Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

12 Ιουνίου 2014

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια

Αυτό που περιμένουν οι πολίτες από την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας – από εσάς κ. Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – δεν είναι να αναπαράγετε τις ανυπόστατες φήμες που σκόπιμα καλλιεργούν διεθνείς κερδοσκοπικοί κύκλοι εις βάρος της Ελλάδας. Ότι δήθεν η ελληνική οικονομία καταρρέει.. Ότι πιθανόν να χρειαστεί να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Γιατί καταρρέει η εθνική μας οικονομία;

Επειδή θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, σε αντίθεση με τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης των περισσότερων χωρών μελών της ευρωζώνης;

Επειδή θα έχει χαμηλότερο έλλειμμα από τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών μελών της ευρωζώνης φέτος;

Επειδή οι Ελληνικές Τράπεζες δεν διαθέτουν τοξικά προϊόντα και δεν κινδυνεύουν με κατάρρευση;

Επειδή σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης επιλέγουμε, όπως άλλωστε και όλες οι χώρες της ευρωζώνης, τη σταδιακή και ήπια μείωση του δημόσιου ελλείμματος και χρέους και διαφωνούμε με όσους βλέπουν αριθμούς και ξεχνάνε τους ανθρώπους;

Επειδή λέτε ότι θα έχουμε πρόβλημα να δανεισθούμε όταν μέχρι σήμερα έχουμε ήδη καλύψει περίπου το 35% - ή το 40% αν προσθέσουμε και τα έντοκα γραμμάτια - των δανειακών μας αναγκών για όλο το έτος; (...)

Κυρίες και κύριοι, ο Πρωθυπουργός σάς παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το σχέδιο αυτό έχει διττό σκοπό: Ο πρώτος είναι να δημιουργήσουμε ισχυρά αναχώματα απέναντι στις ραγδαίες επιπτώσεις της κρίσης. Ο δεύτερος είναι να ανταποκριθούμε, ταυτόχρονα, στις περιοριστικές δεσμεύσεις που επιβάλλουν στη χώρα οι πιέσεις των διεθνών αγορών.

Το σχέδιο που καταθέσαμε είναι σαφές και συγκεκριμένο. Σαφές στους στόχους που θέτει και συγκεκριμένο στον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσουμε να τους πετύχουμε. Θέλω να διευκρινίσω ότι ο στόχος για έλλειμμα 3,7% το 2009 και 3,2% το 2010 δεν περιλαμβάνει τα θετικά αποτελέσματα που αναμένεται να αποδώσουν τα μέτρα για την περιστολή των κρατικών δαπανών. (...)

Τα μέτρα αυτά θα υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορεί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να ζητάμε αυτοσυγκράτηση από τους πολίτες και τους κοινωνικούς εταίρους και το κράτος να μη δίνει πρώτο το παράδειγμα. Το είπαμε, και θα το κάνουμε. Και το όφελος που θα προκύψει θα είναι σαφές και μετρήσιμο. Ικανό να μας διασφαλίσει ότι μπορούμε να πετύχουμε τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3%, ακόμα και από το 2010.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα παρέχει τα περιθώρια στήριξης και της πραγματικής οικονομίας και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Πολλοί φαίνεται να αμφισβητούν ότι μπορούμε να πετύχουμε ρυθμό ανάπτυξης 1,1% το 2009. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θυμίζω ότι και το 2004 αμφισβητούσαν  όλοι ότι μπορούμε, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα να περιορίσουμε και το έλλειμμα και το χρέος. Αποδείξαμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι μπορούμε. Όπως και τότε έτσι και σήμερα μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.


-----------------------------

Τα παραπάνω αποσπάσματα έχουν ηλικία 5 ετών. Εκφωνήθηκαν την 12η Φεβρουαρίου 2009 από τον Γιάννη Παπαθανασίου, τότε υπουργό οικονομικών της ΝΔ, σε ομιλία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην βουλή με θέμα την οικονομία.

Προσέξτε τα όσα υποστηρίζει ο υπουργός οικονομικών για μείωση του ελλείμματος στο 3,7% και στο 3,2% του ΑΕΠ αλλά και για πιθανή μείωσή του κάτω από το 3% μέσα σε έναν μόλις χρόνο, για τους κινδύνους που ΔΕΝ διατρέχουν οι ελληνικές τράπεζες (θυμίζω ότι εκείνη την περίοδο είχαν ήδη πάρει τα πρώτα 28 δισ. ενίσχυση από το κράτος), για ανάπτυξη 1,1% μέσα στην χρονιά κλπ. Κι όλα αυτά ενώ ο Γιωργάκης ισχυριζόταν ότι "λεφτά υπάρχουν" και, παράλληλα, βρισκόταν σε συζητήσεις με τον Στρως-Καν, μεθοδεύοντας την υπαγωγή τής χώρας στον έλεγχο της τρόικας.

Μήπως γελάτε ακόμη με όσα διαβάσατε; Μήπως, επίσης, φασκελώνετε (έστω, νοητά) τον φουκαρά τον Παπαθανασίου για το πόσο μακρυά ήταν νυχτωμένος; Ή μήπως τον διαολοστέλνετε για την εξόφθαλμη κοροϊδία που αποπνέουν τα λόγια του; Ό,τι απ' αυτά κι αν κάνετε, σταθείτε δυο λεπτά και συγκρίνετε όσα είπε τότε ο Παπαθανασίου με όσα λένε σήμερα ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και οι σφουγγοκωλάριοί τους. Θα διαπιστώσετε ότι κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια της κοροϊδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: