Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

19 Σεπτεμβρίου 2012

Γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει

*** Ή έχει πρόβλημα με τα ελληνικά του ο Γιάννης Στουρνάρας ή του ξέφυγε. Ο υπουργός οικονομικών, θέλοντας να δείξει ότι το έδαφος για επενδύσεις στην Ελλάδα έχει "στρωθεί" ικανοποιητικά, δήλωσε ότι "οι μισθοί και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχουν μειωθεί δραματικά".

Η λέξη "δράμα" και τα παράγωγά της δεν σημαίνουν κάτι καλό, σε καμμιά περίπτωση. Ό,τι "δραματικό" κι αν συμβεί, είναι πάντοτε για κλάματα. Προφανώς, ο παραμορφωμένος υπουργός μπέρδεψε τα επιρρήματα και είπε "δραματικά" αντί να πει "δραστικά". Για κλάματα, λοιπόν, τα ελληνικά τού Στουρνάρα. Ή, μήπως, "γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει";


*** "Αιδοίον καλλιγραφία" τα έχουν κάνει στο υπουργείο εργασίας. Πρώτα βγαίνει ο υπουργός, ο Βρούτσης ο απελευθερωτής, να ξεκαθαρίσει ότι, από το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ., το υπουργείο του έχει αναλάβει να μαζέψει 4,5-5 δισ. (με τους γνωστους τρόπους: κόψιμο μισθών και συντάξεων, καρατόμηση επιδομάτων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κλπ). Έλα, όμως, που τον καρφώνει ο προκάτοχός του (και συνεταιράκι του στην κυβερνητική τρόικα) Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι ο προγραμματισμός γίνεται για εξοικονόμηση 9,5 δισ. (8 από περικοπές μισθών και συντάξεων και 1,5 από άλλες δράσεις)!

Και φυσικά, δεν έχω τίποτε με τα αιδοία, πολύ δε περισσότερο με τα καλλιγραφημένα. Αλλά όταν χτες χάλαγες κάθε χρόνο 16 δισ. για μισθούς και συντάξεις, πώς διάβολο θα εξοικονομήσεις αύριο 8, δηλαδή τα μισά; Τα φτωχά μου μαθηματικά έναν μόνο τρόπο υποδεικνύουν: μείωση μισθών και συντάξεων στο μισό. Και, μάλιστα, οριζόντια. Τόσο οριζόντια όσο οι ταφόπλακες. Προφανώς, οι αυξημένες ταφόπλακες θα αποδείξουν στην ανθρωπότητα ότι η Ελλάδα έπαψε πλέον να είναι σοβιέτ. Και, προφανέστερα, ο Κουτρουμάνης δεν ξέρει τι του γίνεται, εκτός εάν κι αυτουνού η γλώσσα είπε την αλήθεια κατά λάθος.


*** Πάντως, ακούσαμε κι ένα "μπράβο" ως χώρα. Μας το απένειμε ο πρόεδρος της ευρωζώνης, ο πολύς Ζαν-Κλωντ Γιούνγκερ, μαζί με την διαπίστωση ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά, εξαιτίας της υποχώρησης του εργατικού κόστους. Πάμε καλά, λοιπόν. Πιάνουν τόπο οι θυσίες μας, βρε αδερφέ. Παράλληλα, ο Γιούνγκερ δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει ότι κάνει τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζὠνη, μιας και τυχόν αποχώρησή μας θα επηρέαζε αρνητικά ολόκληρη την Ευρώπη.

Ντάνκεσεν και μερσί μποκού για το διπλό κοπλιμέντο, μίστερ! Ντάνκεσεν για την αμέριστη συμπαράσταση και μερσί μποκού που αναγνώρισες το μεγαλείο τής φυλής μας με την παραδοχή πώς η απουσία μας θα ταρακουνήσει ολόκληρη Ευρώπη. Μόνο που, με κάτι τέτοια, καταλαβαίνουμε ότι νοιαζόσαστε για την πάρτη σας κι εμάς μας έχετε γραμμένους στα παπάρια σας. Καθ' ότι, αν εγώ πεθάνω από την πείνα, να χέσω την ανταγωνιστικότητά μας. Καπίτο; Οπότε, άσε τα μπράβο γιατί εκτίθεσαι.


*** Όταν σας έλεγα τις προάλλες "να τον χαιρόμαστε", ήξερα τι σας έλεγα. Περιχαρής ο Τάκης Αθανασόπουλος (ο πρόεδρος του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ντε!), το διέπραξε καθώς έδινε συνέντευξη στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς: "H Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές, καθώς προωθεί αποφασιστικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων". Πώς λέμε "θέλει η πουτάνα να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει"; Έτσι ακριβώς.

Με το μπαρδόν, μεγάλε, αλλά η παρομοίωσή σου είναι μάλλον ατυχής. Μπορεί να πλούτισαν οι χρυσοθήρες που την έπεσαν στο "Ελ Ντοράντο" (σ.σ.: πώς λέμε "Ελ Σαλβαντόρ" πάει αυτό;) αλλά τους ντόπιους, τους φουκαριάρηδες τους ιθαγενείς, τους έφαγε η μαρμάγκα και το μαύρο σκοτάδι. Τόσο χρυσάφι είχε η γη τους αλλά αυτοί δεν πήραν ούτε από τα τρία το μακρύτερο. Προφανώς, ο Τάκης δεν ήθελε να υπονοήσει κάτι τέτοιο για μας τους ιθαγενείς αλλά είπαμε: "γλώττα λανθάνουσα..."

2 σχόλια:

Ntina είπε...

Πραγματικά δράμα η όλη κατάσταση, αλλά εγώ παρόλα αυτά έχω πεθάνει στα γέλια. Σπασίμπα...χιχιχι.

Ανώνυμος είπε...

Τυπική ψυχολογία λουμπο-γκαουλάιτερ. Μόλις αποκοίμησαν το μωρό έπεσαν με τα μούτρα στην καλλιγραφία.

Τόσα χρόνια ακούγαμε για τους G-πεντέξι και τους μπιλτερμπότι και τις λέσχες τους, και λέγαμε τώρα αυτοί τί πάνε και κάνουνε εκεί εκτός από σείς-χαλά-και-μεις-ουά?

Αλλά άνθρωπε μου, αυτοί κάνανε από 5,6 διδακτορικά ο καθένας με προσομοιώσεις και διαχειρίσεις κρίσεων, πλανς Α, Β και Γ. Και τελικά βρήκανε για την κάθε θέση και τον κατάλληλο Στούρναξ και Βρούτσαξ. Τόσο κατάλληλο που να πουλά και την μάνα του άμα πρέπει αλλά και να αποκοιμίζει και τον άλλο τον βλάκα του καναπέ, τον επονομαζόμενο και Νοικοκύρη.

Αλλά άνθρωπε μου, δεν ήταν πάντα έτσι? Νομοτέλεια, όποιος κάθεται στον καναπέ τον πηδάνε.

Σύντροφε Τέντυ, σε ευχαριστώ για αυτά που γράφεις και διαβάζω με ευχαρίστηση, πολλές φορές μπαίνω στο δίχτυο 3,4 φορές την ημέρα να δώ μην έβαλες άλλο νέο κείμενο.

Αν μη τι άλλο, με αυτή την κρίση ξεσκαρτίσαμε τους Ανθρώπους.

Βρήκα και επιτάφιο που γύρευα,
"Αν όχι εγώ τότε η κόρη μου, τέρατα*"

* Δες Δημήτρης Αυγέρης, τελευταίες λέξεις.