Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

7 Ιουλίου 2015

Στον απόηχο του δημοψηφίσματος

Ήμουν σίγουρος πως όσα είχα να πω περί του δημοψηφίσματος τα έχω ήδη πει και πως δεν επρόκειτο να ασχοληθώ άλλο μ' αυτό το θέμα. Όμως, τόσο το κυριακάτικο διάγγελμα του πρωθυπουργού όσο και η χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με αναγκάζουν να προσθέσω μερικές σκέψεις.

Πρώτα-πρώτα, ο πρωθυπουργός είπε στο διαγγελμά του σαφέστατα: "Έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης για μια επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας". Αναρωτιέμαι από πού προκύπτει αυτή η ερμηνεία. Δηλαδή, εγώ που ήθελα ρήξη τί έπρεπε να ψηφίσω; Αν το "Ναι" εξέφραζε τους μενουμευρωπαϊστές και το "Όχι" τους δενφευγουμευρωπαϊστές, γιατί ήταν άκυρη η ψήφος των αντεγαμησευρωπαϊστών; Μονά-ζυγά δικά τους και το βιδάνιο εμείς;

"Κάτω στα λεμονάδικα γίνηκε φασαρία..."

Πάμε παρακάτω; Τί εννοούμε όταν λέμε "βιώσιμη συμφωνία"; Νομίζω πως και τα δυο μνημόνια που υπογράψαμε ως τώρα, βιώσιμες συμφωνίες υποτίθεται πως ήσαν αλλά αποδείχτηκαν ταφόπλακες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, το επί θύραις τρίτο μνημόνιο θα είναι βιώσιμο; Επειδή θα προσθέσει μέτρα κάμποσων δισεκατομμυρίων στην καμπούρα μας; Ή επειδή -υποτίθεται πως- θα περιλαμβάνει μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας; Δεν ξέρω αν κάτι τέτοια μέτρα μπορούν να κάνουν βιώσιμο το νέο μνημόνιο, ξέρω όμως πως ο βίος μας θα γίνει ακόμη περισσότερο αβίωτος.

Παρένθεση πρώτη. Η λέξη "βιώσιμος" πρέπει να είναι η πλέον βιασμένη λέξη των τελευταίων χρόνων. Μέχρι και το χρέος προσπαθούν κάποιοι να κάνουν "βιώσιμο", λες και θέλουν να ζήσει στον αιώνα τον άπαντα. Λες και δεν καταλαβαίνουν ότι το αντίθετο πρέπει να συμβεί: να πεθάνει και να χαθεί, όχι να γίνει βιώσιμο. Κλείνει η παρένθεση και συνεχίζουμε.

Δεν περίμενα πως θα το έλεγα ποτέ αυτό αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι το χτεσινό σχόλιο του Δήμου Βερύκιου, στο δελτίο ειδήσεων του Άλφα, ήταν εξαιρετικά εύστοχο: "Η ευρεία νίκη του Όχι μας έφερε πιο κοντά στο Ναι". Κι έτσι είναι. Πήρε ο Τσίπρας το "Όχι" ενός ολόκληρου λαού, το έβαλε πάνω σε ένα τραπέζι, κάλεσε κι όλους τους πολιτικούς εκφραστές του "Ναι" να καθήσουν τριγύρω (θυμίζοντας την αξέχαστη σκηνή από το "Σαλό" του Παζολίνι) και να χαράξουν μια κοινή γραμμή, όμοια μ' εκείνη που θα χάραζαν οι ναι-τζήδες από μόνοι τους και σχεδόν απόλυτα σύμφωνη μ' εκείνη που θα ικανοποιούσε τους θεσμούς. Και κάπως έτσι, πριν αλέκτωρ φωνήσαι, η περήφανη λαϊκή άρνηση μετασχηματίστηκε σε ξεφτιλισμένο φερετζέ που προορίζεται να κρύψει ένα αποκρουστικό τρίτο μνημόνιο, όπως έλεγε ο Κουτσούμπας, για τον οποίο αναρωτιέμαι τι δουλειά είχε σ' αυτό το τραπέζι.

Προχωρούμε. Το δημοψήφισμα απέδειξε άλλη μια φορά την ευπροσαρμοστικότητα και την ευλυγισία του πολιτικού συστήματος, το οποίο καταχρηστικώς αποκαλείται "δημοκρατία" και στο οποίο όντως δεν υπάρχουν αδιέξοδα άλλα από εκείνο στο οποίο το ίδιο πορεύεται:
- Η Νέα Δημοκρατία απέλυσε τον μέχρι προχτές πρόεδρό της και προσέλαβε ως εκκαθαριστή ένα άλλο απαύγασμα της δημοκρατίας, ο οποίος -κατά δήλωσή του- όταν βγάζει το κοστούμι, πρώτα βγάζει το παντελόνι, λες και το νόημα του "Όχι" ήταν να αλλάξουν οι νεοδημοκράτες κουτσαβάκι στην προεδρία του κόμματός τους.
- Ο ΣυΡιζΑ αντικατέστησε τον πολύ Γιάνη με τον Ευκλείδη, τον οποίο πάει με χίλια ο Γιάνης, μήπως και το πρόβλημα της μη επίτευξης συμφωνίας ήταν ότι ο Γιάνης είχε αντιπάθειες, λες και η σκληρή και ανθελληνική στάση τής Γερμανίας θα αλλάξει (κατ' αντίστιξη) αν απομακρυνθεί ο μονόχνωτος και αντιπαθητικώτατος Σώυμπλε.

"... δυο μάγκες ετσακώσανε που κάναν την κυρία."

Παρένθεση δεύτερη. Παρόμοια προσαρμοστικότητα είχε ήδη δείξει το ΠαΣοΚ, αντικαθιστώντας τον γλοιωδέστατο Βενιζέλο με ένα άλλο μηδενικό, το οποίο θα παρέμενε μηδενικό αν δεν κουβαλούσε το όνομα του πατέρα της. Δεν ξέρω αν η Φώφη θα συνεχίσει να ποτίζει την Ελιά τού προκατόχου της αλλά, καλού-κακού, ας φυτέψει κι ένα κυπαρίσσι ώστε αύριο-μεθαύριο να έχει κάπου θα θάψει το πολιτικό κουφάρι τού οποίου ηγείται. Εξυπακούεται ότι η όμοιου τύπου αλλαγή στην ΔημΑρ είναι ανάξια λόγου, μιας κι αυτή ήταν ήδη πεθαμένη. Προχτές, με την επιλογή της να στηρίξει το "Ναι", κάναμε απλώς το μνημόσυνό της. Πάει κι αυτή η παρένθεση.

Όλα αυτά πιστοποιούν ότι το μόνο που έμεινε από το δημοψήφισμα είναι η ευτυχής διαπίστωση ότι αυτός ο λαός έχει την δυνατότητα να παραβλέψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, τα κότσια να αντισταθεί σε κάθε μορφής πίεση και την διάθεση να ορθώσει το ανάστημά του. Τώρα, πρέπει αυτός ο λαός να συνειδητοποιήσει ότι η ετυμηγορία του δεν είναι από μόνη της ικανή να αλλάξει την μοίρα του αν δεν συνεχίσει να αντιστέκεται, αν δεν επιμείνει να ορθώνει το ανάστημά του, αν δεν προσπαθήσει να δημιουργήσει τα δικά του αναχώματα στις επιθέσεις που δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.
Έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης για μια επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας. Πηγή: www.lifo.gr
Έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης για μια επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας. Πηγή: www.lifo.gr
Έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη Πηγή: www.lifo.gr
Έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη Πηγή: www.lifo.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οταν λενε οτι "το χρεος πρεπει να ειναι βιώσιμο λες και θέλουν να ζήσει στον αιώνα τον άπαντα", νομιζω οτι σε αυτη την περίπτωση μια χαρα την χρησιμοποιουν την λέξη..
Νεφέλη

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο όταν λες ότι δεν είχε καμιά δουλειά ο Κουτσούμπας στη φωλιά του κούκου.
Αλλα νομίζω ότι από άποψη στρατηγικής καλά έκανε και πήγε,γιατί ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να ακουστούν οι θέσεις του ΚΚΕ σε τόση ευρεία κλίμακα.

bod

Ανώνυμος είπε...

Αρχιζω να φοβαμαι οτι η σπεκουλα παιρνει τη μορφη εξορκισμου. Δηλαδη που πηγε το χαρισμα της υπομονης; Κυριακη κοντη γιορτη. Κρατω την τελευταια παραγραφο. Ο κοσμος στελνει στα σκουπιδια το βασικο οπλο χειραγωγησης. "Αλητες ρουφιανοι δημοσιογραφοι" δοσνουσε την ατμοσφαιρα την παρασκευη στο συνταγμα. Απο εκει και περα ας φερει οτι θελει ο Τσιπρας, θα μας βρει μπροστα του συντομα σε περιπτωση κοροιδιας.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Θοδωρή,
μπορεί να το ξέρεις. Αυτές τις ώρες οργιάζει το πλαστικό χρήμα. Κατ' αρχήν κάποια Σουπερμάρκετ δέχονται κάρτες. Μαθαίνω ότι οι αυτοκινητάδες ξεστοκάρουν ό,τι έχουν στα τελωνεία και στα γκαράζ πουλώντας σε διάφορους βαρεμένους ό,τι άχρηστο γι αυτούς αμάξι, για να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε υλικές αξίες (commodities) σαν "επένδυση", νομίζοντας πως έτσι γλυτώνουν τα λεφτά τους, έστω σε κάποιο ποσοστό. Η απορία μου, πως με capital control υπάρχουν επιχειρηματίες, που δέχονται πλαστικό η ηλεκτρονικό χρήμα, λύθηκε, όταν φίλη που δουλεύει σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, μου είπε ότι σήμερα με τις εισπράξεις, πήγε στο ΙΚΑ και εξόφλησε (ηλεκτρονικά πάντα!) χρέη ετών!
Η απορία μου παραμένει, αλλά τώρα πια για το ΙΚΑ: Το ΙΚΑ έχει ανάγκη από ζωντανό χρήμα για τις συντάξεις, γιατί αυτές ρευστοποιούνται άμεσα από τους συνταξιούχους για τις άμεσες ανάγκες τους. Την ώρα, που όλη η πιάτσα γυρεύει τα λεφτά ντούκου για να σου παραδώσει π.χ. έναν ηλεκτρικό διακόπτη, που τον έχει στο στοκ, γιατί το ΙΚΑ δεν απαιτεί και αυτό τις πιστώσεις του σε λεφτά ντούκου; Θα μου πείς και το ΙΚΑ θα πάρει τις "εισπράξεις" με μορφή εγγραφών, και θα τις εγγράψει στους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς. Και οι συνταξιούχοι θα περιμένουν να τις απορροφήσουν με ρυθμό 50€/ημέρα, αν δεν γίνει στο μεταξύ κανένα κούρεμα λογαριασμών.....
Ο νοών νοείτω για τα παιχνίδια, που παίζονται σε βάρος των αμνών του Κυρίου.

experience είπε...

Το όχι κανείς δεν έλεγε τι ήταν και από τις δηλώσεις σχεδόν όλων της κυβέρνησης εσωτερικά λέγανε ότι δεν σημαίνει ρήξη σε καμία περίπτωση αλλά καλύτερη διαπραγμάτευση που βέβαια δεν γίνεται με τις υπάρχουσες συνθήκες. Ποιά ρήξη ρε παιδιά χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία και σχέδιο; Ποιον δουλεύουμε τώρα; Το ερώτημα ήταν επιτήδες βαλμένο έτσι και τελικά ήταν χωρίς διακύβευμα το όλο θέμα. Η συμφωνία που θα έρθει θα είναι χειρότερη, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυροποιήθηκε απίστευτα στο εσωτερικό από όλους αυτούς που ψήφισαν όχι, τα μέτρα θα περάσουν πολύ πιο εύκολα γιατί μπήκαν και οι άλλοι στο παχνίδι και ουσιαστικά συμφώνησαν προκαταβολικά και όλα καλά. Και θα τη βγάλουμε και πολύ πιο ακριβά τελικά. Θα διαφωνήσει και η αριστερή πλατφόρμα αλλά δεν πειράζει θα βρεθούν οι ψήφοι. Οι άλλοι σου είπαν αυτό είναι, ή δέχεσαι ή φεύγεις.