Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

15 Μαρτίου 2016

Τα κλειστά σύνορα και οι... αυστριακοτσολιάδες

Δεν λέω πως μετάνοιωσα για το δίμηνο αφιέρωμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κάθε άλλο! Αλλά ένα ιστολόγιο πάλλεται (ή, τουλάχιστον πρέπει να πάλλεται) στους σφυγμούς της καθημερινότητας. Κι όταν επί δυο μήνες ασχολείσαι αποκλειστικά με ένα θέμα... πώς να το κάνουμε;... χάνεις τις ομορφιές της επικαιρότητας.

Κλασσικό παράδειγμα ομορφιάς που αφήσαμε ασχολίαστη αυτή την περίοδο, ήσαν όσα είπε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης για το προσφυγικό στην ΕΡΤ την πρώτη μέρα του μήνα, αναφερόμενος στο κλείσιμο των αυστριακών συνόρων. Αφού ξεκαθάρισε πως "δεν μπορούμε να πούμε ότι φταίει η Αυστρία για το κλείσιμο των συνόρων", εξήγησε: "Η Αυστρία και ο καθένας έχει μάτια και βλέπει. Το να προσπαθήσουμε όλοι οι έλληνες να πούμε στους έξω ότι δεν φταίει η Ελλάδα για τα σύνορα, προσκρούει σε μια αδήριτη πραγματικότητα: ότι το 2014 μπήκαν στην Ελλάδα 75.000 και το 2015 μπήκαν 858.000. Άρα θα πρέπει να κάτσεις να εξηγήσεις με ένα λογικό επιχείρημα γιατί το '14 μπήκαν 75 και το '15 858. Ο ΣυΡιζΑ το προσπερνάει εύκολα αυτό, λέγοντας ότι φταίει ο πόλεμος στην Συρία. Αλλά εκεί εύκολα σου απαντάει ο άλλος ότι πόλεμος στη Συρία υπήρχε και το '11 και το '12 και το '13 και το '14...".

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ως "κασσίδης" [cassida-ae: (λατιν.) κράνος / cassidis-is: ο φέρων κράνος]

Την περασμένη Παρασκευή, πατώντας στα βήματα του κ. Γεωργιάδη, ο κ. Θάνος Τζήμερος φρόντισε να μας δώσει περισσότερες εξηγήσεις με περισπούδαστο (*) άρθρο του που φέρει τον "εμπνευσμένο" τίτλο "Είμαι αυστριακοτσολιάς!". Από το άρθρο αυτό, σταχυολογώ:

"Ελεύθερη διακίνηση εντός της Σένγκεν προϋποθέτει έλεγχο στα σύνορα της Σένγκεν. Στοιχειώδες αγαπητέ Γουώτσον! Τον κάνει τον έλεγχο η Ελλάδα; Μόνο από το 7% όσων “λιάζονταν και εξαφανίζονταν” είχαν παρθεί δακτυλικά αποτυπώματα. 5000 πλαστά τζιχαντιστικά διαβατήρια ανακάλυψαν οι κουτόφραγκοι. Από σας πέρασαν όλοι αυτοί. Χαμπάρι δεν πήρατε! Ή μήπως πήρατε και κάνατε τα στραβά μάτια; Αυτοί που αιματοκύλησαν το Παρίσι την Ελλάδα είχαν ορμητήριο. Να γεμίσει την Ευρώπη τζιχαντιστές απειλούσε ο στρατάρχης Κούγκης. Εσείς τι θα κάνατε, σύντροφοι, στη θέση της Αυστρίας και της κάθε Αυστρίας αν ένα κράτος - σύμμαχος φέρονταν σαν failed state, σαν κράτος - τρομοκράτης, σαν κράτος - αλήτης; (...) Δεν φταίνε οι Αυστριακοί, σύντροφοι. Αυτός ο άμορφος, απονεκρωμένος πολτός που βρίσκεται στο κρανίο σας στη θέση του εγκεφάλου, αυτός φταίει."

