Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

29 Νοεμβρίου 2012

Σκλήθρες

Προ τριημέρου γράφαμε για τις περιπέτειες της Αργεντινής με τις αποφάσεις τού πολιτειακού δικαστή Τόμας Γκρήζα. Πριν καλά-καλά δημοσιευθεί το εν λόγω κείμενο, η Αργεντινή άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Όμως, το ερώτημα που είχαμε διατυπώσει, παραμένει: κατά ποίας αποφάσεως Γκρήζα άσκησε έφεση η Αργεντινή; Κατά της πρώτης; δεν γίνεται, διότι έχει ανασκευασθεί (έστω κι αν είχε το ίδιο πόρισμα). Κατά της δεύτερης; επίσης δεν γίνεται διότι έφεση στην έφεση δεν επιτρέπεται. Πιάσ' τ' αβγό και κούρευ' το...

Έτσι είναι. Άμα θες να κάνεις επανάσταση, δεν παίζεις με τους κανόνες που έχουν βάλει εκείνοι κατά των οποίων επαναστατείς. Τους καθαρίζεις και ξεμπερδεύεις.

-----------------------------------------

- Ποιός Μεγαλέξαντρος; Αυτός δεν μπορούσε ούτε έναν κόμπο να λύσει...
- Ποιός Παλαιολόγος; Δυο ψάρια πήγε να τηγανίσει κι αυτά τ' άφησε μισοτηγανισμένα...
- Ποιός Κολοκοτρώνης; Σιγά το κατόρθωμά του με τον ανίκανο τον Δράμαλη...
- Ποιός Τρικούπης; Τα είδαμε κι αυτουνού τα χαΐρια με τα "δυστυχώς, επτωχεύσαμεν"...
- Ποιός Βενιζέλος; Αμάν πια με δαύτον! Ούτε την Πόλη δεν μπόρεσε να πάρει κι ας ετοιμαζόταν ο Μεγαλειότατος να μπουκάρει στην Αγιασοφιά...
- Ποιός Βελουχιώτης; Με τον καπετάν-Μιζέρια θα ασχολούμαστε τώρα; Μια ζωή τον πονηρό παρίστανε αλλά, τελικά, υπουργός έγινε ο Ζέρβας...
- Ποιός "εθνάρχης" γερο-Καραμανλής, ποιός "γέρος τής δημοκρατίας" γερο-Παπανδρέου, ποιός "περήφανα νιάτα, τιμημένα γερατειά" Αντρέας και ποιός άλλος καραγκιόζης...

Σαμαράς, ρε σεις! "Η Ελλάδα τώρα ξεκινάει"!

(σ.σ.: ...και πάει ολοσούμπιτη για τον διάολο)

-----------------------------------------

"Η Ελλάδα είναι στο ζενίθ τής αξιοπιστίας της", σύμφωνα με τον Στουρνάρα.

Σωστός ο παίχτης.

Είπαμε ότι θα ξεβρακωθούμε και ξεβρακωθήκαμε. Ο λόγος μας, συμβόλαιο.

-----------------------------------------

Να σοβαρευτούμε λίγο; Καλά, εμείς που τοποθετούμαστε αναφανδόν κατά των μνημονίων, των δεσμεύσεων προς την τρόικα, των αποκρατικοποιήσεων κλπ θεωρούμε τους εαυτούς μας ως πατριώτες. Όμως, αν δούμε αυτή την θέση ανάποδα, θα πρέπει να θεωρήσουμε ως προδότες όλους εκείνους που διαφωνούν με μας και, κυρίως, τους βουλευτές που ψήφισαν "ναι" στα μνημόνια. Δεν σας φαίνεται λίγο τραβηγμένο αυτό; Όλοι αυτοί προδότες;

Επειδή μ' αρέσει να ακούω και την άλλη πλευρά (altera pars, που λένε και οι νομομαθείς), ας δεχτώ τον ισχυρισμό τους. Ότι, δηλαδή, ψήφισαν "με πόνο ψυχής" τα πάντα (μνημόνια, εφαρμοστικούς νόμους, προϋπολογισμούς κλπ κλπ) προκειμένου να διασφαλίσουν τους μισθούς και τις συντάξεις των φουκαριάρηδων πολιτών αυτού του ρημαδότοπου. Ας δεχτώ, λοιπόν, εκ προοιμίου (a priori, που ξαναλένε οι νομομαθείς) ότι όλοι αυτοί είναι ειλικρινείς και δεν με κοροϊδεύουν.

Με το τούτο και με το κείνο, θες ζορίστηκε η μαμμή θες ζορίστηκε η λεχώνα, βγήκε το παιδί. Παναπεί, την εξασφαλίσαμε την δόση των 34-τόσων δισεκατομμυρίων. Όμορφα. Κι ο Στουρνάρας τα έχει όλα τακτοποιημένα, σαν καλός κουμανταδόρος: τα 24-τόσα απ' αυτά τα δισ. θα δοθούν στις τράπεζες για "ανακεφαλαιοποίηση" (δηλαδή, για να αναπληρώσουν τα κέρδη που χάσανε λόγω της καπιταλιστικής κρίσης) και τα υπόλοιπα καμμιά δεκαριά θα πάνε σε μη μνημονιακές υποχρεώσεις τού κράτους (επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, χρέη σε εργολάβους τού δημοσίου, οφειλόμενο ΦΠΑ σε εξαγωγείς, οφειλές σε φαρμακοποιούς κλπ).

Νοικοκυρεμένα πράγματα. Μόνο που για μισθούς και συντάξεις δεν θα πάει ούτε δεκαράκι τσακιστό. Όχι τίποτ' άλλο, αλλά έχουμε κι άλλες δόσεις μπροστά μας. Και κάθε φορά που είναι να πάρουμε κάποια δόση, όλο και πετσοκόβονται και οι μισθοί και οι συντάξεις. Και πάντα με "πόνο ψυχής", επειδή πρέπει να πάρουμε την τάδε δόση ώστε να εξασφαλιστούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Ρε σεις, οι "ειλικρινείς", κάτι δεν μου βγαίνει στον συλλογισμό. Πού κάνω λάθος;

-----------------------------------------

Ευτυχώς, ηρεμήσαμε. Προς στιγμή, μας ανησύχησαν κάποια ευτελή δημοσιεύματα, που έκαναν λόγο για ανασχηματισμό, αλλά βγήκε η συγκυβερνώσα τριανδρία και μας καθησύχασε: κανένα ενδεχόμενο ανασχηματισμού δεν υπάρχει και καμμιά τέτοια συζήτηση δεν έγινε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Πάλι καλά. Όχι τίποτ' άλλο, αλλά να μη μπερδευόμαστε, βρε αδερφέ. Πώς να το κάνουμε; Μερικά πράγματα τα έχουμε συνηθίσει. Π.χ. μάθαμε πια ότι τους εκπαιδευτικούς τούς γαμεί ο Αρβανιτόπουλος, τους ναυτικούς τούς γαμεί ο Μουσουρούλης, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες τούς γαμεί ο Χατζιδάκης, τα μεροκάματα ολονών τα γαμεί ο Βρούτσης, όσους διαμαρτύρονται τους γαμεί ο Δένδιας και τα πορτοφόλια μας τα γαμεί ο Στουρνάρας. Ξέρουμε τι μας γίνεται.

Με τέτοια κρίση και με τόσα προβλήματα που έχουμε στο κεφάλι μας, αυτό μας έλειπε. Ν' αρχίσουν τις αλλαξοκωλιές οι γαμιάδες μας...

-----------------------------------------

Και μιας και τό 'φερε η κουβέντα στους γαμιάδες... Έχετε υπ' όψη σας το βιβλιαράκι "Πιπέρι στη γλώσσα" (Καστανιώτης, 2000); Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων τής δεκαετίας 1989-1999. Διαβάζω στο οπισθόφυλλο:

"Ποιες είναι οι ευεργετικές και ποιες οι ολέθριες συνέπειες της αθυροστομίας; Oι παρενέργειες της θερμοκοιτίδας; Tα οφέλη της αλληλογραφίας; Kρατούσε κάμερα στο χέρι ο Σταντάλ; Ποιον θα ασπαζόταν σήμερα ο Iμπραήμ; Πού θα έβρισκε εκδότη ο Δαρβίνος; Eνδιαφέρεται ειλικρινά ο Διάβολος για την ψυχή μας; Yφίσταται αμαρτία στον Παράδεισο; Mεζούρα στο μακελειό; Σπέκουλα στην οδύνη;"

Περιμένω την επανέκδοση αυτού του βιβλίου, με την ελπίδα ότι θα είναι δεόντως εμπλουτισμένη με νεώτερες προσωπικές εμπειρίες τού συγγραφέα. Μη μείνουμε στην θερμοκοιτίδα.

