To Cogito ergo sum συλλογάται λέφτερα και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.
Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα, η αντιγραφή επιτρέπεται.

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

(...) ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό κι ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το σύννεφο που περνάει, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά αν γίνεται μέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και τελικά, για να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ας ιδιωτικοποιηθούν και τα κράτη, παραδίδοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Εκεί βρίσκεται η σωτηρία τού κόσμου...

Και τώρα, ας ιδιωτικοποιηθεί επίσης και η πουτάνα που τους γέννησε όλους.


[Ζοζέ Σαραμάγκου, "Τετράδια του Λαντσαρότε - Ημερολόγιο ΙΙΙ, 1993-1995" - Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Cogito ergo sum]

18 Μαΐου 2010

Ο "Μεγάλος Αδελφός" στην Ευρώπη

Η επίθεση που δέχονται οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν γίνεται με πρόσχημα μόνο την οικονομική κρίση (όπως είδαμε στο χτεσινό σημείωμα). Οι ισχυροί της Ευρώπης φέρνουν συνεχώς στο προσκήνιο και το ζήτημα της ασφάλειας.

Το αμερικανικό "κόλπο" το είδαμε μετά το χτύπημα στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου τον Σεπτέμβρη του 2001. Με την δικαιολογία του αόρατου τρομοκράτη-εχθρού και με παντιέρα το "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας", οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί τους αναδύθηκαν σε παγκόσμιο τρομοκράτη. Κι αφού επέβαλαν στις μάζες την ψυχολογία του τρόμου, άπλωσαν το "προστατευτικό" τους χέρι πάνω στους λαούς, ευαγγελιζόμενες "δημοκρατία" και "ασφάλεια" ενώ ταυτόχρονα πλήγωναν και πετσόκοβαν κάθε έννοια δημοκρατίας. Κάπως έτσι ελαχιστοποίησα (έως κατήργησα) τα ταξίδια μου στο εξωτερικό, αφού δεν δέχομαι να ξεβρακώνομαι στα αεροδρόμια προκειμένου να ταξιδέψω.

Δυστυχώς, η Ευρώπη κατάντησε όχι μόνο να συνεργαστεί με τους αμερικανούς αλλά να προωθεί τους δικούς της μηχανισμούς περιστολής. Η ισπανική προεδρία της Ε.Ε. στοχεύει στην δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής συνεργασίας όλων των κρατικών αντίστοιχων υπηρεσιών. Στον συντονισμό πρωτοστατεί η Γαλλική UCLAT (Unité de Coordination de la Lutte Anti-Terroriste) και ήδη έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή Γερμανία, Βρεττανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Οι ισπανοί ισχυρίζονται ότι έτσι θα βελτιωθεί στο έπακρο η ενδοευρωπαϊκή ανταλλαγή πληροφοριών. Στο μεταξύ, σχεδιάζεται η ευρωπαϊκή εκδοχή του "Μεγάλου Αδελφού", ενός συστήματος που θα καταγράφει τα προσωπικά δεδομένα των ευρωπαίων πολιτών, στο όνομα της "ασφάλειας" (πάντα!).

Παράλληλα, οι αμερικανοί (όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα της Ε.Ε.), «ανησυχούν για την ικανότητα αρκετών χωρών της Ευρώπης να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία», εστιάζοντας σε τρία χαρακτηριστικά σημεία όπως (α) η ικανότητα των διωκτικών αρχών να αναλαμβάνουν δράση απέναντι σε προπαρασκευαστικές πράξεις τρομοκρατίας, (β) η δυνατότητα των χωρών-μελών της ΕΕ να ανταποκριθούν στην αναγκαία αμοιβαία νομική συνδρομή και έκδοση προσώπων για προπαρασκευαστικές πράξεις και (γ) ο τρόπος ανταλλαγής πληροφοριών για θέματα τρομοκρατίας που κατέχουν οι μυστικές υπηρεσίες ώστε αυτές να χρησιμοποιηθούν στις ποινικές διαδικασίες άλλου κράτους, χωρίς να αποκαλύπτεται η προέλευσή τους (σημ.: οι υπογραμμίσεις δικές μου).

Ε, με τέτοιες "ανησυχίες" που έχουν οι αμερικανοί, πώς να μη σπεύσουν οι δυτικοευρωπαίοι να συμμορφωθούν! Τώρα, μάλιστα, που στην προεδρία της Ε.Ε. δεν βρίσκεται μια "μεγάλη" χώρα αλλά η φουκαριάρα η Ισπανία, είναι ευκαιρία να "προωθηθούν" μερικές διαδικασίες, όπως:
- Αυστηρή τιμωρία όσων παρακινούν σε τρομοκρατικές πράξεις, παρέχουν άμεση ή έμμεση υλική βοήθεια (οικονομικής, εγκαταστάσεων) και στρατολογούν μέλη, όχι μόνο με σκοπό την τέλεση των αδικημάτων αλλά και την απλή γνώση ότι πιθανόν να συνδράμουν με τη συμπεριφορά τους σε μελλοντικές, αδιευκρίνιστες ακόμη, ενέργειες.
- Άρση των όποιων νομικών περιορισμών στην ηλεκτρονική παρακολούθηση και την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών και σε ιδρύματα που εμπλέκονται πιθανόν σε πρόμοιες πράξεις.
- Δυνατότητα σύλληψης, κράτησης και ανάκρισης και εκκλησιαστικών ηγετών. (!!)
- Άδεια χρήσης πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, σε δικαστικές διαδικασίες με τρόπο ώστε να προστατεύεται η πηγή τους.
- Εκτεταμένη προσφορά αμοιβών και κινήτρων για παροχή των παραπάνω «πληροφοριών».
- Έκδοση των προσώπων που εμπλέκονται στα παραπάνω αδικήματα, χωρίς τη δυνατότητα των χωρών όπου βρίσκονται να αρνηθούν, επικαλούμενες ως λόγο την ύπαρξη «πολιτικού εγκλήματος».

Αναρωτιέμαι αν τόοοοση "δημοκρατία" θα την κρατήσουμε όλη για πάρτη μας ή θα κάνουμε και εξαγωγή...


Τροφή για σκέψη:
οι δεκάδες χιλιάδες κάμερες στην Μεγάλη Βρεττανία, ο -φασιστικότατος- αμερικανικός νόμος USA PATRIOT ACT (Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act), το Γκουαντάναμο, τα "λευκά κελλιά" της Γερμανίας, ο ελληνικός αντιτρομοκρατικός νόμος 2928/2001.

Υλικό για μελέτη:
http://singularityhub.com/2009/12/23/samurai-project-smart-cctv-security-video/ (για τις "έξυπνες" κάμερες παρακολούθησης "Samurai"), http://www.wariscrime.com/2008/10/21/news/why-the-european-union-is-fundamentally-fascist/ και το "δικό μας" http://exandas.ert.gr/old/archive/usa2/law.htm (για τον USA PATRIOT ACT).

Δεν υπάρχουν σχόλια: