Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

4 Σεπτεμβρίου 2014

Τι Παρίσι, τι γαμήσι...

Την περασμένη Δευτέρα, με το κείμενο "Όμορφα!", σχολιάζαμε σε τούτη την γωνιά τον τίτλο τού κυριακάτικου Έθνους "Ταγκό στο Παρίσι, σκληρό ροκ στην Αθήνα", λέγοντας ότι, σύμφωνα με την μπομπόλειο φυλλάδα, "στο Παρίσι θα χορεύαμε αισθησιακό ταγκό με τους ευρωπαίους συν-εταίρους μας ενώ στην Αθήνα θα βγάζαμε τα μάτια μας με την τρόικα". Ειρωνευτήκαμε εκείνο το άρθρο και, όπως αποδεικνύεται σήμερα, δεν είχαμε καθόλου άδικο.

Υποτίθεται ότι στο Παρίσι πήγε μια ομάδα υπουργών, προκειμένου να συζητήσει τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα. Υποτίθεται, επίσης, ότι οι υπουργοί μας θα ζητούσαν από τους ευρωπαίους συν-εταίρους μας να αμβλύνουν κάπως την σκληρότητα των μέτρων, κουνώντας τους στην μούρη μια σειρά θετικών στοιχείων, όπως π.χ. την μείωση της ανεργίας (σ.σ.: γελάστε ελεύθερα!), το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων κλπ. Υποτίθεται, ακόμη, ότι οι υπουργάρες μας θα έφταναν σε σημείο να πατήσουν πόδι ώστε να πετύχουν κάτι για το οποίο θα μπορούσαν να κοκορευτούν κατά την επιστροφή τους. Έστω ένα μαλάκωμα της απαίτησης για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τέλους τού 2015, έστω μια φιλολαϊκή πινελλιά στο πλάνο των επερχόμενων πλειστηριασμών ακινήτων, έστω μια παράταση στην λήψη του πακέττου μέτρων που θα αποδομούν τελείως ό,τι έχει μείνει όρθιο στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Αυτά υποτίθεται ότι θα γίνονταν στο Παρίσι και μ' αυτά μας πιπίλισαν τα μυαλά επί τόσες ημέρες τα διάφορα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Το τι έγινε τελικά, τώρα που το "ταγκό" τελείωσε, μας το λέει με τον δικό του, χαρακτηριστικό τρόπο ο Δημήτρης Μηλάκας στο παρακάτω άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στον ιστοτόπο "Ημεροδρόμος" και έχει ως τίτλο τον τίτλο τού σημερινού μας κειμένου:


Έφυγαν θορυβωδώς για τη μάχη του Παρισιού όπου θα προάσπιζαν  τάχα τα συμφέροντα της χώρας και επιστέφουν  ήσυχα και αθόρυβα με την ουρά στα σκέλια. Υπέκυψαν, προφανώς, στις υπέρτερες δυνάμεις της τρόικας οι  ηρωικοί (Χαρδούβελης, Μητσοτάκης, Βρούτσης, Αθανασίου Δένδιας) υπουργοί μας. Πήγαν, άκουσαν τις οδηγίες, παρέλαβαν τα τελεσίγραφα και επέστρεψαν για να συνεχίσουν τη…διάσωσή μας.

Όπως προεξοφλούσαν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς τα γυαλιά της σκοπιμότητας  η τρόικα των δανειστών επανέλαβε στους υπουργούς  το αυτονόητο: Να προσέχετε που βάζετε τις υπογραφές σας. Με άλλα λόγια οι τροικανοί ζήτησαν να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα όσα αναγράφονται αναλυτικά στο μνημόνιο.

Κάπως έτσι κατάρρευσε κατάρρευσε σα χάρτινος πύργος η κυβερνητική επικοινωνιακή τακτική των τελετυαίων ημερών που με τη βοήθεια μεγάλων καναλιών και εφημερίδων διατυμπάνιζε τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης για ελαφρύνσεις, φορολογικές και άλλες.

Αντί περιθωρίων κινήσεων που αναζητούσε η ελληνική κυβέρνηση στη συνάντησή της με την τρόικα στο Παρίσι, έλαβε  όπως φαίνεται οδηγίες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα πρέπει:
- Να αλλάξει τον κώδικα πολιτικής δικονομίας ώστε να μπορούν να προχωρούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων σε τιμές κάτω από τις αντικειμενικές αξίες.

- Να προχωρήσει η ολοκλήρωση της κατεδάφισης του ασφαλιστικού με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των ασφαλιστικών ταμείων.
- Να ολοκληρώσει τις …μεταρρυθμίσεις που ουσιαστικά καταργούν το δικαίωμα της απεργίας και απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις.

Περί τα τέλη του μήνα το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης και όχι μόνο οι  πέντε υπουργοί που έκαναν το ταξιδάκι τους στο Παρίσι θα έχουν την ευκαιρία  στενών επαφών με τους επικεφαλής της τρόικας  (Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ)) των δανειστών. Και μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι όλοι, από τον πρωθυπουργό μέχρι τη Βούλτεψη και από τον Βενιζέλο μέχρι τον Κεγκέρογλου θα κάνουν ότι μπορούν για να τους…ανακουφίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: