To Cogito ergo sum συλλογάται λέφτερα και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.
Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα, η αντιγραφή επιτρέπεται.

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

(...) ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό κι ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το σύννεφο που περνάει, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά αν γίνεται μέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και τελικά, για να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ας ιδιωτικοποιηθούν και τα κράτη, παραδίδοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Εκεί βρίσκεται η σωτηρία τού κόσμου...

Και τώρα, ας ιδιωτικοποιηθεί επίσης και η πουτάνα που τους γέννησε όλους.


[Ζοζέ Σαραμάγκου, "Τετράδια του Λαντσαρότε - Ημερολόγιο ΙΙΙ, 1993-1995" - Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Cogito ergo sum]

21 Φεβρουαρίου 2013

Το νοίκι

Προχτές ήρθε στην βουλή για να κυρωθεί με νόμο (όπως και έγινε με τις ψήφους των βουλευτών τής συμπολίτευσης) το "μνημόνιο κατανόησης" που συνυπέγραψαν οι υπουργοί ενέργειας Ελλάδας και Τουρκίας. Το όλο νταραβέρι είχε μπει στα σκαριά από τον Μάιο του 2010, κατά την επίσκεψη Ερντογκάν στην Αθήνα. Όμως, οι πιο "βαρεμένοι" θα θυμούνται ότι τότε η πασοκική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει επίσημα πως ο Παπανδρέου με τον Ερντογκάν είχαν αναλωθεί σε συζητήσεις περί συνεργασίας επί... περιβαλλοντικών θεμάτων!.

Υποτίθεται ότι τούτο το μνημόνιο έχει να κάνει με την κατασκευή τού αγωγού ITGI, ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας. Προφανώς, αυτό είναι χοντρό παραμύθι, αφού μια βδομάδα πρωτύτερα είχε ήδη υπογραφεί η κατασκευή τού αγωγού TAΡ, ο οποίος θα μεταφέρει το ίδιο αζέρικο αέριο αλλά θα περνάει κι από την Αλβανία. Επομένως, δικαιούμαστε να στοιχηματίζουμε ότι αυτό το μνημόνιο αποτελεί όχι μόνο προπομπό μιας ευρύτερης ελληνοτουρκικής συνεργασίας στην εκμετάλλευση των αιγαιακών υδρογονανθράκων αλλά και οιωνό τής τύχης που θα έχει το Καστελλόριζο κατά την χάραξη των ΑΟΖ των δυο χωρών στα νερά τής Μεσογείου.

Κι ενώ αυτά γίνονταν στην βουλή, ήρθε κι ο Ολάντ μια βόλτα από τα μέρη μας για να πιεί έναν καφέ με τον Αντώνη. Όπως είπε ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος, δεν ήρθε στην Ελλάδα για να πουλήσει εξοπλισμούς αλλά για αλληλεγγύη. Ευτυχώς που πρόλαβε και ξεκαθάρισε τις προθέσεις του γιατί εμείς οι έλληνες είμαστε διεστραμμένοι και το μυαλό μας πάει συνέχεια στην πουστιά. Αφού ήρθε για αλληλεγγύη και μόνο, καλώς.

Παρένθεση. Μόνο που ο σοσιαλιστής γάλλος πρόεδρος δεν μας ξεκαθάρισε μια μικρή λεπτομέρεια: αλληλεγγύη σε ποιόν; Στον χειμαζόμενο λαό ή στην κυβέρνηση που πηδάει αυτόν τον λαό; Στον άνεργο της διπλανής πόρτας ή στον Μέργο που βρίσκει πολλά τα 586 ευρώ μισθό; Στα παιδιά των φαναριών ή στις κυράτσες των βορείων προαστίων; Σ' αυτούς που αναζητούν το φαΐ τους στα σκουπίδια ή σ' αυτούς που εκμεταλλεύονται τα σκουπίδια για να φάνε επιδοτήσεις; Κλείνει η παρένθεση.

Εν πάση περιπτώσει, μέχρις εδώ έχουμε δυο δεδομένα: από την μία τά 'παμε και τα συμφωνήσαμε με τους τούρκους για κοινό αλισβερίσι κι από την άλλη ο Ολάντ μάς ήρθε με αισθήματα αλληλεγγύης κι όχι ως μικροπωλητής. Καθαρά και ξάστερα πράγματα, έτσι;

Κι όμως! Ενώ ο Ολάντ δεν σκεφτόταν να μας πουλήσει όπλα ο άνθρωπος, εμείς του σκοτίσαμε τον κώλο να μας πουλήσει ντε και σώνει! Φρύαξε ο γάλλος. "Ρε σεις, αφήστε με ήσυχο, έναν καφέ πέρασα να πιω!"... Τίποτα εμείς. "Δεν γίνεται, εξοχώτατε, αφού περάσατε από το σπίτι μας κάτι θα ψωνίσουμε". "Ρε, δεν θέλω να πουλήσω" αυτός, "μα μην επιμένετε" εμείς. "Ρε δεν έχω πάρει κοντά την τσάντα με τα προσπέκτους" αυτός, "δεν πειράζει, θα δούμε την πραμάτεια σας στο ίντερνετ" εμείς. "Ρε παιδιά, δεν γίνονται έτσι αυτές οι δουλειές!" να επιμένει ο Ολάντ, "πώς δεν γίνονται, καλέ; πώς τις κάνουμε τόσα χρόνια;" στο χαλαρό εμείς.

Μ' αυτά και μ' αυτά, τί να κάνει ο δόλιος ο σοσιαλιστής πρόεδρος; Σκεφτόταν παράλληλα ότι η Γαλλία έχει κάτι στενέματα τελευταία κι ότι, όσο κι αν προσπαθήσει, δεν μπορεί να ξεφορτωθεί πολύ στοκ με τους ξυπόλητους στο Μάλι, οπότε είπε "κομμάτια να γίνει" κι έκλεισε η δουλειά. Μη φανταστείτε τίποτε σπουδαία πράγματα, έτσι; Μπα! Δυο φρεγατούλες και τέσσερα αεροπλανάκια μόνο, έτσι για να πούμε πως κάτι ψωνίσαμε κι εμείς. Βέβαια, πολύ θα θέλαμε να πάρουμε κάτι παραπάνω αλλά έχουμε κι εμείς τα στενεματάκια μας. Δεν είμαστε για μεγάλα έξοδα τέτοιες μέρες. Πόσο να κάνουνε δυο φρεγατούλες και τέσσερα αεροπλανάκια; Μαζί με τα μεταφορικά και το πουρμπουάρ στα παιδιά που θα ξεφορτώσουν, ο λογαριασμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα πέντε δισεκατομμυριάκια.

Επειδή, όμως, υπάρχουν μερικοί κακοπροαίρετοι, οι οποίοι μπορεί να ισχυριστούν ότι κι αυτά πολλά είναι, ο Σίμος (ένας είναι ο Σίμος, ο γνωστός και ως "αρχιψεύτης") έσπευσε να μας καθησυχάσει: δεν πρόκειται για αγορά αλλά για...νοίκιασμα! Νοικιάζουμε και τις φρεγάτες και τα αεροπλάνα, δεν τα αγοράζουμε! Παναπεί, ρε Σίμο; Θα πληρώσουμε όσα πληρώσουμε, θα κρατήσουμε το εμπόρευμα όσο το κρατήσουμε και μετά θα το δώσουμε πίσω; Ούτε καν οψιόν αγοράς δεν έχουμε, όπως στο λήζινγκ;

Αναλυτικά, ο Σίμος (ο οποίος είναι και ακραιφνής πατριώτης) εξήγησε: "Εμείς ζητήσαμε (σ.σ.: σας το είπα ήδη ότι ο Ολάντ δεν ήθελε να πουλήσει τίποτε!), επειδή έχουμε αμυντικές ανάγκες και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δεν παραμελούμε την αμυντική θωράκιση της χώρας και αναζητούμε λύσεις, αυτό που προτείναμε στους Γάλλους είναι να μας ενοικιάσουν δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη παρακολούθησης, γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στο Αιγαίο θα είναι ήρεμα τα νερά".

Για σιγά, ρε Σίμο! Τί σκατά μνημόνια κατανόησης υπογράψαμε με την Τουρκία; Δεν τα υπογράψαμε για να κάνουμε τις δουλειές στο Αιγαίο όμορφα, ήσυχα και πολιτισμένα; Τί στον διάολο μνημόνια είναι αυτά που τα υπογράφεις κι ύστερα ψάχνεις φρεγάτες κι αεροπλάνα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο; Ή υπόγραψε μνημόνια ή πάρε όπλα! Δεν πάνε και τα δυο μαζί, ρε πούστη μου! Μη τρελλαθούμε τελείως, δηλαδή!

Και μια τελευταία απορία: αυτές οι "αμυντικές ανάγκες" είναι της εποχής; Όπως τα φιρίκια, να πούμε; Θέλω να πω, για πόσο καιρό θα τις έχουμε αυτές τις ανάγκες; Ίσαμε το καλοκαίρι; Ως το τέλος της χρονιάς; Για τρία τέρμινα; Μέχρι τις εκλογές; Ώσπου να πέσει μπλε μαραίν χιόνι με κίτρινες βούλες στους Αντίπαξους; Για πόσο καιρό; Έτσι, για να υπολογίσουμε πόσο θα φτάσει το νοίκι.


ΥΓ: Ακόμη πιο τελευταία απορία: αυτό το νοίκι εκπίπτει από την εφορία ή εμπίπτει στις φοροαπαλλαγές που κατάργησε ο Στουρνάρας;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καπιταλισμός φίλε, να πηγαίνεις στον πόλεμο με ενοικιαζόμενα όπλα. Πάλι καλά που δεν τον ρώτησαν τον Αρχιψεύτη αν ενοικίασαν και σφαίρες και μπόμπες γιατί θα μας έπνιγε στην περούκα αλλιώς φενάκη.

ΑΧΠ

Antoine78 είπε...

Αυτό που αναφέρεις ως "μνημόνιο κατανόησης" είναι το γνωστό MoU (Memorandum of Undestanding); Γιατί, αν είναι αυτό, απ'οσο γνωρίζω το συγκεκριμένο έγγραφο δεν υποχρεώνει την πλευρά που υπογράφει σε τίποτα. Απλά δηλώνει οτι καταλάβαμε τι ζητάτε, και μπορεί να κάνουμε μπίζνες. Με άλλα λόγια, επίσημη σπέκουλα...μπορεί και να γράφω μπούρδες τώρα, αλλά κοίταξε το.

Teddy είπε...

@ Antoine78

Δεν λες καθόλου μπούρδες, φίλε μου. Ακριβώς περί αυτού πρόκειται, περί "μνημονίου κατανόησης". Ή, όπως επίσης σωστά παρατηρείς, περί "επίσημης σπέκουλας".

Με το σχόλιό σου, γίνεται περισσότερο κατανοητό το παραπάνω σημείωμα: το "καταλάβαμε τι ζητάτε και μπορεί να κάνουμε μπίζνες" δεν ταιριάζει με τίποτε προς το "έχουμε αμυντικές ανάγκες" του Κεδίκογλου. Τί σκατά μπίζνες είναι αυτές που προαπαιτούν αγορά αμυντικού εξοπλισμού;