Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

19 Ιουνίου 2013

Μεταρρυθμισμένα και διάφανα!

Είναι γεγονός ότι εδώ και δέκα μέρες, με αφορμή την ιστορία τής ΕΡΤ, έχω σούρει στον πρωθύ και τους συν αυτώ όσα δεν σούρνει ο Ιορδάνης ποταμός. Επειδή, όμως, στο διάβα τού βίου έχω μάθει να είμαι ακριβοδίκαιος, οφείλω να ανασκευάσω όλα όσα είπα. Σφουγγάρι (όπως είπε κι ο Αντώνης, μόλις εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝουΔου)! Και λέω "σφουγγάρι", επειδή δεν ήξερα, ο δόλιος. Δεν ήξερα το μεγαλεπήβολο σχέδιο που έχουν καταστρώσει οι μεταρρυθμιστές τής χώρας, σχετικά με τον νέο, ιδανικό δημόσιο φορέα ραδιοτηλοψίας.

Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε και σεις με την αναθεωρημένη στάση μου, μόλις δείτε τα έξι σημεία-κλειδιά, πάνω στα οποία θα χτιστεί αυτός ο νέος φορέας. Ιδού, λοιπόν, πώς θα υλοποιηθεί η εν λόγω κεφαλαιώδης μεταρρύθμιση βήμα-βήμα, ακριβώς όπως τα εξήγησε ο ίδιος ο Αντώνης στον Βαγγέλα και τον Φωτάκια κατά την προχτεσινή τους συζήτηση:

- 1. Άμεση συγκρότηση διακομματικής προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, με τυπική απόφαση τού υπουργού οικονομικών. Η θητεία αυτής της Επιτροπής θα λήξει μόλις ιδρυθεί ο νέος φορέας.
- 2. Αναγνώριση αρμοδιοτήτων στην Διοικούσα Επιτροπή για προσλήψεις των απαραίτητων τεχνικών και δημοσιογράφων, προκειμένου να λειτουργήσει το προσωρινό πρόγραμμα σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.
- 3. Άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του νέου φορέα καθώς και για τις ανάλογες προσλήψεις.
- 4. Συνεργασία με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως το BBC, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία τεχνογνωσία.
- 5. Ευρεία συζήτηση για την φιλοσοφία και την στρατηγική τού νέου φορέα.
- 6. Ορισμός αρμοδίου υφυπουργού, ο οποίος θα επιβλέπει το πρόγραμμα και ο οποίος θα προέρχεται είτε από το ΠαΣοΚ είτε από την ΔημΑρ.


Δεν μπορείτε να πείτε, έτσι; Πάλι γάμησε κι έδειρε ο Αντώνης! Πώς να το κάνουμε; Τέτοιες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις δεν κάνανε ούτε οι μπολσεβίκοι όταν πήραν την εξουσία το 1917! Και είναι αυτές ακριβώς οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν, ώστε να μην υπάρχει πλέον περίπτωση να μετατραπεί ο νέος φορέας σε άντρο αδιαφάνειας και σπατάλης, σαν τον προκάτοχό του.

Κατ' αρχάς, παρακαλώ να προσέξουμε το ότι η Διοικούσα Επιτροπή θα είναι διακομματική. Όπερ σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε, π.χ. ότι η ΕΡΤ είναι δοβλέτι τής εκάστοτε κυβέρνησης. Τώρα η επιτροπή θα είναι διακομματική και, συνεπώς, οι διάφορες προσλήψεις θα γίνονται διακομματικά. Με διαφάνεια. Και, βέβαια, με την γνωστή αναλογία: 4 ΝουΔου - 2 ΠαΣοΚ - 1 ΔημΑρ. Η οποία, όπως καταλαβαίνετε, εγγυάται την αμεροληψία, έτσι; Κι αυτοί που ισχυρίζονται πως οι διορισμένοι δημοσιογράφοι γίνονται φερέφωνα των κομμάτων που τους διόρισαν, δεν ξέρουν τι τους γίνεται!

