Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

7 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεπούλημα λόγω κατεδαφίσεως

Τα μάθατε; Να τον χαιρόμαστε, ρε σεις! Ο λόγος για τον Τάκη Αθανασόπουλο, φρεσκοδιορισμένο πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας τού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ένα ταμείο που κάποιοι κακοπροαίρετοι επιμένουν να αποκαλούν Ταμείο Ξεπουλήματος Δημόσιας Περιουσίας. Επί τέλους, βγήκε πρόεδρος σε τούτο το δόλιο το ταμείο! Μήνες το παλεύανε εκεί στην κυβέρνηση ΦΑΒΑ (Φώτης-Αντώνης-ΒΑγγέλης) αλλά στο φινάλε τα κατάφεραν να τον βγάλουνε.

Μα καλά, θα μου πείτε, τόσο δύσκολο ήταν να βγάλουν έναν πρόεδρο σε ένα κωλοταμείο; Ε, ναι, λοιπόν! Ήταν πολύ δύσκολο. Βλέπετε, ο ιδρυτικός νόμος τού ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με αυξημένη πλειοψηφία 2/3. Έλα, όμως, που αυτή η επιτροπή αποτελείται από 15 μέλη και στα τρία κυβερνητικά κόμματα ανήκουν μόνο τα 9 απ' αυτά. Αυτά τα 9 μέλη ψήφιζαν Αθανασόπουλο και τα υπόλοιπα 6 τον μαύριζαν, οπότε δεν μαζεύονταν οι 10 ψήφοι που απαιτεί η αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Αδιέξοδο...

Ποιό αδιέξοδο, καλέ; Αφού ξέρουμε ότι στην δημοκρατία ΤΟΥΣ δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Προσέφυγε, λοιπόν, η κυβέρνηση "αρμοδίως" (παναπεί, στα "κατάλληλα" όργανα) και εξασφάλισε μια γνωμάτευση σύμφωνα με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ είναι ΔΕΚΟ, συνεπώς "για τον διορισμό της ηγεσίας τού ΤΑΙΠΕΔ δεν απαιτείται η έγκριση των 2/3 των μελών, αλλά απλή πλειοψηφία, όπως συμβαίνει με άλλες ΔΕΚΟ" (η είδηση από την Ναυτεμπορική). Η γνωμάτευση υπερισχύει του ιδρυτικού νόμου, άρα το 9-6 φτάνει και περισσεύει για να βγει πρόεδρος ο Αθανασόπουλος. Τόσο απλά! Τί να λέμε τώρα; Το ζήτημα είναι να είσαι βαθειά δημοκράτης και να ξέρεις τα τερτίπια για τα οποία είναι ικανή η δημοκρατία ΣΟΥ. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα...

Εν πάση περιπτώσει, με το καλό ή με το ζόρι, βγήκε πρόεδρος ο Τάκης. Και, "πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις", ο νέος πρόεδρος έκανε και δηλώσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ναυτεμπορική, "εφικτό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος το στόχο της συγκέντρωσης 19 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα θα είναι το κατάλληλο".

Άλατις ο πρόεδρος! Πάμε για 19 δισ. σε μια τριετία, ΑΝ... Για μπάστα, ρε πρόεδρε! Με τα "αν", γίνομαι κι εγώ πλανητάρχης. Τί εννοείς όταν μιλάς για "κατάλληλο κλίμα"; Εδώ έχουμε να κάνουμε με ετήσια ύφεση κάπου 7% και συνολική ύφεση τετραετίας πάνω από 20%. Υπάρχει "κατάλληλο κλίμα" σε περίοδο ύφεσης; Επί δυο χρόνια προσπαθώ να πουλήσω ένα γαμημένο διαράκι αλλά δεν βρίσκω αγοραστή ούτε με κυάλι κι εσύ θα πιάσεις 19 δισ. πουλώντας τί;

Αλήθεια, τί σκέφτονται να πουλήσουν τα τζιμάνια τού ΤΑΙΠΕΔ για να πιάσουν αυτά τα λεφτά; Πρώτα-πρώτα, φαίνεται ότι ξεχάσαμε την χοντροπαπαριά τού Γιωργάκη ότι θα μαζέψουμε 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις και προσγειωθήκαμε στα 19. Μάαααααλιστα! Ρε μάγκες, έχετε πάρει χαμπάρι ότι, όποιος έχει σήμερα 3 δισ. μπορεί να αγοράσει ολόκληρη την Εθνική Τράπεζα για πάρτη του, ενώ αρκούν τα μισά για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της (άρα να γίνει ιδιοκτήτης); Έχετε πάρει χαμπάρι ότι με κάτι παραπάνω από 20 δισ. μπορεί να αγοράσει κάποιος όλες τις εταιρείες που βρίσκονται εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας; Τί σκατά θα πουλήσετε για να εισπράξετε ένα ολόκληρο χρηματιστήριο; Την παπαρουνοπαραγωγή τού Αφγανιστάν ή μπας κι έχουμε καμμιά δημόσια επιχείρηση κόκας και δεν το ξέρουμε; Δεν καταλαβαίνω... Προφανώς, κάποιοι είτε έχουν πίτουρα στο κεφάλι είτε νομίζουν ότι έχουμε πίτουρα εμείς που τους ακούμε.

Να κάνουμε μια παρένθεση. Τί σημαίνει "Ιδιωτική Περιουσία τού Δημοσίου"; Πώς γίνεται να συνιστά "ιδιωτική περιουσία" κάτι που ανήκει στο δημόσιο; Ιδιωτική περιουσία ο ΟΤΕ (όσος έχει μείνει, δηλαδή), η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια; Ιδιωτική η "Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου"; Ιδιωτική η "Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου"; Ιδιωτικές οι "Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας", οι ΔΕΚΟ; Ιδιωτικά είναι όλα τούτα ή δημόσια; Τσιφλίκι σας είναι, μωρέ ή ανήκουν στον λαό; Άει στο διάολο πια, μπερδέψαμε τα σώβρακα με τις φανέλλες... Κλείνουμε την παρένθεση.

Είπε κι άλλη "ομορφιά" ο πρόεδρος: "Όταν μια επιχείρηση αποκρατικοποιείται, η αξία της, συν των άλλων (σ.σ.: συν τοις άλλοις, πρόεδρε, που να χέσω τα γράμματα που έμαθες), είναι σε συνάρτηση του κύκλου της επιχειρηματικής της ζωής. Μερικές δεν έπρεπε να υπάρχουν. Γι αυτό, ας μην ξαφνιαστούμε αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για ορισμένες και πολύ μεγάλο, για άλλες". Εμ, γι' αυτό κι εμείς μιλάμε για ξεπούλημα, πρόεδρέ μου! Έτσι και βάλει, να πούμε, το ρουχάδικο την ταμπέλλα "Ξεπούλημα λόγω κατεδαφίσεως", στα κοστούμια και στα παλτά θα πέσει το λεφούσι για να τα πάρει κοψοχρονιά, δεν θα χωθεί στα μαντηλάκια και στα καλσόν. Νομίζω;

Κατεδαφιζόμεθα, ρεεεεε (όπως θα 'λεγε κι η μακαρίτισσα η Διδώ Σωτηρίου)!


ΥΓ: Κι ένα τελευταίο, ρε συ πρόεδρε, για να μη τρελλαθούμε τελείως: τα 19 δισ. που είπες, από επιχειρήσεις που "δεν έπρεπε να υπάρχουν" θα τα μαζέψεις; Πες ναι, να μας στείλεις αδιάβαστους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: