Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

10 Μαρτίου 2012

Ομορφιές

Επειδή το παρασοβαρέψαμε τούτη την εβδομάδα το ιστολόγιο, λέω να το πάμε πιο χαλαρά σήμερα που είναι Σάββατο. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να ασχοληθώ σε τούτο το σημείωμα με δυο από τις "ομορφιές" που βλέπω και ακούω γύρω μου. Και, πρώτα-πρώτα, με την ομορφιά που λέγεται "αγωνία Κουτρουμάνη γα τους μισθούς".

Διαβάζω στις εφημερίδες: "Κάλεσμα στους εργοδοτικούς φορείς και την ΓΣΕΕ να υπογράψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα κλαδικές συμβάσεις για να μην επιβληθεί αυθαίρετη μείωση μισθών στην αγορά εργασίας απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης". Φυσικά, το "κάλεσμα" Κουτρουμάνη γίνεται εν όψει τής αναστολής των κλαδικών συμβάσεων που ψήφισε η κυβέρνηση και θα ισχύσει από τον Μάιο.

Πώς το είπες αυτό, υπουργέ μου; Ή, όπως λένε κι οι εγγλέζοι, I beg your fucking pardon? Πρώτα ξύρισες την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατά 22% (και στους νέους κατά 32%), μετά γάμησες τις συλλογικές συμβάσεις (δηλαδή, τώρα τις ξέσκισες, γιατί έχετε κοντά δυο χρόνια που τις πηδάτε), κατόπιν επέκτεινες τις επιχειρησιακές συμβάσεις ακόμα και σε επιχειρήσεις με λιγώτερα από 50 άτομα προσωπικό και τώρα τί μας λες; Να πάμε να υπογράψουμε κλαδικές συμβάσεις για να μη μειωθούν αυθαίρετα οι μισθοί;

Ρε συ, πλάκα μας κάνεις; Ποιος εργοδότης είναι τόσο μαλάκας ώστε να υπογράψει κλαδική σύμβαση, από την στιγμή που, όποτε του αρέσει, μπορεί να φτιάξει μια επιχειρησιακή με όρους γαλέρας; Εσύ δεν τους όρισες με νόμο τα 586 ευρώ κατώτατο μικτό μισθό (κι ακόμα κατώτερο στους νέους); Εσύ δεν τους έδωσες το δικαίωμα να φτιάχνουν επιχειρησιακές συμβάσεις; Εσύ δεν τσάκισες όλα τα εργασιακά δικαιώματα; Τώρα, λοιπόν, τί διάολο λες; Να πάμε μόνοι μας να συμφωνήσουμε με τα αφεντικά πόσο θέλουμε να μειωθεί ο μισθός μας; Με το μπαρδόν, δηλαδή, αλλά ή εγώ είμαι χοντροκέφαλος και δεν καταλαβαίνω ή εσύ είσαι...θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου!

Α! Έχει και συμπλήρωμα ετούτη η ομορφιά. Ο Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε ότι "η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% στα 586 ευρώ αλλά και το ψαλίδισμα των κλαδικών μισθών θα αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση του εργοδότη". Δηλαδή, τί λέει στους εργοδότες, γαμώ το φελέκι μου; Ότι έχουν δικαίωμα να με πηδήξουν αλλά δεν τους βάζει με το ζόρι να το κάνουν; Μάααααλιστα! Τόσο όμορφα! Χμμμ.... Πώς το έλεγε ο Χάρρυ Κλυνν;... Α, ναι, θυμήθηκα: "Φτου σου Ρεζίλη, είσαι άπιαστος"!

Η δεύτερη ομορφιά λέγεται "ανασχηματισμός". Έχω μια απορία: όταν ένας υπουργός φεύγει από το υπουργείο Α και πάει στο Β, τί συμβαίνει; Τα κατάφερε καλά στο Α και τον στέλνουμε να φτιάξει και το Β ή τα έκανε σκατά στο Α και τον στέλνουμε στο Β με την ελπίδα να τα πάει καλά εκεί; Δηλαδή, ο Χρυσοχοΐδης, να πούμε, έφυγε ως πετυχημένος από το ανάπτυξης και πάει να διορθώσει τις μαλακίες του Παπουτσή στο "ασφάλειας του πολίτη" ή τα έκανε ρόιδο στο ανάπτυξης και τώρα περιμένουμε να κάνει έργο εκεί που πάει; Ρε, μπας και περιμένουμε να εξαρθρώσει καμμιά τρομοκρατική οργάνωση, όπως τότε με την 17 Νοέμβρη; Ή, μήπως, έχει τίποτε κολλεγιές με τους εργολάβους και θα μας έρθει φτηνότερα το τείχος που χτίζουμε στον Έβρο; Χμμμ... Άσχετο: τελικά, το διάβασε το μνημόνιο ή ακόμα;

Και η Αννούλα μας; Ολοκλήρωσε την "προσφορά" της στην παιδεία τού τόπου και την στέλνουμε στο ανάπτυξης για να υλοποιήσει κι εκεί ένα από τα μεγάλα οράματά της; Ή, μήπως, τα σκάτωσε στο παιδείας και την απομακρύναμε για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε; Αν συμβαίνει το πρώτο, τότε τί να περιμένουμε από τον φουκαρά τον Μπαμπινιώτη; Και μη μου πείτε ότι δεν ξέρετε ποιος είναι ο Μπαμπινιώτης! Μιλάμε για τον γνωστό επιχειρηματία τής γνώσης, ο οποίος έχει επιδείξει τέτοιο έργο στα Αρσάκεια ώστε αν το ήξερε ο μακαρίτης ο Αρσάκης αμφιβάλλω αν... Τέλος πάντων.

Πάντως, αν υποψιαστώ ότι όλη αυτή η αλλαξοκωλιά έγινε για να βολευτεί ο Μπαμπινιώτης...θα πεθάνω!

Υστερόγραφο: Εμένα θα με φάει ο καημός που έφυγε η Αννούλα από το παιδείας δίχως να κάνει τα αγγλικά επίσημη γλώσσα της χώρας μας... Αχχχ...

3 σχόλια:

ακυβέρνητος είπε...

Πάντως, σημείωμα που να μην περιλαμβάνει και την Αννούλα της καρδιάς μας, δεν υπάρχει!

Η ..."Ανάπτυξη" πλέον θα μοιράζεται σε φωτοτυπίες και CD.

Ποτάνα τεχνολογία...!

Χρήστος Πατσαλιάς είπε...

Ρέ Θόδωρε, η Αννούλα έφυγε λόγω 25 Μαρτίου. Γιαούρτια, λάχανα κλπ........

teddygr είπε...

Α, ρε Χρήστο! Κι εγώ που νόμιζα ότι μόνο το δικό μου μυαλό είναι τόσο διεστραμμένο...