Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

25 Μαΐου 2012

Η γλύκα των ΕΟΖ

Να είμαστε δίκαιοι, το 'χε πει ο Αντώνης. Το 'χε πει ότι η χώρα χρειάζεται ένα καινούργιο μείγμα πολιτικής και ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη. Μάλλιασε η γλώσσα του: ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη! Κι επειδή κάποιοι είναι χοντροκέφαλοι (σαν εμένα), φρόντισε να διευκρινήσει τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουμε αυτή την περιπόθητη ανάπτυξη. Δηλαδή, έδειξε τα εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την υλοποίηση αυτού του στόχου, εφ' όσον, βεβαίως, ο λαός τού εμπιστευτεί την διακυβέρνηση της χώρας. Και το βασικώτερο από τα εργαλεία τού Αντώνη δεν είναι άλλο παρά οι "Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ)".

Αλλά, τί σόι πράμα είναι αυτές οι ΕΟΖ (FEZ - Free Economic Zones); Είναι γεωγραφικές περιοχές όπου ισχύουν οικονομικοί νόμοι διαφορετικοί από εκείνους που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Σκοπός τής ιδέας των ΕΟΖ είναι η προσέλκυση επενδυτών. Έτσι, σε μια ΕΟΖ ισχύουν χαμηλότεροι (έως μηδενικοί) φόροι εισοδήματος και περιουσίας, χαμηλότεροι (έως μηδενικοί) δασμοί και λοιπά τέλη, χαμηλότερη (έως εξευτελιστική) αμοιβή εργασίας κλπ.

Για να γίνουν πιο κατανοητά όσα προαναφέραμε, αξίζει τον κόπο να δείτε ένα ενδιαφέρον βιντεάκι-διαφήμιση για την ΕΟΖ τού Κάουνας στην Λιθουανία. "Απολαύστε" τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο η Λιθουανία διατυμπανίζει ότι η αμοιβή των εκεί εργαζομένων είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη (ωρομίσθιο 1,34 ευρώ, άρα οκτάωρο 10,72 και μηνιάτικο 268 ευρώ μικτά, ποσά που μπορούν άνετα να μειωθούν πάνω από 20% στην ΕΟΖ)  ή ότι στην ΕΟΖ δεν υπάρχει τελωνείο. Και, κυρίως, προσέξτε το φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στην ΕΟΖ: μηδέν φόρος περιουσίας, μηδέν φόρος εισοδήματος για τα πρώτα 6 χρόνια και 50% μείωση φόρου κατά την επόμενη δεκαετία, μηδέν φόρος στα μερίσματα των αλλοδαπών επενδυτών (δηλαδή, στα διανεμόμενα κέρδη, τα οποία μπορεί ο λήπτης τους να μεταφέρει σε όποια χώρα επιθυμεί) κλπ. Τέλος, παρατηρήστε με πόση άνεση το λιθουανικό κράτος θέτει στην υπηρεσία των επενδυτών τις κρατικές υποδομές (αέριο, ηλεκτρισμός, καύσιμα, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ).

Σε πρώτη ανάγνωση, προφανώς έχει δίκιο ο Αντώνης. Ποιος μεγαλοκεφαλαιούχος δεν θα ήθελε να επενδύσει σε μια περιοχή όπου θα μπορούσε να γαμεί και να δέρνει δίχως να πληρώνει τσεντέσσιμο; Φυσικά και μια ΕΟΖ φέρνει επενδύσεις. Το θέμα είναι ποια ωφέλεια έχει ο τόπος και οι άνθρωποί του απ' αυτές τις επενδύσεις, όταν ο επενδυτής χρησιμοποιεί σκλάβους αντί για εςργαζόμενους και δεν πληρώνει δεκαράκι για φόρους...

Αν αναρωτιέστε πού υπάρχουν σήμερα ΕΟΖ, σας λέω ότι θα τις βρείτε στην Κίνα (πλην των άλλων ΕΟΖ που υπάρχουν εκεί, ολόκληρη η επαρχία Χαϊνάν αποτελεί ΕΟΖ!), στην Ινδία (πάνω από 50 ΕΟΖ, ενώ ετοιμάζονται κι άλλες!), Καζακστάν (ολόκληρη η περιοχή της νέας πρωτεύουσας Αστανά αποτελεί ΕΟΖ) κλπ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν ήδη ΕΟΖ σε Ιταλία (22 παρακαλώ!), Ισπανία (Ιμπίθα), Αγγλία (Λονδίνο και Μπρίστολ), Βουλγαρία (6 ΕΟΖ), Στην εκτός Ε.Ε. Ευρώπη συναντούμε ΕΟΖ σε Σερβία, Φύρομ (4 ήδη!) και Μολδαβία (9 ως τώρα!).

Εκείνο που πρέπει τώρα να μας εξηγήσει ο κυρ-Αντώνης είναι ο λόγος για τον οποίο επιιβάλλεται να κυνηγήσουμε ως χώρα την ανάπτυξη μέσω ΕΟΖ. Με απλά λόγια: πάει καλά, κυρ-Αντώνη, να κατεβάσω τα βρακιά μου για να με πηδήξουν οι ξένοι επενδυτές αλλά εγώ τί θα κερδίσω από το πήδημα; Μεροκάματο αξιοπρεπές δεν θα παίρνω, φόρους και τέλη δεν θα εισπράττω, τα κέρδη των επενδυτών θα φεύγουν στο εξωτερικό... εμένα τί θα μου μείνει; Μόνο η γλύκα από το πήδημα; Δηλαδή, η Ιταλία τί κέρδισε με τις 22 ΕΟΖ της; Για τον διάολο δεν είναι κι αυτή; Τραπεζίτη δεν έβαλε για πρωθυπουργό; Παναπεί, πρέπει να στήσω κώλο για να ξαναβρώ μπροστά μου τον Παπαδήμο πρωθυπουργό; Ε, όχι, γαμώ το φελέκι μου!

Με το μπαρδόν, κυρ-Αντώνη μου αλλά, μέχρι να μου εξηγήσεις τί δεν καταλαβαίνει το χοντροκέφαλό μου, κράτα την γλύκα από οποιοδήποτε πήδημα για πάρτη σου. Για την δική μου γλύκα, εγώ θα επιμείνω παραδοσιακά σε πολίτικα σιροπιαστά...

1 σχόλιο:

Δημήτρης είπε...

Επειδή και εγώ χοντροκέφαλος είμαι, μήπως μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος, εσύ teddy? Αφού αποφάσισαν να τους φτωχαίνουν όλους, να ρίξουν παντού πολύ χαμηλά το βιοτικό επίπεδο, για τι σόι ανάπτυξη μιλάν? Και τι τη θέλουν? Δηλαδή τι να την κάνουν την έξτρα παραγωγή της δικής τους καπιταλιστικής ανάπτυξης αφού οι πολλοί θα ζουν για ένα πιάτο φαΐ και αν. Τι θα φτιάχνουν δηλαδή στις ΕΟΖ? Αυτοκίνητα? Εδώ ήδη καινούρια αυτοκίνητα δεν προλαβαίνουν να πουληθούν και στοιβάζονται στις αυλές των εργοστασίων στη Γερμανία και τελικά παν κατευθείαν στην ανακύκλωση γιατί βγαίνει το "νεο μοντέλο". Θα φτιάχνουν άλλα καταναλωτικά αγαθά? Σε ποιούς πελάτες θα απευθύνονται? Μήπως θα παρέχουν "υπηρεσίες"? Σε ποιούς? Αφού για ένα πιάτο φαΐ θα ζουν και οι τελευταίοι "σούπερ καταναλωτές" Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι. Αν ρίξουμε μια ματιά απ' το παράθυρο θα δούμε πως δεν λείπει τίποτα παρ' όλη την έλλειψη... "ανάπτυξης". Αυτοκίνητα στοιβαγμένα στους δρόμους και στις εκθέσεις-μάντρες. Χιλιάδες νέες κατοικίες αδιάθετες, σούπερ μάρκετ γεμάτα φαΐ, μαγαζιά ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών φουλ στη σαβούρα. Τι λείπει ρε παιδιά που πρέπει να παράγετε κι άλλα? Και μετά, με τόση φτώχεια, σε ποιούς θα τα πουλάτε? θα αναβαθμίσετε το Κινεζικό και Αφρικανικό βιοτικό επίπεδο για να πουληθούν σε αυτούς?
Και πραγματικά τι λόγο έχουν οι καπιταλιστές να στήσουν επιχειρήσεις και νέες φάμπρικες έστω και με 5 ευρώ μεροκάματο, αφού αυτός που δουλεύει για 5 ευρώ δεν θα αγοράζει τίποτα. Από που θα κερδίζουν τα "υπερκέρδη" που ονειρεύονται?
Μήπως τελικά το μόνο που τους νοιάζει πλέον είναι να πάρουν κοψοχρονιά όλη την ενέργεια, όλα τα νερά και τα πετρέλαια με τα οποία ελέγχουν τον πληθυσμό και οι ΕΟΖ είναι έτσι για να παίζει όποιος θέλει σώνει και καλά να δουλεύει? Δηλαδή εγώ δε βλέπω κάποιο λόγο για να συνεχίσουν να επιθυμούν και να ελπίζουν σε κέρδη από φθηνή παραγωγή και ακριβή πώληση αγαθών. Εκτός αν βρήκαν εξωγήινους πελάτες να πουλάν εκεί.


Μήπως πάμε για μαζικό... τιτιτέινμεντ?
When machines take over doing all the menial task in the world, tititainment (tit and entertainment) will be provided to all the people who no longer wish to contribute to humanity, it is the only realistic option, as killing them all would not be very ethical.
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=tititainment