Α! Τώρα πρόσεξα ότι ακόμη δεν έχω αναφέρει το όνομά του. Πρόκειται για τον βουλευτή τού ΣυΡιζΑ και διαπρεπή λογοτέχνη Πέτρο "έχω-πηδήξει-την-μισή-Αθήνα" Τατσόπουλο...

2 σχόλια:

gazarin είπε...

Ψυχοπονιάρηδες
ο υπούργος εργαςίας βρουτσης
Διαγωνισμό «με στόχο τη συμβολική βράβευση "του καλύτερου εργοδότη" ως προς την υιοθέτηση πολιτικών προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης και σεβασμού της διαφορετικότητας» ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.»(Ριζοσπάστης, σήμερα 30/11/12)
Στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησαν, βραρεύει σαν πρωταγωνιστή τον καλύτερο υποκριτή του θεάτρου «κάτεργο».

Διαφημίζουν τη φτωχοποίηση και το ξεπούλημα!(ποιος ?? μα… ο χατζηδάκης,σε φόρουμ επεν γδυτών - ήμαρτον)
«Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, με μεγάλο κόστος, οι Ελληνες πετύχαμε όσα λίγες χώρες στη σύγχρονη οικονομική ιστορία" (Ριζοσπάστης , σήμερα 30/11/12)

Το χειρότερο είναι που το κάνουνε για να συνηθίσουμε την αλυσίδα με τη μπάλα.
Επι πλέον μας διαφημίζουν σαν πραμάτεια στις παγκόσμιες λαϊκές, μα .ποιοι ??… οι ντενεκέδες οι ξεγάνωτοι…
Το ερώτημα είναι γιατί ανεχόμαστε τη διελκυνστίδα ( το γνωστό παιχνίδι με το : τραβάει ο ένας από δώ και καλά,τραβάει ο άλλος από κεί ) και δε σηκώνεται το σκοινι (εμείς δηλαδη) , να τυλιχτεί στο τρυφερό λαιμό τους.

ΥΓ.1.αν νιώθεις μοναξιά χωρίς τραμπούκους διάβασε αυγή,"γράφει" ο νικο νικολο πουλος παλιός
(χ)αυγήτης
2.tend.ξέρεις το ανέκδοτο « μάαα , Άγιέ μου την τρύπα την έχω έτοιμη? » ή… το γαμήσι έχει και τα οφέλη του…σάυτό το ανέκδοτο θα ήμουν ο άγγελος.
Buenas dias camarada

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή το σήριαλ της "Δόσης" έχει περίπου ώς εξής, για να πάρετε την δόση ψηφίζετε μνημόνια που πετσοκόβουν τον κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες, τις εργασιακές συνθήκες, το κοινωνικό κράτος.

Σας δίνουμε την δόση που είτε την δίνετε στους τοκόγλυφους είτε στις τράπεζες σας.

Οταν θα γίνει η Ελλάδα "ανταγωνιστική" τότε θα 'ρθουν τα φιλαράκια μας να αγοράσουν τα πάντα μπιρ παρά.

Ωραία. Λαμπρά. Δεν περίμενε κανείς τίποτα παραπάνω από την ελληνική αστική τάξη - την δουλικότερη στον κόσμο.

Αλλά, ο κόσμος τι βίτσιο τραβά και κάθεται ακόμα και πετσοκόβεται ή κάνει τάμα στον Αγιο Τσίπρα?

Αυτό το βίτεο που ανέβασε ο Τρελαντώνης στο Φάσιστμπουκ λέει πολλά. Οι ειδικοί επικοινωνιολόγοι της Τρόικας έπιασαν τον παλμό του κόσμου (που πετσοκόβεται) και του κάνανε ένα βιτεάκι μούρλια κομμένο και ραμμένο στο κοινωνικό δείκτη ευφυίας, δηλαδή απροβίβαστο.

Κάνανε ένα βίτεο κατά τα πρότυπα βισσοβάνδι και ειδήσεων. Και το καταναλώσανε.

Ωραία. Αυτό το βίτεο και το ότι δεν ντράπηκε κάποιος (έστω και λίγο βλαμμένος) να το κάνει, να το πληρώσει και να το κυκλοφορήσει μας δείχνει το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 5,10 χρόνια. Αυτός που θα κάνει ντοκτορά πάνω στην κατάσταση δεν θα χάσει.