Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

7 Σεπτεμβρίου 2015

Οι "πολιτικές θέσεις" της Χρυσής Αυγής

Με αφορμή αφ' ενός μεν ένα πρόσφατο σχόλιο αναγνώστη αφ' ετέρου δε μια επιχειρούμενη αναζωπύρωση της κουβέντας περί των "δυο άκρων" και της ταύτισης του κομμουνισμού με τον φασισμό (δείτε αύριο σχετικό άρθρο στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως), ξόδεψα το χτεσινό, κυριακάτικο απόγευμά μου μελετώντας τις "πολιτικές θέσεις" της Χρυσής Αυγής. Δεν το λες και διασκέδαση αυτό αλλά, μιας και το έκανα, επιτρέψτε μου να παρουσιάσω σχηματικά αυτές τις "θέσεις":


(α) Από τον πρόλογο κιόλας, η Χ.Α. κάνει σαφή την εθνικιστική της ταυτότητα. Ο λαός θεωρείται συνυπεύθυνος για τα χάλια του τόπου και συμμέτοχος στην διόγκωση του εθνικού χρέους, ως "δεχόμενος κάθε τόσο ένα αντίδωρο ευτελούς αξίας, ένα διορισμό, μία υπόσχεση για καλύτερες μέρες, δηλαδή περισσότερο εύκολο χρήμα, περισσότερη διαφθορά, περισσότερη παρακμή".

Με αυτά τα λόγια, οι χρυσαυγήτες παρουσιάζουν ουσιαστικά τους εαυτούς τους. Με δεδομένο ότι πάντα και παντού υπήρχε μια φασιστική μειοψηφία (μην αμφιβάλλετε ότι, αν γινόταν μια δημοσκόπηση το 1943 στο Δίστομο ή το 1944 στα Καλάβρυτα, θα εμφανιζόταν ένα ποσοστό το οποίο θα δικαιολογούσε τις ναζιστικές θηριωδίες και θα έρριχνε το φταίξιμο στους αντάρτες, που δεν άφηναν ήσυχους τους γερμανούς), γεγονός που καταδεικνύεται κι από το 6,82% της Εθνικής Παρατάξεως (κόμμα που ίδρυσε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος) στις εκλογές του 1977, μπορούμε άνετα να συμπεράνουμε ότι εκείνοι που τόσα χρόνια ήσαν βολεμένοι μέσα στα διάφορα αστικά κόμματα ήσαν οι φασίστες (πόσο τυχαίο είναι ότι το προ 38 ετών ποσοστό τους είναι σχεδόν ίδιο με το σημερινό;). Αυτοί είναι που αποφάσισαν να το παίξουν πατριώτες και επαναστάτες τώρα που χάλασε η σούπα τής αστικής τους ευμάρειας. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού κάθε άλλο παρά είχε πρόσβαση στο εύκολο χρήμα και στην διαφθορά.

Κασιμάτης (Καθημερινή), Πορτοσάλτε (Σκάι 100,3) και Παπαδημητρίου (Σκάι) ως αβανταδόροι της Χ.Α.

(β) Ενώ η Χ.Α. ισχυρίζεται ότι "το ευρώ απεδείχθη η καταστροφή μας" και ότι "εθνικό νόμισμα ισοδυναμεί με εθνική ανεξαρτησία" (λες και όταν είχαμε δραχμή δεν μας κουμαντάριζαν η ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ), πουθενά δεν αναφέρεται στο ενδεχόμενο εξόδου μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα δε, ορίζει πως, για να είναι εφικτή η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, "είναι απαραίτητη η αυτάρκεια στα βασικά είδη διαβιώσεως του λαού μας".

Στο κεφάλαιο "Αυτάρκεια: Ο μεγάλος εθνικός στόχος", η Χ.Α. απαριθμεί "όσα χρειάζεται ένα κράτος για να επιβιώσει, να παραμείνει ελεύθερο και να δημιουργήσει": τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και όπλα. Αλλά, ενώ τάσσεται υπέρ της αύξησης της εθνικής παραγωγής όλων αυτών, δεν λέει το πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ρυθμίζει με τις οδηγίες και τις ποσοστώσεις της το τί και το πόσο θα παράγει κάθε χώρα-μέλος της.

Και μια λεπτομέρεια με τεράστια αντίφαση: όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, η Χ.Α. υποστηρίζει μεν την "άμεση εθνικοποίηση όλων των ενεργειακών μας κοιτασμάτων και απόδοση των κερδών από την εκμετάλλευσή τους στον ελληνικό λαό" αλλά αμέσως μετά προτείνει "προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του τεράστιου έργου της έρευνας και εξόρυξης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που περικλείει η ελληνική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης". Για τέτοια εθνική ανεξαρτησία και για τέτοια "απόδοση κερδών στον ελληνικό λαό" λέμε.


(γ) Σύμφωνα με την Χ.Α., για την ανεργία φταίνει οι... μετανάστες! "Κάθε ξένος εργάτης ένας έλληνας άνεργος: Απέλαση όλων των λαθρομεταναστών σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για τους έλληνες", διατυμπανίζει.και διευκρινίζει ότι "σε όσες επιχειρήσεις δεν έκλεισαν, τα μεροκάματα έπεσαν λόγω της μαύρης εργασίας των λαθρομεταναστών".

Μα, η Χ.Α. δεν είναι που φώναζε πως η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη τού Περάματος καταστράφηκε λόγω των υψηλών μεροκάματων; Η Χ.Α. δεν είναι που προσπάθησε να στήσει δικό της εργατικό σωματείο απέναντι στο ΠαΜΕ, με βάση "λογικά μεροκάματα" (δική της έκφραση); Η Χ.Α. δεν είναι που διατείνεται ότι οι εργατικές διεκδικήσεις κατέστρεψαν τις επιχειρήσεις και, συνεπώς, για να έρθει η ανάκαμψη πρέπει οι εργαζόμενοι να μειώσουν τις απαιτήσεις τους;

Κι αν φύγουν οι "λαθρομετανάστες" (όπως τους λέει η Χ.Α.), θα βρουν δουλειά οι άνεργοι γιατροί; Οι άνεργοι μηχανικοί; Οι άνεργοι καθηγητές; Οι κατεστραμμένοι τευτλοπαραγωγοί; Δεν έχουν πάρει χαμπάρι οι χρυσαυγήτες ότι οι πρώτοι οικονομικοί μετανάστες από χώρες των Βαλκανίων άρχισαν να γυρίζουν στις χώρες καταγωγής τους, απηυδισμένοι από την φτώχεια που έχει πνίξει την Ελλάδα;


(δ) "Η Χρυσή Αυγή στοχεύει στον άμεσο λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους και όλων των δανειακών συμβάσεων από το 1974 μέχρι σήμερα (...), διότι έτσι θα προκύψει και το ποιοι έλαβαν τις μίζες και το μαύρο χρήμα. Πρωτίστως όμως θα προκύψει επισήμως ποιο μέρος του χρέους είναι παράνομο και επαχθές, το οποίο και το κράτος μας θα αρνηθεί να αποπληρώσει."

Ίσως αυτά να ακούγονται όμορφα και σωστά σε κάποια αφτιά. Δυστυχώς, δεν αποτελούν παρά χάδια σε αφτιά αδαών. Είναι προφανές ότι κανένας λογιστικός έλεγχος δεν αποκαλύπτει μίζες και μαύρο χρήμα, μιας κι αυτά δεν καταγράφονται σε κανένα λογιστικό βιβλίο. Πέραν αυτού, όμως, υπεννοούν ότι υπάρχει και νόμιμο χρέος, το οποίο -προφανώς, προφανέστατα- η χώρα μας θα δεχτεί να πληρώσει. Δηλαδή, οι οπαδοί τής Χ.Α. συμφωνούν ότι πρέπει να τσοντάρουν κι αυτοί στην αποπληρωμή ενός χρέους που ούτε δημιούργησαν ούτε την παραμικρή ωφέλεια είχαν απ' αυτό.


Κατά τα άλλα, οι "πολιτικές θέσεις" της Χ.Α. αποτελούν ένα συμπίλημα μπουρδολογιών, ευχολογίων και αφορισμών, στοιχεία που εν πολλοις προκαλούν από βροντερά γέλια μέχρι και ανατριχίλες, μιας και θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές, όπως:
  • ξεκαθάρισμα του σπάταλου και αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα,
  • αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε... φοροεισπράκτορα ("αναστροφή της ροής των πόρων από τους Δήμους που θα τους συλλέγουν προς την Κεντρική Διοίκηση που θα τους αναδιανέμει"!!),
  • απαγόρευση των αμβλώσεων,
  • επανίδρυση της χωροφυλακής,
  • "επανεγγραφή (αντί για επαναγραφή ή ξαναγράψιμο) των ιστορικών βιβλίων (αντί των βιβλίων ιστορίας)",
  • "ειδικές εξετάσεις για τους διδάσκοντες ώστε να επιβεβαιωθεί το γνωστικό τους επίπεδο και η εθνική τους συνείδηση",
  • υποχρεωτική αθλητική παιδεία και υποχρεωτική επιλογή ατομικού ή ομαδικού αθλήματος από όλα τα ελληνόπουλα,
  • "δημιουργία αγαλμάτων επιβλητικών διαστάσεων με τις σημαντικότερες μορφές του Ελληνισμού σε ολόκληρη τη χώρα" κι ένας σωρός άλλες αηδίες.