Φυσικά, ευχής έργον είναι να συμμετέχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σ' αυτή την επιτροπή. Οπότε, προφανώς, οι προσλήψεις θα γίνονται -μάλλον- ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη κάθε κόμματος. Δεν είναι ονειρώδες; Προσέξτε τελειότητα: Είσαι χρυσαυγήτης; Θα ακούς τα σχόλια του δημοσιογράφου που θα έχει διορίσει ο Μιχαλολιάκος. Είσαι αθεράπευτος κομμουνιστής; Θα παραβλέπεις τον Χασαπόπουλο και θα περιμένεις ν' ακούσεις τι θα πει ο σύντροφος που θά 'χει βάλει στον φορέα ο Περισσός. Τέτοια μεγαλεία ούτε που τά 'χουν σκεφτεί οι κρετίνοι οι εγγλέζοι τού BBC!

Μιας κι ανέφερα το BBC, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ορθότητα της πρότασης του Αντώνη να φωνάξουμε τους εγγλέζους να μας δώσουν την τεχνογνωσία τους, έτσι; Μόνο που τούτη την φορά, η επίσκεψη των εγγλέζων θα πιάσει τόπο. Κι αυτό το λέω επειδή η "αδιαφανής" και "σπάταλη" ΕΡΤ είχε φωνάξει όχι μία αλλά δύο φορές τους μπιμπισιανούς για τον ίδιο λόγο. Αλλά είπαμε, άλλο το τότε κι άλλο το -μεταρρυθμισμένο και διακομματικό- τώρα.

Όμως, το κορυφαίο στοιχείο της σαμαρικής πρότασης είναι αυτό για την τοποθέτηση υφυπουργού που θα επιβλέπει το πρόγραμμα. Γουστάρω! Γουστάρω υφυπουργό επιπέδου Κεδίκογλου (λέμε τώρα, για παράδειγμα, βρε αδερφέ!) να αποφασίζει αν η ραδιοφωνική εκπομπή στις 11 το βράδυ τής Κυριακής θα πρέπει να μεταδώσει Σπανουδάκη αντί για τον προγραμματισμένο Ίγκυ Ποπ ή αν κάθε Τετάρτη απόγευμα στις 7 θα παίζεται βραζιλιάνικο μεταγλωττισμένο αντί για μεξικάνικο!

Παρεμπιπτόντως, εκτιμώ ότι είναι παντελώς αβάσιμοι οι φόβοι κάποιων πως τάχατες αυτός ο υφυπουργός θα φροντίζει ώστε ο νέος φορέας να παραμένει γερά δεμένος στο άρμα τής πολιτικής εξουσίας και να χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί την καθεστηκυία τάξη. Αυτά γίνονταν επί ημερών τής αμαρτωλής ΕΡΤ. Από δω και πέρα το έχουμε ξεκαθαρίσει: όλα θα είναι μεταρρυθμισμένα και διάφανα!

Κι ακούω βερεσέ αυτά που λέει ο φίλος μου ο Δημητράκης, πως τάχατες δεν ξέρει αν η κατ' αυτόν τον τρόπο δημιουργία τής "νέας ΕΡΤ" είναι κάτι καλύτερο ή χειρότερο από το κλείσιμο της παλιάς...


ΥΓ: Επαναλαμβάνω ότι το παραπάνω σχέδιο παρουσιάστηκε από τον πρωθύ στους συν-κυβερνήτες του το βράδυ της Δευτέρας. Ομολογώ ότι με εξέπληξε η ταχύτητα αντίδρασης του φραντζάτου: σε χρόνο ντε-τε, πριν καλά-καλά προλάβει το ΣτΕ να βγάλει απόφαση, ο μεγάλος εκπόνησε το σχέδιο για την μετάβαση στον νέο φορέα μέσω προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής! Άλλοι δεν θα μπορούσαν να δείξουν τέτοια αντανακλαστικά ούτε κι αν ήξεραν από πριν την απόφαση που ΘΑ έβγαζε το ΣτΕ. Γίγαντας ο Αντώνης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: