εργατών. Στις 4 Μαΐου 1866 η Διεθνής Ένωση Εργατών (δηλαδή, η Πρώτη Διεθνής) υιοθετεί την τοποθέτηση του Μαρξ και το κείμενο, αφού προσαρμόζεται στην επικαιρότητα, δημοσιεύεται επανειλημμένα σε γερμανικά περιοδικά και εφημερίδες. Σε δική μου μετάφραση από τον παραπάνω σύνδεσμο, ο Μαρξ έλεγε τα εξής (οι υπογραμμίσεις είναι του ίδιου του Μαρξ):

Κάρτα μέλους της Διεθνούς Ένωσης Εργατών

Πριν λίγο καιρό, οι εργάτες ράφτες του Λονδίνου έφτιαξαν μια γενική ομοσπονδία για να στηρίξουν τα αιτήματά τους έναντι των αρχιραφτάδων, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον μεγάλοι καπιταλιστές. Το ζητούμενο ήταν όχι μόνο να προσαρμοστούν οι μισθοί στο επίπεδο των αυξανόμενων τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά επίσης να μπει τέλος στην υπέρμετρα σκληρή μεταχείριση των εργατών αυτού του βιομηχανικού κλάδου. Οι εργοδότες προσπάθησαν να ματαιώσουν αυτό το σχέδιο, προσλαμβάνοντας εργάτες ράφτες κυρίως από το Βέλγιο, την Γαλλία και την Ελβετία. Αντιδρώντας, το Κεντρικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Εργατών δημοσίευσε σε βελγικές, γαλλικές και ελβετικές εφημερίδες μια προειδοποίηση, η οποία ήταν απολύτως πετυχημένη. Η μανούβρα των λονδρέζων εργοδοτών απέτυχε. Αναγκάστηκαν να υποκύψουν και να δεχτούν τα δίκαια αιτήματα των εργατών.

Όντας ηττημένοι στην Αγγλία, οι εργοδότες προσπαθούν τώρα να πάρουν αντίμετρα, αρχίζοντας από την Σκωτία. Είναι γεγονός ότι, ως αποτέλεσμα των όσων έγιναν στο Λονδίνο, αναγκάστηκαν αρχικά να συμφωνήσουν σε μια αύξηση μισθών κατά 15% στο Εδιμβούργο. Όμως, έστειλαν κρυφά πράκτορες στην Γερμανία για να προσλάβουν εργάτες, ειδικά από τις περιοχές τού Αννόβερου και του Μεκλεμβούργου, για εισαγωγή στο Εδιμβούργο. Η πρώτη ομάδα έχει ήδη φτάσει. Ο σκοπός αυτής της εισαγωγής είναι ο ίδιος μ' εκείνον της εισαγωγής ινδών κούληδων στην Τζαμάικα, δηλαδή η διατήρηση της δουλείας. Αν οι εργοδότες του Εδιμβούργου πετύχουν, διά της εισαγωγής γερμανών εργατών, να ακυρώσουν τις παραχωρήσεις που έχουν ήδη κάνει, αυτό θα έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις στην Αγγλία. Κανείς δεν θα υποφέρει περισσότερο από τους ίδιους τους γερμανούς εργάτες, οι οποίοι στην Βρεττανία είναι περισσότεροι από τους εργάτες άλλων χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης. Και οι νεοεισηγμένοι εργάτες, όντας τελείως αβοήθητοι σε μια ξένη γη, θα βουλιάξουν γρήγορα στο επίπεδο του παρία.

Επί πλέον, είναι ζήτημα τιμής για τους γερμανούς εργάτες να αποδείξουν στις άλλες χώρες ότι, όπως τ' αδέλφια τους σε Γαλλία, Βέλγιο κι Ελβετία, γνωρίζουν [κι αυτοί] πώς να υπερασπίζονται τα κοινά συμφέροντα της τάξης τους και δεν θα γίνουν υπάκουοι μισθοφόροι του κεφαλαίου στον αγώνα του κατά της εργατιάς.

