Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

14 Ιουνίου 2013

ΕΡΤικά ανάλεκτα

## Σύμβολο αδιαφάνειας η ΕΡΤ, κατά τον πρωθύ και τον Σίμο τον Ανήσυχο. Χμμμ... Αδιαφάνεια, έστω. Αλλά "σύμβολο" κιόλας; Κι εγώ νόμιζα ότι η λέξη "αδιαφάνεια" φέρνει συνειρμικά άλλα πράγματα στο μυαλό τού έλληνα πολίτη, π.χ.: εξοπλιστικά προγράμματα, εφορία, δημόσια έργα, πολεοδομία, αστυνομία, ποδόσφαιρο, τράπεζες, βουλή, ιδιωτικοποιήσεις ...

## Τα περιθωριακά ποσοστά τηλεθέασης και ακροαματικότητας της ΕΡΤ προκάλεσαν την εύλογη αγανάκτηση του πρωθύ και του Σίμου του Ανήσυχου. Και καλά, για τον Σίμο τον Ανήσυχο το ξέραμε ότι είναι φαν τού "Μπράβο Ρούλα" κι έχει χεσμένο τον "Εξάντα" τού Αυγερόπουλου. Αλλά ότι ο εγγονός τής Πηνελόπης Δέλτα και "βαφτιστήρι" τού Ελύτη προτιμάει τους θέμειους κώλους τού "Όλα 69" αντί της εκπομπής τού Βασίλη Βασιλικού για το βιβλίο, ειλικρινά δεν το περίμενα.

## Απορία ξεκάρφωτη Νο 1: Εκείνη η Φαίη τού Μέγκα (η οποία, όταν της είπε ο τηλεθεατής ότι μένει στο Αίγιο, έδειξε την θάλασσα στον χάρτη κι αναφώνησε "Αίγιο Πέλαγος"!), πώς έγινε και δεν διορίστηκε στην ΕΡΤ από τον μπάρμπα της, τον υπουργό του ΠαΣοΚ Γιώργο Φλωρίδη; Δεν μπορεί να μην υπήρχε και για τέτοιο σούργελο μια θεσούλα. Εδώ βρέθηκε θεσούλα για τον Λιάτσο. Και, μάλιστα, διευθυντική!

## Άδεια πανελλήνιας εμβέλειας στο καρατζαφεροκάναλο - μαύρο στην ΕΡΤ... Πόσο διεστραμμένος πρέπει να είσαι όχι για να το κάνεις αλλά μόνο για να το σκεφτείς;

## Οι εργαζόμενοι στην κρατική ραδιοτηλεόραση δεν ήθελαν να γίνει απογραφή και καταμέτρηση της περιουσίας τής ΕΡΤ. Τουλάχιστον, αυτό κατήγγειλε ο Σίμος ο Ανήσυχος από κοινού με τον ροκ Στουρνάρα. Παναπεί, όσοι κουλάντριζαν τόσα χρόνια το μαγαζί, δεν ήξεραν τι ακριβώς κουλάντριζαν; Χμμμ...  Προφανώς, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι που επέβαλαν τα 6 λογιστήρια, τα οποία κατήγγειλε ο Σίμος ο Ανήσυχος, έτσι; Και οποιαδήποτε άποψη πως τάχατες με 6 λογιστήρια βολεύαμε εξαπλάσια δικά μας παιδιά (με μεταπτυχιακό στην λογιστική από την Didacta), είναι απλώς κακόβουλη.

## Και καλά, την ΕΡΤ την κλείσαμε ως "σύμβολο αδιαφάνειας". Αλήθεια, όμως, τί θα προβάλουμε ως "σύμβολο διαφάνειας"; Τον Μελισσανίδη, που τον είδαμε πρώτο τραπέζι πίστα κατά την ομιλία τού πρωθύ στο ΕΒΕΑ; Τον Αλαφούζο, που του δώσαμε δώρο το ματσάκι στο Ειρήνης & Φιλίας; Ή, μήπως, την ΤΕΡΝΑ των Αντωνάκου-Περιστέρη; Με ρέγουλα, παιδιά! Τέτοια διαφάνεια δεν είχε ούτε το νεγκλιζέ τής Γωγώς τής ξανθειάς, που δούλευε στο μπουρδέλο της γρια-Μπαρδαμπάσαινας!

## Παιδικό πρόγραμμα σύμφωνο με όλες τις αρχές και τα διδάγματα της σύγχρονης επιστήμης: Άιρον μαν, Τρανσφόρμερς, Μάνστερ χάι, Γκορμίτι... Όχι σαν εμάς που μαλακιζόμασταν με αηδίες τύπου Λιλιπούπολη και Φρουτοπία. Και που δεν μπορώ να τις βρω στον χάρτη, παρ' ότι τις ψάχνω επί δεκαετίες.

## Απορία ξεκάρφωτη Νο 2: Τώρα που έκλεισε η ΕΡΤ, η κόρη του Σαλαγκούδη θα πάει σπίτι της ή θα πάρει δυσμενή μετάθεση στο κανάλι τής Βουλής;

## Δυόμιση χιλιάδες χαραμοφάηδες είχε η ΕΡΤ, ενώ η δουλειά μπορεί να γίνει με οχτακόσιους ή και λιγώτερους. Τουλάχιστον έτσι μας είπε ο Σίμος ο Ανήσυχος. Τώρα περιμένουμε να μας πει ποια κρατική ραδιοτηλεόραση απασχολεί λιγώτερους εργαζόμενους. Κάτι μου λέει ότι δεν θα μας το πει. Δηλαδή, δεν πρόκειται να μας φέρει ως παράδειγμα την Μπουργκίνα Φάσο.

## Ο Σίμος ο Ανήσυχος επιμένει ότι η ΕΡΤ έπρεπε να κλείσει, προκειμένου να μεταρρυθμιστεί. Και διετύπωσε κι επιχείρημα στο Βήμα FM, λέγοντας ότι "για να γίνει σέρβις στο αυτοκίνητο, πρέπει να είναι σταματημένο". Ευφυέστατος ο ανήσυχος! Μόνο που μας θυμίζει κάτι παρεμφερές, που είχε πει ο δικτάτορας Παπαδόπουλος για να δικαιολογήσει το πραξικόπημα: "καθ' ον τρόπον ο ασθενής, αν και ναρκωμένος, προσδέδεται επί του χειρουργικού κραββάτου διά να αποφευχθούν αι κινήσεις τού παρασυμπαθητικού...". Και πού είσαι, Σίμο: μη νομίσεις ότι μ' εκείνον γελάγαμε περισσότερο, έτσι;

## Απορία καρφωμένη: Η ΝΕΡΙΤ (ή όπως αλλοιώς θα λέγεται το ανοσιούργημα που έχει κατά νου ο Τρελλαντώνης με την παρέα του) θα λειτουργήσει στα ίδια μονοπάτια ή θα περικόψει (για λόγους οικονομίας φυσικά!) τις ορχήστρες, τις χορωδίες, τα Μουσικά Σύνολα, τις εκπομπές τέχνης και όλα αυτά τα "σπάταλα" και χαμηλής οικονομικής απόδοσης πράγματα που τα ιδιωτικά κανάλια απαξιούν ακόμη και να σκεφτούν;

## ΝΕΡΙΤ. Ήτοι "Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ Τηλεόραση". Αλήθεια, πόση ώρα σκεφτόσασταν, βρε όρθια ζώα, για να αποφασίσετε αυτόν τον τίτλο; Πόσες φλάντζες κάψατε για να καταφέρετε να συνδυάσετε τους όρους ΕΛΛΗΝΙΚΗ και ΙΝΤΕΡΝΕΤ, γαμώ το μυαλό που κουμαντάρετε; Σκατοκέφαλοι του κερατά! Άει στο διάολο πια, ρεμπεσκέδες της οκάς!

## "Έκλεισε το κανάλι που έλεγε κάτι και για μας", δήλωσε περίλυπος ο δήμαρχος Λήμνου. Στ' αρχίδια μας, ρε! Τα κανάλια που μας λένε ποια πηδιέται με ποιον, παραμένουν ανοιχτά!

5 σχόλια:

spiral architect είπε...

Αντιγράφω ένα απ' τα σχόλιά μου στο μπλογκ του Σαραντάκου:

Και γω (και όλοι μας φαντάζομαι) κριτικάρουμε τα κακώς κείμενα της εκπαίδευσης, αλλά δεν χαιρόμαστε όταν κλείνουν σχολεία και σχολές. Τουναντίον θα’ λεγα.

Προσωπικά, αυτό που με φορτίζει συναισθηματικά προστιθέμενο στην αλήτικα πολιτικά κίνηση του κουραδόμαγκα Σαμαρά και της πρεζοπαρέας του για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ότι, δεν θα ξαναδώ από δημόσια μέσα (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών, που έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν πρόβαλλαν) ταινίες:

- off Hollywood
- ταινίες παραγωγής της HBO
- νέο γαλλικό κινηματογράφο αλλά και τον παλιό του Κλοντ Σαμπρόλ κλπ
- ιταλικό, ισπανικό και λατινοαμερικάνικο κινηματογράφο

και γενικά ποιοτικό παλιό και καινούργιο κινηματογράφο απ’ όλο τον κόσμο που δε θα τον βρεις ούτε στα βιντεοκλάμπ αναγκαζόμενος να τον κατεβάσεις από το ίντερνετ. Η ψηφιακή τιβί (εδώ η ΕΡΤ) με το πρόγραμμά της βόλευε στο κοτσάρισμα ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου στην τιβί ή στον αποκωδικοποιητή και προγραμματισμό για εγγραφή των ταινιών για μελλοντική θέαση. Τώρα πάει κι αυτό.

Αν λοιπόν μιλάμε με όρους κόστους προς όφελος, ή τηλεθέασης, βολευτείτε με Καρανταγί, Σεφερλή και Λαζόπουλο και το βράδυ νωρίς για ύπνο. :(

ακυβέρνητος είπε...

Με τον Αντώνη και τον Συμεών λιγότερα.
Ο ένας επικαλείται την Παναγία σε κάθε του βήμα, ο άλλος πήγε στο Άγιο Όρος και άρχισαν να μυρίζουν τα εικονίσματα.
Γι’ αυτό πρόσεχε κακομοίρη μου.
Γιατί αν δεν βρεθείς στο Γαϊδουρονήσι να ψαρεύεις πεταλίδες θα βρεθείς σίγουρα στη Κόλαση!!!

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο, από τον άσχετο !!!
Είναι αλήθεια ? Θα παρουσιάσεις το νέο βιβλίo της Εύας ?
Τι σόι κολεγιές είναι αυτές ?
Γιάννης
Βενιαμίν ο Λ. - Θεόφιλος Χ.

teddygr είπε...

@ Γιάννης-Βενιαμίν-Θεόφιλος

Η κακία θα σας μείνει. Μη δείτε κάποιον να παραστρατεί και δεν τον κάνετε βούκινο, έτσι;

Παλιοχαρακτήρες!

Ανώνυμος είπε...

"Όχι σαν εμάς που μαλακιζόμασταν με αηδίες τύπου Λιλιπούπολη και Φρουτοπία. Και που δεν μπορώ να τις βρω στον χάρτη, παρ' ότι τις ψάχνω επί δεκαετίες."

Κλαίω...

- Άρης