Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

16 Ιανουαρίου 2014

Παροιμίες για...σκι!

- Τον λύκο τον κουρεύανε, [ενν.: κι εκείνος ρωτούσε] πούθε παν' τα πρόβατα.
- Ψωμί-φαΐ δεν έχουμε, ραπάνια για την όρεξη.
- Βρακί δεν έχει ο κώλος μας, μουνί γυρεύει ο πούτσος μας.
- Η γριά δεν είχε δόντια, ήθελε και παξιμάδια.
- Τί του λείπει του ψωριάρη; Φούντα με μαργαριτάρι.
- Ο κώλος μας ξεβράκωτος κι η σκούφια μας με φιόρα.
- Είδε η ψείρα σβέρκο αλώνι, περπατεί και καμαρώνει.
- Έμαθε να βελονιάζει και γαμεί τον μάστορή του.
- Άβρακος βρακί δεν είχε, τό 'βαλε και χέστηκε.
- Ας με λένε Βοϊβοντίνα [σ.σ.: σλαβική λέξη που σημαίνει δούκας] κι ας ψοφώ από την πείνα.
- Εβγήκε και το τζίτζιφο και παριστάν' το φρούτο.
- Ας πηδάμε κι ας γελάμε για να λεν' πως δεν πεινάμε.
- Ο άντρας μου 'ναι κερατάς μα 'γω καλή γυναίκα.
- Παπάς εγίνης Κώστα μου; Τό 'φερε η κατάρα.
- Βροντάν' όλα τα σίδερα, βροντάει κι η σακοράφα.
- Είπαμε κυρά να κλάνεις αλλά μη το παρακάνεις.
- Έμαθ' η γριά στο μέλι και θα φάει και το κουβέλι [σ.σ.: σλαβική λέξη που σημαίνει κυψέλη].
- Όλοι μιλούν για τ' άρματα κι ο Γιάννης για την πίτα.
- Καημό που το 'χει η ρίγανη που εκάη το καταρράχι.
- Αλλιώς μας τα 'λεγες παπά πριν σε χειροτονήσουν.
- Η γριά το μεσοχείμωνο ξυλάγγουρο γυρεύει.


Δεν ξέρω τι μ' έπιασε και, από χτες που άκουσα την είδηση, έχω θυμηθεί τόσες κι άλλες τόσες ελληνικές παροιμίες. Για ποιά είδηση λέω; Μα για την πρόταση των ξενοδόχων να κλείσουν τα σχολεία όλη την εβδομάδα τής Καθαρής Δευτέρας ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να πάνε για...σκι!!!

Καλά, ε! Γουστάρω προχώ σκέψη, ρε σεις! Βλέπετε, τώρα που γλυκαθήκανε στην κονόμα οι ξενοδόχοι μετά τις πιένες τού περασμένου καλοκαιριού, κάθησαν και σκέφτηκαν: μετά το καρναβάλι τα ξενοδοχεία δεν έχουν δουλειά... τα λεωφορεία αράζουν καθ' όσον δεν γίνονται εκδρομές... γιατί να μη βρούμε έναν τρόπο να κονομήσουμε κατιτίς παραπάνω;

Τώρα, βέβαια κάποιοι αργοκίνητοι στο μυαλό θα ρωτήσουν γιατί οι ξενοδόχοι δεν σκέφτονταν κάτι τέτοιο τις προηγούμενες χρονιές που είχανε μεγαλύτερη οικονομική στριμούρα. Τσ...τσ...τσ... Μπα, σε καλό σας, όλα μασημένα τα θέλετε; Προσέξτε, λοιπόν: Άλλες χρονιές, με το που τελείωνε η τουριστική φούρια, οι ξενοδόχοι απολύανε το προσωπικό και κλείνανε τα ξενοδοχεία γιατί δεν τους συνέφερε να μένουν ανοιχτοί. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, εφ' όσον το κόστος τού προσωπικού τους (δηλαδή, το βασικό τους έξοδο) έχει μειωθεί σχεδόν μέχρι μηδενισμού.

Πράγματι, δεν υπάρχουν πλέον οι συμβάσεις εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων τις οποίες ξέραμε παλιά. Τώρα, στην καλύτερη περίπτωση, οι προσλήψεις γίνονται με ατομικές συμβάσεις τύπου υπογράφω για οχτάωρο και δουλεύω δωδεκάωρο με ένα πεντακοσάρικο. Λέω δε "στην καλύτερη περίπτωση", επειδή υπάρχουν και οι πενταμηνίτες, οι οποίοι πάνε τάχα για εκπαίδευση (εδώ γελάμε), πληρώνονται από το κράτος μερικές πενταροδεκάρες στο τέλος τού πεντάμηνου και δεν κοστίζουν μία στην επιχείρηση. Επίσης, μη ξεχνάμε ότι, εκτός από τους ντόπιους "εκπαιδευόμενους", υπάρχουν και οι ξένοι "μετεκπαιδευόμενοι" (θυμηθείτε τις σχετικές αποκαλύψεις τού περυσινού καλοκαιριού). Τέλος, ας θυμηθούμε εκείνη την κατάπτυστη αγγελία ξενοδόχου, ο οποίος ζητούσε καμαριέρες για να δουλέψουν "εθελοντικά" στο ξενοδοχείο του, με αντάλλαγμα ένα κρεββάτι για να κοιμούνται κι ένα πιάτο φαΐ.

Και καλά ως εδώ. Ας δεχτούμε ότι οι ξενοδόχοι έχουν τζάμπα εργαζόμενους και κρατάνε τα ξενοδοχεία τους ανοιχτά. Ποιοί θα πάνε χειμωνιάτικα για διακοπές, μωρέ; Οι άνεργοι και τα μπατίρια, που δεν πάνε διακοπές ούτε το καλοκαίρι; Ποιοί μαθητές θα πάνε για σκι, όταν στα περισσότερα σχολεία έχουν καταργηθεί ως και οι περίφημες "πενταήμερες", λόγω αδυναμίας των γονιών να επωμισθούν το έξοδο;

Όσο για τον υπουργό παιδείας, αυτό το πολιτικό σούργελο που λέγεται Αρβανιτόπουλος, άρχισε να κουβεντιάζει το θέμα με την υπουργό τουρισμού, το επίσης πολιτικό σούργελο που δεν θα γινόταν ούτε με μετεμψύχωση υπουργός αν δεν λεγόταν Κεφαλογιάννη. Εμ, πώς; Βάλανε θέμα οι μεγαλοξενοδόχοι και δεν θα ασχοληθεί ο υπουργός παιδείας; Και με τι θα ασχοληθεί, δηλαδή; Με τα αιτήματα των διδασκόντων και των διδασκομένων ή με τα σχολεία όλων των βαθμίδων που κλείνουν το ένα μετά το άλλο;

Εκείνο που δεν έχω μάθει ακόμη είναι αν οι ξενοδόχοι συνόδεψαν την πρότασή τους με παράλληλο αίτημα για κάποια...επιχορήγηση. Δεν μπορεί! Μια τόσο μεγάλη κοινωνική προσφορά πρέπει να επιδοτηθεί! Και, μάλιστα, ιδιαίτερα αβέρτα και γαλαντόμα!

------------------------------

Μεγάλος διαγωνισμός δίχως έπαθλο:  Σε περίπτωση που η πρόταση των ξενοδόχων γίνει δεκτή, ποιά από τις παραπάνω παροιμίες νομίζετε ότι ταιριάζει καλύτερα;

6 σχόλια:

Cos είπε...

"Ψωμί-φαΐ δεν έχουμε, ραπάνια για την όρεξη."
Αν και οι μαθητές των (πανάκριβων) ιδιωτικών σχολείων, ίσως να είναι μια καλή περίπτωση για τους ξενοδόχους σε 3-4 χειμερινούς προορισμούς και προς τα εκεί να κοιτάνε. Η αστική τάξη έχει πολλά και μεγάλα προβλήματα αλλά ακόμα δεν έχει καταστραφεί, τουλάχιστον ένα (μεγάλο) μέρος της.

Ανώνυμος είπε...

Ο κώλος μας ξεβράκωτος κι η σκούφια μας με φιόρα. Εχει πλάκα να κερδίσω...

apneagr είπε...

Βρακί δεν έχει ο κώλος μας, μουνί γυρεύει ο πούτσος μας

Ανώνυμος είπε...

Ψηφίζω την: "Άς πηδάμε κι ας γελάμε για να λεν' πως δεν πεινάμε."

Ανώνυμος είπε...

- Βρακί δεν έχει ο κώλος μας, μουνί γυρεύει ο πούτσος μας.

Ανώνυμος είπε...

Βρακί δεν έχει ο κώλος μας και ο πούτσος μας στολίδια θέλει!