Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

23 Φεβρουαρίου 2015

1000 Mbps με 12 ευρώ; Πλάκα κάνεις!

Καθαρή Δευτέρα σήμερα κι άντε βρες ποιος έχει όρεξη για άρθρα σε ιστολόγια με βαθυστόχαστες αναλύσεις...

Επειδή, όμως, η βόλτα στο διαδίκτυο δεν καταλαβααίνει από αργίες και τεμπελίκια, λέω να μοιραστώ μαζί σας κάτι που βρήκα. Αλλά, πριν συνεχίσω, θέλω να αναλογιστείτε πόσα πληρώνετε κάθε μήνα για να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τώρα! ...... Εν τάξει; Μπράβο. Για πόση ταχύτητα; ....... Ωραία.

Και τώρα, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω φωτογραφία. Μάλλον δεν θα καταλάβετε και πολλά, αφού πρόκειται για ένα στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) από τον ιστοτόπο τής RCS & RDS (Romania Cable Systems & Romania Data Systems), δηλαδή του ρουμανικού φορέα τηλεπικοινωνιών (σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καλωδιακή και δορυφορική τηλεόραση, διαδίκτυο κλπ), αλλά εδώ είμαστε:



Τί μας λέει εδώ ο ποιητής; Μας λέει ότι με 55 ρουμανικά λέι τον μήνα (δηλαδή, με κάτι παραπάνω από 12 ευρώ) μπορούμε να έχουμε απεριόριστη πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητα... 1000 Mbps! Κι αν είμαστε ήδη συνδρομητές σε ψηφιακή τηλεόραση, σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, παίρνουμε τα 1000 Mbps με 45 λέι τον μήνα! Τί σημαίνει ταχύτητα 1000 Mbps; Σημαίνει να κατεβάζεις μια ταινία υψηλής πιστότητας (High Definition) σε 3 λεπτά της ώρας!! Ταχύτητα αστραπής με 10-12 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ και δεν είναι πλάκα!

Τί άλλο αγοράζουμε με αυτά τα 10-12 ευρώ; Απεριόριστη πρόσβαση, δωρεάν σύνδεση (χωρίς τέλος σύνδεσης), δωρεάν ίντερνετ στο κινητό μας (!!! - για 5 GB τον μήνα, με ταχύτητα 21,6 Mbps), δυο λογαριασμούς δωρεάν πρόσβασης wi-fi (με δεδομένο ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει μια σύνδεση ΟΤΕ double play, μόνο ένας από κάθε οικογένεια έχει δικαίωμα προσβασης στο free wi-fi του OTE, αν δεν κάνω λάθος), δυο διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γονικό έλεγχο διαδικτύου, 50 GB αποθηκευτικού χώρου στο Digi-Storage κλπ.


Αυτά λοιπόοοοοοον! Αυτά στην Ρουμανία, έτσι; Μη κοιτάτε τι γίνεται εδώ. Εδώ είμαστε πολύ μπροστά. Εδώ απολαμβάνουμε τα οφέλη από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και τις συμπιεσμένες τιμές λόγω ανταγωνισμού μεταξύ ΟΤΕ, Βόνταφον, Γουίντ, Φόρθνετ κλπ κλπ.

Πόσα είπατε ότι πληρώνετε για να έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο και να μπορείτε να με διαβάζετε; ..... Μάλιστα. Περαστικά μας! Πάμε τώρα να φάμε την λαγάνα που περίσσεψε από το μεσημέρι και να πιούμε κι ένα ποτήρι, να πάνε κάτω τα φαρμάκια...

Καλή σαρακοστή!

5 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Ίσως θα ήταν καλό να γίνει αναγωγή στο μηνιαίο μισθό. Αν πχ έχουν(?) βάση τα στοιχεία στο παρακάτω σύνδεσμο, η τιμή που πρέπει να βλέπουμε εμείς είναι 12 Χ 1004 / 423 = 28,5€ η οποία επίσης είναι πολύ φθηνή για το συγκεκριμένο εμπόρευμα με βάση τα ελληνικά δεδομένα.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

teddygr είπε...

@ Δημήτρης

Καταλαβαίνω την σκέψη σου αλλά το ερώτημα πάει ανάποδα, κατά την γνώμη μου: όχι πόσος είναι ο μισθός αλλά πόσο στο διάβολο κοστίζει αυτή η υπηρεσία. Κι αυτό δεν είναι σχετικό αλλά απόλυτο.

Δημήτρης είπε...

@TEddy

Ο Αντώνης (που είναι κρυφομαρξιστής) είχε πει ότι θα είναι τζάμπα στη Νέα Ελλάδα! Το είχε μετρήσει το κόστος εκείνος και το βρήκε πάμφθηνο...
Σοβαρά τώρα, αν πας να υπολογίσεις καπιταλιστικά, με χρήμα, δεν μπορεί παρά να είναι σχετικό αυτό που θα βρεις. Σε ποιά βάση θα υπολογίσεις απόλυτα? Με καλόν ΟΤΕ? Με κακόν ΟΤΕ? Με "ανταγωνισμό"? Χωρίς? Με μεγάλη "ζήτηση"? Με μικρή? Με μεγάλους μισθούς? Με μικρούς? Μεγάλα κέρδη? Μικρά? κλπ... Παπατζηλήκια... κουβέντα να γίνεται...
Μπορείς να κοστολογήσεις σε εργατώρες αυτό και τα άλλα εμπορεύματα? Τότε μόνο θα πλησιάσεις το "απόλυτο" κόστος της υπηρεσίας. Με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα, η υπηρεσία παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ πιο προσιτή στις μέρες μας.

Emmanuel Goldstein είπε...

##@$%!!! Και εγώ δε μπορώ να πιάσω 5 γιατί είμαι 3,6 χλμ από τον ΟΤΕ...

Ανώνυμος είπε...

το θεμα δεν ειναι ποσο κανει,αλα ποια ειναι οι ταχιτιτα του ιντερνετ ειναι στα 1000 mbps που στι ελλαδα ειναι στα 50, στα 1000 δεν θα υπαρξει ποτε..