To Cogito ergo sum συλλογάται λέφτερα και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.
Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα, η αντιγραφή επιτρέπεται.

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

(...) ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό κι ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το σύννεφο που περνάει, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά αν γίνεται μέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και τελικά, για να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ας ιδιωτικοποιηθούν και τα κράτη, παραδίδοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Εκεί βρίσκεται η σωτηρία τού κόσμου...

Και τώρα, ας ιδιωτικοποιηθεί επίσης και η πουτάνα που τους γέννησε όλους.


[Ζοζέ Σαραμάγκου, "Τετράδια του Λαντσαρότε - Ημερολόγιο ΙΙΙ, 1993-1995" - Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Cogito ergo sum]

2 Σεπτεμβρίου 2010

Ενημέρωση "μεγάλη" και "έγκυρη"

Χρόνια τώρα, όλες οι σχετικές μετρήσεις συμφωνούν πως το βραδυνό δελτίο ειδήσεων του "Μεγάλου Καναλιού" είναι πρώτο σε τηλεθέαση και, μάλιστα, με διαφορά. Από τη μια, αναρωτιέμαι ποιοι είναι αυτοί που κάνουν αυτές τις μετρήσεις και τι τάζουν στους τηλεθεατές για να βλέπουν ειδήσεις στο "Μέγκα". Από την άλλη, αμφιβάλλω έντονα για το πνευματικό επίπεδο όσων αναδεικνύουν πρώτο το συγκεκριμένο δελτίο. Αν με θεωρείτε υπερβολικό ή προκατειλημμένο, πάμε να δούμε μαζί σε ποια βάσανο υποβλήθηκα το βράδυ της Τρίτης 31 Αυγούστου 2010.

Προχτές το βράδυ, λοιπόν, λίγο πριν τις 8, στηθήκαμε με την σύζυγό μου μπρος στον τηλεοπτικό δέκτη για να γελάσουμε με τις παπαριές που ήμασταν σίγουροι πως θα ακούγαμε σχετικά με τον περιορισμό του καπνίσματος από 1ης Σεπτεμβρίου. Στις 7.59' έπεσαν οι τίτλοι κι αμέσως μετά έπεσαν και τα πρώτα γέλια, καθώς είδαμε στην οθόνη την "έγκυρη" δημοσιογραφική ομάδα του "Μέγκα" (Τρέμη, Πρετεντέρης, Τσίμας, Χασαπόπουλος και σία) κακομακιγιαρισμένη σαν καρτούν. Βλέπετε, το μαύρισμα των διακοπών έβαλε άλυτα προβλήματα στους μακιγιέρ του καναλιού. Εν πάση περιπτώσει, το δελτίο ξεκίνησε.

Πρώτο θέμα - διάρκεια 12': Χρειάζεται ή δεν χρειάζεται υπουργό προεδρίας η κυβέρνηση, ώστε να συντονίζεται καλύτερα το έργο της; Κι αν χρειάζεται, ποιος είναι προτιμότερος ανάμεσα σε Παμπούκη και Ραγκούση; Και δώστου να κουβεντιάζουν μεταξύ τους οι δημοσιογράφοι για την έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης... και δώστου να χτυπιέται ο Χασαπόπουλος ότι ο κόσμος απαιτεί τον διορισμό ενός συντονιστή... Δώδεκα ολόκληρα λεπτά και πρώτο θέμα! Ρε, τι τραβάμε οι ανθρώποι! Γαμώ την πλύση εγκεφάλου μου, γαμώ! Ας πει κάποιος στους "έγκυρους" ότι χέστηκε ο λαός για το αν θα βάλει ο Γιώργος υπουργό προεδρίας και διπλοχέστηκε για το αν είναι καλύτερος ο Παμπούκης από τον Ραγκούση.

Δεύτερο θέμα - διάρκεια 8΄: Πρέπει ή δεν πρέπει να βάλει ο Ψωμιάδης αντιπεριφερειάρχη τον αδελφό του; Πρέπει ή δεν πρέπει να βάλει υποψηφιότητα η σύζυγος του Πάγκαλου; Έλα ντε! Και γαμώ τους προβληματισμούς, σε μια χώρα όπου η οικογενειοκρατία βαστάει ακλόνητη από τον 19ο αιώνα. Εδώ πάει σόι το βασίλειο με τους πρωθυπουργούς της χώρας και θα μας απασχολήσει η σύζυγος του Πάγκαλου; Ρε, δεν πάει να βάλει κι ο μπατζανάκης του κουνιάδου του υποψηφιότητα! Στα παπάρια μας.

Τρίτο θέμα - διάρκεια 14΄: Το ζουμί της ημέρας: η δημοσκόπηση της GPO. Μιλάμε για δημοσκόπηση έγκυρη και γαμάτη! Δείτε μερικά ευρήματα: (α) πάνω από 6 στους 10 έλληνες θεωρούν θετικό το έργο των Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδου (ναι, ναι, αυτοί που γαμήσανε μισθούς, συντάξεις, εργασιακό, ασφαλιστικό κλπ), (β) ένας στους δυο έλληνες λένε μπράβο στον Γιώργο, (γ) ένας στους τέσσερις πασόκους θεωρούν ότι ο Σαμαράς κάνει καλά τη δουλειά του, (δ) το ίδιο πιστεύει για τον Γιώργο ο ένας στους τρεις νεοδημοκράτες κλπ. Εννοείται ότι η δημοσκόπηση ασχολήθηκε μόνο με τα δυο κόμματα εξουσίας. Τι να υποθέσω τώρα; Ή ως λαός πάσχουμε ομαδικά από το σύνδρομο της Στοκχόλμης κι αγαπάμε τους βιαστές μας ή η δημοσκόπηση στήθηκε για να βγάλει τα αποτελέσματα που βολεύουν εκείνους που την παρήγγειλαν. Σεις τι πιστεύετε;

Η ώρα έχει φτάσει 8,34'. Κι ενώ ακόμη περιμένω να δω κάποια πραγματική είδηση, σκάνε στο γυαλί ο Πεταλωτής με τον Χατζηδάκη για πάρλα. Φυσικά, τέτοιο μαρτύριο δεν θα μπορούσα να αντέξω. Πόσο μαζόχας πρέπει να είσαι για να χαζεύεις δυο μπούληδες σε παράλληλους μονόλογους; Έτσι, γύρισα στο ντοκυμανταίρ του Σκάι (προς μεγάλη ευχαρίστηση της συζύγου μου) και σηκώθηκα να βάλω μια μπύρα.

Στις 8.45΄ επέστρεψα στο Μέγκα για τα αθλητικά αλλά ξανάφυγα γιατί έπεσα πάλι στον Πεταλωτή. Επί τέλους, στις 8.48' είχε τελειώσει το παρλατόριο. Μέσα σε λιγότερο από 2 λεπτά είδαμε για τους παγιδευμένους στην Χιλή, για τα αυξημένα κέρδη (σε περίοδο κρίσης, ε;) που κατέγραψαν Άλφα και Γιούρομπανκ κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς και κάποια άλλη ανοησία που δεν θυμάμαι. Ακολούθησαν τα αθλητικά και το δελτίο έκλεισε με την παρότρυνση της Τρέμη να μείνουμε στο Μέγκα μιας και θα ακολουθούσε η...Πάττυ.

Μάλιστα! Αυτό είναι το πρώτο σε τηλεθέαση δελτίο ειδήσεων της ελληνικής τηλεόρασης. Αυτή είναι η "εγκυρότητα" σε όλο της το μεγαλείο. Και να φανταστείτε ότι έλειπε ο Καψής από την παρέα!

Τι διάβολο, εγώ είμαι παράξενος κι ιδιότροπος ή μας δουλεύουν κανονικά για να τρώμε το κουτόχορτο αμάσητο; Όχι τίποτ' άλλο, αλλά αυτοί οι "έγκυροι" μας πιπιλίζουν χρόνια τ' αφτιά με αποδοκιμασίες για τον "ξύλινο λόγο" και τα "αναχρονιστικά τσιτάτα" της αριστεράς.

Γαμώ την έγκυρη ενημέρωσή μου, γαμώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: