Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

25 Ιανουαρίου 2013

Τηλεβόθρος

Η μαγκιά τού Σαμαρά και της κυβέρνησής του είχε φανεί ξεκάθαρα τότε που έστειλε τα ΜΑΤ να διαλύσουν την απεργία στην Χαλυβουργία, στηρίζοντας ξεκάθαρα τον αρχιαπατεώνα Μάνεση. Συνεπώς, δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι νυχτιάτικα μπήκαν τα ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του μετρό για να διαλύσουν τους απεργούς (κάνοντας, βέβαια, μερικές "απαραίτητες" συλλήψεις). Ο δρόμος για την επέμβαση των ΜΑΤ είχε στρωθεί έντεχνα από την εκτελεστική εξουσία σε συνεργασία με δυο άλλες εξουσίες, την δικαστική και την "τέταρτη", τον τύπο.

Κατ' αρχάς, η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη έκανε αυτό που κάνει πάντοτε: κήρυξε την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Ως εδώ, καμμία πρωτοτυπία. Είπαμε, μαράζι τό 'χω να δω την δικαιοσύνη να χαρακτηρίζει μια απεργία ως νόμιμη.

Στην συνέχεια, πιάσανε δουλειά τα ΜουΜουΕ, τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Προχτές το βράδυ, κάνοντας καναλότσαρκα (κοινώς ζάπινγκ) πέρασα από το δελτίο "ειδήσεων" του Αντέννα και είδα στο κάτω μέρος της οθόνης ένα χαρακτηριστικό τσιτάτο: "Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των πολιτών αφού όλα δείχνουν ότι και αύριο τίποτα δεν θα κινηθεί". Αν και ήμουν απολύτως σίγουρος για το τι θα επακολουθούσε, δεν άλλαξα κανάλι (μάλλον με συντρέχει κάποια μορφή μαζοχισμού) περιμένοντας να δω μέχρι πού θα φτάσει η προστυχιά τής "αδέσμευτης" ενημέρωσης.

Σε απ' ευθείας σύνδεση με τον αδειανό σταθμό τού μετρό στον Αγ. Αντώνιο, η δημοσιογραφίσκα μάς ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση έστειλε 24ωρο τελεσίγραφο στους απεργούς, απειλώντας με απολύσεις συνδικαλιστών. Προσοχή στην χρήση τού όρου "συνδικαλιστής"! Ο τηλεθεατής πρέπει να πειστεί ότι η απεργία δεν γίνεται με την εκούσια γενική συμμετοχή των εργαζομένων αλλά κατευθύνεται από κάποιους βολεμένους συνδικαλιστές.

Το τσιτάτο στην οθόνη άλλαξε: "Μέχρι τώρα δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα κάτι αλλά ούτε ένας συνδικαλιστής δεν αρνείται ότι αύριο απεργούν" (προσοχή στο "επίσημα"). Η δημοσιογραφίσκα εξηγεί ότι οι συνδικαλιστές δεν ενημερώνουν τον κόσμο για το τι θα κάνουν κι αν θα απεργήσουν και την επόμενη μέρα αλλά, όπως συνηθίζουν, αρέσκονται στο να "αιφνιδιάζουν ενάμισι εκατομμύριο πολίτες". Έλα, όμως, που θέλει να δείξει ότι κάνει καλά την δουλειά της και παραδέχεται ότι "στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα που τους κάνουμε, παραδέχονται ότι ναι, αύριο θα απεργήσουμε"! Τώρα τι σόι αιφνιδιασμός του επιβατικού κοινού είναι αυτός, να δηλώνεις στα κανάλια ότι αύριο θα απεργήσεις, μόνο το προχώ μυαλό των δημοσιογράφων μπορεί να το συλλάβει. Νέο τσιτάτο στην οθόνη: "Αν και δεν έχουν εκδόσει ανακοίνωση, ανοιχτά ενημερώνουν και για τις ώρες που δεν θα κυκλοφορούν τα μέσα μεταφοράς". Αυτό είναι! Ο απόλυτος αιφνιδιασμός λέμε!

