Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

11 Ιουνίου 2013

Γλιτώσαμε από την ΕΡΤ!

Επί τέλους, γλιτώσαμε από την ΕΡΤ! Αρκετά πια με το φερέφωνο της κυβέρνησης. Από δω και πέρα θα απολαμβάνουμε την πολυφωνία των ιδιωτικών καναλιών, τα οποία δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση, επομένως είναι ανεξάρτητα και δεν χρειάζεται να την λιβανίζουν. Να χαρούμε, βρε αδερφέ, αδέσμευτη δημοσιογραφία.

Επί τέλους, γλιτώσαμε από την ΕΡΤ! Αρκετά πια με τον στρατό των βολεμένων δημοσιογραφίσκων. Καιρός ήταν να πάνε και κάποιοι αργόσχολοι σπίτια τους. Κι όσοι δημοσιογραφίσκοι είχαν μάθει στις αργομισθίες τής ΕΡΤ, καιρός να αλλάξουν πλευρό. Από δω και πέρα μόνο λίγοι και καλοί θα βολεύονται στα γραφεία τύπου των υπουργείων. Τέλος οι χαραμοφάηδες των 700 και 800 ευρώ.

Επί τέλους, γλιτώσαμε από την ΕΡΤ! Αρκετά πια με την ποιότητα. Όχι τίποτ' άλλο αλλά η δημόσια ραδιοτηλεόραση επέμενε πεισματικά να κρατάει κάποιο επίπεδο κι έτσι γινόταν εμφανέστερη η ρηχότητα των ιδιωτικών ΜουΜουΕ. Έτσι, λοιπόν, για παράδειγμα:
- Φεύγει από την μέση το "Στοίχημα" με τον Ντάστιν Χόφφμαν, ώστε να μπορούμε απερίσπαστοι να παρακολουθούμε την νιοστή επανάληψη του "Ευτυχισμένοι μαζί".
- Ξεμπερδέψαμε με τον γοητευτικώτατο "Πύργο του Ντάουντον", ο οποίος δεν μας άφηνε να ευχαριστηθούμε τον "Σουλεϊμάν".
- Γλιτώσαμε από αποχαυνωτικές εκπομπές ιστορικού περιεχομένου ("Σαν σήμερα", "Μηχανή του χρόνου" κλπ) και πλέον θα απολαμβάνουμε υψηλού επιπέδου παραγωγές, σαν το "Αννίτα SOS", το "Έχεις πακέτο" και το "Wipe out".

Επί τέλους, γλιτώσαμε από την ΕΡΤ! Αρκετά πια με την νεάζουσα Στάη, η οποία κάνει την Όλγα μας να μοιάζει με μπαμπόγρια. Αρκετά πια με κάτι Αρβανίτηδες, που τολμούν να κάνουν λόγο στον αέρα για παραίτηση υπουργού (κάτι που δεν έκανε ποτέ π.χ. το δίδυμο Λυριντζή-Οικονόμου στον Σκάι). Αρκετά με τον Αρναούτογλου (τον Σάκη, μη μπερδευτούμε!), που μας έσπαγε τα νεύρα κάθε βράδυ με το δελτίο καιρού, ταπώνοντας τον χαμογελαστό Αρνιακό τού Αντέννα και την Κάκαβα του Μέγκα με το έντονο πρόβλημα άρθρωσης.

Επί τέλους, γλιτώσαμε από την ΕΡΤ! Καιρός είναι να μεγαλώσουν οι νέες γενιές δίχως τις μαλακίες που ακούγαμε εμείς οι μεγαλύτεροι στο ραδιόφωνο. Τί παναπεί ότι το Τρίτο Πρόγραμμα είχε ποιοτική μουσική; Τί παναπεί ότι οι μετανάστες κι οι ομογενείς όλου του κόσμου επικοινωνούσαν μέσω του Δευτέρου Προγράμματος; Αρκετά με όλες αυτές τις μαλακίες. Γυρίστε τώρα την βελόνα τού ραδιοφώνου σας στην συχνότητα του Σκάι! Τι διάολο διευθυντής είναι ο Πορδοσάλτε; Μόνος του θα τα λέει, μόνος του θα τ' ακούει;

Επί τέλους, γλιτώσαμε από την ΕΡΤ! Όχι πως έκανε και κανένα σπουδαίο τζίρο αλλά, όσο να πεις κι όσο να κάνεις, κάτι έκοβε από την διαφημιστική πίττα, μικραίνοντας το κομμάτι των ιδιωτικών καναλιών.

Επί τέλους, γλιτώσαμε από την ΕΡΤ! Δηλαδή, γλιτώσαμε και από το χαράτσι τής ΕΡΤ. Ναι, ρε! Η Μελίνα τώρα δικαιώνεται! Έχουμε που έχουμε τα εκατοπενηντάρια και τα διακοσάρια χαράτσια των ακινήτων στον λογαριασμό της ΔΕΗ, ας γλιτώσουμε τουλάχιστον από το τρίφραγκο της ΕΡΤ. Να μειωθεί κομμάτι κι ο πληθωρισμός, βρε αδερφέ!


Όχι, δεν θα υπερασπιστώ την ΕΡΤ, με την έννοια ότι όλα ήσαν καλά και άγια με δαύτην. Κάθε άλλο. Αλλά δεν μπορώ να καταπιώ τον εξώφθαλμα πρόστυχο τρόπο με τον οποίο επιβεβαιώνεται η καπιταλιστική φιλοσοφία που λέει πως όποιο κομμάτι του δημοσίου δεν πουλιέται, καταργείται.

Ναι, υπήρχαν φορές που η ΕΡΤ μας έβγαζε από τα ρούχα μας. Αλλά μήπως δεν είναι φορές που και το συζυγικό μας ταίρι μάς μπαρουτιάζει; Είναι τα καλά του απ' την άλλη, που δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε. Αυτά τα καλά, που μου φέρνουν στο μυαλό τους καβαφικούς στίχους:

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.



ΥΓ: Τρίτο Πρόγραμμα τέλος. Συγγνώμη Μάνο...

3 σχόλια:

spiral architect είπε...

Kάποιος με το παρανόμι "ΑλλαξοΜπίστης" σε αντέγραψε σε σχόλιο στην athensvoice.
Μόνο για το παρανόμι αξίζει η κλεψιά!

antinewskilkis είπε...

να η έκπληξη Θοδωρή, δεν άργησε καθόλου, κλείσανε την ΕΡΤ, τη γαμήσαμε γενικώς..

teddygr είπε...

@ spiral architect

Το κακό δεν είναι ότι με αντέγραψε (άλλωστε, όπως δηλώνεται στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας, εκτιμώ ότι πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν).

Το κακό είναι ότι με λογόκρινε.