Κλείνοντας, να κάνω μια παρατήρηση. Λένε πολλοί πως μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων της Χ.Α. υπάρχουν μόνο ελάχιστοι φασίστες. Προσωπικά, διαφωνώ κατηγορηματικά και υποστηρίζω ότι οι ψηφοφόροι της Χ.Α. είναι όλοι φασίστες, δίχως εξαίρεση. Σήμερα πια, όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι ξέρουν ότι ψηφίζουν ένα ναζιστικό (ή, έστω, φιλοναζιστικό), φασιστικό κόμμα, το οποίο έχει αναπτύξει καραμπινάτη εγκληματική δράση. Κανένας τους δεν δικαιούται να ισχυρίζεται πως δεν ήξερε τίποτε π.χ. για την δολοφονία Φύσσα ή για την δολοφονική επίθεση στο Πέραμα, δηλαδή για εγκληματικές ενέργειες που σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δυο χρόνια.από την τέλεσή τους. Επίσης, κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν είδε ποτέ φωτογραφίες χρυσαυγήτικων στελεχών να χαιρετούν ναζιστικά ή να ποζάρουν με φόντο την σβάστικα ή την φωτογραφία του Χίτλερ. Συνεπώς, όλοι αυτοί είναι πιστοποιημένοι φασίστες. Τελεία και παύλα.


Δεν ξέρω αν απολαύσατε όσα διαβάσατε. Όπως δεν ξέρω ποιος θα με αποζημιώσει για την ψυχική οδύνη που πέρασα διαβάζοντας και γράφοντας όλες τούτες τις σιχασιές...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρη κεντας! Βασιλης

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

O Στέφανος Κασιμάτης, οχι ο Γιώργος Κασιμάτης.
Ο Στέφανος Κασιμάτης αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση κρυπτο-φασίστα δημοσιογράφου.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

O Θοδωρης οντως κενταει και η βελονα βρισκει κατ ευθειαν τη θηλια .Μια συμπληρωση μονο αγνωστη στον πολυ κοσμο μια και λιγοι ειχαν την υπομονη του Τεντυ να διαβαζουν τον "Λαικο Παρατηρητη" των Ναζι διαχρονικα :
Ως τις εκλογες του 12 που μπηκαν στη Βουλη το "προγραμμα" τους για την ΕΕ ειχε μια μικρουλα πρόταση μονο .."Ειμαστε υπερ μιας Ευρωπης των Εθνων " !!!! ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ . Πολλοι στο διαδυκτιο τους ειχαν παρει στο ψιλο συγκρινοντας τους με τον ΣΥΡΙΖΑ που ελεγε "των Λαων" και τους καναν και χοντρη πλακα μαλιστα ...Και ω του θαυματος ! Πιστοι στον νομο των φασιστων "κερδιζουμε τον "πιστο" με δημαγωγιες και οτι θελει να ακουσει ο αφελης και μετα αφου του κατσικωθουμε στο σβερκο του δειχνουμε ποσα απιδια βανει ο σακος " ...ΑΜΕΣΩΣ μετα τις εκλογες εβγαλαν αυτη την προταση (που τους δυσκολευε) και την αντικατεστησαν με το λογιδριο περι "εθνικης ανεξαρτησιας" (μαλλον αντιγραφοντας καποιο λογο του Παπατζη Αντρεα απο το 80 ...) .Σημερα για το προτεινουν για την ΕΕ δεν λεν κουβεντα ,αφηνοντας το φλου ...Αναγκαια η διευκρινιση γιατι πολλοι εκτος απο "αντισυστημικους" τους θεωρουν και καργα "αντιευρωπαικη δυναμη "

ΚΑΛΗ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ είπε...

Α, ρε ταλαίπωρε... Έχεις πάντως κουράγιο και πείσμα. Αλλιώς δεν θα θυσιαζόσουν να διαβάσεις για να μας παρουσιάσεις μια περίληψη τής φασιστικής-μεσαιωνικής πολιτικής σαπίλας...
Κι έτσι για την ιστορία, οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ μη εξαιρουμένων των λαφαζανικών, καθώς οι διάφοροι ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΙΑ, ήταν αυτοί που ...υποστήριζαν κατά κόρον πως όσοι ψηφίζουν χρυσή αυγή δεν είναι καλά και σώνει φασίστες, αλλά ...αγανακτισμένοι. Φιλαράκια κολλητά γαρ... κι όχι μόνο επί τής ...πλατείας.
Μπόχα!

teddygr είπε...