Πόσο λογικές ακούγονται ώρες-ώρες οι μπούρδες! Και καλά ο κ. Τζήμερος. Φελλός ήταν και φελλός παραμένει και ποσώς μας ενδιαφέρει αν αλλάξει, καθ' όσον μόνος του τα λέει και μόνος του τ' ακούει και άντε να τον ακούνε και μερικοί φελλοί ακόμη. Αλλά ένας αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος απείλησε να γίνει και πρόεδρός της (ήτοι εν δυνάμει μελλοντικός πρωθυπουργός) δεν μπορεί να μπουρδολογεί ασύστολα και να περιφέρει την άγνοιά του προβάλλοντάς την ως σοφία. Ας ενημερώσουμε, λοιπόν, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Τζήμερο και τους ομοίους τους:

(α) Ο πόλεμος στην Συρία άρχισε όντως το 2011 ως εμφύλιος, όταν οι -εξοπλισμένοι από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ- αντικαθεστωτικοί επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την διεθνή συγκυρία και την περίφημη "αραβική άνοιξη" για να ανατρέψουν τον Άσαντ. Όμως, το 2015 δεν μπορούμε να μιλάμε για εμφύλιο πόλεμο. Οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν υπερπολλαπλασιαστεί και επεκταθεί με τον σχηματισμό τού ISIS. Τώρα πια βομβαρδίζουν ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, ΝΑΤΟ, Ρωσσία και όποιος άλλος προλαβαίνει, ενώ ετοιμάζεται να μπει στο παιχνίδι και η Σαουδική Αραβία.

(β) Ας δεχτούμε το νούμερο που έδωσε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για 858.000 πρόσφυγες πέρυσι. Με μέσους όρους μιλώντας, αυτό σημαίνει 2.350 άτομα καθημερινά. Δηλαδή, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Τζήμερος αγαναχτούν επειδή το κράτος δεν καταφέρνει να ελέγξει, να ταυτοποιήσει και να καταγράψει 2.350 άτομα καθημερινά. Και καλά, δεν έχουν μυαλό να καταλάβουν ότι αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατον. Μα, πώς γίνεται να μη ξέρουν ότι η Κομμισσιόν έχει προ πολλού καταλάβει το αδύνατον του πράγματος και γι' αυτό έχουν ήδη αναλάβει οι ίδιοι οι εταίροι μας την διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων;

(γ) Δεν φτάνει που λένε κουταμάρες οι άνθρωποι, λένε και ψέμματα από πάνω. Τί λέει ο κ. Τζήμερος; "Αυτοί που αιματοκύλησαν το Παρίσι την Ελλάδα είχαν ορμητήριο". Έτσι τον βολεύει, έτσι λέει. Δεν άκουσε πουθενά ότι "αυτοί που αιματοκύλισαν το Παρίσι" είχαν ορμητήριο το... Παρίσι, αφού ήσαν γάλλοι υπήκοοι. Δηλαδή, το άκουσε αλλά η αλήθεια δεν βολεύει. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό των φασιστών να λένε ψέμματα και να έχουν ως ίνδαλμά τους τον Γκαίμπελς.

(δ) Ναι, σύμφωνα με τους κανόνες της, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φυλάει τα σύνορά της, μόνο που τα σύνορά της δεν βρίσκονται στην Αυστρία αλλά στην Ελλάδα. Γι' αυτό -υποτίθεται πως- ήρθε η Frontex εδώ. Κι αν κάποιος επιτηρεί αναποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα, η ευθύνη βαρύνει την Frontex, όχι την Ελλάδα. Τί δεν καταλαβαίνετε, κύριε Τζήμερε και λοιποί αυστριακοτσολιάδες;

