Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

23 Σεπτεμβρίου 2013

Χαμπέρια, ντόπια και ξένα

Αύριο και μεθαύριο απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι (ΑΔΕΔΥ), οι καθηγητές και οι δάσκαλοι καθώς και οι εφοριακοί. Κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι θα απεργήσουν και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά, ευτυχώς, έσπευσε η ΓΣΕΕ και με ανακοίνωσή της έβαλε τα πράγματα στην θέση τους (οι υπογραμμίσεις είναι της ΓΣΕΕ):

Μετά την είδηση που αναπαράχθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πραγματοποίηση από την ΓΣΕΕ 24ωρης Γενικής Απεργίας για αύριο Τρίτη, σας ενημερώνουμε ότι:
1. Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, η οποία συνεδρίασε σήμερα, δεν ετέθη από καμιά παράταξη πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση αύριο Τρίτη, με δεδομένο το γεγονός ότι η Συνομοσπονδία για τη συνέχιση του αγώνα αναμένει τις αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών μελών της βάσει των οποίων θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της.
2. Αποφασίστηκε αντιφασιστικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Γίνεται μάλιστα μαζική έκκληση προς όλους για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την αντιμετώπιση της βίας παράλληλα με την περιθωριοποίηση των απολογητών της βίας και του ναζισμού.

Με γνώμονα αυτές τις αποφάσεις έως το τέλος του μήνα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Πάρα πολύ ωραία. Και, κυρίως, δημοκρατικώτατα. Πρώτα θα συνεδριάσουν τα τα εργατικά κέντρα (αν και όποτε), μετά θα ενημερωθούν οι ομοσπονδίες (αν και όποτε), απέ θα συνεδριάσουν και οι ομοσπονδίες (αν και όποτε), ύστερα θα ενημερωθεί η Γενική Συνομοσπονδία (αν και όποτε) και μέχρι το τέλος τού μήνα θα συνεδριάσει και η ολομέλειά της.

Ας μαντέψω την συνέχεια: οι αποφάσεις τής ολομέλειας θα κοινοποιηθούν στις ομοσπονδίες, οι οποίες θα ενημερώσουν τα εργατικά κέντρα, τα οποία θα διατυπώσουν τις απόψεις τους και θα τις προωθήσουν στις ομοσπονδίες, ώστε να ενημερωθεί μέσω αυτών η Συνομοσπονδία, η οποία εν τέλει θα προκηρύξει μια απεργία κάπου στις αρχές Δεκεμβρίου (μη χαλάσουμε και το γιορτινό κλίμα), έτσι, για την τιμή των όπλων. Στο μεταξύ, για να δικαιολογούμε και την ύπαρξή μας, κάνουμε κι ένα αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Δημοκρατικώτατα.


Στο μεταξύ, εδώ στην Πάτρα...

... ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών κοντεύει να συμπληρώσει 50 χρόνια ζωής (*), ο πρύτανης βάζει θέμα αναστολής τής λειτουργίας τού ιδρύματος, επειδή ο Κυριάκουλας αποφάσισε να απολύσει το ένα τρίτο τού -ήδη κουτσουρεμένου από τις συνταξιοδοτήσεις- διοικητικού προσωπικού [σημ: ευτυχώς, δεν αναστέλλουν την λειτουργία τους τα εξ ίσου σημαντικά ιδρύματα Βέργης και Φυτιλάς],
... η αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας ζήτησε ενίσχυση σε προσωπικό, επειδή οι ελλείψεις της είναι απελπιστικές και η διοίκηση της ΕΛΑΣ της έστειλε με μετάθεση τρεις (ολόκληρους!) αστυφύλακες [σημ.: ελπίζω να δουλεύουν κανονικά και οι τρεις και να μην κάνει ο ένας τα ρεπά των άλλων δύο],
... ο Δήμαρχος Πατρέων απευθύνει έκκληση στους πατρινούς να πληρώνουν κανονικά στα παρκόμετρα του δήμου, επειδή καταργήθηκε η δημοτική αστυνομία και δεν υπάρχουν διαθέσιμοι υπάλληλοι για να επιβλέπουν την κατάσταση και να επιβάλουν πρόστιμα στους παραβάτες [σημ.: πιο πριν ο δήμαρχος ζήτησε βοήθεια από την αστυνομία αλλά ακόμη δεν είχαν φτάσει οι ως άνωτέρω τρεις μετατιθέμενοι],
... ο πρόεδρος Αλέξης τής Παναχαϊκής ("είναι ψηλός, είναι ψηλός ο πρόεδρος...") δήλωσε ότι εφέτος δεν θα κάνει τα ίδια λάθη που έκανε πέρυσι (καθ' ότι ένας Κούγιας δεν πρέπει επαναλαμβάνεται), δήλωση που μας γεμίζει με σιγουριά ότι θα κάνει καινούργια [σημ.: το σχόλιο είναι άσχετο με τα προηγούμενα αλλά βγάζει το ίδιο πικρό γέλιο].


Ευτυχώς, μέσα σε όλα αυτά τα κακά νέα, ήρθε κι ένα καλό: η Αγγελικούλα σάρωσε στις εκλογές για την μπουντεσλίγκα...συγγνώμη, για την μπούντεσταγκ. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών συνιστά αναμφισβήτητη απόδειξη της πνευματικής υπεροχής των γερμανών ψηφοφόρων έναντι των ελλήνων. Τί να λέμε τώρα; οι άνθρωποι καταλαβαίνουν. Πώς να το κάνουμε; Ξέρουν να σκέφτονται λογικά. Καθ' ότι, τί σημασία έχει που οι σχεδόν οι μισοί από δαύτους δουλεύουν με μερική απασχόληση (σε μίνι-τζομπς) για 4-5 κατοστάρικα τον μήνα ή που η έννοια "κράτος πρόνοιας" συναντάται πλέον μόνο στα βιβλία ιστορίας; Το παν είναι ότι η Αγγελικούλα τούς έκανε εθνικά υπερήφανους, αφού γαμεί και δέρνει όλη την Ευρώπη.

Α! Όλα κι όλα! Μια χαρά ψηφίσανε οι γερμανοί. Δηλαδή, τι; Καλύτερος ήτανε εκείνος ο σφιχτόκωλος ο Στάινμπρουκ; Γιατί; Επειδή δηλώνει "σοσιαλιστής"; Σιγά καλέ! Εκεί που έχεσε ο σοσιαλισμός, φύτρωσε ο Στάινμπρουκ. Μια χαρά ψήφο ρίξανε οι άνθρωποι. Για να μη ξεχάσουμε ότι στείλανε κι εκείνον τον αηδιαστικό τον κιτρινιάρη τον Ρέσλερ, τον κινεζογερμανό, στα αζήτητα.

Αμ, το άλλο; Το σκέφτεστε να είχανε κάνει καμμιά μαλακία και να μην ξανάβγαινε η Μέρκελ, τώρα που έπιασε κολλεγιά μαζί της ο Αντώνης κι αρχίσανε τις αλλαξοκωλλιές; Πώς θα ερχόταν η ανάπτυξη και η ρευστότητα στον τόπο δίχως την βοήθεια της θείας Αγγέλως; Ευτυχώς, να λέμε. Ο θεός τής Ελλάδας έβαλε το χεράκι του και στις γερμανικές εκλογές.


(*) Για την ακρίβεια, το Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύθηκε το 1964 αλλά μέχρι το 1975 λειτουργούσε σε ένα πολύ μικρό κτήριο στο κέντρο τής πόλης. Συνειδητοποιώ πως γερνάω καθώς σκέφτομαι ότι ήμουν παρών, οκτώ χρόνων παιδί, όταν το 1968 ο Στυλιανός με το μυστρί έβαζε τον θεμέλιο λίθο των σημερινών εγκαταστάσεων τού Πανεπιστημίου. Ακόμη θυμάμαι το δέος με το οποίο έβλεπα τον ήλιο να ανακλάται στην φαλάκρα του. Ίσως ακουστεί παράξενο σε πολλούς αλλά σ' εκείνη την τελετή είχε παρευρεθεί τουλάχιστον η μισή Πάτρα. Μάλιστα, για να μεταφερθεί τόσος κόσμος από την Πάτρα στο Ρίο και πάλι πίσω, είχαν "επιστρατευτεί" όλα τα διαθέσιμα λεωφορεία των ΚΤΕΛ (αστικού και υπεραστικού) αλλά και τα ιδιωτικά. Κατ' εντολήν τής επαναστατικής κυβερνήσεως, βεβαίως... Ίσως το κλείσιμο αυτού του Πανεπιστημίου να είναι συμβολικό και να σημαίνει ότι, επί τέλους, η χούντα έπεσε. Άκρως συμβολικό: ο Παττακός το θεμελίωσε, ο Κυριάκουλας το ξεθεμελιώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: