Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

23 Οκτωβρίου 2012

Χαμόγελο λόγω μπότοξ;

Χτες βράδυ, είπα να κάνω ένα πέρασμα από το δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. Σκέφτηκα ότι θα εκνευριστώ λιγώτερο απ' όσο με εκνευρίζουν τα δελτία των ιδιωτικών καναλιών, μιας κι εκεί δεν υπάρχουν Πρετεντεροκαψήδες, Σροϊντερορογκάκοι ή Πασχομπάμπηδες. Αμέ, πώς!

Το δελτίο είχε αρχίσει κάμποση ώρα κι έτσι έπεσα πάνω σε δευτερεύουσα είδηση. Η κυβέρνηση, λέει, προωθεί έναν καινούργιο φόρο ακινήτων, του τύπου "όλα σε ένα" (και νοικοκυρεμένα, όπως φρόντισε να προσθέσει ο ρεπόρτερ τής ΝΕΤ). Δηλαδή, ο καινούργιος φόρος -υποτίθεται ότι- θα ενσωματώσει όλους τους φόρους και τα τέλη με τα οποία βαρύνονται σήμερα τα ακίνητα, γεγονός που σημαίνει πως θα καταργηθούν το ΕΕΤΗΔΕ (κοινώς χαράτσι) και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.

Μέχρις εδώ, ας πούμε ότι τα πράγματα πάνε καλά. Μάλιστα δε, ακούγονται ακόμη καλύτερα με την προσθήκη τού ρεπόρτερ ότι ο καινούργιος φόρος θα έχει πολύ χαμηλούς συντελεστές, οι οποίοι θα αρχίζουν από 0,25% και θα φτάνουν το πολύ μέχρι 2%. Και γίνονται ακόμη πιο ωραία στο αυτί, καθώς η είδηση έκλεισε με το σχόλιο της κυρίας Στάη (συνοδευμένο, μάλιστα, με ένα πλατύ μποτοξένιο χαμόγελο) ότι ακούσαμε, επί τέλους, μια ευχάριστη είδηση... Ζοχαδιάζεσαι ή δεν ζοχαδιάζεσαι τώρα;

Πρώτα-πρώτα, από πότε είναι ευχάριστη μια είδηση που έχει να κάνει με τα φορολογικά; Πότε, που να πάρει ο διάολος, ψηφίστηκε σε τούτον εδω τον ρημαδότοπο νόμος που ανακούφιζε τον απλό κοσμάκη; Ας έλεγες ένα "να δούμε", ρε συ Έλλη, ας έλεγες ένα "κρατάμε μικρό καλάθι", ας έλεγες κάτι τέτοιο, τέλος πάντων. Τόσα χρόνια στο κουρμπέτι είσαι, τέτοιο μαλακισμένο σχόλιο μπορούσες να το αποφύγεις, διάολε!

Έπειτα, ας μη ξεχνάμε τι σημαίνει ΕΕΤΗΔΕ: Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών. Δηλαδή, για να πληρώσει χαράτσι κάποιο ακίνητο, πρέπει να είναι και δομημένο (χτισμένο) και ηλεκτροδοτούμενο. Συνεπώς, χαράτσι δεν πληρώνουν σήμερα όσα κτίσματα δεν έχουν ρεύμα και όσα ακίνητα δεν είναι κτήρια (π.χ. τα οικόπεδα ή τα αμπέλια). Έτσι, λοιπόν, ένας ανοιχτός χώρος στάθμευσης, αν και έχει ρεύμα, δεν πληρώνει χαράτσι γιατί δεν είναι δομημένος. Επίσης, δεν πληρώνει χαράτσι κι ένα ξενοίκιαστο διαμέρισμα, αν έχει διακοπεί η ηλεκτροδότησή του. Από δω και πέρα, όμως, θα πληρώνουν φόρο κι αυτά.

