Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

12 Σεπτεμβρίου 2012

Η απορρύθμιση της ασφάλισης και το τσεχικό πείραμα

Όσοι φίλοι αυτού του ιστολογίου παρακολούθησαν την μακρά σειρά των σημειωμάτων μας με θέμα την "Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού" πρέπει να έχουν εμπεδώσει ότι το πρώτο βήμα για την διάδοση των νεοφιλελεύθερων πρακτικών είναι η απορρύθμιση του κράτους. Κι αν η λέξη "απορρύθμιση" ακούγεται κάπως άγνωστη, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με τις λέξεις διάλυση, αποδόμηση, καταστροφή κλπ.

Ας θυμηθούμε λίγο το φρηντμανικό θέσφατο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να ισοπεδωθεί το παλιό για να δομηθεί σωστά το καινούργιο. Κι αφού αυτό το καινούργιο δεν είναι άλλο παρά η παράδοση των πάντων στις ορέξεις τού κεφαλαίου, το υπό διάλυση παλιό δεν μπορεί να είναι παρά το κοινωνικό κράτος και οι κεντρικές δομές μιας χώρας.

Έτσι, λοιπόν, οι πιστοί στα νεοφιλελεύθερα δόγματα άρχοντές μας έχουν αποδυθεί σε άοκνη προσπάθεια απορρύθμισης των πάντων. Π.χ. ετοιμάζονται να διώξουν 150.000 δημοσίους υπαλλήλους, τάχατες για να γίνει λιγώτερο δαπανηρό το κράτος. Ουσιαστικά, όμως, μια τέτοια βίαιη μείωση του δημόσιου προσωπικού δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στην απορρύθμιση της κρατικής μηχανής, παναπεί στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες. Ήδη η ακολουθούμενη τακτική "1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις" έχει δημιουργήσει σχολεία δίχως δασκάλους, νοσοκομεία δίχως γιατρούς, εφορίες δίχως εφοριακούς, αστυνομία δίχως αστυνομικούς κλπ.

Στο χτεσινό σημείωμα είδαμε πώς μεθοδεύεται η πλήρης απορρύθμιση της -ήδη ταλαιπωρημένης- δημόσιας ασφάλισης, μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Ποιό θα είναι το επόμενο; Αυτό που δείχνει η Τσεχία.

Είναι γνωστό ότι οι μικρές χώρες χρησιμοποιούνται ως "πειραματόζωα" για τα "δραστικά φάρμακα", δηλαδή για τα νεοφιλελεύθερα καπιταλιστικά πειράματα. Έτσι όπως έγινε με την Ελλάδα, ας πούμε. Στην Τσεχία, λοιπόν, δοκιμάζεται η δραστικότητα ενός νέου "φαρμάκου", το οποίο θα διευκολύνει την κατεδάφιση των δημοσίων συστημάτων υγείας και το ξεπούλημά τους μπιρ-παρά στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ποια είναι, όμως, τα "συστατικά" αυτού του νέου φαρμάκου; Κάθε τσέχος μισθωτός θα μπορεί να αφαιρεί από τις ασφαλιστικές του εισφορές ποσοστό ίσο προς το  3% του μσθού του και να το καταθέτει σε ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι θα βάζει από την τσέπη του ένα 2% ακόμη. Έτσι, λοιπόν, με το 5% του μισθού τους, οι τσέχοι εργαζόμενοι θα "χτίσουν" σιγά-σιγά τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Τα οποία, βεβαίως-βεβαίως, ως ιδιωτικά θα είναι και κερδοσκοπικά για τους ιδιοκτήτες τους. Κι ενώ οι εργαζόμενοι θα "χτίζουν" το ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα του αύριο, το κράτος (προκειμένου να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή) θα εγγυάται μόνο μια "βασική σύνταξη", άγνωστου ως τώρα ύψους.

Αυτό το τελευταίο περί "βασικής σύνταξης" έχει αρχίσει να κουβεντιάζεται έντονα και στον τόπο μας. Πόσος είναι ο μισθός σου, κύριε; Σήμερα 586 ευρώ (κι αύριο...βλέπουμε). Ε, λοιπόν, εγώ, ως κράτος, σου εγγυώμαι μια βασική σύνταξη ύψους -φερ' ειπείν- 40% του μισθού σου, δηλαδή κάπου 235 ευρώ. Και θα ζήσω με 235 ευρώ; Εμ, τι να σου κάνω κι εγώ το δόλιο κράτος, αυτά έχω κι αυτά δίνω αλλά, αν θες παραπάνω, τράβα σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, πλέρω κατιτίς και θα 'χεις να πορεύεσαι. Ναι, αλλά είναι σίγουρο ότι έτσι και πληρώσω θα 'χω να πορεύομαι ή θα καταντήσω σαν τους ασφαλισμένους τής Enron, που βάρεσε κανόνι η εταιρεία τους κι αυτοί πήραν τον πούλο; Και τί θες, καλέ; Να πληρώνει το κράτος τα σπασμένα κάθε εταιρείας που πτωχεύει;

Έλα ντε...

4 σχόλια:

Ντινα είπε...

"Μπράβο" οι τσέχοι ?! Παρεπιπτόντος, εκεί γενήθηκα. Η λέξη ROBOT είναι τσέχικης προέλευσης, ας την δικαιώσουν πλήρως.

Ανώνυμος είπε...

Η ιδιωτική ασφάλιση έχει γιγαντώσει τα Hedge Funds (διαφωτιστικό το άρθρο της Βικιπαίδειας, http://en.wikipedia.org/wiki/Hedge_fund). Τα οποία εκτός από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας τους δημιουργούν και τα ίδια πρόβλημα στην οικονομία με διάφορες μαγγανείες τύπου "Short Selling"(*). Κάποιος δε φίλος μου παρατήρησε ότι είναι δυνατόν κάποιος να πληρώνει ιδιωτικό ασφαλιστικό ταμείο που τα δινει με την σειρά του σε Hedge Fund το οποίο κάνει "Short Sell" τις μετοχές της εταιρείας του ίδιου του εργαζόμενου με αποτέλεσμα την χρεωκοπία της και να χάσει την δουλειά του. (Χρήσιμο: http://money.usnews.com/money/blogs/planning-to-retire/2010/08/23/the-10-biggest-failed-pension-plans).

Χειρότερα, όπως έχουμε ήδη δει (και τι δεν έχουν δει τα μάτια μας αδελφέ), Hedge Funds σπεκουλάρουν σε χρεώγραφα μιας χώρας και την οδηγούν μαζί με το ασφαλιστικό της σύστημα σε χρεωκοπία για να εξασφαλίσουν την σύνταξη των εργαζομένων σε άλλη χώρα. Αιμομιξία και Καννιβαλισμός.

Νομίζω κάτι που κράτησα από το θαυμάσιο "Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού" του Τέντυ, είναι αυτό που λέει ότι οι Φρηντμανιστές προσπαθούν να δελεάσουν τον απλό άνθρωπο με "upgrades" της κοινωνικής του τάξης με 2 όπλα, τον ατομικισμό και την ψευδαίσθηση ότι ο καθένας μας κρύβει μέσα του ένα μικρό καπιταλιστή που θέλει να βγεί έξω και να κάνει μπίζνες με λεφτά ουρά.

Οπλα αποτελεσματικά σαν το φώς της λάμπας στο οποίο τα έντομα βρίσκουν ζεστό θάνατο.

(*) Short Selling is the practice of selling borrowed securities or other financial instruments, with the intention of subsequently repurchasing them ("covering") at a lower price. In the event of an interim price decline, the short seller will profit, since the cost of repurchase will be less than the proceeds received upon the initial (short) sale. (http://en.wikipedia.org/wiki/Short_(finance)). Δηλαδή στοιχηματίζουμε ότι η μετοχή της τάδε εταιρείας/χώρας θα πέσει σε 3 μήνες (και μετά κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να πέσει).


ένας πολυυυυύ θυμωμένος ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

Η ψευδαίσθηση ότι ο καθένας μας κρύβει μέσα του ένα μικρό καπιταλιστή που θέλει να βγεί έξω και να κάνει μπίζνες με λεφτά ουρά, έχει επανειλημμένα χρησιμποποιηθεί από Αγγλικές αστικές κυβερνήσεις. Ενα παράδειγμα είναι αυτό που αναφέρει ο Τέντυ στο
"Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού" του εδώ http://teddygr.blogspot.co.uk/2011/11/18.html όπου η Θάτσερ πωλεί τις δημόσιες εργατικές κατοικίες στους προλετάριους ένοικους τους (και ακόλουθησε δράμα).

Το άλλο είναι με τον φωστήρα Γόρτον Βράουν η κυβέρνηση του οποίου έδινε 200 στερλίνες σε κάθε νεογέννητο το 2006. Αλλά όχι ρευστό προς θεού, αλλά μετοχές.
Μάλιστα οι γονείς μπορούσαν να επιλέξουν και ποιάς εταιρείας μετοχές θα τους αγόραζε η κυβέρνηση. Βέβαια όλα αυτά έπρεπε να γίνουν μέσω χρηματιστή ο οποίος ήθελε και πληρωμή κάθε χρόνο ανεξάρτητα αποτελέσματος. Η κυβέρνηση αναγνώριζε ότι το ποσόν ήταν λίγο και εισηγόταν να τσοντάρουν παππούδες και θειάδες στο 'πορτφόλιο' του παιδιού (αντί να του αγοράζουνε κανένα παγωτό).

ΑΧΠ

Δημήτρης είπε...

Είναι δεδομένο ότι οι Φρηντ-μανιακοί, που μας έχουν κατακλύσει, στοχεύουν στην αποδόμηση του κράτους. Αλλά μετά γίνονται αυτοί το κράτος. Άρα κράτος υπάρχει πάντα είτε πρόκειται για τη μεσαιωνική Ευρώπη είτε για την ΕΣΣΔ. Ενώ αρχικά παριστάνουν τους πολέμιους, μόλις η ανθρώπινη μάζα αντιδρά και αρχίζει να κινείται, ως γνήσιοι αστοί ξαναγκαλιάζουν το κράτος και τους μηχανισμούς του προκειμένου να συμμαζέψουν τις μάζες. Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μπακούνιν είναι το ίδιο το κράτος που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποτελεί την αιτία της στέρησης της ελευθερίας του ανθρώπου. Μήπως θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τις ίδιες τις μεθόδους κατάλυσης του κράτους των φρηνμανιακών προς δικό μας όφελος, κατά το "θεός και κράτος" του Μπακούνιν οπότε και μπορούμε να οδηγηθούμε σε πλήρως ελεύθερη ανθρωπότητα? Αλλά πως μπορεί να γίνει η αφύπνιση των μαζών?