Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

5 Απριλίου 2012

Μια σκέψη για ένα νεοσύστατο κράτος

Πριν από έναν χρόνο περίπου, είχε λυσσάξει κόσμος και κοσμάκης υπέρ της διχοτόμησης του Σουδάν και της δημιουργίας ενός νέου κράτους στον νότο. Οι ινστρούχτορες των Ηνωμένων Εθνών, οι επί των εξωτερικών νταραβεριτζήδες των ΗΠΑ, Κινέοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και σύμπασα η Ευρωπαϊκή Ένωση... όλοι δίνανε τα ρέστα τους υπέρ της δημιουργίας τού Νότιου Σουδάν, επειδή έτσι θα προαγόταν η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή.

Πράγματι, στις 9 του περασμένου Ιουλίου "γεννήθηκε" η ανεξάρτητη "Δημοκρατία του Νότιου Σουδάν" και στα γεννητούρια παραβρέθηκαν όλοι οι παραπάνω. Προσωρινή πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους είναι η Τζούμπα (η νέα πρωτεύουσα θα φτιαχτεί από μια νοτιοκορεάτικη κατασκευαστική εταιρεία, η οποία έχει πάρει ήδη την δουλειά), προσωρινό του νόμισμα είναι η νοτιοσουδανική λίρα και προσωρινός (;) πρώτος πρόεδρός του ο Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, ηγέτης τού πρώην ανταρτικού "Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού" (ο οποίος, παρ' ότι "λαϊκός", τα έχει βρει θαυμάσια όχι μόνο με τους ηγέτες τής δύσης αλλά και με το ΝΑΤΟ.

Για να καταλάβουμε τα περί "προαγωγής τής σταθερότητας και της ειρήνης" που προαναφέραμε, πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας μερικά στοιχεία. Κατ' αρχάς, το νεοσύστατο κράτος έχει καλή προίκα, μιας και διαθέτει σημάντικά κοιτάσματα πετρελαίου, χρυσού, χαλκού, διαμαντιών κλπ. Επίσης, λόγω των πλούσιων υδάτινων πόρων του, διαθέτει τεράστιες εύφορες εκτάσεις. Αυτά είναι τα καλά. Ποια είναι, όμως, τα κακά;

Πρώτα-πρώτα, το μεγαλύτερο τμήμα των εύφορων εκτάσεεων, περί των οποίων κάναμε λόγο, έχει ήδη είτε αγοραστεί είτε νοικιαστεί από ξένες χώρες και πολυεθνικά μονοπώλια, προκειμένου να καλλιεργηθεί αφ' ενός μεν για την παραγωγή τροφίμων τα οποία θα διατεθούν στις χώρες αγοράστριες/ενοικιάστριες αφ' ετέρου δεν για την κατασκευή βιοκαυσίμων από τους αγοραστές/ενοικιαστές πολυεθνικούς ομίλους. Έτσι, για να ξέρουμε ότι, πριν καλά-καλά στηθεί το κράτος στα πόδια του, έχει ήδη αρχίσει να ξεπουλιέται η λαϊκή περιουσία.

Ένα άλλο κακό είναι ότι όλοι οι "μαιευτήρες" τού νέου κράτους, πάνω στην πρεμούρα τους για τα γεννητούρια, "ξέχασαν" να χαράξουν με ακρίβεια τα σύνορα ανάμεσα σε Βόρειο και Νότιο Σουδάν. Φυσικά, μια τέτοια "παράλειψη" ήταν επόμενο να δημιουργήσει προστριβές (και, μάλιστα, πολύ θερμές) ανάμεσα στις δυο χώρες. Οπότε, η ελπίδα για "προαγωγή τής ειρήνης" πήγε περίπατο με το "καλημέρα".

Και τα κακά συνεχίζονται. Με το δεδομένο ότι τα έργα υποδομής τού παλιού ενιαίου κράτους γίνονταν κατά κύριο λόγο στο βόρειο τμήμα του, το Νότιο Σουδάν βρέθηκε δίχως υποδομές σε δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού και αποχέτευσης αλλά και δίχως σοβαρές υποδομές σε σχολεία και νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία τού ΟΗΕ (ενός από τους "μαιευτήρες", μη το ξεχνάμε), το 16% των νοτιοσουδανών υποσιτίζεται και το 90% των κατοίκων ζει με λιγώτερο από 1 δολλάριο την ημέρα.

Επίσης, στο Νότιο Σουδάν σημειώνεται παγκόσμιο ρεκόρ μητρικής θνησιμότητας, αφού πεθαίνουν 170 μητέρες ανά 1.000 γεννήσεις(!). Ακόμη, πέρυσι τον Ιούλιο είχαν καταμετρηθεί σε ολόκληρο το Νότιο Σουδάν μόλις 3 (ολογράφως: τρεις) ειδικευμένοι χειρουργοί (!!), ενώ αναλογεί μόνον ένας γιατρός ανά...500.000 κατοίκους(!!!). Φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη το υψηλότατο ποσοστό αναλφαβητισμού (92% των γυναικών δεν γνωρίζει ανάγνωση!), αφού αναλογεί μόλις ένας δάσκαλος (κι αυτός κακοεκπαιδευμένος) ανά...1.000 μαθητές...

Θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες για τα προβλήματα του νεοσύστατου κράτους. Π.χ. θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι ολόκληρη η χώρα διαθέτει μόλις 50 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων δρόμων. Αλλά είναι προτιμώτερο, καθώς φτάνουμε στο τέλος αυτού του σημειώματος, να αναφερθούμε στην βασική επίπτωση όλων των παραπάνω ελλείψεων. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την ανάδειξη της καινούργιας χώρας σε ένα πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να παραμερίσουν τους κινέζους από την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών του νότου ενώ η Κίνα έχει ήδη συμφωνήσει να κατασκευάσει 3.500 χιλιόμετρα πετρελαιαγωγών, οι οποίοι θα μεταφέρουν το νοτιοσουδανικό πετρέλαιο στα λιμάνια τής Κένυας (προκειμένου, βέβαια, να κατευθυνθεί προς ανατολάς).

Μετά από όλα αυτά, πώς να πιστέψω ότι η ίδρυση της "Δημοκρατίας του Νότιου Σουδάν" έγινε με στόχο την "προαγωγή τής σταθερότητας και της ειρήνης" στην περιοχή και όχι για να διευκολυνθεί το αδηφάγο κεφάλαιο στην εξεύρεση νέων κερδοφόρων επενδύσεων;

1 σχόλιο:

TRASH είπε...

οχι μόνο για την "προαγωγή τής σταθερότητας και της ειρήνης" στην περιοχή, αλλά και της ..."δημοκρατίας", βεβαίως-βεβαίως...