Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

22 Ιουλίου 2013

Δεν υπάρχει όριο στις ιδιωτικοποιήσεις

Την περασμένη Πέμπτη, 18 Ιουλίου, η βρεττανική εφημερίδα Independent δημοσίευσε ένα άρθρο τού έμπειρου δημοσιογράφου Πωλ Γκάλλαχερ με τον ανησυχητικό τίτλο-ερώτημα "Δεν υπάρχει όριο στο τι θα ιδιωτικοποιήσει αυτή η κυβέρνηση;" και τον διαφωτιστικό υπότιτλο "Ο Κρατικός Προμηθευτής Πλάσματος πουλήθηκε στην αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Bain Capital". Γράφει ο Γκάλλαχερ:

Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε απόψε για το παιχνίδι με τα βρεττανικά αποθέματα αίματος με την πώληση του Κρατικού Προμηθευτή Πλάσματος για τις ανάγκες τού Ε.Σ.Υ. σε ιδιωτική εταιρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το υπουργείο υγείας αγνόησε τις συστάσεις διαφόρως υγειονομικών ή φαρμακευτικών εταιριών και τουλάχιστον ενός ειδικού πλάσματος αίματος πρίν καταλήξει στην πώληση του 80% του Κρατικού Προμηθευτή Πλάσματος στην Bain Capital (μια εταιρεία τής οποίας ευνιδρυτής είναι ο Μιτ Ρόμνεϋ, ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος κατά τις τελευταίες πολιτειακές εκλογές) αντί του ποσού των 230 εκατομμυρίων λιρών. Η κυβέρνηση θα διατηρήσει το 20% και ένα μερίδιο των πιθανών μελλοντικών κερδών.

Ο Κρατικός Προμηθευτής Πλάσματος έχει ετήσιες πωλήσεις περίπου 110 εκατομμυρίων λιρών και αποτελείται από δύο επί μέρους φορείς: το Bio Products Laboratory (BPL) στο Έλστρη τού Χέρντφορντσαιρ, με 200 άτομα προσωπικό και την DCI Biologicals Inc στις ΗΠΑ, όπου δουλεύουν πάνω από 1.000 άτομα. Η DCI συλλέγει πλάσμα από αμερικανούς δότες και το στέλνει για επεξεργασία στο BPL, το οποίο τροφοδοτεί τα νοσοκομεία τού Ε.Σ.Υ. (...)


Πιο κάτω, ο αρθρογράφος τού Independent παραθέτει απόψεις διαφόρων γιατρών, πολιτικών κλπ, οι οποίες αναδεικνύουν τα προβλήματα τα οποία είναι πιθανόν να ανακύψουν από την ιδιωτικοποίηση ενός Φορέα τόσο σημαντικού για την υγεία των βρεττανών. Ανάμεσα σ' αυτές τις απόψεις ξεχωρίζει η τοποθέτηση του Λόρδου Όουεν, πρώην υπουργού υγείας, ότι αυτή η πώληση βάζει την υγεία των βρεττανών σε κίνδυνο. Και ο Γκάλλαχερ συνεχίζει διερωτώμενος: "Όλα πρέπει να φύγουν;",  αραδιάζοντας μερικές προκλητικές ιδιωτικοποίησεις:

Βασιλικά Ταχυδρομεία:  Μια νέα προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθοούν τα Βασιλικά Ταχυδρομεία προαναγγέλθηκε νωρίτερα αυτόν το μήνα, με την κυβέρνηση να στηρίζει τις ελπίδες της στην προσφορά του 10% των μετοχών στους εργαζομένους, ώστε να αμβλύνει τις αντιδράσεις τους στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης. Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση που ούτε η Μάργκαρετ Θάτσερ ήθελε να κάνει, λέγοντας ότι δεν ήταν «έτοιμη να ιδιωτικοποιήσει το κεφάλι της βασίλισσας». 

Ιατροδικαστική Υπηρεσία (Forensic Science Service - FSS): Το κλείσιμο του FSS από τον Μάρτιο του 2012 σημαίνει ότι τώρα τα δικαστήρια εξαρτώνται από τις ιδιωτικές εταιρείες και τα ιδιωτικά αστυνομικά εργαστήρια για τις ιατροδικαστικέςαναλύσεις. Το FSS κόστιζε δυο εκατομμύρια λίρες τον μήνα.

Σπουδαστικά δάνεια: Έχοντας πείσει τους σπουδαστές ότι αξίζει να πληρώνουν πολύ περισσσότερα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με το να αυξήσει υπέρογκα τα δίδακτρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει τα σπουδαστικά δάνεια (σχόλιο δικό μου: σε κάποιο distress fund, προφανώς), αυξάνοντας το περιθώριο στο επιτόκιο ως δέλεαρ για τους επενδυτές.

Σχολικοί χώροι αθλοπαιδειών: Κατά την τελευταία τριετία, ο υπουργός παιδείας Μάικλ Γκόουβ έχει εγκρίνει την πώληση περισσότερων από 50 σχολικών χώρων αθλοπαιδειών. Κατά μέσο όρο, πωλούνται ετησίως 17 τέτοιοι χώροι, κάτω πάντως από τον μέσο όρο της προηγούμενης κυβέρνησης των Εργατικών, ο οποίος ήταν 28.


Τόσο ο Independent όσο και ο Πωλ Γκάλλαχερ δεν μπορούν να κατηγορηθούν ως συμπαθούντες τον κομμουνισμό, πολύ δε περισσότερο ως κομμουνιστές. Ίσως γι' αυτό δυσκολεύονται να καταλάβουν τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Αν διέθεταν ελάχιστη μαρξιστική παιδεία, θα γνώριζαν πως, σε καπιταλιστικές συνθήκες, το ερώτημα του τίτλου ("Δεν υπάρχει όριο στο τι θα ιδιωτικοποιήσει αυτή η κυβέρνηση;") είναι φιλοσοφικό και η απάντησή του σαφής και μονολεκτική: ΟΧΙ!

Υπενθύμιση: Η Μεγάλη Βρεττανία ούτε στην ευρωζώνη ανήκει ούτε μνημόνια έχει υπογράψει. Συνεπώς, για το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας δεν ευθύνονται ούτε το ευρώ ούτε η τρόικα. Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε ανάποδα: πιθανή έξοδός μας από το ευρώ και ενδεχόμενη "απαγκίστρωση" από τα μνημόνια επ' ουδενί συνεπάγονται το αυτόματο σταμάτημα του ξεπουλήματος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://aristeristrouthokamilos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_167.html