Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

24 Ιουνίου 2015

Μην ανησυχείτε, θα υπογράψουμε!

Να, λοιπόν, που οι 47 σελίδες συνοψίστηκαν σε 10! Τόσες είναι οι σελίδες του "διορθωτικού" (corrigendum) εγγράφου με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε στον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ την τελική "ολοκληρωμένη πρόταση" της ελληνικής πλευράς. Μια πρόταση που περιλαμβάνει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την εξοικονόμηση 7,9 δισεκατομμυρίων μέχρι τέλους του 2016.

Σε γενικές γραμμές, αυτά τα μέτρα προβλέπουν εξοικονόμηση 2 δισ. περίπου από την αναμόρφωση του ΦΠΑ, άλλα 2,5 δισ. από τις παρεμβάσεις στις συντάξεις (προσοχή: οι συντάξεις δεν θα μειωθούν ονομαστικά αλλά θα αυξηθούν οι κρατήσεις τους!) κλπ. Λεπτομέρειες για όλα αυτά έχουν αναλάβει να σας δώσουν τα κανάλια κι οι εφημερίδες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε κι εδώ μ' αυτές.

Οι αναγνώστες αυτού του ιστολογίου γνωρίζουν πως εδώ και πολύ καιρό έχω διατυπώσει την βεβαιότητα πως δεν υπάρχει περίπτωση ούτε από την ευρωζώνη να βγούμε ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βεβαιότητά μου δεν πηγάζει μόνο από την ρητά εκφρασμένη θέση της κυβέρνησης πως η χώρα θέλει να μείνει και στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Πηγάζει κυρίως από την πεποίθηση ότι η παραμονή μας συμφέρει το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τμήμα τής αστικής τάξης όχι μόνο της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης. Κι αφού η ηγεσία, εγχώρια και ξένη, τα συμφέροντα αυτής της τάξης υπηρετεί, δεν είναι δυνατόν να βγάλει τα μάτια της με τα ίδια της τα χέρια πετώντας μας έξω από το μαντρί.

Ο πρωθυπουργός με τον επί κεφαλής τής "Αριστερής Πλατρφόρμας" Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Η αντίδραση των συνιστωσών τού ΣυΡιζΑ στην συμφωνία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αν με ρωτήσετε προς τι όλη αυτή η αναμπουμπούλα με την περιβόητη συμφωνία που όλο υπογράφεται κι όλο ανυπόγραφη παραμένει, θα σας απαντήσω ότι -κατά την γνώμη μου πάντα- γινόμαστε θεατές ενός κακοστημένου θεατρικού έργου το οποίο αποσκοπεί στο να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Κάτι που, όπως φαίνεται, το πετυχαίνει. Απόδειξη, οι τόσοι και τόσοι απλοί άνθρωποι γύρω μας, οι οποίοι έχουν πειστεί πως πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ "πάση θυσία" και οι τόσοι κι άλλοι τόσοι που αναμασούν την τηλεοπτικά δοσμένη καραμέλλα "ας υπογράψουμε, επιτέλους, μια συμφωνία κι ας είναι και κακή".

Θα υπογράψουμε, λοιπόν. Μην ανησυχείτε. Θα τα βρούμε, βρε αδερφέ. Και πώς να μη τα βρούμε όταν έτσι οι "θεσμοί" εξασφαλίζουν ότι αφ' ενός μεν η Ελλάδα θα έχει λεφτά για να πληρώσει το ΔΝΤ μέχρι τέλους του μηνός και την ΕΚΤ μέχρι τέλους Αυγούστου αφ' ετέρου δε θα μπουν μπροστά μια σειρά νέων επώδυνων μέτρων 7,9 δισεκατομμυρίων (όπως αυτοδεσμεύεται η κυβέρνηση), ενώ οι ίδιοι θα ήσαν ευχαριστημένοι και με 6;

Θα υπογράψουμε, λοιπόν. Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να παριστάνουν τους άτεγκτους και τους σκληρούς (λέγε με Σώυμπλε), η συμφωνία θα υπογραφεί. Και πώς να μην υπογραφεί όταν έτσι οι ευρωνεοφιλελέδες ξεβρακώνουν τελείως την κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι η περιλάλητη "αριστερά" είναι πιο γυμνή κι από τον βασιλιά του παραμυθιού και στέλνοντας τον ΣυΡιζΑ να κάνει πλέον παρέα στα άλλα "μνημονιακά" κόμματα; Όλοι αυτοί δεν θα μπορούσαν να στείλουν ηχηρότερο μήνυμα στις άλλες χώρες τού ευρωπαϊκού νότου, όπου κάτι κινήματα τύπου Podemos απειλούν να φρενάρουν την επέλαση του καπιταλισμού.

