To Cogito ergo sum συλλογάται λέφτερα και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.
Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα, η αντιγραφή επιτρέπεται.

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

(...) ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό κι ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το σύννεφο που περνάει, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά αν γίνεται μέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και τελικά, για να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ας ιδιωτικοποιηθούν και τα κράτη, παραδίδοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Εκεί βρίσκεται η σωτηρία τού κόσμου...

Και τώρα, ας ιδιωτικοποιηθεί επίσης και η πουτάνα που τους γέννησε όλους.


[Ζοζέ Σαραμάγκου, "Τετράδια του Λαντσαρότε - Ημερολόγιο ΙΙΙ, 1993-1995" - Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Cogito ergo sum]

4 Μαρτίου 2013

Ευριπίδης ο Μέγας!

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης μίλησε σε συνέδριο του Economist, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα τού βρεττανικού συμβουλίου. Φαίνεται ότι αυτός ο πολιτικός ρεμπεσκές φέρει βαρέως το ότι δεν πρόλαβε να διαλύσει την παιδεία όσο ήταν υπουργός παιδείας (επί κυβερνήσεως μπουχέσα) κι άφησε την Αννούλα (μία είναι η Αννούλα!) να του πάρει την δόξα. Έτσι, λοιπόν, βρήκε την ευκαιρία να ξεσπαθώσει κι έβγαλε μια ομιλία με άφθονο γέλιο.

Πρώτα-πρώτα, μας είπε -εμμέσως, πλην σαφώς- ότι έχει χεσμένο το σύνταγμα κι αν μπορούσε θα το έγραφε κανονικώτατα εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Βλέπετε, το σύνταγμα προβλέπει τον υποχρεωτικά δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης παιδείας: "Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση". Αυτά αναφέρονται στο άρθρο 16 του συντάγματος και θυμόμαστε όλοι τον ξεσηκωμό που είχε προκαλέσει η τότε προσπάθεια της μπουχέσειας κυβέρνησης να τροποποιήσει το σύνταγμα απαλείφοντας αυτό το "αποκλειστικά...δημοσίου δικαίου". Όμως, ο Στυλιανίδης έχει λυσσάξει: "Το στοίχημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος χάθηκε το 2001 και το 2007 αφήνοντας το Ελληνικό Πανεπιστήμιο καθηλωμένο στο χθες, παρηκμασμένο, απομονωμένο διεθνώς, με ελλιπή χρηματοδότηση και ξεκομμένο απ’ την αγορά".

Παρακμασμένα κι απομονωμένα, λοιπόν, τα πανεπιστήμιά μας επειδή -κατά τον Στυλιανίδη- παραμένουν δημόσια λόγω μη εκσυγχρονισμού τού συντάγματός μας. Όμως, αυτός ο τεραπέρατος κοντοπίθαρος βουλευτής Ροδόπης επιμένει να ψάχνει το κόλπο για να κάνει ντρίμπλα στο σύνταγμα: "Για να μπορέσει η Ελλάδα να προλάβει τις εξελίξεις δεν αρκεί πλέον να αλλάξει το εμπόδιο του συντάγματος αλλά πρέπει έξυπνα να το προσπεράσει". Τί λέει ο Στυλιανίδης, σε απλά ελληνικά: δεν πα' να βάζει νόμους και κανόνες το σύνταγμα, εμείς θα προσπεράσουμε τα εμπόδια με εξυπνάδα, παναπεί με πουστιά. Κι άμα είσαι βρόμικο μυαλό, την βρίσκεις την πουστιά:

"Το σύνταγμα στο άρθρο 16 επιμένει δογματικά ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους. Ώσπου λοιπόν να ξεπεραστεί αναθεωρητικά αυτό το εμπόδιο, ο χρόνος δεν πρέπει να χαθεί. Η μετεξέλιξη της πρότασής μας προβλέπει μία έξυπνη υπέρβαση με πολλά πλεονεκτήματα:
• Αξιολογείται πιλοτικά η υλική και άυλη αξία κάποιων ΑΕΙ.
Μετοχοποιείται το 49% και διατίθεται σε Ελληνικά Ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην παιδεία. Εννοείται ότι ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και αναπτυξιακό management του Ιδρύματος, περιορίζοντας τον Πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα."


Καταλάβατε ή είσαστε τόσο μπουμπούνες που πρέπει να σας το εξηγήσω; Αφού το σύνταγμα δεν επιτρέπει ιδιωτικά πανεπιστήμια, μετατρέπω τα δημόσια πανεπιστήμια σε ανώνυμες εταιρείες και δίνω το 49% σε ιδιώτες. Εφ' όσον κρατάω το 51% ως δημόσιο, δεν είμαι αντισυνταγματικός! Ευριπίδης ο Μέγας, ο άρχοντας της πουστιάς!

