Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

7 Απριλίου 2011

Φωτοβολταϊκά: Οι αγρότες την (ξανα)πάτησαν

Μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους αγρότες να διαμαρτύρονται και να κλείνουν τους δρόμους για θέματα που έχουν σχέση με την παραγωγή τους (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, μείωση φόρων κλπ). Δεν θ' αργήσουμε, όμως, να τους δούμε να ξεσηκώνονται για τα...φωτοβολταϊκά! Πριν συνεχίσουμε, (ξανα)ρίξτε μια ματιά στο κείμενο της 13/12/2010 με τίτλο "Φωτοβολταϊκά: λύση ή απάτη;" και θα καταλάβετε καλύτερα γιατί η "πράσινη ανάπτυξη", την οποία ευαγγελίζεται μετά μανίας ο πρωθυπουργός, καταλήγει σε "πράσινα παπάρια" για χιλιάδες αγροτών.

Η ιστορία ξεκίνησε εδώ και καιρό, όταν η πολιτεία υποσχέθηκε στους αγρότες ότι θα εγκρίνει τις αιτήσεις τους για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους. Μάλιστα, οι εγκρίσεις θα δίνονταν κατά προτεραιότητα σε σχέση με τις αιτήσεις άλλων ιδιωτών. Έτσι, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες στον αγροτικό κόσμο για εύκολα λεφτά από τον ήλιο. Αποδεικνύεται, όμως, ότι η πολιτεία τα έκανε άλλη μια φορά μαντάρα, αφού δεν φρόντισε να διασφαλίσει την ένταξη όλων των ενδιαφερόμενων αγροτών.

Ας αναλύσουμε όσα εν περιλήψει επισημάναμε σε τούτο το ιστολόγιο στις 13/12/2010. Λίγο πριν, η ΔΕΗ είχε στείλει ένα έγγραφο στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από το οποίο προέκυπτε ότι η συνολική αιτηθείσα ισχύς για φωτοβολταϊκούς σταθμούς υπερέβαινε την μέγιστη ζήτηση και θεωρούσε, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι θα υπάρξει κορεσμός δικτύων και αδυναμία ικανοποίησης πολλών αιτημάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, σε κάποιες περιπτώσεις η προσφορά είναι ως και διπλάσια της ζήτησης για τις ώρες από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα (όταν, δηλαδή, τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν τη μέγιστη παραγωγή τους).

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες πρέπει ή να χρηματοδοτήσουν το έργο μόνοι τους ή να χάσουν τα χιλιάδες ευρώ που τους κόστισαν οι αιτήσεις. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν υπάρχει μελέτη από τη ΡΑΕ ή τη ΔΕΗ, η οποία να αποτυπώνει τους νομούς με κορεσμένα δίκτυα και, αν ναι, για ποιο λόγο οι αγρότες δεν ενημερώθηκαν να μην υποβάλουν αιτήσεις και χάσουν τα χρήματά τους.

Πάντως, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα συναρμόδια υπουργεία και η ΔΕΗ βρίσκονται σε συνεννόηση, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη κατατεθείσες αιτήσεις. Προφανώς, το "ήδη" σημαίνει ότι θα υπάρξει είτε πάγωμα είτε οριστική παύση της διαδικασίας υποβολής νέων αιτημάτων, τουλάχιστον στις περιοχές όπου τα δίκτυα χαρακτηρίζονται κορεσμένα.

Η ΔΕΗ είχε ζητήσει προθεσμία έως τα τέλη Ιανουαρίου για την υποβολή αναλυτικών και τεκμηριωμένων στοιχείων σχετικά με το θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο επικεφαλής της ΔΕΗ είχε επισημάνει πως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις των αγροτών σε αυτές τις περιοχές, αν δεν δρομολογηθούν νέα δίκτυα με δαπάνη των ίδιων των επενδυτών (ε, ρε, γέλια!!), ενώ για τους υπόλοιπους νομούς ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την ικανοποίηση των αιτημάτων.

Μέχρι τώρα, έχουν κατατεθεί περί τις 6.000 αιτήσεις από αγρότες, ενώ το σύνολο των αιτημάτων στην επικράτεια ανέρχεται σε 30.279, όπερ σημαίνει συνολική παραγόμενη ισχύ 5.080 MW. Όταν, στις 13/12/2010, έγραφα το σημείωμα στο οποίο προαναφέρθηκα, οι αιτήσεις είχαν ήδη φτάσει τις 4.000 MW αλλά φαίνεται ότι ουδείς συγκινήθηκε τότε για να βάλει κάποιο φρένο. Υπενθυμίζω ότι το όριο ισχύος για τα φωτοβολταϊκά στην κατηγορία των αγροτών ανέρχεται σε 500 MW έως το 2014 και σε 750 MW έως το 2020, ενώ των μη αγροτικών εγκαταστάσεων σε 1.000 MW για το 2014 και σε 1.450 MW έως το 2020.

Όλα αυτά συμβαίνουν επτά μήνες μετά την κατάθεση των περισσότερων αιτήσεων αγροτών και ενώ έχουν καταβληθεί προκαταβολές στη ΔΕΗ για την εκπόνηση μελέτης δικτύου, οι οποίες φτάνουν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ (6.000 αιτήσεις προς 500 ευρώ εκάστη), ενώ το κόστος σύνταξης των σχετικών μελετών φτάνει ως και 4.000 ευρώ ανά αίτηση. Φυσικά, όλο αυτό το χρήμα έχει βγει από τις τσέπες των αγροτών, πολλοί από τους οποίους έχουν καταφύγει σε δανεισμό και τώρα άρχισαν να πνίγονται από τα τοκοχρεωλύσια. Και, βέβαια, η ζημιά για τους αγρότες γίνεται ασύγκριτα μεγαλύτερη, αν σκεφτούμε πόσοι ξήλωσαν τις καλλιέργειές τους για να στήσουν φωτοβολταϊκά στα χωράφια τους.

Πριν κλείσω το σημερινό σημείωμα, θέλω να υπενθυμίσω ότι, πέρυσι το καλοκαίρι, οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ είχαν εντοπίσει το πρόβλημα και όργωναν την ύπαιθρο για να ενημερώσουν τους αγρότες ώστε να μη την πατήσουν (σημ.: διαβάστε την επιστολή του Βαγγέλη Μπούτα στην ηλεκτρονική εφημερίδα e-enimerosi των Τρικάλων, με θέμα "Η εκμετάλλευση των αγροτών και η κοροϊδία των φωτοβολταϊκών", στις 19/7/2010). Τότε, όλοι εκείνοι είχαν χαρακτηρισθεί ως αντιδραστικοί, οπισθοδρομικοί, προβοκάτορες κλπ. Σήμερα αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχαν...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς το κράτος δεν φρόντισε για ακόμα μια φορά ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους καταστάσεις με τα φωτοβολταικα και τους αγρότες.