Θα υπογράψουμε, λοιπόν. Θα υπογράψουμε και για έναν ακόμη λόγο. Αν δεν έχετε πρόβλημα με τα αγγλικά σας και κάνετε τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στο "corrigendum" που ανέφερα στον πρόλογο, θα ανακαλύψετε δυο εξαιρετικά δώρα που κάνει η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Πρώτον, δεσμεύεται να δημιουργήσει έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό τελείως ανεξάρτητο από το κράτος (σαν να λέμε, να αναθέσει την είσπραξη των φόρων επί προμηθεία σε ιδιώτες φοροεισπράκτορες, όπως έκαναν οι οθωμανοί πριν κάμποσες εκατοντάδες χρόνια). Και, δεύτερον, δεσμεύεται να συστήσει ένα ανεξάρτητο Εποπτικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο όχι απλώς θα παρακολουθεί την σωστή εκτέλεση των προϋπολογισμών αλλά θα έχει και την εξουσία να επιβάλλει διορθωτικά μέτρα όποτε παρατηρούνται αποκλίσεις (όπως είπε κι ο Βαρουφάκης, αυτοί οι έλεγχοι θα είναι εβδομαδιαίοι!).

Ο πρωθυπουργός, χαριεντιζόμενος με τον γνωστό φιλέλληνα Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.
Ηρεμήστε, λοιπόν. Θα υπογράψουμε. Και η υπογραμμένη συμφωνία θα περάσει από την βουλή και θα εγκριθεί δίχως πρόβλημα. Όσο κι αν κάποια διεθνή μέσα ενημέρωσης φοβούνται "αντάρτικο" εκ μέρους κάποιων κυβερνητικών βουλευτών, υπάρχει μια αστείρευτη φιλοκαπιταλιστική δεξαμενή νεοδημοκρατών, πασόκων και ποταμίσιων βουλευτών που "δεν θα επιτρέψουν να καταστραφεί η χώρα".

Θα υπογράψουμε σίγουρα. Κι ύστερα όλοι οι άνεργοι ετούτου του δύσμοιρου τόπου, όλοι οι κακομοιραίοι συνταξιούχοι κι όλοι οι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι των τριακοσίων ευρώ θα μπορούν να ανασάνουν ανακουφισμένοι αφού θα έχουμε μείνει και στην Ευρώπη και στο ευρώ. Πάση θυσία.

3 σχόλια:

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Δεν ξέρω αν συμφωνείς, αλλά εδώ και έξι-εφτά μήνες ο ...ΕΛΑ (όχι ο ..."Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας", ό άλλος!) έχει πληρώσει απίθανα ποσά, δεκάδες δις €, φαντάζομαι δάνεια, για να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες το έλλειμμα ρευστότητας, που δημιουργείται συνεχώς όλον αυτόν τον καιρό από την "επιδρομή στις τράπεζες"(*), το bankrun, που εξελίσσεται σε μας εδώ. Από την μια "τσακώνονται" για έξι η οχτώ δις €, κι από την άλλη δανείζουν την ελληνική αστική τάξη με δεκάδες εκατομμύρια. Κανονικά θάπρεπε να το έχουν αφήσει να καταρρεύσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα: Τα σπασμένα ο κοσμάκης θα τα πλήρωνε, που θάβλεπε τις καταθέσεις του να εξανεμίζονται, αλλά και αρκετές μικροεπιχειρήσεις, που θα χρεοκοπούσαν καθώς θάχαναν το κεφάλαιο κίνησης. (Τα μεγάλα ψάρια έχουν ήδη κάνει τα κουμάντα τους εξωχωρίως, αλλά το ίδιο και ένα, όχι ασήμαντο, μέρος των μικρονοικοκυρέων). Το ρεζουμέ είναι πως η ΕΕ "επενδύει" στην Ελλάδα και αυτό για μένα ήταν άλλη μια απόδειξη ότι δε θα γινόταν τίποτε ανεξέλεγκτο, "ατύχημα" κλπ. Αρα, όλα αυτά τα βαρύγδουπα, ότι "η Ευρώπη είναι πια οχυρωμένη απέναντι σε ένα grexit" ήταν απλά μέρος του ΨΠ και του θεάτρου, επιβεβαιώνοντας έναν παληό κανόνα, που λέει, πως, όταν ένα μούτρο διατυμπανίζει κάτι, το πιθανότερο είναι να μπλοφάρει.
---------------------
(*) Το να διεκδικεί ο καταθέτης τα λεφτά του είναι ...."επιδρομή"!
Η λογική του παρασιτισμού στο απόγειό της, η "φωνάζει ο κλέφτης"!

Cos είπε...

Δεν θα διαφωνήσω με το κείμενο σου, νομίζω όμως ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε το γεγονός ότι οι αστικές τάξεις (Ελλάδας και ΕΕ) έχουν μπροστά τους ένα Γολγοθά. Γιατί όποια συμφωνία και αν υπογράψουν τα προβλήματα δεν θα λυθούν. Τα ληξιπρόθεσμα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με υψηλότερο μάλιστα ρυθμό, η ανεργία θα συνεχίσει επίσης να αυξάνεται και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το ίδιο. Αν λοιπόν αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και τυπικά και αναγκάσουν έτσι την (όποια) κυβέρνηση να φύγει από το ευρώ, δεν θα είναι καθόλου περίεργο.
Σεχτάρ, δεν νομίζω ότι αν χρεοκοπούσαν (επίσης και τυπικά) οι τράπεζες "ο κοσμάκης θα πλήρωνε τα σπασμένα", γιατί η Ε.Τ. και το μεγαλύτερο μέρος των αυτοαπασχολούμενων δεν έχουν καταθέσεις! Τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για αυτό το θέμα, είναι καταλυτικά. Ούτε θα είχε ιδιαίτερο πρόβλημα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί τα κεφάλαια κίνησης που έχουν είναι από μικρά έως πολύ μικρά και μάλιστα συνεχώς ανακυκλώνονται. Αντίθετα, τα χρέη (δάνεια) που έχουν προς τις τράπεζες είναι πολύ μεγαλύτερα από τις καταθέσεις τους και στην πλειοψηφία τους δεν εξυπηρετούνται. Είναι πάρα πολλές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ακριβώς για αυτό δυσκολεύονται να λειτουργήσουν. Καταθέσεις εντέλει έχουν πλέον μόνο οι μεγαλοαστοί (έστω αυτό το μικρό μέρος των καταθέσεων τους που διατηρούν στην χώρα), η "αφρόκρεμα" κάποιων επαγγελματιών (μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι κλπ.) και κάποιοι ανώτεροι και ανώτατοι υπάλληλοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Η αστική τάξη θεωρώ ότι βρίσκεται μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο. Το θέμα είναι πως αυτό το οικονομικό αδιέξοδο θα γίνει και πολιτικό.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

@Cos,
Καλές είναι οι θεωρίες και οι στατιστικές, αλλά όπως λένε και οι γιατροί "οι εξετάσεις πρέπει να συμφωνούν με την κλινική εικόνα του ασθενούς". Αν δεν επρόκειτο να πληρώσει ο κοσμάκης τα σπασμένα, δεν θα έκανε αυτές τις ουρές στις τράπεζες. Οσο νάναι, ένα ένστικτο επιβίωσης τώχει.
Για τις επιχειρήσεις, μάλλον σε κόβω να είσαι έξω από την αγορά. Δεν υπάρχουν χρηματοκιβώτια πια. Ακόμη και μαγαζάκια των δύο ατόμων κινούνται με την τράπεζα. Εκεί οι εισπράξεις, από κεί και οι πληρωμές. Το ότι είναι καταχρεωμένοι δεν σημαίνει ότι δεν έχουν λογαριασμούς και καταθέσεις. Αμα κλείσει το γκισέ και το ΑΤΜ = ξαφνικός θάνατος.