Και συνεχίζει ο Στυλιανίδης, προσπαθώντας να βρει συμμάχους στο σχέδιό του: "Με τον τρόπο αυτό τα νέα Μεικτά Πανεπιστήμια που δημιουργούνται αποκτούν ρευστότητα πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού, ευελιξία στη διοίκηση και την ανάπτυξή τους, και αντί να κλείσουν -πληγώνοντας αναπτυξιακά τις περιφέρειες που τα φιλοξενούσαν-, αποκτούν μια νέα δυναμική, αναπτύσσοντας την άμιλλα με τα παραδοσιακά δημόσια πανεπιστήμια που συνεχίζει να συντηρεί ο κρατικός προϋπολογισμός". Προσέξτε εκείνο το "πληγώνοντας αναπτυξιακά τις περιφέρειες που τα φιλοξενούσαν". Είναι σαν να λέει: κύριε δήμαρχε Φλώρινας, κύριε περιφερειάρχα Ιονίων Νήσων και κύριε κοινοτάρχα Πορδοτσιτσίου, στηρίξτε την προσπάθειά μου για ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί αλλοιώς θα κλείσουν οι σχολές που έχετε στην περιοχή σας, οπότε θα πεινάσουν οι σουβλατζήδες σας, οι καφετζήδες σας και όσοι νοικιάζουν γκαρσονιέρες σε φοιτητές.

Φυσικά, ο Μέγας Ευριπίδης βλέπει πολύ μακρυά. Έχει όραμα ο άρχοντας: "Τα νέα Μεικτά Πανεπιστήμια για να εδραιωθούν από άποψη φήμης και ποιότητας θα είναι εξωστρεφή και θα συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας. Θα έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν ξενόγλωσσα προγράμματα προκειμένου να προσελκύσουν ξένους, μη Ευρωπαίους φοιτητές, με δίδακτρα (...) Φανταστείτε αν μία ελληνική επαρχιακή πόλη γεμίζει μόνιμα με χιλιάδες Ρώσους, Κινέζους, Άραβες ή Βαλκάνιους φοιτητές, τι θα σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη και την ανάδειξή της". Άλατις, ρε γίγαντα! Να δω άραβα φοιτητή να πληρώνει δίδακτρα για να σπουδάσει επεξεργασία ξύλου στην Λάρισα ή κινέζο φοιτητή να ακουμπάει τα γουάν του για να κάνει διδακτορικό ιχθυοκαλλιέργειας στο Μεσολόγγι κι ας πεθάνω! Ρε συ, τα σκέφτεσαι αυτά πριν τα πεις ή σου ξεφεύγουν;

Να τελειώνουμε. Όλα αυτά είναι χοντρομαλακίες που βγάζουν μάτι. Άκου μετοχοποιούμε τα πανεπιστήμια και δίνουμε τις μετοχές σε εφοπλιστές κι επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην παιδεία! Ρε σεις, μπας κι ανακάλυψε καινούργιο καπιταλισμό ο Στυλιανίδης; Ρωτάω γιατί ο καπιταλισμός που ξέρω εγώ, έχει μοναδικό θεό του το κέρδος. Άρα, για να επενδύσει ένας εφοπλιστής στο πανεπιστήμιο, πρέπει να βγάζει κέρδος. Από πού θα βγαίνει το κέρδος, αν όχι από τα δίδακτρα κι από τα βιβλία;

Κρατάω το πιο φαιδρό για το τέλος. Και το πιο φαιδρό είναι το κλείσιμο αυτής της ομιλίας: "Μέσα απ’ το Μεικτό Πανεπιστήμιο, η Ελλάδα μπορεί πολύ γρήγορα να καταστεί Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο επιτυγχάνοντας αυτό που κάποτε προέβλεψε ο Οδυσσέας Ελύτης, ότι «θα έρθει η στιγμή που ο πολιτισμός μας θα μας συγκλονίσει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του»".

Ρε, άει στον διάολο που έμαθες και τι λέει ο Ελύτης! Ο Ελύτης σε μάρανε, κεφάλα!


Σημ.: Οι υπογραμμίσεις στο παραπάνω κείμενο είναι δικές μου.

1 σχόλιο:

Ntina είπε...

Ειδικά οι Κινέζοι και οι Άραβες.
Ψοφάνε να έρθουν στην Ελλάδα που μπήκε στην Χρυσή Αυγή του πολιτισμου της....Κατα τ'αλλα έχω πεθάνει και εγώ.:)