Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

21 Ιουλίου 2012

Το σεντούκι με τον θησαυρό

Στις 11 Δεκεμβρίου 2009, ο νεοεκλεγμένος -τότε- πρωθυπουργός μας (ο Γιωργάκης, ντε!) δίνει συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες και ξεστομίζει ένα από τα μεγαλύτερα ψέμματα που έχει ποτέ ακουστεί από πρωθυπουργικά χείλη: "Πετρέλαιο δεν έχουμε ή, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν έχουν βρει παρά ελάχιστα"!

Η παραπάνω φράση τού Γιωργάκη έχει μείνει κλασσική για το ψέμμα που περιέχει. Ένα ψέμμα το οποίο φροντίζει (αθελά του, προφανώς) να υπογραμμίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόσο με το ένοχο βλέμμα του όσο και με το ακούσιο τρίψιμο της μύτης του, μια κίνηση σώματος χαρακτηριστική σε όσους λένε ψέμματα. Όμως, θα ήθελα να υπογραμμίσω εκείνο το απίθανο "δεν έχουν βρει". Ποιοί, καλέ; Οι γείτονες; Το φυσιολογικό είναι να πεις "δεν έχουμε βρει", αφού μιλάς ως πρωθυπουργός των ελλήνων. Για την Ελλάδα μιλάς, όχι για την Ζανζιβάρη ή την Γουαδελούπη! Τόσο "έλληνας" νοιώθεις πια; Εκτός αν αναφέρεσαι σε τίποτε ξένες εταιρείες ερευνών... Σαρδάμ, θα μου πείτε. Χμμμ... Το "ελάχιστα" είναι σίγουρα σαρδάμ ("ελάχιστο" έπρεπε να πει) αλλά το "δεν έχουν βρει" είναι; Εμένα μου κάνει περισσότερο ως "γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει"... Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω.

Είκοσι έναν μήνες αργότερα, στις 10 Σεπτεμβρίου 2011, δυο μήνες πριν χάσει την πρωθυπουργία, ο Γιωργάκης δηλώνει ενθουσιασμένος από το βήμα τής Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης: "Ανακοινώνω σήμερα από την Θεσσαλονίκη ότι η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και στην Νότια Κρήτη και η απόφαση αυτή, η σχετική προκήρυξη, υπογράφεται άμεσα". Προφανώς, μέσα σ' αυτούς τους 21 μήνες ο Γιωργάκης ξεστραβώθηκε και έμαθε ότι κάποιοι φουκαράδες επιστήμονες, πριν πολλά χρόνια, είχαν ανακαλύψει κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον τόπο μας. Μάλιστα δε, αυτοί οι φουκαράδες επέμεναν φορτικά και μέχρι γραφικότητος ότι έκαναν λόγο για κοιτάσματα δεκάδων εκατομμυρίων βαρελιών απολήψιμου πετρελαίου.

Βέβαια, ο Γιωργάκης μάλλον δεν είχε πειστεί απολύτως από τις πολύχρονες επιστημονικές έρευνες και γι' αυτό εξήγγειλε όχι την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων αλλά την έρευνα για την ύπαρξή τους. Μην είμαστε άδικοι, όμως. Ένας σοβαρός πρωθυπουργός δεν αντιδρά παρορμητικά ποτέ αλλά ενεργεί πάντοτε κατόπιν εμπεριστατωμένων αναλύσεων και ερευνών.

Ανοίγω παρένθεση και γυρίζω τριάντα πέντε χρόνια πριν ο Γιωργάκης εξαγγείλει την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο. Το 1976, σε ομιλία του στην Καβάλα, ο γερο-Καραμανλής ανακοινώνει ότι έχει ήδη διαθέσει πιστώσεις για έρευνες, οι οποίες είχαν ήδη αποκαλύψει την ύπαρξη πετρελαίου (βόρειο Αιγαίο), λιγνίτη (Πτολεμαΐδα - νέα κοιτάσματα), αμίαντου (Κοζάνη), φωσφοριτών (Ήπειρος), ουρανίου (Σέρρες), σιδηρομεταλλευμάτων (Θάσος) κλπ. Μάλιστα, σε μια αποστροφή τού λόγου του, ο γερο-Καραμανλής είχε πει ότι "προκειμένου να γνωρίζουμε ποιο είναι το μέλλον αυτού του τόπου, πρέπει να γνωρίσουμε ποιος είναι ο πλούτος του". Μάλιστα! Χάρη σε έρευνες από το 1976, λοιπόν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τους υδρογονάνθρακες τους οποίους θέλησε να ξαναανακαλύψει ο Γιωργάκης το 2011. Προφανώς, ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς δεν είχε ιδέα για όσα έλεγε ο γερο-Καραμανλής 35 χρόνια πρωτύτερα. Φαίνεται ότι, κοντά σε όλα τα άλλα κουσούρια του, ο Γιωργάκης είναι και ανιστόρητος... Κλείνω την παρένθεση και επιστρέφω στο παρόν.

Το θέμα είναι γιατί ο πρωθυπουργός έκανε τις εξαγγελίες του (έστω για έρευνα) τον Σεπτέμβριο του 2011. Αναρωτιέμαι: επί είκοσι έναν μήνες δεν βρέθηκε κανένας να του πει ότι στις Βρυξέλλες είπε μαλακία; Απ' ότι θυμάμαι, ξέσπασε σάλος αμέσως μετά από εκείνες τις δηλώσεις. Ο Γιωργάκης δεν πήρε χαμπάρι τίποτε; Πόσο δύσκολο ήταν να βγει μια-δυο βδομάδες αργότερα και να πει ότι, επειδή υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις (δηλαδή, η δική του από την μια και των επιστημόνων από την άλλη), ξεκινούν αμέσως έρευνες;

Τί ρωτάω κι εγώ ο βλαξ, ε; Πρώτα-πρώτα, φταίει εκείνος ο ηλίθιος ο δημοσιογράφος που ρώτησε τον Γιωργάκη για τα πετρέλαια. Τί περίμενε να πει ο πρωθυπουργός; Ότι υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που πιστοποιούν την ύπαρξη μαύρου χρυσού; Αμ, αν έλεγε κάτι τέτοιο, πώς θα έβγαινε στις 23 Απριλίου 2010 από το Καστελλόριζο να μας πει τις παπαριές που μας είπε; Αν έλεγε ότι η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο πετρελαιικό πλούτο, πώς θα υπέγραφε τον Μάιο του 2010 το μνημόνιο με το ΔΝΤ;

Τα συμπεράσματα είναι απλά και εύλογα. Αν έχεις σεντούκι με θησαυρό, δεν χρειάζεσαι δανεικά. Έστω, αν έχεις τέτοιο σεντούκι, βρίσκεις όποια ώρα θέλεις τα δανεικά που χρειάζεσαι για να αξιοποιήσεις τον θησαυρό που περιέχει. Όμως, αν δεν νοιάζεσαι για την οικογένειά σου και θέλεις, ντε και καλά, να σώσεις τον φίλο σου (τον τραπεζίτη, τον βιομήχανο κλπ) που αγκομαχάει, παίρνεις δανεικά με δυσβάσταχτους όρους και βάζεις το σεντούκι ενέχυρο.

Τώρα, το γιατί η οικογένειά σου δεν ξεσηκώνεται, δεν σε πλακώνει στις καταμουτσουνιές και δεν σε διαολοστέλνει προκειμένου να διαχειριστεί το περιεχόμενο του σεντουκιού μόνη της, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...


ΥΓ: Τα φιλμάκια με τις παπαριές τού Γιωργάκη και με την ομιλία τού γερο-Καραμανλή στην Καβάλα είναι διαθέσιμα στο YouTube και, μάλιστα, σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις.

1 σχόλιο:

spiral architect είπε...

Πρόσθεσε επίσης το γιατί θέλουν να κλείσουν το ΙΓΜΕ και να καταργήσουν τα τμήματα Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο ΑΠΘ..

Πιο “καινοτόμο” (αχ, αυτή η καινοτομία, μαζί με το πρω(κ)τογενές πλεόνασμα μας έπνιξαν) δεν είναι nα φτιάξουμε ένα ομόλογο με τίτλο “Χρυσός κάτω από το Ζαβλάνι”;
(μιας και είσαι και πατρινός)
και να το πουλήσουμε, για να φουσκώσουμε ακόμα περισσότερο το μπαλόνι της virtual economy;

Ποιο ΙΓΜΕ λοιπόν και ποιο τμήμα Γεωλογίας θα βρεθούν να μιλήσουν για τη “φούσκα του Ζαβλανίου”;
Έτσι δεν θα μαζέψουμε περισσότερα;
Τι τους χρειαζόμαστε λοιπόν;
(άσε που είναι και τεμπέληδες ΔΥ)