Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

13 Ιουνίου 2013

Πρωθύ εκτός πραγματικότητος

Δεν μας εξέπληξε χτές, κατά την ομιλία του στο ΕΒΕΑ, ο πρωθυπουργός: είπε τις ίδιες μαλακίες που λέει πάντοτε, τις ίδιες ασυναρτησίες, τα ίδια καραμπινάτα ψέμματα, τις ίδιες ανερμάτιστες παπαριές. Τί διάολο, σκατά έχει στο κεφάλι του και δεν καταλαβαίνει ότι γίνεται ανυπόφορος, ίσως ακόμη και στους τσανακογλείφτες του;

Το ότι ο άνθρωπος βρίσκεται εκτός πραγματικότητος αποδεικνύεται περίτρανα από το αυθόρμητο γέλιο και το αυθόρμητο διπλοφάσκελο που προκάλεσε η αποστροφή του περί...λογοκρισίας του ("Αυτά που σας λέω σήμερα, ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να τα ακούσει. Δεν ξέρω τώρα αν μας έχουν συνδέσει στην τηλεόραση. Η συντεχνία έχει επιβάλει σιωπή στα media."), η οποία ακούστηκε σε πανελλήνια μετάδοση, αφού ΟΛΑ τα κανάλια (ακόμη και ο 902!!) αναμετέδιδαν την ομιλία του!!

Δίκιο έχει ο Σαμαράς. Από πού, άραγε, μπορεί ο ελληνικός λαός ν' ακούσει τις κυβερνητικές και τις πρωθυπουργικές παπαριές; Από κανάλια τύπου Μέγκα, Αντέννα, Άλφα και Σκάι, που έχουν αποδυθεί σε αντιπολιτευτικές κορώνες επειδή διακατέχονται από σοβιετικά σύνδρομα; Από εφημερίδες τύπου Νέα, Βήμα, Έθνος, Πρώτο Θέμα και Καθημερινή, που ελέγχονται είτε από συριζαίους είτε από κομμουνιστές; Από δηλητηριώδη χείλη δημοσιογράφων τύπου Κώνστα, Πρετεντέρη, Καψή, Ρογκάκου, Μπάμπη (ένας είναι ο Μπάμπης και είναι στον Σκάι), Αλέξη (ένας είναι κι ο Αλέξης κι είναι κι αυτός στον Σκάι), Άρη (ένας είναι κι ο Άρης κι είναι κι αυτός στον Σκάι), Πάσχου (ένας είναι κι ο Πάσχος κι είναι κι αυτός στον Σκάι), οι οποίοι είναι γνωστό τοις πάσι ότι υποσκάπτουν το κύρος τής κυβέρνησης; Τέλος πάντων. Ας πάμε, όμως, στο ζουμί των όσων είπε ο πρωθύ.

"Η ΕΡΤ υπήρξε το σύμβολο της αδιαφάνειας και της σπατάλης κι αυτό τελείωσε χθες", τόνισε ο γίγαντας της πολιτικής, λες και μόλις χτες κατέβηκε από το φεγγάρι. Λες και δεν ήταν αυτός και η παρέα του που βάλανε τον Αιμίλιο Λιάτσο να κουλαντρίσει το μαγαζί. Λες και δεν ήταν αυτός και η παρέα του που μονιμοποίησαν στην ΕΡΤ ένα μάτσο ακαμάτηδες. Λες και δεν ήταν ο εξ απορρήτων του Σίμος ο Ανήσυχος που φρόντισε να βολέψει στην ΕΡΤ δυο ντουζίνες "δικά μας παιδιά" (μόνο αυτός!), που το καθένα τους έπαιρνε κάθε μήνα εφτά φορές τον μισθό ενός τεχνικού. Λες και φταίγανε οι απλοί εργαζόμενοι των εφτακοσίων και των οκτακοσίων ευρώ για την "αδιαφάνεια" και την "σπατάλη". 

Όνειρο του πρωθύ είναι μια καινούργια δημόσια ραδιοτηλεόραση, "με λιγότερο προσωπικό, αλλά επάξια επιλεγμένο, με κριτήρια ΑΣΕΠ. Με ένα τεράστιο αρχείο στη διάθεσή της, που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, αποτελεί μοναδική πηγή τεράστιου πλούτου. Που τόσα χρόνια παρέμενε αναξιοποίητο και λεηλατείτο. Με ικανότητα να προβάλλει την χώρα στο εξωτερικό, να ενημερώνει, να ψυχαγωγεί μέσα στην Ελλάδα. Και να κερδίζει τον Έλληνα. Όχι να σέρνεται σε τελείως περιθωριακά νούμερα τηλεθέασης και ακροαματικότητας". Εδώ βραχυκυκλώνεις και τρελλαίνεσαι:
- Πώς προσλαμβάνει κάποιος π.χ. παρουσιαστή ειδήσεων ή περιγραφέα αγώνων στίβου μέσω ΑΣΕΠ; Τί προσόντα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι; Όσοι είναι μονόφθαλμοι ή μονόχειρες θα πριμοδοτούνται με επί πλέον μόρια;
- Αυτό το "αναξιοποίητο αρχείο", που τόσα χρόνια μούχλιαζε στις αποθήκες, μήπως δεν είναι οι -ήδη απολυθέντες- εργαζόμενοι της ΕΡΤ που το ανέσυραν, το ψηφιοποίησαν και το προσέφεραν ΔΩΡΕΑΝ στον ελληνικό λαό μέσα από το http://www.ert-archives.gr (το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν λειτουργεί πλέον);
- Όταν λέμε ότι αυτό το αρχείο αποτελεί "πηγή τεράστιου πλούτου", τί ακριβώς πλούτο εννοούμε; Διότι πλούτος είναι π.χ. και τα κείμενα των αρχαίων ελλήνων συγγραφέων αλλά και τα φράγκα τού Μπόμπολα και του Αλαφούζου. Θέλω να πω, δηλαδή, θα αξιοποιηθούν ως εθνικός λαϊκός πλούτος ή ως πηγή για να αβγατίσουν τα φράγκα τους ο Μπόμπολας κι ο Αλαφούζος (στον οποίον, α propos, κάναμε δωράκι τον χτεσινό αγώνα Γάβρων-Βάζελων στο μπάσκετ);