Η ενημέρωση συνεχίζεται. Στην οθόνη βγαίνει κάρτα με την δήλωση Κεδίκογλου: "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η κατάσταση...". Ποιά κατάσταση, ρε συ Σίμο; Το ότι κάποιοι δεν θα βρίσκουν δημόσιο μεταφορικό μέσο για να πάνε στις δουλειές τους ή το ότι κάποιοι άλλοι δεν θα έχουν λόγο να ψάξουν για μεταφορικό μέσο επειδή δεν έχουν δουλειές να πάνε; Και από ποιούς ακριβώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή; Από την κυβέρνηση που βλέπει την λαϊκή οργή να οργανώνεται και να αντιδρά ή από τους εργαζόμενους που βλέπουν τα εισοδήματά τους να καταβαραθρώνονται;

Από κοντά σαν... (άντε μη πω τώρα) κι ο Βενιζέλος, μη χάσει: "Πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου. Η θέση μας σε αυτό είναι απολύτως σαφής. Και δεν προστατεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων όσοι φέρνουν τους εργαζόμενους σε αντίθεση με την κοινωνία. Κάνουν μεγάλο λάθος και συνδικαλιστικό". Είδες ο Βαγγέλης; Ασταδιάλα Βαγγέλη (που λέει κι ο φίλος μου ο Πέτρος). Τον κόσμο που ταλαιπωρείται νοιάστηκε ο Βαγγέλης. Αυτόν που νοιάζεται πάντα. Ακόμη και τότε που τσάκιζε το αφορολόγητο, ακόμη και τότε που έβαζε τα χαράτσια στον λογαριασμό τής ΔΕΗ, ακόμη και τότε που υπέγραφε μνημόνια κι εφαρμοστικούς νόμους, ακόμη και τότε που προωθούσε τις περικοπές στους μισθούς και συνυπέγραφε τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες... και τότε και πάντοτε αυτόν τον κόσμο σκέφτεται και το πώς να μη ταλαιπωρείται. Έτσι δεν είναι, Βαγγέλη; Άει στον γεροδιάολο, Βαγγέλη!

Παράλληλα, ο ογκόλιθος της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής παραδίδει και μαθήματα συνδικαλισμού. Ο άνθρωπος ο οποίος ηγείται του κόμματος το οποίο διέλυσε όποιο εργατικό δικαίωμα βρήκε μπροστά του, τολμάει να εγκαλεί τους συνδικαλιστές (τους οποίους, μη ξεχνιόμαστε, κατά μείζονα λόγο ελέγχει η αστική εξουσία) για λάθη. Μάλιστα. Να ξεράσω τώρα ή να το αφήσω για αργότερα;

Στην συνέχεια, κάποια "σοβαρή" αναλύτρια (;) μας ενημέρωσε ότι, για κάθε μέρα απεργίας, το δημόσιο ταμείο χάνει δέκα εκατομμύρια ευρώ. Ας μη κάνουμε τώρα τις πράξεις (πόσα εκατομμύρια εισιτήρια κόβονται καθημερινά, ρε γαμώτο;), έτσι; Ας δεχτούμε ότι χάνονται όντως αυτά τα λεφτά. Το πόσα λεφτά χάνουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς είναι τόοοσο δύσκολο να μας το πουν; Τί διαόλο; Τόση καούρα έχουν όλοι με τα έσοδα του κράτους; Μήπως όλοι αυτοί θέλουν και την αύξηση στα εισιτήρια, προκειμένου να εισπράττει περισσότερα ο δημόσιος κορβανάς;

Μετά ήρθε η ώρα τού "μεγάλου αναλυτή", του Γιώργου Κούρου. Ήταν η ώρα που ξεβαφτίστηκα στα γαμοσταυρίδια. Και πώς να μη βλαστημήσεις, όταν τον ακούς να λέει ότι "επί τρεις ημέρες οι εργαζόμενοι αδιαφορούν για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και η κυβέρνηση δεν τις εφαρμόζει" ή ότι "οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς απεργούν γιατί δεν θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα που έχουν χάσει όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι" ή ακόμα και ότι "στη μέση είναι οι πολίτες που πληρώνουν, όπως πάντα, το μάρμαρο"; Πώς και πόσο να αντέξεις τέτοιες χοντρομαλακίες από "σοβαρά" (λέμε τώρα) χείλη; Και εκνευρίζομαι ακόμη περισσότερο όσο σκέφτομαι ότι αυτός ο παπάρας πληρώνεται για να πετάει τις οβίδες του...

Καινούργιο τσιτάτο στην οθόνη: "Στενάζουν για έβδομη μέρα στους δρόμους εκατομμύρια εργαζόμενοι". Οι εικόνες δείχνουν το κυκλοφοριακό κομφούζιο και η φωνή της δημοσιογραφίσκας κοντεύει να σπάσει από την συγκίνηση, καθώς περιγράφει την ταλαιπωρία "αυτών που πασχίζουν για το μεροκάματο, αυτών που μένουν απλήρωτοι για μήνες δίχως να ταλαιπωρούν τον κόσμο". Και, φυσικά, ακούγεται και ο "ταλαιπωρούμενος λαός": ένας μαλάκας που αγανακτεί επειδή απεργούν αυτοί που πληρώνονται απ΄ αυτόν (σ.σ.: πληρώνονται είπε;), μια ανεγκέφαλη που σκέφτεται ότι έχει δώσει 45 ευρώ για κάρτα απεριορίστων διαδρομών αλλά δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει, ένα σούργελο που χαζογελάει διαμαρτυρόμενη για την αναμονή της στην στάση, μια γιαγιά με αλτσχάιμερ που δεν εύρισκε μεταφορικό μέσο για να πάει να πληρώσει την ΔΕΗ και κινδύνευε να της κόψουν το ρεύμα κλπ. Στην οθόνη νέο τσιτάτο: "Παιδιά, γονείς, άρρωστοι, ηλικιωμένοι όμηροι των απεργών του μετρό."...

Δεν άντεξα άλλο τον τηλεβόθρο. Προς στιγμή, σκέφτηκα τι όργιο προπαγάνδας πρέπει να γινόταν στο Μέγκα και τι θα ακολουθούσε στον Σκάι και ανατρίχιασα. Μπροστά στον κίνδυνο να πετάξω κανένα τασάκι στην τηλεόραση, άλλαξα κανάλι. Σταρ. Υγιέστατο γεννήθηκε το μωράκι τής Σακίρας. Δόξα τω θεώ. Ηρέμησα.


Σημείωση: Τα "τσιτάτα" αποδίδονται ακριβώς όπως εμφανίστηκαν, μ' αυτή την σύνταξη και μ' αυτή την ορθογραφία και μάρτυς μου το διαδίκτυο.

7 σχόλια:

gazarin είπε...

Товарищ teddy
(οι σειρήνες είναι καπνός,αέρας-χάνονται)
Το ηφαίστειο βράζει , αφουγκράσου τη βουή ...
buenas noches

Σπύρος είπε...

Αγαπητέ Θοδωρή το πιο σοβαρό είναι ότι η πλειοψηφία του απλού κόσμου ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις και θεωρεί όντως κακές τις απεργίες στο Μετρό και κακούς αυτούς που τις κάνουν.

Όταν η ενημέρωση -sic- από τα τηλεοπτικά κανάλια παίρνει θέση στο θέμα και αναλύει μόνο τα επιχειρήματα της μίας πλευράς (μαζί με μπόλικη λάσπη) και ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ οποιαδήποτε άποψη της άλλης πλευράς (όπως θα έπρεπε να κάνει η δημοσιογραφία, εδώ ξαναγελάμε), τότε ΔΕΝ μπορεί παρά να "περάσει" αυτή η άποψη στον κόσμο.

Με τρελαίνει η υιοθέτηση απόψεων των ΜΜΕ από απλό κόσμο, αλλά κάνω υπομονή και προσπαθώ να εξηγήσω και την άλλη άποψη, αλλά η απογοήτευση μεγαλώνει...

Έχουν και τα μέσα και τα όπλα και την εξουσία. Βάλε και την έλλειψη παιδείας του κόσμου και το γλυκό έδεσε.

teddygr είπε...

Товарищ Газарин,
αφουγκράζομαι την βουή τού ηφαιστείου, μα προσδοκώ την έκρηξη...
Доброй ночи

"Πάσχος" είπε...

Πιστεύω πως στις κυριακάτικες φυλλάδες θα δούμε άρθρα σαν το παρακάτω:

Ο ελληνικός λαός, στη μεγάλη του πλειοψηφία, τάσσεται υπέρ του Αντώνη Σαμαρά και της τρικομματικής του κυβέρνησης σωτηρίας, όπως έδειξε η άποψη του δημοκρατικού λαού για το θέμα της απεργίας στο μετρό την οποία και καταδίκασε μετά βδελυγμίας. Προχωρήστε λοιπόν κ.Σαμαρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις! Διαλύστε τις συντεχνίες και πουλήστε (όλους αν μπορείτε) τους δημόσιους οργανισμούς-άντρα της διαφθοράς και της ακολασίας. Πουλήστε τους και μάλιστα γρήγορα και στην ανάγκη χαμηλώστε την τιμή έως μηδενισμού της κατά τα πρότυπα του εκδημοκρατισμού της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως από τις δυνάμεις της Αγοράς και του εκσυγχρονισμού. Επιδοτήστε κιόλας τους επενδυτές με φρέσκο χρήμα προκειμένου να φύγει από πάνω μας το βαρίδι "δημόσιο" μαζί με τους πασάδες υπαλλήλους του. Η πατρίδα πρέπει να απαλλαγεί από αυτούς, το συντομότερο δυνατό. Ακόμη κι αν χαθούν κάποια χρήματα από την χαμηλή τιμή ή τη δωρεά των οργανισμών στους ιδιώτες, τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια λόγω της ελάφρυνσης του προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, μπορείτε να τιτλοποιήσετε με τη βοήθεια των τραπεζιτών, τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του 2013, ώστε να εκδοθούν δάνεια με την εγγύηση των μελλοντικών εσόδων του ελληνικού κράτους από φόρους, τέλη και χαράτσια τα οποία εκτιμώ ότι πρέπει να αυξηθούν. Τα δάνεια αυτά δώστε τα ως επιδοτήσεις στους ξένους επενδυτές ώστε να πειστούν να πάρουν πχ τη ΔΕΗ, το μετρό, το νερό, δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια, σκουπίδια ή ότι άλλο θελήσουν ώστε να δημιουργήσουν υγιή ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Δε χρειάζεται να πω άλλα, υπάρχουν πολλοί τρόποι, άλλωστε όλα αυτά τα γνωρίζει καλά ό τεχνοκράτης κ. Στουρνάρας και το επιτελείο του.
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε μιλήσει πριν από λίγο καιρό στην εκπομπή του κ.Παπαχελά για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων ακόμη και αν απαιτηθούν ανθρώπινα θύματα - νεκροί. Αυτό προσπαθεί να επιτύχει, σοφά κατά την άποψή μου, η πολιτική του κ.Σαμαρά.
Τολμήστε κ.Σαμαρά! Όλη η δημοκρατική κοινωνία είναι στο πλευρό σας και σας αποθεώνει!

gazarin είπε...

Товарищ Тедди
οι (παλαιοί) κινέζοι σύντροφοι λέγανε:
Μη φοβάσαι αν προχωρείς αργά,
Να φοβάσαι αν μένεις ακίνητος
και επίσης:
Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα.
Доброй ночи

Σπύρος είπε...

Η έκρηξη που προσδοκάς Θοδωρή θεωρώ πως θα αργήσει να έρθει. Το πιο πιθανό είναι το επόμενο κοινωνικο-ιστορικό στάδιο να περιλαμβάνει απολυταρχία, φασισμό και άλλα άσχημα. Βέβαια, θα μου πεις ότι και τώρα γίνονται, αλλά εγώ εννοώ μορφές που δεν έχουμε ζήσει, σαν και αυτές που περιγράφονται σε βιβλία σαν τη "Σιδερένια Φτέρνα".
Απαισιόδοξος; δεν ξέρω ακόμα, αλλά σίγουρα έχουμε να δούμε πολλά ακόμη...

gazarin είπε...

Σπύρο σόρρυ,αλλά αν κάνεις την υπόθεση σε πρώτο πληθυντικό έχει άλλη δυναμική-ΕΜΕΙΣ λοιπόν(κινούμε την ιστορία και όχι κάποιοι γενικά κι αόριστα).
Ο Τζάκ Λόντον περιγράφει τη σκληρότητα του ταξικού αντίπαλου , αλλά σε ρίχνει και στη βάρκα - ποιός θα τραβήξει το κουπί ??
Αυτό έχει θυσίες αλλά αυτός είναι ο δρόμος.
είπε ο μεγάλος διεθνιστής αγωνιστής:

Αν δεν καώ εγώ,
αν δεν καείς εσύ,
αν δεν καούμε εμείς,
πώς θα γενούνε
τα σκοτάδια φως;
Ναζίμ Χικμέτ
buenas dias