To Cogito ergo sum συλλογάται λέφτερα και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.
Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα, η αντιγραφή επιτρέπεται.

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

(...) ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό κι ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το σύννεφο που περνάει, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά αν γίνεται μέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και τελικά, για να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ας ιδιωτικοποιηθούν και τα κράτη, παραδίδοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Εκεί βρίσκεται η σωτηρία τού κόσμου...

Και τώρα, ας ιδιωτικοποιηθεί επίσης και η πουτάνα που τους γέννησε όλους.


[Ζοζέ Σαραμάγκου, "Τετράδια του Λαντσαρότε - Ημερολόγιο ΙΙΙ, 1993-1995" - Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Cogito ergo sum]

30 Μαρτίου 2011

Η ομολογία της συμμωρίας

'Οσοι επιμένουν να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση "πονάει" για τα σκληρά μέτρα που κάποιοι "κακοί" τροϊκανοί την αναγκάζουν να παίρνει αλλά και όσοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα πρυτανεύσει τελικά το "φιλολαϊκό" ΠΑΣΟΚ και θα βελτιωθούν τα πράγματα για τον απλό λαό, ας ρίξουν μια ματιά στο παρακάτω απάνθισμα των όσων έχουν κατά καιρούς πει οι κυβερνώντες και θα πειστούν ότι πλανώνται πλάνην οικτράν (σημ.:οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου):

- "Ακόμα και με μηδενικό χρέος, η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ήδη γίνονται" (από δήλωση του πρωθυπουργού στο Νταβός, 28/1/2011).
 
- "Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι πολλά από αυτά που κάναμε δεν ήταν σοσιαλιστικά. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία όσων κάναμε ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμά μας. Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι θα μείνουν όλα ίδια, είπαμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα" (από την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, 26/1/2011).
 
- "Όσα έχουμε πλέον μπροστά μας δεν είναι ως επί το πλείστον επιταγές καμίας σύμβασης ή κανενός μνημονίου... Χρειαζόμαστε βαθύτερες και μεγάλες αλλαγές, αυτές που είχαμε αυτούσιες βάλει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα" (από ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, 12/1/2011).
 
- "Νομίζω ότι πολλά από αυτά που συμβαίνουν είναι γραμμένα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ... Όλα αυτά είναι στο εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Όλα. Είμαστε δεσμευμένοι, μάλιστα, πάνω σε αυτά. Έχει δεσμευτεί επανειλημμένα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όλοι εμείς στην προεκλογική μας εκστρατεία" (από συνέντευξη του Θόδωρου Πάγκαλου στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, 17/1/2011).
 
- "Το μνημόνιο περιλαμβάνει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής με το οποίο σφραγίσαμε μια δανειακή σύμβαση και ένα δάνειο 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχε μεγάλη ανάγκη η χώρα για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση. Το πρόγραμμα αυτό, εκτός από μέτρα που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε για να συγκρατήσουμε τον οικονομικό εκτροχιασμό του κράτους, περιλαμβάνει και πολλά διαρθρωτικά μέτρα που είναι μέρος και του προεκλογικού και του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ" (από συνέντευξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην εφημερίδα "Ισοτιμία", 8/8/2010).
 
- "Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προχώρησε όπως την είχε εξαγγείλει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ το 2007 και το 2009" (από το κείμενο απολογισμού της κυβέρνησης για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, Οκτώβριος 2010).
 
- "Οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι επιβολή ούτε της τρόικας ούτε κάποιας ανώτερης δύναμης. Είναι ακριβώς πεποίθηση, είναι ιδεολογία μας ότι πρέπει να γίνουν" (από δήλωση του Γιώργου Πεταλωτή, 2/2/2011).
 
- "Η πολιτική της κυβέρνησης πιστεύω ότι είναι ούτως ή άλλως σχεδιασμένη πέρα από το μνημόνιο και, όπως σωστά κατά καιρούς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει, μια σειρά από θεωρούμενα μέτρα του μνημονίου υπήρξαν θεμελιώδεις τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ, ήδη από το πρόγραμμα που καταθέσαμε το Μάρτιο του 2007... Το ασφαλιστικό ήταν ήδη από το 2007 ως προτεραιότητα. Ο,τιδήποτε περιελήφθη στο ασφαλιστικό είχε προδιαγραφεί ως δέσμευσή μας εκ των προτέρων" (από ραδιοφωνική συνέντευξη του Πέτρου Ευθυμίου, 25/8/2010).
 
- "Στο μνημόνιο -που ήταν μία σύμβαση που έγινε πάνω στην ανάγκη μας να δανειστούμε- περιέχονται πολλές μεγάλες αποφάσεις οι οποίες είναι και επιλογή μας κυβερνητική και έχουν σχέση και με το πρόγραμμά μας. Δεν είναι κάποιοι όροι δανεισμού απλώς, έχει μέσα και πολιτικά ζητήματα τα οποία τα θέσαμε εμείς... Άρα, δεν πρόκειται να αποκλίνουμε από την τήρησή του" (από ραδιοφωνική συνέντευξη του Γιώργου Πεταλωτή, 18/8/2010).
 
- "Χωρίς να το ζητήσουν οι εταίροι μας, εμείς αυτές τις αλλαγές θα τις κάνουμε, ούτως ή άλλως, γιατί όντως και έσοδα παραπάνω θέλουμε να έχουμε, αλλά και γιατί βάζουμε και τα θεμέλια ώστε μετά το ξεπέρασμα της κρίσης να μπορούμε να μιλάμε για μια διαφορετική χώρα, απαλλαγμένη από πολλές παθογένειες" (από δήλωση του Γιώργου Πεταλωτή, σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου για την περίοδο 2012-2013, 10/12/2010).
 
Είμαι σίγουρος ότι τώρα πλέον τα καταλάβαμε όλα πολύ καλά. Όλα έγιναν -και γίνονται- βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου. Ο Παπανδρέου και η περί αυτόν συμμωρία (συν+μωρία) τα είχαν προγραμματίσει όλα από το 2007: την κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την πρόσδεση της χώρας στο άρμα του διεθνούς κεφαλαίου, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, το ξεπούλημα όλων όσων αποκτήθηκαν με το αίμα και τον ιδρώτα του εργαζόμενου λαού κλπ. Όπως ομολογούν με κυνικό τρόπο όλοι τους, η τρόικα δεν επέβαλε αλλά, απλώς, βόηθησε την κυβέρνηση στον εξανδραποδισμό ενός ολόκληρου λαού.

Όλα τα άλλα είναι φούμαρα. Μια σκέτη κοροϊδία, σαν εκείνο το κακό θέατρο που παίχτηκε πριν λίγο καιρό, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και τα ξεπουλήματα των 50 δισ. Κι αφού ο λαός βλέπει ότι το σύστημα τον κοροϊδεύει, πρέπει να πάψει να ελπίζει ότι αυτό το σύστημα μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Και να συνειδητοποιήσει ότι μόνο μία διέξοδος υπάρχει απέναντι σε ένα σύστημα που δεν μπορεί να βελτιωθεί: η ανατροπή του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: