Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

29 Ιουλίου 2015

Ένα παραμύθι (με αφορμή την βαρουφακειάδα των ημερών)

Δεν ξέρω αν εσείς έχετε καταλάβει τι συμβαίνει με τον Βαρουφάκη αλλά εγώ προσπαθώ να κατανοήσω και δεν τα καταφέρνω. Κάτι για χακάρισμα των ΑΦΜ διαβάζω αλλά πώς διάβολο γίνεται να χακάρει κάποιος τους ΑΦΜ που χορηγεί και ελέγχει μια υπηρεσία τής οποίας προΐσταται ο ίδιος; Κάτι για Plan B διαβάζω, που είχε -λέει- σχέση με μια ακατανόητη διαδικασία επιστροφής στην δραχμή αλλά τι είδους Plan B είναι αυτό που το ήξερε μόνο ο Γιάνης και όλοι οι άλλοι δεν είχαν ιδέα; Μόνος του θα το εφάρμοζε; Κάτι για εθνικές προδοσίες και ειδικά δικαστήρια διαβάζω αλλά αυτά με κάνουν και ξεκαρδίζομαι στα γέλια αναλογιζόμενος την Ζήμενς, τα υποβρύχια που γέρνουν, τα πολεμικά αεροπλάνα που αγοράσαμε δίχως τα όπλα τους και άλλα τέτοια που δεν έστειλαν κανέναν σε ειδικό δικαστήριο.

Με αφορμή, λοιπόν, την... βαρουφακειάδα των ημερών και την αναζωπύρωση των συζητήσεων περί επανόδου σε εθνικό νόμισμα (κάτι που άρχισε να συζητιέται έντονα και στην Ιταλία), το μυαλό μου πετάει από δω κι από κει. Ας προσπαθήσω, λοιπόν, να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά.

2008: Χένρυ Πώλσον (υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ) και Μπεν Μπερνάνκι (πρόεδρος Fed) σκεφτικοί.
Τα προβλήματα με τις τράπεζες αρχίζουν.

Γυρνάμε πίσω στον χρόνο. Σ' εκείνη την "μαύρη Δευτέρα" της 15ης Σεπτεμβρίου 2008, όταν η Λέμαν Μπράδερς υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, πυροδοτώντας το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που μας ταλαιπωρεί ίσαμε σήμερα. Όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά στην "Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού", η κατάρρευση της Λέμαν Μπράδερς ξεβράκωσε το σαθρά δομημένο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα: όλες οι τράπεζες βρέθηκαν να χρωστούν η μια στην άλλη και δεν υπήρχε καμμιά περίπτωση να πληρώσουν τα χρέη τους αφού έσπασε η αλυσίδα των αλληλοτροφοδοτούμενων μεταξύ τους χρεωπιστώσεων.

Ο σπασμένος κρίκος τής Λέμαν Μπράδερς δεν κατέδειξε την γύμνια μόνο των τραπεζών αλλά ολόκληρου του καπιταλιστικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Προβλήματα εμφανίστηκαν και στις άλλες επιχειρήσεις, αφού η διαταράχτηκε η ροή του χρήματος. Αυτές οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να περιστείλουν τις δαπάνες τους, μεταξύ των οποίων και τις αμοιβές του προσωπικού τους. Έτσι, βγήκε στο φως και το πρόβλημα της υπερχρέωσης των ιδιωτών, αφού άρχισαν να σκάνε πλήθος τα βαρελότα των απλήρωτων δανείων (στεγαστικών και μη) και των φουσκωμένων πιστωτικών καρτών.

Μέσα σ' αυτή την αναμπουμπούλα, λοιπόν, το μόνο που σκέφτηκαν εκείνοι που κάνουν τα κουμάντα ήταν να σώσουν τις τράπεζες. Ξαφνικά, ξέχασαν όλοι τις νεοφιλελεύθερες ιδέες τους (σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται οποιαδήποτε στήριξη σε ό,τι καταρρέει, ώστε από τα αποκαΐδια του να γεννηθεί κάτι καινούργιο, σωστά δομημένο) κι έπεσαν με τα μούτρα να βρουν λεφτά για να στηρίξουν το καταρρέον τραπεζικό σύστημα.

