Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

6 Σεπτεμβρίου 2011

Τι δεν θα μας πουν για το ασφαλιστικό

Βαθαίνει η δημοκρατία στον τόπο μας! Εμ, έτσι είναι, άμα έχεις στην κυβέρνηση σοσιαλιστές! Από δω και πέρα, λοιπόν, θα αποφασίζει ο απ' ευθείας ο λαός, μέσω δημοψηφισμάτων, για τα κρίσιμα θέματα που τον απασχολούν. Δηλαδή...ε ρε σπέκουλα και φούμαρο και χειραγώγηση που έχουν να δουν τα μάτια μας!

Ακούω, για παράδειγμα, ότι από τα πρώτα ζητήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση να βάλει σε δημοψήφισμα, είναι και η -ξανά μανά- αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Αναρωτιέμαι τί στον διάολο θα ρωτήσουν τώρα τον κόσμο! Αν θέλει περαιτέρω κλάδεμα στις συντάξεις του; Αν επιθυμεί να πάει το όριο συνταξιοδότησης στα 70; Αν γουστάρει να κλείσουν τα ασφαλιστικά ταμεία; Ή, μήπως, αν προτιμάει να καταργηθεί τελείως η δημόσια περίθαλψη και να αντικατασταθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία;

Ειλικρινά, δεν ξέρω τι σκέφτονται να πουν εκείνοι που μας διαφεντεύουν. Όμως, ξέρω πολύ καλά τι δεν θα πουν ποτέ στον λαό. Θα πουν ένα κάρο μαλακίες αλλά θα αποφύγουν, όπως ο διάολος το λιβάνι, τις αλήθειες που καίνε και τσουρουφλάνε. Για παράδειγμα, δεν θα πουν ποτέ κάτι από τα παρακάτω:

- Τα προβλήματα του Ο.Α.Ε.Ε. (ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και των αυτοκινητιστών) ξεκίνησαν με τον διαβόητο "νόμο Πετραλιά", τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησε αλλά φρόντισε να τον...βελτιώσει (προς το χειρότερο, φυσικά).

- Αυτά τα προβλήματα διογκώνονται μέρα με την μέρα, χάρη στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες οδηγούν στην εξαθλίωση χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι, κάτω από την πίεση είτε μεγάλων αλυσίδων είτε ολιγοπωλιακών κολοσσών είτε τραπεζών, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους στερώντας τον Ο.Α.Ε.Ε. από καταβαλλόμενες εισφορές.

- Το ξεχαρβάλωμα του -πάλαι ποτέ ρωμαλέου- Ν.Α.Τ. δεν οφείλεται στους ασφαλισμένους του, οι οποίοι κατέβαλλαν και καταβάλλουν κανονικώτατα τις -καθόλου ευτελείς- εισφορές τους. Οφείλεται αποκλειστικά (α) στους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου (εφοπλιστές, ναυτιλιακές εταιρείες κλπ), οι οποίοι χρωστούν δεκάδες δισεκατομμύρια στο ταμείο και (β) στο κράτος, το οποίο όχι μόνο δεν απαιτεί την καταβολή αυτών των οφειλών αλλά δεν διστάζει να παίρνει αποφάσεις για την διαγραφή τους. Πώς λέμε "Λούης", φερ' ειπείν;

- Η "συντεταγμένη πολιτεία", όχι μόνο μειώνει συνέχεια την -επιβαλλόμενη από την νομοθεσία- εισφορά της στο ΙΚΑ, αλλά χρωστάει ήδη στο ταμείο κάπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

- Αυτή η πολιτεία, η οποία στρίβει το λαρύγγι όποιου μικρομαγαζάτορα δεν είναι συνεπής στην καταβολή των εισφορών του, παρακολουθεί με πλήρη αδιαφορία την προκλητική εισφοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων να σκαρφαλώνει στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Πώς λέμε "Δασκαλαντωνάκηδες", φερ' ειπείν, κύριε Σηφουνάκη;

- Οι εργασιοκτόνοι νόμοι της τελευταίας διετίας, μαζί με την καταρράκωση της έννοιας "εργασία" (μέσω επιλογών όπως οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα μειωμένα ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, η μείωση των αμοιβών κλπ), προκάλεσαν και την καταρράκωση των εσόδων του ΙΚΑ

- Σε περαιτέρω μείωση των εσόδων του ΙΚΑ οδηγούν και οι χορηγούμενες επιδοτήσεις εργοδοτικών εισφορών προς τους επιχειρηματίες, οι οποίες γίνονται με σκοπό τάχα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Τώρα, για ποια αύξηση της ανταγωνιστικότητας μιλάνε την ώρα που η ύφεση καλπάζει, δεν ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι με αυτή την πολιτική το ΙΚΑ χάνει έσοδα κάπου 4 δισεκατομμύρια ετησίως. Προσέξτε: η απώλεια προέρχεται από τις μειωμένες εργοδοτικές εισφορές και μόνο, αφού οι εργαζόμενοι υφίστανται τις κρατήσεις τους κανονικά και δίχως επιδότηση.

- Κάπου υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος ορίζει ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να αποδίδει στο ΙΚΑ ένα ποσό ίσο με το 3,8% των μισθών που καταβάλλει. Όμως, τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και οι κυβερνήσεις της ΝΔ, δεν έχουν αποδώσει ούτε τσακιστή δεκάρα από το 2000 και δώθε.



Αυτά δεν θα μας τα πούνε ποτέ. Ούτε, βεβαίως, θα παραδεχτούν ότι χάρη στις δικές τους επιλογές η ανεργία καλπάζει προς το 20% και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να περιμένουν έσοδα από άνεργους. Και, φυσικά, δεν πρόκειται ποτέ να μας πουν ότι η κατάσταση όλο και θα χειροτερεύει για τους ασφαλισμένους εφ' όσον η άρχουσα αστική τάξη θα νοιάζεται και θα νομοθετεί μόνο για την διασφάλιση των δικών της συμφερόντων.

Τι θα μας πουν; Θα δούμε. Πάντως, σίγουρα κάτι θα βρουν να μας πουν για να γελάσει ο κάθε πικραμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: