Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

3 Δεκεμβρίου 2012

Έλεγχοι ανακρίβειας

Πριν καμμιά εικοσιπενταριά χρόνια, κάπου στα τέλη τής δεκαετίας τού '80, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών μας ταμείων αποφάσισαν να διοχετεύσουν τα αποθεματικά τους στην -τότε διαβόητη- Τράπεζα Κρήτης, του -επίσης διαβόητου- Γιώργου Κοσκωτά. Βεβαίως, τα επιτόκια που εξασφάλισαν τα ασφαλιστικά ταμεία από την Τράπεζα Κρήτης ήσαν εμφανώς ξεφτιλισμένα αλλά κανένας από τις διοικήσεις τους δεν πήγε φυλακή για απιστία. Φυσικά, οποιαδήποτε καταγγελία ότι αυτές οι "εμπνευσμένες" αποφάσεις των διοικήσεων των ταμείων πάρθηκαν μετά από πίεση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας (λέγε με Μένιο Κουτσόγιωργα, για παράδειγμα), ελέγχεται ως ανακριβής.

Δέκα χρόνια αργότερα, κάπου στα τέλη τής δεκαετίας τού '90, κάποιες άλλες διοικήσεις των ίδιων ασφαλιστικών ταμείων αποφάσισαν να διοχετεύσουν τα αποθεματικά τους στην Σοφοκλέους (όπου βρισκόταν τότε το Χρηματιστήριο Αθηνών), ενεργούσες με την ίδια ακριβώς οξυδέρκεια η οποία χαρακτήριζε τότε την κάθε κουτσή Μαρίκα που παρίστανε την...επενδύτρια. Βεβαίως, όταν ξεθύμανε η φούσκα, τα ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν να έχουν χάσει μερικά δισεκατομμύρια ("μερικά" σε ευρώ, γιατί σε δραχμές ήσαν εκατοντάδες) αλλά κανένας απ' αυτές τις διοικήσεις δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος. Φυσικά, οποιαδήποτε καταγγελία ότι το "παιχνίδι" των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων με το Χρηματιστήριο οφειλόταν σε άτυπη "συμβουλή" ή "οδηγία" τής κεντρικής πολιτικής εξουσίας (λέγε με Κώστα Σημίτη ή Γιάννο Παπαντωνίου, για παράδειγμα) ελέγχεται ως ανακριβής.

Στις αρχές τής φετεινής χρονιάς, τα ασφαλιστικά ταμεία δέχτηκαν ένα ακόμη πλήγμα, ίσως το σημαντικώτερο, με το περίφημο "κούρεμα". Με δεδομένο ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων είχαν τοποθετηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, το "κούρεμα", για το οποίο πανηγύριζαν κάποιοι ελαφρόμυαλοι, εξαφάνισε το 53% των αποθεματικών των ταμείων. Φυσικά, οποιαδήποτε καταγγελία ότι η επιμονή των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων να αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου την ώρα που όλοι οι άλλοι τα ξεφορτώνονταν επειδή γνώριζαν για το επερχόμενο κούρεμα, οφείλεται σε άτυπη "γραμμή" τής κεντρικής πολιτικής εξουσίας (λέγε με Λουκά Παπαδήμο ή Ευάγγελο Βενιζέλο, για παράδειγμα) ελέγχεται ως ανακριβής.

Μ' αυτά και μ' αυτά, στα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων απόμειναν κάτι πενταροδεκάρες και μπόλικες αράχνες. Κάπως έτσι ήρθε κι ο μέγας σοσιαλιστής μεταρρυθμιστής Λοβέρδος να μας πει ότι δεν πάει άλλο, ότι το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον παρά μια βασική σύνταξη (ας πούμε 300 ευρώ) και ότι όποιο επικουρικό ταμείο δεν έχει να πληρώσει τις συντάξεις του θα κλείνει κι οι ασφαλισμένοι του θα πηγαίνουν να κόβουν τον λαιμό τους. Και κάπως έτσι ήρθαν κι οι άλλοι μεταρρυθμιστές (τύπου Βρούτση και Στουρνάρα) να αναξαναμαναμεταρρυθμίσουν τα αμεταρρύθμιστα, να κόψουν τα άκοφτα, να καταργήσουν δώρα κι επιδόματα και, γενικά, να πάρουν και να σηκώσουν όσα είχαν απομείνει άπαρτα κι ασήκωτα.

Επειδή, όμως, το βαρέλι δεν έχει πάτο, η ιστορία συνεχίζεται. Μιας και το πρώτο κούρεμα πήγε τόσο καλά, ετοιμαζόμαστε και για δεύτερο, σύμφωνα με τις συμβουλές τής κυρίας Λαγκάρντ. Μόνο που τούτο το κουρεματάκι φαίνεται πως θα είναι λιγουλάκι διαφορετικό από το προηγούμενο. Βλέπετε, τώρα θα κληθεί να συμμετάσχει σ' αυτό και η Ε.Κ.Τ., η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επειδή, όμως, δεν μπορείς με τσαμπουκά να κουρέψεις τα ομόλογα που έχει στα συρτάρια της η Ε.Κ.Τ., η συμμετοχή στο κούρεμα πρέπει να είναι κάπως...ας πούμε εθελοντική. Δηλαδή, πρέπει να πείσουμε όποιους διαθέτουν ελληνικά ομόλογα να έρθουν αυτοβούλως στο κουρείο.

Έτσι, λοιπόν, άρχισε κιόλας ο Στουρνάρας να παίρνει τους δρόμους για να πείσει τους ομολογιούχους να δεχτούν το καινούργιο κούρεμα. Και καλά αυτοί που πήραν ομόλογα στην δευτερογενή αγορά στο 15% της αξίας τους και τώρα θα τα ανταλλάξουν με καινούργια στο 33%. Αυτοί θα βγουν κερδισμένοι, αφού θα υπερδιπλασιάσουν τα κεφάλαιά τους. Τί θα γίνει, όμως, με τα ασφαλιστικά ταμεία που πήγαν και αγόρασαν ομόλογα στο 100% της αξίας τους (προσοχή: η καταγγελία ότι τα ταμεία υποχρεώθηκαν από την κεντρική πολιτική εξουσία να κάνουν τέτοια απαράδεκτη αγορά ελέγχεται ως ανακριβής), οπότε θα χάσουν τα 2/3 των κεφαλαίων τους με το κούρεμα; Λογική η ανησυχία αλλά ο Στουρνάρας το είπε καθαρά: Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι τους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε αφού οι συντάξεις τελούν υπό την εγγύηση του κράτους.

Καλέ, σώωωωωωωπα! Καλέ, άει στον διάολο! Καλέ, πώς μου είχε διαφύγει αυτή η σημαντικώτατη λεπτομέρεια; Βέεεεεβαια! Έχει δίκιο ο Στουρνάρας. Άλλωστε, το ότι οι συντάξεις τελούν υπό την εγγύηση του κράτους το λέει μέχρι και το σύνταγμα. Οπότε; Οπότε γιατί να φοβόμαστε το κούρεμα; Μωρέ, αφού εγγυάται το κράτος, πάρτα μας με την ψιλή και κάνε μας το κεφάλι σαν το κρανίο τού Καιάδα (aka "εγέρθουτου")!

Στα σοβαρά σας τώρα, δεν είναι πολύ ωραίο ανέκδοτο ο ισχυρισμός Στουρνάρα; Αυτό το κράτος που μας απειλεί πως δεν θα υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις αν δεν πάρουμε την Χ δόση, αυτό το κράτος λέει πως εγγυάται τις συντάξεις. Αυτό το κράτος που μόλις προχτές αποφάσισε να κόψει τα δώρα και τα επιδόματα των συνταξιούχων, αυτό το κράτος λέει πως εγγυάται τις συντάξεις. Αυτό το κράτος που θεσμοθετεί την διάλυση όσων επικουρικών ταμείων δεν έχουν τα διαθέσιμα που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων τους, αυτό το κράτος λέει πως εγγυάται τις συντάξεις. Αυτό το κράτος που με το κόψε-κόψε έχει καταντήσει τις συντάξεις απλά φιλοδωρήματα, αυτό το κράτος λέει πως εγγυάται τις συντάξεις.

Αλήθεια, τί στα κομμάτια εγγυάται το κράτος τού Στουρνάρα; Τα τρία κατοστάρικα τον μήνα; Δηλαδή τα τρεις χιλιάδες εξακόσια τον χρόνο; Δηλαδή εγγυάται πως θα έχουμε λεφτά για να πληρώνουμε φόρο εισοδήματος (756 ευρώ), τέλη κυκλοφορίας για ένα χιλιαράκι, (120 ευρώ), χαράτσι για διαμέρισμα 80 τετραγωνικών (400 ευρώ), εισφορά αλληλεγγύης (72 ευρώ), ασφάλιστρα για το χιλιαράκι (300 ευρώ) και 10 λίτρα βενζίνη κάθε βδομάδα (850 ευρώ), ενώ θα μας περισσεύουν και 1.100 ευρώ για να τα ξοδεύουμε σε μπουζούκια, ταξίδια στο εξωτερικό κλπ. Μάλιστα. Αυτά είναι τα ωραία!

Με το μπαρδόν, κύριε υπουργέ, αλλά η εγγύησή σου ελέγχεται ως ανακριβής.

4 σχόλια:

gazarin είπε...

Στουρνάρας και ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ, νάμπερ : θρή θάουζαντ φόρτυ έητ
Γ. Στουρνάρας λέει ότι είναι «πατριωτικό καθήκον» η επαναγορά ομολόγων;

ΛΑΟΣ και ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ,νάμπερ : ουάν
Να τους βάλουμε ΤΩΡΑ, στη θέση που τους περιμένει ,στην τομαροκρεμάστρα , πλάϊ στη δουλοχτησία και το φεουδαλισμό,άει σιχτήρ ταλαγάνια.
Buenas dias

ακυβέρνητος είπε...

Και μιας και κάνουμε κουβέντα για ...εγγυήσεις, θυμήθηκα και γέλασα (πικρά) εκείνη την αλήστου μνήμης διαφήμιση:
"Επενδύστε σε ομόλογα. Με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου".

(με την εγγύηση ότι θα στα φάμε)

Ανώνυμος είπε...

"- Ελεμένταρι Γουάτσον, Ελεμένταρι...

είπε ο Σέρλοκ και έριξε την πρώτη μολότοφ. Αν είχε μαλιά η κασίδα του κεάδα θα είχε γίνει πάρνηθα. Από πίσω η φράου Μαίρη που μαγείρευε τα επικά ήνγκλισ πρέκφαστς του Σέρλοκ, και κούρδιζε τα βιολιά του, έκοβε σε λουρίδες τα ασπρόρουχα τους και γέμιζε τα μπουκαλάκια της νιούκαστλ έηλ που έφερνε ο οδηγός του Σέρλοκ από την πάμπ - 'η μαύρη χείρ', με νερό της φωτιάς. Ολοι έκαναν το καθήκον τους ενάντια στον ταξικό εχθρό αφού είδαν καθαρά πιά τα πράματα με την ρηξικέλευθη λογική του Σέρλοκ."

Αλλά ας αφήσουμε τουν σουρεαλισμό στην μπάντα (για λίγο).

Αυτά τα σαίνια το ξέρουν το παιγνίδι του καπιταλισμού πολύ καλά, στο κάτω-κάτω έχουν και τα πτυστία*.

Εξηγούμαι, οικονομική επιφάνεια = πολιτική εξουσία και τα ταμεία είχαν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στο αστικό κράτος και τους σχεδιασμούς της τρόικας (ένθεν και ένθεν). Για αυτό τα ογλάνια προσπαθούσαν να τα θέσουν υπό κηδεμονία από 20ετίας. Το τελευταίο στάδιο έχει φτάσει, όλοι οι συνταξιούχοι Θα γίνουν τρόφιμοι του κράτους ενώ είχαν πληρώσει στα ταμεία τους. Πετυχαίνει 2 τρυγόνια, 1ον εξαφάνιση ενός εσωτερικού οικονομικού κολοσσού που αργά ή γρήγορα θα στρεφόταν εναντίον της τρόικας και 2ον εξάρτηση από το κράτος των πλέων ευάλωτων ατόμων (και των οικογενειών τους) δηλαδή ο φτηνός εκβιασμός "νέο μνημόνιο αλιώς δεν έχει λεφτά για συντάξεις" τώρα θα πιάνει κάθε φορά. Το συρματόσχοινο που λέγαμε δένεται με πολλούς τρόπους γύρω από τον λαιμό μας.

Να προσθέσω επίσης και την έταιρη παράπλευρη απώλεια από το ελληνικό κούρεμα: έβαλε την Κύπρο στο δικό της Μνημόνιο (δανείστηκε ίσα με 1 ΑΕΠ, 2/3 στις τράπεζες). Τώρα βέβαια το λάθος, να ξηγούμαστε, είναι όλο στους Κύπριους τραπεζίτες (ιδιωτικούς που αγόραζαν, με τις απαραίτητες μίζες, όταν όλοι ξεφορτώνονταν λές και ο Βενιζέλος τους πήρε και αυτούς τηλέφωνο, και τον Κεντρικό που έκλεισε τα μάτια στα δισεκατομύρια που έφευγαν για ελληνικά ομόλογα - ελπίζω να είναι τυπωμένα σε ανακυκλώμενο χαρτί αυτά) και στους πτυστιούχους καραδεξιούς πολιτευτές που δεν ψήφισαν ούτε το 1% αύξηση στον εταιρικό φόρο (10% είναι ο φόρος αυτός) που εισηγήθηκε ο πρόεδρος (ΑΚΕΛ)**.

Τι σημαίνει αυτό? Πρώτα πρώτα το ΑΚΕΛ (πρώην ΚΚΚ) υπόγραψε το μνημόνιο 2 μήνες πριν τις εκλογές που θα χάσει. Αυτό το δένει χεροπόδαρα να μην πει κιχ για την επόμενη 5ετία (Στην Κύπρο η προεδρική δημοκρατία πέφτει μόνο με πραξικόπημα, κανένας δεν τον ρίχνει τον πρόεδρο για 5 χρόνια). Το ΚΚΚ ήταν που οργάνωσε και ηγήθηκε (ενάντια στην αγγλική αποικιοκρατία παρακαλώ) στις απεργίες του '40, '44 (κατακτήθηκε η ΑΤΑ-αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, τελευταίοι που την έχουν είναι βέλγιο,μάλτα,κύπρος,λουξεμβούργο,2010) και '48 ΜΑΖΙ με τους τουρκοκύπριους. Το ΑΚΕΛ που υπόγραψε για την κατάλυση τους (χωρίς τους τουρκοκύπριους, αλήθεια γιατί δεν είπαν τίποτα για αυτή την μονομερή ενέργεια των ε/κ?), χωρίς να σημαίνει ότι φταίει για αυτό το ΑΚΕΛ, πάλι να ξηγούμαστε.

Ετσι χάνει η Ελλάδα ένα σύμμαχο στην ΕΕ και τι σύμμαχο: η Κύπρος δεν χρησιμοποίησε βέτο για το ελληνικό κούρεμα φαντάζομαι γιατί αυτό θα δυσαρεστούσε την ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να αυτοκτονήσει και αυτή για να την θάψουν μαζί με την μητέρα της στον οικογενειακό τους τάφο...

ΑΧΠ

-----
*) Θήοντορ, προτείνω την λέξη "πτυστία" για τα διπλώματα των σπουδαγμένων-αμόρφωτων που περίγραψες σε προηγούμενο κείμενο σου.
**) Η ανάλυση του ΚΚΕ είναι πάρα πολύ σωστή (Μούγγα ο ΣΥΡ), τί γυρέυεις ρε ΑΚΕΛ μέσα στο παζάρι του καπιταλισμού? Τους τελιώσανε οι διαχειριστές και θα πάρουν εσένα? Δικαιολογία υπάρχει βέβαια και καλή, η ίδια που χρησιμοποιήθηκε για να συγκατανεύση στην ένταξη σε ΕΕ: θέλουμε να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα μαζί με τους τ/κ για το καλό όλων. ΟΚ.

Οταν στα τέλη του 2007 ο Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε την ευχή της μάνας του (φαίνεται είναι η τελευταία ορθόδοξη κομμουνίστρια που έμεινε στον τόπο) [για να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος] τον προειδοποίησε: “Αύριο γιε μου εν να σου τα φορτώσουν ούλλα” (http://www.haravgi.com.cy/site-article-20137-gr.php)

Ανώνυμος είπε...

Να βάλω ακόμα 2,3 αστερίσκους,...

***) σαν το παιδί της πουτάνας που περιμένει χαρτζηλίκι από τον νταβατζή της μάνας του θα γίνουν τα περήφανα γηρατειά.

****) στην Κύπρο εκτός από ένα σχετικά υγειές ταμείο κοινωνικής ασφάλισης (καραδεξιός πολιτευτής εισηγήθηκε να το παίξουν στο χρηματιστήριο και λίγο έλειψε να το δείρουν το τέρας) υπάρχουν και άλλες οικονομικές επιφάνειες όπως τα Συνεργατικά Ταμιευτήρια που λειτουργούν παράλληλα με τις ιδιωτικές τράπεζες. Για να δούμε ποιό βίτσιο τροικανού θα ικανοποιήσουν αυτά τα στρουμπουλά και τροφαντά ταμεία - πάντως ένα είναι σίγουρο, ότι δεν θα τους βάζει να κτίζουν σπίτια από άχυρο και μετά να τα φυσάει ...

Ανδρέας Χατζηπροκόπης
(ΑΧΠ)