(ε) Δεν είναι η Ελλάδα που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες. Τις διεθνείς συνθήκες τις παραβιάζουν όσοι κλείνουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες. Ας ρίξουν όλοι οι φελλοί μια ματιά στα δικαιώματα των προσφύγων, όπως αυτά είναι κατοχυρωμένα στις συνθήκες του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες (Ι) κάθε πρόσφυγας έχει δικαίωμα να ζητήσει άσυλο, άσχετα αν το αίτημά του γίνει δεκτό ή όχι και (ΙΙ) κάθε πρόσφυγας έχει δικαίωμα να εγκατασταθεί στην χώρα της επιλογής του, άσχετα αν ταυτόχρονα υποχρεούται να συμμορφωθεί με το δίκαιο της χώρας αυτής. Και για να μη κουράζονται ψάχνοντας, τους παραπέμπω στο απλοποιημένο εγχειρίδιο "Εισαγωγή στη Διεθνή Προστασία - Προστατεύοντας τους πρόσφυγες (Εγχειρίδιο αυτοδιδασκαλίας εντολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες)". Εμείς το διαβάσαμε κι ας μη βγαίνουμε στα κανάλια. Ας το διαβάσουν κι αυτοί, να γλιτώσουν κανένα κράξιμο.

(στ) Όπως και νά 'χει το πράγμα, καμμιά χώρα δεν έχει δικαίωμα να αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες. Συνεπώς, κακώς η Αυστρία έκλεισε τα σύνορά της στους πρόσφυγες, κακώς η Πολωνία αποφάσισε να δεχτεί μόνον είκοσι πρόσφυγες και κακώς-κάκιστα η Ουγγαρία χάρισε στην ΠΓΔΜ εκατό χιλιόμετρα συρματόπλεγμα για να φράξει τα σύνορά της με την Ελλάδα. Τελεία και παύλα.

Στα παραπάνω, θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμη, ως απορία σχετική με τους αριθμούς που ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Όταν λέμε ότι το 2014 μπήκαν στην χώρα 75.000 πρόσφυγες, εννοούμε ότι τόσοι μπήκαν πράγματι ή, απλώς, ότι τόσους πήραμε χαμπάρι να μπαίνουν; Λέω εγώ τώρα...

Θάνος Τζήμερος: Μορφωμένες κουβέντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτά λένε το διεθνές δίκαιο και η λογική. Όσο για εκείνους που επιμένουν ότι δεν κάνουμε καλά που περιμαζεύουμε τους πρόσφυγες από την θάλασσα και δεν τους αφήνουμε να πνιγούν (όπως προτείνει ο Κάμερον, ο Πλεύρης και άλλοι σκατοκέφαλοι), έχουμε την κατάλληλη απάντηση έτοιμη στο στόμα: μια μεγαλοπρεπή ροχάλα.


--------------------------------------------------
(*) Επί χρόνια, ο κ. Τζήμερος ισχυριζόταν στα βιογραφικά που μοίραζε αλλά και στο Facebook ότι έχει σπουδάσει οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Μόνο που το έκανε σαν τον Σίμο "ανήσυχο" Κεδίκογλου: ξεχνούσε να σημειώσει ότι δεν έχει πάρει πτυχίο. Όταν αυτή η λεπτομέρεια βγήκε στο φως, δήλωσε ότι, "αν και αριστούχος", παράτησε την σχολή γιατί "δεν άντεχα να υφίσταμαι κάθε μέρα το πολιτισμικό σοκ που σήμαινε η σπουδή στην ΑΣΟΕΕ εκείνη την περίοδο" ενώ σε συνέντευξή του δήλωσε ότι τα παράτησε "επιλέγοντας συνειδητά να μην ενδώσει σ' ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αδυνατεί να προσφέρει ουσιαστική παιδεία και ασφυκτιά μέσα στα στενά όρια του κομματικού συνδικαλισμού". Φαίνεται πως εγώ που όχι απλώς σπούδασα στην ΑΣΟΕΕ την ίδια περίοδο ακριβώς αλλά πήρα και πτυχίο, αντέχω τα πολιτισμικά σοκ και έχω ενδώσει στο σύστημα... Ελπίζω, τουλάχιστον, να μην έχω γίνει φελλός.