Ιδιαίτερο σχόλιο θέλω να κάνω στην πρωθυπουργική αναφορά σε "περιθωριακά νούμερα τηλεθέασης και ακροαματικότητας". Πόσο βλάκας πρέπει να είναι κάποιος για να λέει τέτοιες αηδίες; Δηλαδή, τί σκατά εννοεί ο πρωθυπουργός; Ότι πρέπει να πάει να γαμηθεί ο Ιονέσκο επειδή κόβει λιγώτερα εισιτήρια από τον Σεφερλή στο Δελφινάριο; Ότι πρέπει να εξοβελιστούν παραγωγές όπως το "Σαν σήμερα" επειδή έχει μηδαμινή τηλεθέαση σε σχέση με την "Βέρα στο δεξί"; Ότι πρέπει να καεί στην πυρά ο Μότσαρτ επειδή ο Πλούταρχος πουλάει περισσότερους δίσκους; Ότι το κανάλι που πρόβαλε χαμηλής θέασης ταινίες τού Μπέργκμαν υστερεί έναντι εκείνου που πρόβαλε πιασάρικες ταινίες τού Τσάκυ Τσαν; Γαμώ το φελέκι μου, πόσο ηλίθιοι πρέπει να είμαστε που βγάλαμε πρωθυπουργό έναν σκατόψυχο κρετίνο, ο οποίος όχι μόνο διατυμπανίζει τέτοιες ηλιθιότητες αλλά τις θεωρεί και εξυπνάδες; Γαμώ την εξυπνάδα τής φυλής μας, δηλαδή!


Κλείνω με κάτι που αλίευσα στο Τουήτερ: Δεν είναι που οι ανύπαρκτοι γίναν υπαρκτοί και οι τίποτα κάτι. Είναι που τους ψηφίσαμε ν' αποφασίζουν για τις τύχες μας...

6 σχόλια:

spiral architect είπε...

Στη Βίσση αδελφές μου, στη Βίσση!

Δημήτρης είπε...

Μα καλά... υπήρχε ποτέ περίπτωση δεξιός κατσαπλιάς να εκτιμάει τους Ιονέσκο, Μότσαρτ και Μπέργκμαν? Δεν θα ήταν δεξιός!

Νίκος είπε...

Τα είπες όλα.

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε μπλέξει πολύ άσχημα. Αλλά πολύ άσχημα. Σαμαράς και αυλικοί του είναι ΒΛΑΚΕΣ σε σπάνιο συνδυασμό με σκατοψυχίαση. Σκατόψυχοι ΒΛΑΚΕΣ. Τα “social” media περισσότερο απο οτιδήποτε άλλο έχουν απενοχοποίησει την ΒΛΑΚΕΙΑ. Οι ΒΛΑΚΕΣ πολλοί χρήσιμοι και δικτυωμένοι.
Ενάντια στην ΒΛΑΚΕΙΑ και ο διάολος πολεμάει μάταια λέει ο ποιητής.
Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο τέλος εκτός απο αυτό που περιλαμβάνει καταστροφή επικών διαστάσεων.

babouinos είπε...

Τι να πουμε για καποιον που για να γινει πρωθυπουργος υπεξαιρεσε την ψηφο του Ελληνικου Λαου, παριστανοντας τον αντιμνημονιακο επι εναμισυ χρονο, και δινοντας ψευτικες υποσχεσεις επι δυο μηνες προεκλογικα.
Τι να πουμε γι αυτον που εχει κουμπαρο και συμβουλο του, τον χρυσανθο λαζαριδη, πρωην μελος του ΚΣ της Β' Πανελλαδικης.
Τι να πουμε γι αυτον που το μονο που εχει να επιδειξει σαν πολιτικο κατορθωμα ειναι η ρασπουτινικη ανατροπη της κυβερνησης μητσοτακη το '93.

Δεν εχω τι να πω, παρα μονο οτι με φοβιζει ιδιαιτερα ,πως κανονισε το ραντεβου την Δευτερα με τους αλλους δυο...
Μηπως περιμενει ή σχεδιαζει κατι για το σαββατοκυριακο;... κατι που θα σωσει και τον ομοιδεατη του ερντογαν;...
μηπως καμμια περιπετεια στυλ '73 που θα χασουμε κανα πενταρι νησια, και θα μοιρασουμε το Αιγαιο;...

Ανώνυμος είπε...

Μπαμπουίνε

Καλά κάνεις και φοβάσαι, αλλά τώρα το πάνε για εκτόνωση.

Αυτό που φοβάσαι το φυλάνε για αργότερα!