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Εργατών
Καρλ Μαρξ
Λονδίνο, 4 Μαΐου 1866


Αυτό είναι το περίφημο κείμενο του Μαρξ, το οποίο υποτίθεται ότι καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν κατά των μεταναστών! Πόσο διεστραμμένο μυαλό πρέπει να διαθέτει κανείς για να καταλήγει σε τέτοια συμπεράσματα από ένα κείμενο τόσο κρυστάλλινο και πεντακάθαρο;

Εν πάση περιπτώσει, για εμάς τους κομμουνιστές το ζήτημα είναι λυμένο και δεν έχουμε καμμιά υποχρέωση να απολογούμαστε είτε στον κύριο Καζάκη είτε στην Χρυσή Αυγή είτε σε οποιονδήποτε άλλον βλαμμένο την βρίσκει παραποιώντας την αλήθεια με το να χρησιμοποιεί αποσπασματικά φράσεις ενός κειμένου. Με τον ίδιο τρόπο, μπορώ να ισχυριστώ κι εγώ ότι η ίδια η αγία γραφή λέει πως δεν υπάρχει θεός, αφού στον πρώτο στίχο του ΙΓ' Ψαλμού αναφέρεται πεντακάθαρα: "ουκ έστι θεός". Το ότι ολόκληρη η φράση λέει "είπεν άφρων τη καρδία αυτού ουκ έστι θεός" δεν έχει καμμιά σημασία.

Για όποιον ενδιαφέρεται, στο τεύχος 5/2009 της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης υπάρχει μια θαυμάσια δουλειά τής Λίνας Κροκίδη, όπου δίνονται απαντήσεις σε κάθε απορία σχετική με τις θέσεις των κομμουνιστών ως προς τους μετανάστες. Τίτλος της: "Για τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων". Δείτε την, έστω από απλή περιέργεια. Φυσικά, αναφέρεται και στην "προειδοποίηση" του παππού Κάρολου.

Λονδίνο, αίθουσα Αγίου Μαρτίνου, 28/9/1864: Η ίδρυση της Α' Διεθνούς.

Πριν κλείσουμε, πάμε να γελάσουμε λίγο. Στις 31/12/2009, στην εκπομπή που έκανε τότε με τον αδελφό του στο καρατζαφέρειο κανάλι Τηλεάστυ, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακαλύπτει το κείμενο του Μαρξ (όπως σας το έδωσα στον πρώτο σύνδεσμο, στα αγγλικά) και το μεταφράζει όπως τον βολεύει, κουνώντας το δάχτυλο στον Περισσό: "Καλά, τον Καρατζαφέρη δεν τον ακούτε. Αλλά απορώ, τον Καρλ Μαρξ δεν ακούτε εκεί στο ΚΚΕ;" Δείτε οπωσδήποτε το βιντεάκι, δυόμισυ λεπτά είναι όλο κι όλο. Σας υπόσχομαι γέλια μέχρι δακρύων. Ειδικά εκεί όπου ο Λεωνίδας επιτιμά την Αλέκα "κυρία Παπαρήγα που νομίζετε ότι τα έχετε διαβάσει όλα", φροντίστε να έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι νερό.

11 σχόλια:

Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας είπε...

"...να προσαρμοστούν οι μισθοί στο επίπεδο των αυξανόμενων μισθών στα είδη πρώτης ανάγκης...": Ας διορθωθεί, αντί "αυξανόμενων μισθών" να γραφεί "αυξανόμενων τιμών".
Με την ευκαιρία, να σε συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά σου στο ιστολόγιό σου.

teddygr είπε...

@ Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας

Αν έχεις γκίνια, δεν γλιτώνεις το σαρδάμ ούτε στον γραπτό λόγο... *γέλια*
Ευχαριστώ για την υπόδειξη, χάρη στην οποία διόρθωσα το λάθος.

Δημήτρης είπε...

Αγαπητέ Θόδωρε,
σαν τακτικός αναγνώστης του ιστολόγιου δεν θέλω καθόλου να παρέμβω στην ουσία της διαμάχης με τον Καζάκη, αλλά η γνώμη μου είναι ότι σε αυτήν την ανάρτησή σου κάνεις το ίδιο λάθος με εκείνον όταν χαρακτήρισε το ιστολόγιο σου "κοσμοπόλιταν σελίδα 25" πριν ο ίδιος καν διαβάσει τι γράφεις και πως το γράφεις. Και το λάθος σου είναι ότι ο θυμός σου δεν σε αφήνει να ακούσεις τι λέει ο Καζάκης για τους μετανάστες και τι γράφει ο Μαρξ.

Υπάρχει μέσα στο κείμενο μία πρόταση τόσο ισχυρή σε λέξεις και νόημα που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
Η πρόταση είναι η εξής: "Και οι νεοεισηγμένοι εργάτες, όντας τελείως αβοήθητοι σε μια ξένη γη, θα βουλιάξουν γρήγορα στο επίπεδο του παρία." (And the newly-imported workers, being completely helpless in a strange land, would soon sink to the level of pariahs.)
Θέλω να προσέξεις ποιες λέξεις χρησιμοποιεί και με πόση βεβαιότητα.
"Ξένη γη", "τελείως αβοήθητοι", "θα βουλιάξουν γρήγορα", "παρίες".
Τα ερωτήματα που γεννούνται είναι αμείλικτα. Αφού οι ξένοι εργάτες αποτελούν όντως εργατική τάξη γιατί θα είναι "τελείως αβοήθητοι"; Δεν θα έπρεπε οι Βρετανοί εργάτες και οι οργανώσεις τους ή τα συνδικάτα τους να τους ενσωματώσουν και να τους βοηθήσουν;
Η ταξική αλληλεγγύη των εγχώριων εργατών δεν θα έπρεπε να κάνει τους νεοεισηγμένους να αισθάνονται σε δική τους γη και όχι σε "ξένη γη"; Γιατί δεν θα το κάνουν;
Ο Μάρξ είναι σίγουρος ότι αυτό δεν θα συμβεί και απαντάει με βεβαιότητα "Θα βουλιάξουν" (κοίτα αδερφέ μου τώρα τι ρήμα χρησιμοποιεί) και θα γίνουν "παρίες". (άκου λέξη πάλι!)

Αλλά ακόμα κι αν κάποιοι αναγνώστες του κειμένου προσπέρασαν επιπόλαια την παραπάνω πρόταση ο ίδιος ο Μαρξ τους βοηθάει και τους ξεκαθαρίζει παρακάτω στο κείμενο υπογραμμίζοντας την εξής πρόταση. "..και δεν θα γίνουν υπάκουοι μισθοφόροι του κεφαλαίου στον αγώνα του κατά της εργατιάς. (...and will not become obedient mercenaries of capital in its struggle against labour.)"
Πρόσεξε σε παρακαλώ την αντίθεση. ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ (οι ξένοι) απο τη μία, ΕΡΓΑΤΙΑ (οι ντόποιοι) από την άλλη. Όχι απεργοσπάστες, όχι πουλημένοι αλλά ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ.

Αγαπητέ Θόδωρε αυτά κατάλαβα εγώ από το κείμενο. Ίσως κάνω λάθος αλλά νομίζω ότι ο δίκαιος θυμός σου για την συμπεριφορά του Καζάκη σε ανάγκασε αυτή τη φορά να βάλεις αυτογκόλ. :-)

Να είσαι καλά και να συνεχίσεις να γράφεις. Σε διαβάζουμε.

Unknown είπε...

Μήπως εσύ είσαι ο τυφλός;Όταν μιλάει για μισθοφόρους του Κεφαλαίου δεν μιλά για τους Γερμανούς ΕΡΓΑΤΕΣ;Την πρόταση γιατί δεν την διαβάζεις από την αρχή και την κόβεις εκεί που σε συμφέρει;Ο Μαρξ απευθυνόμενος στους μετανάστες απευθύνεται ξεκάθαρα σε εργάτες.Σε παρακαλώ ξανά διάβασε το κείμενο.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@Δημητρακη
αντι να ξεψαχνιζεις λεξουλες απο το κειμενο του Μαρξ (αγνοοντας πληρως την ουσια ) ,αρχισε να "ξεψαχνιζεις" την ουσια των λεγομενων των γκαιμπελισκων που μας ερχονται απ ολουθε και καλλιεργουν το μισος .Μιλα για "κλεισιμο συνορων " (και αρα αποτροπη -ΠΩΣ αραγε?) ο "Ντουτσε" στο βιντεακι ,μιλα για απελασεις και χοτ σποτς , μιλα για εισαγωγη τους !!!μονο οταν επιτρεψει η "αναπτυξη"...Τι διαφορετικο λενε οι κλανιδιαρηδες που καλλιεργουν μια χαρα στον λαο την απειλη απο τον μεταναστη ως βασικο εχθρο του ?.Η μερα με την νυχτα δλδ με το κειμενο του Μαρξ (που κυριως απευθυνεται στους Γερμανους εργατες τονιζοντας τους τις επιπτωσεις και για τους ιδιους και για τα αδερφια τους στην Αγγλια ) που τιποτα απο αυτα που τσαμπουνα ο "Μουσολινακος" δεν προτρεπει να κανουν οι Αγγλοι συντροφοι τους ! Κι επειδη ειστε μαλλον μικροι και δεν εχετε διαβασει επαρκως πως "δουλεψε " ο Φασισμος στις ψυχες των Ιταλων και Γερμανων εργατων ,διαβαστε με ποσες τετοιες "αριστερες" και "κομμουνιστικες" αρλουμπες διανθιζαν τον λογο τους ωσπου να φκιαξουν τις κρισιμες μαζες ηλιθιων για τα Ραιχ τους ... η βασικη μαγια σ αυτο ειναι να ξεστρατισουν το ταξικο μισος σε ατραπους ακινδυνους για το συστημα .Ναι δεν καλουσε ο Μαρξ τους Αγγλους εργατες να αγκαλιασουν τα αδερφια τους Γερμανους ,γιατι ηταν σιγουρος οτι και οι μεν και οι δε, θα καταλαβαιναν τι "μηχανη" ειχαν στησει οι αστοι και στους δυο και θα το εκαναν απο μονοι τους μια μερα ,σε κοινη γραμμη κι εναντια στον κοινο εχθρο τους !
Το μονο που δεν λεει ανοικτα ο γκαιμπελακος στο βιντεο -ντροπη ειναι ΝΑ αγωνιστούν οι εργαζομενοι κατά των μεταναστών! .Αλλα δεν χρειαζεται να εκτεθει ....εχει σταλαξει ηδη τοσο μισος στο κοινο του που...ειναι ετοιμο και για πογκρομ (που ταχα αποτρεπτικα αναφερει )

Δημήτρης είπε...

@jj kal
Πρώτον, δεν χαρακτήρισα κάποιον τυφλό. Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει.
Δεύτερον, το νόημα της φράσης δεν εστιάζεται στον αν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Βέλγοι ή οι Ελβετοί είναι εργάτες, που όντως είναι, άλλωστε το λέει και παραπάνω (νεοεισηγμένοι εργάτες), αλλά στο πως δεν θα μεταβληθούν σε μισθοφόρους.
Ερώτημα: Γιατί θα μεταβληθούν σε μισθοφόρους; Με ποιον τρόπο από εργάτες θα γίνουν μισθοφόροι;
Μήπως γιατί θα πάνε σε μια ξένη γη, αβοήθητοι; Και γιατί η ξένη γη αυτομάτως τους κάνει παρίες και αβοήθητους;

Θανάσης είπε...

Και κοιτώντας πάνω-πάνω τι βλέπουμε; INTERNATIONAL (με κεφαλαία) Working Men's Association. Σύμφωνα με τον Καζάκη και τους άλλους παρόμοιους με αυτόν που ξερογλείφονται για να παίξουν στο κεντρικό πολιτικό προσκήνιο έστω και με τις ψήφους της εκκλησίας και της ΧΑ, θα έπρεπε να λέγεται Διεθνής Ένωση των Εργατών (που μένουν στον τόπο τους).

Ανώνυμος είπε...

@δημήτρης

Εσύ τώρα θα μας πεις τι δηλαδή;
Για ξηγήσου λίγο τι προτείνεις κι άσ' τα σάλια μπάλια.
Τι πρέπει δηλαδή να κάνει ο Έλληνας εργάτης για το προσφυγικό; να βουλιάζει βάρκες;

ΒΧ

tulpoeid είπε...

Δημήτρη,
δε νομίζω ότι η επιτούτου αναζήτηση και ωμή εισαγωγή εργατών είναι το ίδιο με τη μετανάστευση (και φυσικά ούτε καν απο μακριά με την προσφυγιά). Πιο πολύ για μισθοφορικό σπάσιμο απεργίας θα το έλεγα, αλλά δε χρειαζόμαστε μεγάλους όρους. Δεν ξέρω την πρόθεσή σου πάντως η εντύπωση που δίνεις είναι "βαλτού που ψάχνει με το κυάλι για αφορμή".

Unknown είπε...

@Δημήτρης
Διαστρεβλώνεις το κείμενο.Ή είσαι τυφλός ή έχεις δυσκολία στην κατανόηση κειμένου γενικά.Η λέξη μισθοφόρος έχει στο κείμενο την έννοια του απεργοσπάστη ή γενικά του εργάτη που ξεπουλάει την εργατική υπόθεση για το χρήμα.Δεν παύει να είναι εργάτης.Ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων στη Δύση σήμερα λειτουργούν επίσης ως μισθοφόροι,έχοντας κάποια προνόμια σε σχέση με τους αφρικανούς,κινέζους,ινδούς,λατινοαμερικανους εργάτες.Η κρίση όμως και οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες φέρνουν την παπάρα και σε εμάς και κλαιγόμαστε τώρα.Αυτά παθαίνει η εργατική τάξη που ξεχνά οτί βρίσκεται σε πόλεμο και αρκείται στα ξερόκόμματα που της πετάνε οι αστοί.

Kostas pagan είπε...

το επαμ και η αναρχοαριστερα είναι ισλαμοδουλα γιουσουφάκια Μόνο όταν βιάσουν το παιδί του κάθε ξεχωριστού αναρχοαριστερου ΊΣΩΣ αυτός καταλάβει τον κίνδυνο από τους ισλαμοφασιστες.Αλλού καμπαρέ τακμπιρ