4 σχόλια:

Thumomenos είπε...

Αγαπητέ Θοδωρή, ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος σκατοκέφαλος δεν ξέρουν τι λένε, σαφώς και γνωρίζουν πολυ καλά τι συμβαίνει αλλά εκεί που απευθύνονται μια χαρά τους βολεύει να λένε παπαριές.
Ο ψηφοφόρος του Άδωνη ε δεν είναι δα και τιποτα σπουδαίο, αν ο Άδωνης του λέει ότι ο γάιδαρος πετά εεε τότε βέβαια και πετά, το ίδιο μαλλον συμβαίνει και στους ακολούθους του Τζήμερου στα social media, πετάει ο γάιδαρος? πετάει!!!.
Αυτό λοιπόν είναι το επικίνδυνο ότι και οι δυο σκατοκέφαλοι συν ο μέγας αοιδός Notis... Σφακιανάκης ντε! και τοσα άλλα σούργελα που έχουν δημόσιο λόγο εκεί ποντάρουν στο γεγονός ότι ο ¨Ελληνας η τουλάχιστον ένα μέρος αυτού είναι πολιτικά, κοινωνικά ιστορικά αδιάβαστοι ακόμα και στα βασικά.

ΥΓ Οσο για το δίμηνο αφιέρωμα για την ΤτΕ ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρων

Crossover είπε...

Κατα ειρωνικοτατο τροπο ο Τζημερος ειναι αυστριακοτσολιας και απο επιπλεον οπτικες γωνιες, με κορυφαια την...οικονομικη!

experience είπε...

Αυτό που λέει ο Τζήμερος και ο Γεωργιάδης μπορεί να περιληφθεί σχετικά απλά, οι ξένοι έχουν πάντα δίκιο ό,τι και να γίνει και εμείς είμαστε κάποιοι ελεεινοί που και που ασχολούνται οι άλλοι με μας και πολύ μας είναι οπότε δεν πρέπει ποτέ να τους αμφισβητήσουμε. Μας φόρτωσαν τώρα και το προσφυγικό και αυτοί φελλοί το μόνο σχόλιο που έχουν να κάνουν είναι πόσο δίκιο έχουν οι ξένοι. Εγώ απορώ γιατί αφού στις χώρες που τόσο πολύ θαυμάζουν είναι όλα τόσο τέλεια και εδώ τόσο τραγική η πραγματικότητα γιατί δε γίνονται κάτοικοι αυτών των χωρών να τελειώνουμε. Μάλλον επειδή ο Τζήμερος είναι τόσο άχρηστος που θα φάει πόρτα παντού και αντίθετα μένει δυστυχώς εδώ, ο σούπερ δουλευταράς Τζήμερος. Αυτό με το πτυχίο και μερικά παρόμοια που έχει πει είναι ενδεικτικά για το άτομο και είναι μνημεία αυπέρβλητης βλακείας.

Makinen είπε...

Ακόμη κ τα βοθρολύματα της ψυττάλειας, μεγαλύτερη αξία έχουν από τον Τζήμερο, κατά συνέπεια κ μόνο που ασχολείται τόσος κόσμος μαζί του, αξία στο τίποτα δίνει.

Δυστυχώς, κάποτε όλοι αυτοί ήταν "μαντρωμένοι" στις κοινότητες τους κ αντιμετωπίζονταν λίγο ως πολύ σαν οι τρελοί του χωριού. Πλέον, με την διάδοση του διαδικτύου κ ιδίως του facebook, ο καθένας προσπαθώντας να τραβήξει λίγη αναγνώριση, γράφει την μεγαλύτερη κοτσάνα που μπορεί να σκεφτεί κ δυστυχώς στην γενικότερη πνευματική κατάπτωση, βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Γι' αυτό κινδυνεύουμε να διοικούμαστε από "τρελούς" όπως ο ...κασίδης Άδωνις ή ακόμη χειρότερα, από τον "σοβαρό" κασσιδιάρη, Βορίδη.