Επίσης, η κυρία Στάη φαίνεται πως, την στιγμή που χαμογελούσε, είχε ξεχάσει την παρατήρηση του ρεπόρτερ ότι ο καινούργιος φόρος δεν θα έχει καθόλου αφορολόγητο. Δηλαδή, από δω και πέρα θα πληρώνουν φόρο ακόμη και όσοι διαθέτουν μόνο μια γκαρσονιέρα ή μισό στρέμμα χωράφι σε κάποιο κορφοβούνι. Αξίζει να σημειώσω εδώ το σχόλιο που ακούστηκε, επειδή αυτό ήταν που με λαμπάδιασε: "η κυβέρνηση σκέφτηκε ότι το 75% των ιδιοκτητών ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία κάτω των 100.000 ευρώ, που είναι σήμερα το όριο του αφορολόγητου, οπότε τα 3 δισεκατομμύρια που έχουμε υποσχεθεί στην τρόικα ότι θα μαζέψουμε, θα έπρεπε να αντληθούν από το υπόλοιπο 25% αν έμενε το αφορολόγητο"(!!!)

Τ' άκουσες, μαλάκα ψηφοφόρε; Η κυβέρνηση, την οποία εσύ έβγαλες με την ψήφο σου (τρομάρα σου), σκέφτηκε ότι είναι αμαρτία κι άδικο να πληρώσουν φόρο μόνον όσοι έχουν περιουσία πάνω από 100.000 ευρώ (ένα κωλοτριάρι, δηλαδή) κι είναι σωστό και δίκαιο να πληρώσει το κατιτίς του κι εκείνος που μένει στην καζάρμα τού προπάππου του στον Αη-Στράτη, στο Πορδότσιτσι της Πίνδου ή στα Σέκλανα των Αγράφων. Αλλά μην ανησυχείς. Στις άλλες εκλογές να ψηφίσεις ΣυΡιζΑ, για να σου καταργήσει αυτόν τον φόρο.

Ανοίγω παρένθεση. Ώστε υποσχεθήκαμε στην τρόικα ότι ετούτος ο τόπος των κάπου 11,5 εκατομμυρίων ψυχών θα μαζέψει 3 δισ. με τον καινούργιο φόρο, ε; Κομπιουτεράκι...διαίρεση... Δηλαδή, κάπου 260 ευρώ το κεφάλι. Παναπεί, κάτι πάνω από ένα χιλιάρικο για τετραμελή οικογένεια, ε; Χμμμμ... Πολύ αβέρτους μας βλέπω. Ελπίζω να κάνει λάθος το κομπιουτεράκι. Κλείνει η παρένθεση.

Κι ένα τελευταίο. Προφανώς, η κυρία Στάη κρίνει με τα δικά της οικονομικά δεδομένα προκειμένου να διαπιστώσει με ευχαρίστηση ότι οι συντελεστές του καινούργιου φόρου θα είναι "τόσο χαμηλοί" (έτσι ακριβώς το είπε). Κατ' αρχάς, ακόμη δεν ξέρουμε ποιοι θα πληρώνουν με 0,25% (πιθανώς, οι αγρότες για τα χωράφια τους) και ποιοι με 2% (θυμόμαστε όλοι τον Βενιζέλο να μιλάει για χαράτσι μέχρι 3% και στο τέλος να ρίχνει κατακεφαλιές 5% κι 7%, έτσι;). Ας πούμε, λοιπόν, ότι στα μέσα αστικά διαμερίσματα επιβάλλεται το "χαμηλό" 1%. Αυτό σημαίνει ότι το κωλοτριάρι που προαναφέραμε, θα πληρώσει φόρο ένα ολόκληρο χιλιάρικο, δηλαδή κάπου δυο βασικούς μισθούς. Με το μπαρδόν, Έλλη μου, αλλά δεν βλέπω κανέναν λόγο για να χαμογελάω.

Εκτός κι αν για τέτοια χαμόγελα φταίει το μπότοξ...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Δεν βγαίνει το μνημόνιο", "το ΔΝΤ και η τρόικα έκαναν λάθος υπολογισμούς, οι αριθμοί δεν τους βγαίνουν¨ "βυθιζόμαστε στην ύφεση αντί στην ανάπτυξη - πώς θα καταναλώσουμε?", "το παραδέκτηκε η λανγκάρτ, δεν βγαίνει!"

Oi καναπεδόπληκτοι φωνάζουν λες και ανακάλυψαν το βρακάκι της ενάρετης Ερέτριας - το θέμα είναι απλό αλλά καλά σχεδιασμένο, αντί να πληρώνεις για να πάρεις το αιποτ και το αιπατ και το πλάσματιβι, θα πληρώνεις χαράτσια και δεν θα παίρνεις τίποτε!

Και μην ανησυχείς η κυβέρνηση ως πλαιημέηκερ θα κάνει παιγνίδι και θα πασάρει αυτά τα χαράτσια στις εταιρείες, στους κολοσσούς, στις τράπεζες.

Γεύσεις από αυτό το παιγνίδι πήραμε πολλές ανακεφαλαίωση τραπεζών, δωράκια στις ιδιωτικές εταιρείες από φιλέτα του δημοσίου, φορολογία με αρνητικό πρόσημο ήτοι επιδοτήσεις, και το κερασάκι στην τούρτα - φιλική (και απλή) εργασιακή νομοθεσία, γιαμγιαμ.

Ας κάνω και μια ΣαιΦαι πρόβλεψη, το έτος 2050 οι κυβερνήσεις θα επάιρονται ότι κατάφεραν όχι μόνο να χειραγωγήσουν αλλά και να σκληραγωγήσουν την εργατική τους τάξη. Πλέον οι αδύνατοι και ασθενικοί δούλοι θα πεθαίνουν αφού τα νοσοκομεία θα είναι απλά ψοφοκομεία, ενώ τα σχολεία θα τρελαίνουν όσους έχουν λίγο μυαλό και θα ξεσκαρτίζουν τους αντιδραστικούς. Οι δε εργασιακές συνθήκες των τελευταίων χρόνων θα έχουν πλήρως αφανίσει τους απροσάρμοστους εργαζόμενους που δεν άντεχαν τα λευκά κελιά της εργασίας και πήδηξαν στο κενό απ'το μέγαρο της Φόξκον, σαν τις φάλαινες που ξεβράζονται στις ακτές, σαν τα Λέμινκς.

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

Της Ερέντηρας το βρακάκι εννοούσα.

Αυτήν που εκπόρνευε η γιαγιά της για να πληρώσει τις ζημιές στο σπίτι της από την φωτιά που δήθεν προκάλεσε. Η ενάρετη εγγονή.

Μανούλα στις σουρεαλιστικές ιστορίες ο Μαρκέζ. Και το κάνανε και ταινία.

ΑΧΠ

teddygr είπε...

Η αλήθεια είναι ότι, μόλις διάβασα το πρώτο σχόλιο, ανέτρεξα στην εγκυκλοπαίδεια να βρω τι ήταν αυτό που δεν ήξερα για την Ερέτρια. Φυσικά, δεν βρήκα τίποτε.

Κατά τύχη, αργότερα έπεσε το μάτι μου σ' ένα βιβλίο για τον Σικέιρος κι άρχισαν οι συνειρμοί: Μεξικό...Λατινική Αμερική...Μάρκες...100 χρόνια μοναξιάς...Ερέντιρα... Λες;

Ξαναπήρα το αριστούργημα του κολομβιανού στα χέρια μου, ψάχνοντας να δω τι δεν θυμάμαι. Ερέντιρα βρήκα, βρακί όχι.

Ευτυχώς, με το συμπληρωματικό σχόλιο ανακάλυψα ένα βιβλίο που δεν ήξερα. Όπερ...ευχαριστώ! Και υποθέτω ότι πρέπει να σε ευχαριστήσει και ο βιβλιοπώλης μου...

ΥΓ προς κάθε ανυποψίαστο αναγνώστη: Ο λόγος για την νουβέλα τού Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες "Η απίστευτη και θλιβερή ιστορία της αθώας Ερέντιρα και της άσπλαχνης γιαγιάς της" (Γράμματα, 1983, σελ. 80, € 5,00)

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι Τέντυ,

"Αφού δεν έχουν να φάνε ψωμί ας φάνε Βιβλία", κάποιος Χ επαναστάτης