Πολύ σωστά! Δυστυχώς, δεν το πρόσεξα όταν αντέγραφα την φωτογραφία -τρίπτυχο. Άλλωστε, για τον Στέφανο Κασιμάτη και την παπαριά που αναφέρεται στην φωτογραφία, είχαμε γράψει πριν τρία χρόνια σ' αυτό το ιστολόγιο (http://teddygr.blogspot.gr/2012/09/blog-post_18.html).

Unknown είπε...

Καταρχήν θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια για το επίπεδο αντοχής σας, εγώ θα είχα χάσει και τα τρία κανονάκια και στην καλή περίπτωση θα είχα βάλει να δω το "Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση", στην κακή μάλλον θα έφευγε το ΠΙΣΙ από τον τρίτο.

Από εκεί και πέρα: ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΘΕΟ. ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟ ΚΘΟΥΛΟΥ. Διάολε.

"Υποχρεωτική αθλητική παιδεία" (σαν ιδέα ΔΕΝ είναι κακή αλλά όχι έτσι), "Δημιουργία αγαλμάτων". Λες και διαβάζω το τι έκανε το 3ο Ράιχ και η νεολαία του στη δεκαετία του 1930.
"Επανεγγραφή των ιστορικών βιβλίων". 1984 και βάλε.

Στα περί νόμιμου χρέους: κάποια χρήματα όντως δανείστηκαν και δη με νόμιμο τρόπο, δεν "κάναμε ντου" στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δεν έκανε ντου ο Αντρέας όταν ήρθε φορτωμένος με τα μπακίρια της Merryl Lynch. Αλλά τα χουμε λουστεί και κάποια πρέπει όντως να πληρωθούν. Ασχέτως ότι ήρθαν στη χώρα για δόλιους λόγους και διανεμήθηκαν επίσης δολίως. Επί τούτου ξέρω ότι διαφωνούμε καθέτως αλλά δε θα ανοίξομε ο ένας το κεφάλι του άλλου, σωστά;

Από εκεί και πέρα, μακράν πιο χρήσιμη πληροφορία αυτό το περί της Εθνικής Παρατάξεως. Κάτι που δείχνει πως ένα 5-6% των Ελλήνων, είναι εντελώς μπουρδολογημένα αμόρφωτα ηλίθια χάπατα που το μόνο που έχουν ως όνειρο ζωής είναι να ακολουθούν "τον αρχηγό". Με αυτούς τι κάνουμε; Πως τους ξεκολλάμε; Αυτό είναι το μεγάλο δράμα Τεντ, αυτό.

Unknown είπε...

Α, και ως συνέχεια, είπαμε, "αυτιά". Όχι "αφτιά" (έτσι για να αλαφρύνουμε ελάχιστα το επίπεδο - με κάτι που όπως ξέρουμε και οι δύο είναι εξίσου σοβαρό, η φθορά της γλώσσας που εν μέρει εξυπηρετεί και τους εν λόγω με τους οποίους ασχολείσαι εδώ).

teddygr είπε...

@ Philip Alexander Hassialis

Ο τύπος "αυτί" είναι παραδεκτός ιστορικά αλλά δεν παύει να αποτελεί επινόηση των λογίων, ακριβώς όπως συμβαίνει και με την λέξη "αυγό".

Οι γραφές "αφτί" και "αβγό" προηγούνται ιστορικά και μπορούν να δικαιολογηθούν ετυμολογικά από την εκ παραφθοράς ονομαστική πληθυντικού των αντίστοιχων λέξεων ους και ωόν: τα ωτία - τα ωά -> ταωτία - ταωά -> ταφτία - ταβά κλπ. Η λόγια γραφή με την δίφθογγο επιχειρεί απλώς να διατηρήσει τον μακρό χρόνο του ωμέγα.

Συνελόντι ειπείν: αφτί και αβγό είναι σωστά ετυμολογικά, αυτί και αυγό είναι σωστά ως ιστορικώς χρησιμοποιούμενα. Ακριβώς όπως συμβαίνει με το κτήριο και το κτίριο.

Αλήθεια, τί νομίζεις ότι θα είχαν να πουν επί όλων αυτών "οι εν λόγω με τους οποίους ασχολούμαι εδώ"; *γέλια*

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τα "αγάλματα επιβλητικών διαστάσεων", μου θυμίζει τις τεράστιες ποσότητες κόκκινου γρανίτη που ειχαν κουβαλήσει οι ναζί στη ρωσία με σκοπό να φτιάξουν αγάλματα μετά τη νίκη τους, για την οποία ήταν σίγουροι. Σήμερα κτίρια στο κέντρο της μόσχας έχουν εντυπωσιακές προσόψεις απ αυτό το γρανίτη.