Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

24 Ιανουαρίου 2013

Μάο Τσε Τουνγκ

"Έχει ελαττωθεί η ταχύτητα με την οποία πηγαίναμε στα βράχια. Τώρα κάνουμε προσπάθεια να στρίψουμε το τιμόνι" (Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός οικονομικών)


Πριν κάμποσα χρόνια, βγάζοντας τον καινούργιο της δίσκο (το "Γύρνα και δες", αν θυμάμαι καλά), η Άντζελα Δημητρίου δήλωσε περήφανα: "μ' αυτόν τον δίσκο κάνω στροφή προς την ποιότητα". Κι ενώ ο δίσκος πήγαινε άπατος, ο Λάκης Λαζόπουλος σχολίαζε ευφυώς: "Όταν λέει η κυρία Δημητρίου ότι κάνει στροφή προς την ποιότητα, πού ακριβώς θα στρίψει; Σ' αυτή την γωνία; Στην επόμενη; Αριστερά θα πάει ή δεξιά; Διότι, για να κάνεις στροφή προς την ποιότητα, πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεται αυτή η ποιότητα".

Το περιστατικό είναι πολύ παλιό αλλά δεν μπόρεσα να μη το ανασύρω στην μνήμη μου (σημ.: ρε, για δες κάτι πράγματα που έχω καταχωνιασμένα εκεί μέσα!) ακούγοντας τον Στουρνάρα να μιλάει ως "μεγάλος τιμονιέρης". Στουρνάρας! Κάτσε καλά, λέμε!

Στουρνάρας: ο άνθρωπος που έγινε υπουργός οικονομικών από σπόντα. Οι πιο "βαρεμένοι" αναγνώστες θα θυμούνται ότι ο Σαμαράς είχε προγραμματίσει για υπουργό οικονομικών τον Βασίλη Ράπανο αλλά, κατά διαβολική σύμπτωση, ο Ράπανος "αρρώστησε" πριν καλά-καλά ορκιστεί και αναγκάστηκε ο Σαμαράς να κάνει υποχρεωτική αλλαγή στο ρόστερ της ομάδας λίγο πριν αρχίσει το ματς. Ο Στουρνάρας ήρθε από τον πάγκο, άρπαξε την ευκαιρία απ' τα μαλλιά κι έγινε αναντικατάστατος.

Στουρνάρας: ο ροκ σταρ τής κυβέρνησης. Κάποτε είχαμε στο υπουργείο οικονομικών τον ξενέρωτο τον Αλογοσκούφη με την κιθάρα του, σήμερα έχουμε έναν γνήσιο ρόκερ. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, έτσι; Το λένε οι Νιου Γυορκ Τάιμς! Σε δημοσίευμά της, αμέσως μετά την ανάληψη του υπουργικού θώκου, η "έγκριτη" εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Γιάννη Στουρνάρα ως "δραστήριο και εύγλωττο άνδρα, με γόητρο ροκ σταρ στους οικονομικούς κύκλους της Ελλάδας". Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Βασίλης Δαλαμάγκας (καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου Αθηνών) προσθέτει ότι ο Στουρνάρας "είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη όσον αφορά στη διαπραγμάτευση κρίσιμων οικονομικών θεμάτων με την τρόικα".

Στουρνάρας: ο ιθύνων νους τής επιβίωσής μας. Εκεί που όλοι μάς είχαν ξεγραμμένους, ο Στουρνάρας κατάφερε και μας ξελάσπωσε. Όχι δηλαδή πως έκανε τίποτε σπουδαίο, έτσι; Τον κλητήρα κάνει ο άνθρωπος: πάει μια βόλτα στις Βρυξέλλες, υποβάλλει την αναφορά του, παίρνει τον φάκελλο με τα "memo" και τα "things to do" κι έρχεται να εκτελέσει τις εντολές. Κόψε μισθούς, του λένε; Τους κόβει. Διώξε δημοσίους υπαλλήλους, του λένε; Τους διώχνει. Γράψε στ' αρχίδια σου τον κοσμάκη, του λένε; Τον γράφει. Δεν παίζει "εν ου παικτοίς", λέμε.

Στουρνάρας: ο άνθρωπος που στρίβει το τιμόνι για να μη στουκάρουμε στον βράχο. Τώρα, βέβαια, δεν ξέρουμε (και, μάλλον, δεν ξέρει κι ο ίδιος) κατά πού πρέπει να στρίψει. Σαν την Άντζελα ένα πράγμα. Κάνεις αριστερά την τιμονιά για να γλιτώσεις τον βράχο; πέφτεις στον γκρεμό. Την κάνεις δεξιά; τρακάρεις μετωπικά με τον απέναντι και τσακίζεσαι. Αν είναι έτσι, άστο να πάει στον διάολο και ρίχτο στον βράχο, το γαμημένο.

Στουρνάρας: ο μεγάλος τιμονιέρης. Ο Μάο Τσε Τουνγκ τής Ελλάδας.

1 σχόλιο:

ακυβέρνητος είπε...

Στη προσπάθεια να στρίψει το τιμόνι το μπέρδεψε με το γκάζι.
Συμβαίνουν αυτά...!