Το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντήσει κανείς είναι πόσα λεφτά χρειάστηκαν μέχρι σήμερα γι' αυτή την στήριξη. Αναγκαστικά, θα πρέπει να κάνουμε υπολογισμούς, με βάση κάποια στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας. Φερ' ειπείν, στην "Ανατομία... (76. Το ξέσπασμα της κρίσης)" λέγαμε ότι ο Πώλσον άφησε την Λέμαν Μπράδερς να καταρρεύσει επειδή υπολόγισε ότι ένα συνολικό πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών θα κόστιζε (εκείνη την εποχή, πριν ξεσπάσει η κρίση) στις ΗΠΑ περίπου 2 τρισ. δολλάρια. Επίσης, ένα ενημερωτικό δελτίο τής πρεσβείας μας στο Λονδίνο, από τον Μάρτιο του 2009, αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις, "η διάσωση των τραπεζών RBS και Lloyds θα επιβαρύνει το εθνικό χρέος με 1.5 τρις λίρες". Η Ισπανία ζήτησε 100 δισ. βοήθεια από την Ε.Ε. πριν σκάσουν οι βόμβες τής Santander και της Bankia, ενώ είναι άγνωστο πόσα έχει πληρώσει το ίδιο το ισπανικό δημόσιο γι' αυτή την δουλειά. Κρατείστε αυτά τα νούμερα, συνυπολογίστε ότι, μέχρι τον Μάρτιο του 2014, μόνο η φτωχή Ελλαδίτσα είχε πληρώσει για τις τράπεζές της 211,5 δισ. ευρώ (σ.σ.: διαβάστε το αποκαλυπτικό άρθρο τού Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου και διασκεδάστε με το συνημμένο βίντεο) και θα διαπιστώσετε ότι οι εκτιμήσεις που λένε πως η στήριξη των τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ (μέσω ενισχύσεων, μνημονίων, EFSF, προγραμμάτων τύπου Σάμμερς-Γκάιτνερ κλπ) έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 15 τρισεκατομμύρια ευρώ (χρήματα που θα κληθούν να ξεπληρώσουν οι φορολογούμενοι, προφανώς), είναι μάλλον μετριοπαθείς.

2015: Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης σκεφτικοί.
Τα προβλήματα με τις τράπεζες συνεχίζονται.

Θα αναρωτιέστε, ίσως, πώς συνδέθηκαν όλα τούτα στο μυαλό μου με τα όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες για τον Βαρουφάκη; Προφανώς, φταίνε οι κομμουνιστικές μου πεποιθήσεις αλλά έβαλε το χεράκι της και η θρυλούμενη "σύνδεση" των ΑΦΜ με τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου υποτίθεται ότι (πάντοτε σύμφωνα με το υποτιθέμενο σχέδιο Βαρουφάκη) το κράτος θα έβαζε δραχμές ώστε να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση στο εγχώριο νόμισμα. Λέω, λοιπόν:

Ο πληθυσμός τής Ευρώπης ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια περίπου. Ο πληθυσμός των ΗΠΑ αγγίζει τα 320 εκατομμύρια περίπου. Σύνολο, σχεδόν 1,1 δισ. άνθρωποι. Αν αυτά τα 15 τρισ. δεν τα έπαιρναν οι τράπεζες και μοιράζονταν εξ ίσου σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, θα έπαιρνε καθένας κάπου 13.500 ευρώ. Παναπεί, κάθε τετραμελής οικογένεια, από το Λος Άντζελες ίσαμε το Καστελλόρριζο, θα έπαιρνε 54 χιλιάρικα. Τί θα έκανε με αυτά τα λεφτά ο απλός πολίτης; Όσοι χρωστούσαν δάνεια και κάρτες, θα τακτοποιούσαν ή, τέλος πάντων, θα έβαζαν σε μια σειρά τις οφειλές τους. Όσοι δεν είχαν υποχρεώσεις, είτε θα τα αποταμίευαν είτε θα τα διοχέτευαν στην κατανάλωση. Και στις δυο περιπτώσεις, τραπεζικά και δημόσια ταμεία θα έβγαιναν κερδισμένα.

Ξέρω πως όλο αυτό ακούγεται σαν παραμύθι που σκάρωσε ο διεστραμμένος μου νους. Όμως, όσο πιο πολύ το σκέφτομαι, τόσο λιγώτερο παραμύθι μού ακούγεται. Ας κάνουμε μαζί την υπόθεση ότι το ελληνικό κράτος δεν έδωσε 211,5 δισ. στις τράπεζες του αλλά μοίρασε από 18 χιλιάρικα στα 11,5 εκατομμύρια κατοίκους του (έστω, χακάροντας τους ΑΦΜ τους!) κι ας αφήσουμε το μυαλό μας να ταξιδέψει...


Υστερόγραφο: Για να μη χαλάσω την γλύκα τής ονειροπόλησης, αποφεύγω να διαβάσω ανάποδα την τελευταία πρόταση γιατί έτσι θα προκύψει πως, μέχρι τον Μάρτιο του 2014, κάθε κάτοικος αυτού του τόπου είχε χρηματοδοτήσει τις τράπεζές του με 18 χιλιάρικα.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατι η ζεστη,και κατι υπολογισμους που κανω ,ακριβως,απο την τελευταια προταση...εε δεν θελει και πολυ να φτασει η πιεση 300!!Τι δουλεια εχω εγω,να χρηματοδοτω και μαλιστα ....τις τραπεζες!! Και ποιος ειναι αυτος που με ρωτησε,και ποτε απαντησα και ειπα...''ναι,θελω''!!Εε,με αυτα και με εκεινα,να τωρα πως φθασαμε να ασχολουμαστε με τον Βαρουφακη,ο κεθε ενας,απο την δικη του πλευρα απογνωσης Με τις υγειες μας!

experience είπε...

Αν αφήνανε τις τράπεζες να καταρρεύσουν μάλλον δε θα υπήρχε σύστημα μετά για να πάρει ο κόσμος τα 54 (ή όσα είναι) χιλιάρικά του, θα είχαν καταρρεύσει τα πάντα και αυτοί το ξέρανε, θα είχαμε την επίσημη κατάρρευση του υπάρχοντος συστήματος. Ξέρουν αυτοί, σε 0 χρόνο συμφώνησαν τι έπρεπε να κάνουν και τώρα ο λογαριασμός για αυτά θα συνεχίσει να έρχεται στον κόσμο.

albanis είπε...

Πριν τις εκλογές, άκουσα στην εκπομπή που είχε ο βαρουφακης στο κόκκινο ότι κάτι παρόμοιο όπως αυτό που περιγράφεις έχει γίνει στην αυστραλία (αν κατάλαβα καλά γιατί και στην εκπομπή του τα μπέρδευε). Έψαξα, αλλά δεν κατάφερα να βρω κάτι. Εσύ γνωρίζεις τίποτα;

perisian είπε...

Θοδωρή θα ήθελα να ακούσω την άποψη σου για το πως δουλεύει το τραπεζικό σύστημα.
Κυκλοφορεί ένα video στο internet το ‘Money As Debt’.
Στην ουσία το video λέει πως όταν μια τοπική τράπεζα κάνει δάνειο π.χ. 100.000 με τόκο 5% τα 100.000 τα δανείζεται από την κεντρική. Η κεντρική όμως αν κρίνει, μπορεί να τα δημιουργήσει από αέρα. Δηλαδή δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο εικονικά 100.000 ευρώ, τα δανείζει με 2% και περιμένει πίσω 102.000.
Η τοπική τράπεζα με τη σειρά της περιμένει πίσω 105.000, κρατάει τις 3000 σαν κέρδος και επιστρέφει τις 102.000 στην κεντρική.
Το άρθρο σου μου έδωσε μια άλλη ιδέα. Γιατί για παράδειγμα σε μια κρίση σαν αυτή της Λέμαν Μπράδερς
δεν εκτύπωσαν π.χ 5 τρις και να ξεμπερδεύουν;
Καταλαβαίνω πως είναι βολικό να βάλουν στο χέρι και τον κόσμο αλλά και πάλι κάτι δε μου κολλάει.
Γενικά δεν έχω καταλάβει ακριβώς τον κύκλο του χρήματος. Ποιος δανείζει για παράδειγμα το ΔΝΤ το EFSM κτλ. Στην τελική ποιος δανείζει την Ελλάδα κτλ.
Νομίζω πως είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαρισθεί.

teddygr είπε...

@ perisian

(α) "Γιατί για παράδειγμα σε μια κρίση σαν αυτή της Λέμαν Μπράδερς δεν εκτύπωσαν π.χ 5 τρις και να ξεμπερδεύουν;" Μα... τύπωσαν, αγαπητέ μου! Και τύπωσαν και πολύ! Μόνο που η Λέμαν Μπράδερς δεν ήταν η πρώτη στην σειρά. Απλώς, με την Λέμαν Μπράδερς ξύπνησε ο Πώλσον και κατάλαβε ότι το πηγάδι δεν έχει πάτο.

(β) Χοντρά-ψιλά, καλά το κατάλαβες το βίντεο. Έτσι, με το "εικονικό χρήμα" εξηγείται και το φαινόμενο της μόχλευσης, όπου μια τράπεζα με 100 ευρώ κεφάλαια μπορεί να χορηγεί δάνεια 1.000 και 2.000 και παραπάνω.

(γ) Για τον κύκλο τού χρήματος, κάποια στιγμή θα κάνω ένα εκτενές αφιέρωμα. Προσωρινά, για να σου ανοίξω λίγο την όρεξη, θα σου πω (αν δεν το ξέρεις) ότι το 1/4 περίπου του ΦΠΑ που εισπράττει το ελληνικό κράτος, πάει στα ευρωπαϊκά ταμεία. Δώρο νομίζεις ότι μας δίνουν τα λεφτά του ΕΣΠΑ π.χ.;

Ανώνυμος είπε...

" Κάτι για χακάρισμα των ΑΦΜ διαβάζω αλλά πώς διάβολο γίνεται να χακάρει κάποιος τους ΑΦΜ που χορηγεί και ελέγχει μια υπηρεσία τής οποίας προΐσταται ο ίδιος; "

Για το θέμα αυτό δες δημοσίευμα στο thepressproject:

κυρίως εδώ
http://www.thepressproject.gr/article/79644/Ti-sxediaze-pragmatika-o-Baroufakis

αλλά και εδώ
1. http://www.thepressproject.gr/article/68887/Katerina-Sabbadou-O-lukos-pou-fulaei-tous-lukous
2. http://www.thepressproject.gr/article/79769/Katerina-Sabbadou-13-Otan-xarize-forous-stous-kanalarxes

για να καταλάβουμε ποιος είναι το αφεντικό και "ποιος κυβερνά αυτή την χώρα"


Ologistis είπε...

Όαση στην ερημική ελληνική πραγματικότητα τα κείμενά σου!

Για την αφορμή του ΦΠΑ ως κοινοτικό έσοδο που έδωσες σε σχόλιό σου:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=URISERV:l34011.
"...
Φόρος προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ). Οι πόροι ΦΠΑ καθιερώθηκαν με την απόφαση της 21ης Απριλίου 1970, και τούτο διότι οι παραδοσιακοί ίδιοι πόροι δεν θα επαρκούσαν πλέον για τη χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Μετά τον καθορισμό επιπλέον διοριών για την εναρμόνιση του πόρου αυτού, ο περίπλοκος αυτός πόρος εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά μόλις το 1980. Παράγεται δε με την εφαρμογή ενός συντελεστή επί φορολογικής βάσης που προσδιορίζεται κατά τρόπο ομοιόμορφο. Από το 1988 έως το 1994, αυτή η φορολογική βάση δεν μπορούσε να υπερβαίνει το 55% του ΑΕΠ των κρατών μελών. Από το 1995 και μετά, το όριο αυτό καθορίσθηκε στο 50% του ΑΕΠ για τα κράτη μέλη των οποίων το κατά κεφαλή ΑΕΠ ήταν κατώτερο του 90% του κοινοτικού μέσου όρου. Μεταξύ 1995 και 1999, η υπέρβαση αυτή επεκτάθηκε προοδευτικά και εφαρμόζεται πλέον σε όλα τα κράτη μέλη.Η απόφαση του 1970 περιόριζε τον μέγιστο συντελεστή απόληψης του πόρου ΦΠΑ στο 1% της προκαθορισμένης φορολογικής βάσης. Η δεύτερη απόφαση περί ιδίων πόρων, της 7ης Μαΐου 1985, αύξησε τον συντελεστή αυτόν στο 1,4%, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 1986, ημερομηνία ένταξης των χωρών της Ιβηρική Χερσονήσου. Η αύξηση αυτή αναμενόταν να καλύψει τα έξοδα της τότε διεύρυνσης Ωστόσο, η τέταρτη απόφαση περί ιδίων πόρων, της 31ης Οκτωβρίου 1994, προέβλεπε τη σταδιακή επιστροφή στον μέγιστο συντελεστή 1%, μεταξύ 1995 και 1999, και τούτο για λόγους κυρίως δίκαιης κατανομής των βαρών . Τέλος, η ισχύουσα σήμερα απόφαση του 2000 περί ιδίων πόρων επανέφερε τον μέγιστο συντελεστή απόληψης στο σημερινό επίπεδο του 0,5% της εναρμονισμένης και προσαρμοσμένης φορολογικής βάσης του ΦΠΑ.
...
Η βρετανική εξαίρεση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Fontainebleau, το 1984, αποφάσισε να εισάγει τη βρετανική αντιστάθμιση. Σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτό, επιστέφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο το ισοδύναμο του 0,66% του καθαρού αρνητικού δημοσιονομικού υπολοίπου του. Η χρηματοδότηση της βρετανικής αντιστάθμισης κατανέμεται μεταξύ των υπολοίπων κρατών μελών κατ' αναλογία προς το μερίδιό τους στο κοινοτικό ΑΕΕ, με εξαίρεση τη Γερμανία, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία, το μερίδιο των οποίων μειώνεται κατά τα τρία τέταρτα. Το οικονομικό αυτό βάρος ανακατανέμεται μεταξύ των είκοσι δύο άλλων κρατών μελών."

Σήμερα, αν το ΑΕΠ είναι 200δις(λέμε τώρα)τότε η φορολογική βάση θα είναι 100δις. Σε αυτά η ΕΕ παίρνει το 0,5%. Δεν είναι πολλά.
Στις άλλες πηγές εσόδων είναι τα μεγάλα κονδύλια:
Τελωνεία γιατί δεν παίζει κανένα ρόλο αν το λιμάνι του Πειραία είναι Ελλάδα, όλα πάνε Ευρώπη τα έσοδα από δασμούς.
Ευρωπαικός Φόρος στο Ακαθάριστο εθνικό εισόδημα που είναι σήμερα 1,24%. Καλά λεφτά τα λες...

Κρατάω για μετά την βρετανική εξαίρεση. Έχω λιγωθεί στα γέλια.

Ologistis είπε...

Χακάρισμα; - όχι κατά ανάγκη των ΑΦΜ.

Παλαιόθεν εις τας ηλεκτρονικάς υπηρεσίας του υπουργείου οικονομικών υπηρχε και υπάρχει η ιστοσελίδα όπου ελέγχεις το ΑΦΜ του αντισυμβαλομένου σου. Έβγαζε και όλα τα στοιχεία του αν δεν ήταν ατόμου το ΑΦΜ αλλά νομικού προσώπου(εταιρεία).
Το χακ λοιπόν ως ανορθόδοξη πρακτική είχε να κάνει με το ότι έκαναν reaping σε αυτήν την υπηρεσία και "μάζεψαν" / "τρύγισαν" τα δεδομένα της.

Ο τρόπος είναι να δημιουργήσεις μία ρουτίνα ώστε να επιλέγει ένα Αφμ(χονδρικά σε κάθε έξι συνεχόμενα νούμερα υπάρχει ένα ΑΦΜ) να ρωτά τον server για αυτό και να σώνει σε μία δική μας βάση τα δεδομένα της απάντησης.

Μπορείτε να το κάνετε και εσείς μέχρι να φτιαχτεί νόμος για απαγόρευση της υπερβολικής απασχόλησης ενός server που σας διατίθεται για αιτήματα δεδομένων.

Σους εισαγγελείς και στην Βουλή δεν θα πάει ο ιδιώτης που το έχει στο δικό του site:
http://www.vrisko.gr/afm-etairies

Μετά από όλα αυτά η ΓΓΠΣ Θα κατεβάσει την σελίδα των λογιστών για να μην μαζέψει κανένας τα στοιχεία: https://www1.gsis.gr/gsisapps/gsisinfo/accountantsInfo.htm

Αυτός που δεν θα την γλυτώσει θα είναι το μεγαθήριο η Google που θα δικαστεί για εσχάτη προδοσία αφού δίνει τα "Πλήρη φορολογικά στοιχεία της εταιρίας ή του ελεύθερου επαγγελματία": https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.iafm&hl=el

Λουδίτες που δεν καταλαβαίνουν το χακ από τον χάκερ και το ρίπινγκ από το μπακάπ...

Που να ήμουν φίλος του Yiani. Επειδή τον γνώρισα από μακριά στην Πλατεία και μετά διάβαζα ανελλιπώς τις απόψεις του στο πρωταγκωνίστα δεν μπορώ να πω πως δεν τον καταλαβαίνω γιατί θα είναι ψέμα...